F22 - prezentare generală

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1436
Mărime: 429.16KB (arhivat)
Publicat de: Octav Dima
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Introducere

Avionul F22 Raptor produs de catre Locheed Martin/Boeing este un avion de vanatoare care utilizeaza tehnologia stealth. Este in primul rand un avion ce ofera superioritate aeriana , deasemenea prezinta capabilitati de a efectua atacuri la sol, razboi electronic si procesarea semnalelor de informatii.

Caracteristici

F 22 este un avion de lupta din generatia a cincea considerat de catre USAF un avion stealth din generatia a patra. Prezinta doua motoare Pratt&Whitney F119-PW-100 turbopropulsor cu postcombustie si poate dezvolta propulsie vectoriala pe axa de tangaj cu o raza de ± 20°. Puterea maxima dezvoltata este de 156 kN per motor. Viteza maxima, in lipsa armamentului extern, este de Mach 1.82 (modul supercroaziera) iar prin utilizarea postcombustiei, viteza depaseste Mach 2.42 (3200km/h). Deasemenea , rata de ascensiune a F22 este mai mare decat cea a lui F15 Eagle datorita dezvoltarilor din tehnologia motorului.

F22 este foarte manevrabil atat la viteze subsonice cat si la viteze supersonic. Este foarte rezistent la plecare , ceea ce ii permite sa ramana controlabil la manevre extreme produse de pilot. Orificiile de propulsive vectoriale permit avionului sa intoarca scurt , sis a efectueze manevre cu unghi de atac (α) foarte mari cum ar fi manevra Herbst , Pugachev’s Cobra sau Kulbit. F22 este deasemenea capabil sa mentina un unghi de atac constant de peste 60° , mentinand totusi un anumit control asupra ruliului.

Avionica

Avionica F22 include BAE Systems & E ESTE receptor de avertizare radar (RWR) AN/ALR-94, AN / AAR 56 infra-roşu şi Ultra-Violet MAWS (sistem de avertizare de apropiere a rachetelor) şi radar Northrop Grumman AN/APG-77 Active Electronically Scanned Array (AESA). AN/APG-77 are atat sisteme de obtinere a tintei de distanta lunga cat si probabilitate de interceptive redusa pentru propriile semnale de catre avioane inamice.

AN/ALR-77 este un sistem de receptori pasiv capabil sa detecteze semnele radar in mediul inconjurator. Compus din mai mult de 30 de antene integrate in aripi si fuselaj. Cu o raza de actiune mai mare decat cea a radarului (250+nmi), acesta permite F 22 sa-si limiteze propriile emisii radio care i-ar putea compromite stealth-ul.Pe masura ce tinta se apropie, AN/ALR-94 poate seta radarul AN/APG-77 sa-I urmareasca miscarile cu o raza subtire care poate fi focalizata din 2 in 2° azimutal si in altitudine.

Radarul AN/APG-77 AESA , proiectat pentru superioritate aeriana si operatiuni special, prezinta o matrice-scaner electronic, putin observabila, care poate urmati mai multe tinte in orice conditii meteo. Acesta schimba frecventele mai mult de 1000 de ori pe secunda pentru a reduce sansele de a fi interceptat. Radarul deasemenea isi poate focalize emisiile pentru a supraincarca senzorii inamici .

Informatiile de radar sunt procesate de doua Cip-uri Raytheon. Fiecare CIP realizeaza 10.5 miliarde de instructiuni pe secunda si are 300 mB de memorie. Informatia poate fei adunata de la radar si alte sisteme de la bordul aeronavei sau din afara, filtrate de CIP , si afisata pe mai multe display-uri din carlinga, ajutand pilotul sa iasa din orice situatie.

Software-ul Raptor-ului este compus din 1.7 milioane de linii de cod , majoritatea fiind legate de procesarea datelor de la radar.Radarul are p raza dea actiune estimate la 125-150 mile si poate fi imbunatatita pana la 250 mile (400 km) sau mai mult.

F22 este capabil sa functioneze ce un “ mini-AWACS”. Sistemul permite avionului sa aloce tinte pentru alte avioane cooperante si chiar sa determine daca doua avioane aliate tintesc acelasi avion inamic, astfel permitand unui adintre ele sa aleaga o alta tinta.

Sistemul de “razboi electronic” este o colectie de aparate , electronice si procesoare care pot detecta si localiza semnale de la alte aparate de zbor si controleaza contramasurile dispensabile ale avionului.

Sistemul de management al inmagazionarii (SMS) controleaza secventele de lansare ale armamentului , inclusive controlul trapelor (pentru incarcatura de armament) si ejectare de urgenta armamentului .

Sursele de curent destinate pentru avionica F22-ului sunt construite de Boeing si racite cu lichid . Temperatura redusa permite cresterea curentului necesar fiecarei componente de la 250 watt la 400 watt. Fiecare modul masoara 6.41 inch pe 5.99 inch pe 0.58 inch si cantareste 1.8 livre.

Preview document

F22 - prezentare generală - Pagina 1
F22 - prezentare generală - Pagina 2
F22 - prezentare generală - Pagina 3
F22 - prezentare generală - Pagina 4
F22 - prezentare generală - Pagina 5
F22 - prezentare generală - Pagina 6
F22 - prezentare generală - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • F22 - Prezentare Generala.doc

Ai nevoie de altceva?