Utilaje si instalatii pentru - defecarea zemii de difuzie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Utilaje si instalatii pentru - defecarea zemii de difuzie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Maria Pop

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Instalatii

Extras din document

INTRODUCERE

1. Importanța și rolul zahărului în industria alimentară

1.1 Considerații generale

Zahărul este unul din alimentele cele mai importante și răspândite în hrana oamenilor, având o valoare alimentară ridicată. Zahărul are calitatea de a asimila în timp foarte scurt, circa 15 minute, de aceea este indicat în hrana persoanelor care depun eforturi fizice, pentru restabilirea rapidă a energiei consumate, în hrana bolnavilor, a copiilor etc.

Zahărul constituie materia primă de bază pentru fabricarea produselor zaharoase, se folosește la fabricarea produselor de patiserie , la fabricarea unor sortimente de conserve( dulceață,gem,compot,marmeladă).

Materia primă din care se obține zahărul este sfecla de zahăr și trestia de zahăr. În țara noastră se utilizează ca materie primă sfecla de zahăr sau zahărul brut, obținut din trestia de zahăr și provenit din import. În figura 5.1. este prezentată schema generală de operații la fabricarea zahărului. Materia primă, sfecla de zahăr, după ce este recepționată în fabrică , se depozitează pentru o perioadă scurtă pe platformele fabricii.De aici este transportată cu ajutorul apei prin canale hidraulice și ridicată la mașinile de spălat.

Sfecla spălată este introdusă în mașinile de tăiat, unde este transformată în tăieței. Tăiețeii de sfeclă sunt supuși operației de difuzie, în urma căreia , zahărul și o parte din nezahăr trec în zeama de difuzie.

Purificarea zemii de difuzie are ca scop eliminarea substanțelor nezaharoase solubile.

Prin evaporare, se îndepărtează din zeamă o cantitate de apă, obținându-se zeama groasă care se supune unei operații de fierbere sub vid, în vederea separării zahărului prin cristalizare.

Cristalele de zahăr formate se separă din siropul mamă prin centrifugare iar siropul care rămâne se numește sirop verde. În urma spălării zahărul la centrifugare, rămâne un sirop mai concentrat ca siropul verde, numit sirop alb.

Siropul verde se fierbe din nou și din el se mai separă o cantitate de zahăr, cu o puritate mai scăzută, numită zahăr brut.

La centrifugarea masei groase finale, se separă melasa, un sirop din care zahărul nu mai poate fi separat prin centrifugare.

1.2 Materia primă

1. Importanța și rolul - sfeclei de zahăr- în industria alimentară

Sfecla de zahăr ( Beta vulgaris saccharifera) este o plantă erbaceae aparținând familiei Chenopodiaceae. Se utilizează sfecla din primul an de vegetație , când se formează rădăcina și frunzele (în al doilea an de vegetație planta devine “semincer”.

Importanță economică și agricolă: Sfecla de zahăr deține o importanță economică aparte, deoarece furnizează materia primă pentru producerea zahărului, aliment indispensabil omului pentru valoarea nutritivă și energetică ridicată, utilizat direct în alimentație dar și în produse culinare extrem de diversificate. În aceeași măsură subprodusele - colete, frunze crude sau însilozate, tăițeii rezultați după extragerea zahărului ș.a. - furnizează furaje folosite în zootehnie. Nămolul rezidual de la fabricile de zahăr, cu conținut ridicat de CaCO3 plus elemente nutritive și reziduuri organice de la rădăcini este un amendament pentru solurile acide. Din punct de vedere agricol sfecla de zahăr are o importanță deosebită fiind, pentru zona temperată, o cultură intensivă foarte rentabilă cu cea mai mare producție de substanță uscată la unitatea de suprafață ce valorifică superior factorii de producție investiți (fertilizare, apă de irigație, măsurile de ameliorare a solurilor).

Fig.1 Cultură de sfeclă de zahăr

Fisiere in arhiva (1):

  • Utilaje si instalatii pentru - defecarea zemii de difuzie.docx