Vodca

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Vodca.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dabija Adriana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Memoriu justificativ. 3
Tema proiectului. 4
1.Introducere. 5
 Istoria vodcii. 5
2. Tehnologia fabricatiei. 7
2.1. Schema tehnologica de obtinere a vodcii. 8
2.2. Caracteristicile materiilor prime. 9
2.2.1 Alcoolul etilic. 9
2.2.1.1.Obtinerea alcoolului. 9
• Din cereale si cartofi. 10
 Schema tehnologica. 12
• Din melasa. 13
 Schema tehnologica. 14
• Din fructe. 16
2.2.3. Apa. 18
2.2.4. Carbunele Activ. 24
3. Descrierea procesului tehnologic. 25
3.1. Cupajarea. 25
3.2. Macerarea. 27
3.3. Filtrarea. 27
3.4. Imbutelierea. 28
3.5. Depozitarea. 28
4. Bilantul de materiale. 30
5. Concluzii. 35
6. Bibliografie. 37

Extras din document

Memoriu tehnic

Vodca este o spirtoasa foarte cunoscuta in toata lumea. Aceasta a castigat popularitate mai ales datorita faptului ca reprezinta baza celor mai multe retete de cocktail. O vodca de calitate reuseste sa „scoata” toate aromele din produsele cu care este imbinata, pentru a satisface pe deplin simturile celui care o savureaza. Nu degeaba termenul „vodka” se traduce in ruseste prin expresia „apa vietii”.

In proiectul meu am enumerat materiile prime necesare obtinerii unei “ape a vietii” clara, transparenta, fara culoare, in care taria alcoolica este de 40%. Provenienta alcoolului etilic influenteaza aroma produsului finit. Alcoolul etilic indicat in fabricarea vodcii este cel obtinut din cereale (secara ,grau,orz);

Tema proiectului

Obtinerea vodcii

1. Istoria vodcii

Majoritatea tarilor din Europa de Est isi proclama originea vodcii. Cu toate astea, principalii candidati la rolul de tara-mama a acestei bauturi sunt Polonia si Rusia. Oricum, ambele tari sunt extrem de populare in ceea ce priveste consumul de vodca pe cap de locuitor.

In Rusia, spre exemplu, denumirea de vodca (voda) inseamna in traducere apa. In contrapartida, polonezii se lauda ca, in anii '80, vodca era o bautura obisnuita pentru orice sortiment de mancare din meniul zilnic. Fie ca s-a nascut in Polonia sau in Rusia - specialistii in domeniu n-au delimitat exact teritoriul de apartenenta - vodca dateaza, se pare, de pe la inceput de secol 9. Cel putin asa spune un document de productie gasit in Rusia. Se pare, insa, ca prima distilerie cunoscuta a fost inregistrata doua sute de ani mai tarziu. Polonezii spun ca ei au infiintat prima distilerie in secolul 8, deci cu mult inaintea rusilor. Fabricata initial pentru uz medical, vodca era folosita ca anestezic, obtinut prin distilarea secarei.

Pe la mijlocul secolului 14 s-a descoperit ca ar putea produce intoxicatii. Un mit al rusilor, de data asta, spunea ca bautura ar avea un spirit propriu, motiv pentru care era folosita la ceremoniile religioase. In timpul Evului Mediu, vodca era folosita la producerea prafului de pusca. In fine, ambasadorul britanic la Moscova a descris vodca, in secolul 14, ca fiind bautura nationala a rusilor.

La mijlocul secolului 16, polonezii si finlandezii au proclamat-o si ei bautura nationala, dar nu la nivel diplomatic, asa cum au facut-o rusii. Metodele de fabricare a vodcii erau destul de primitive initial, in sensul ca bautura continea destul de multe impuritati. Pentru a masca acest inconvenient, primele distilerii foloseau fructe si chiar ierburi in fabricarea vodcii. Se mai adaugau in procesul de fabricatie albus de ou sau lapte.

Pe la 1700, insa, lucrurile s-au mai schimbat. Infiintarea distileriilor private era deja un drept exclusiv al nobilimii. Urmatorii 50 de ani au adus interzicerea totala a vodcii cu aroma de fructe. Un tipar al productiei insemna o distilare dubla a alcoolului, apoi o diluare cu lapte, inca o distilare, adaos de apa pentru a aduce bautura la gradele corespunzatoare, aromatizare si, in fine, distilarea finala. Cei mai mari comercianti de vodca se gaseau in Lituania, Polonia si Rusia.

In secolul 18, un profesor din St. Petersburg a descoperit o metoda de purificare a alcoolului, folosind un filtru de carbon.

La sfarsitul secolului 19, toate distileriile de stat au adoptat o tehnica standard de productie, iar marca "vodca" a fost oficial recunoscuta. SUA au adoptat-o dupa ce, in 1930, familia Smirnoff a implementat aici o reteta speciala.

Vodca a devenit, de-a lungul timpului, nelipsita din cele mai rafinate cocktail-uri. Iata un exemplu:

Martini cu pepene verde

Ingrediente:

2 masuri de vodca

o felie de pepene verde

o lingurita de sirop

garnitura: pepene verde

Mod de preparare: Miezul de pepene verde, taiat bucatele se pune intr-un shaker si se zdrobeste. Se adauga gheata, o masura de vodca si sirop dupa gust (nu foarte mult, insa). Se amesteca toate astea si se pun intr-un pahar de martini inghetat. Il puteti garnisi cu bucatele de pepene.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vodca.doc

Alte informatii

A fost prezentat la Universitatea din Bacau , Facultatea de Inginerie , Specializarea Ingineria Produselor Alimentare.