Inteligența Artificială

Proiect
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6723
Mărime: 98.68KB (arhivat)
Publicat de: Alexandrina Rusu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Definirea inteligenței artificiale 2
  2. 1.1 Scurt istoric al inteligenței artificiale 3
  3. 1.2 Testul Turing 4
  4. 1.3 Realizările inteligenței artificiale 5
  5. 2. Domeniile inteligenței artificiale 7
  6. 2.1 Structura sistemelor dotate cu inteligență artificială 9
  7. 2.1.1 Sistemul cognitiv 9
  8. 2.1.2 Sistemul rezolutiv 10
  9. 2.2 Caracteristicile cunoștințelor 11
  10. 3. Conceptul de ”plăcere” și ”durere” în abordarea IA 12
  11. 3.1. IA-tare și camera chinezească a lui Searle 13
  12. 3.2 Înțelegerea inteligenței artificial 14
  13. 4. Proiectul japonez 15
  14. 4.1 Diferența dintre om și mașină 15
  15. 5. Viitorul inteligenței artificiale 18
  16. Bibliografie

Extras din proiect

1. Definirea inteligenței artificiale

Inteligența artificială (IA) este un domeniu relativ nou al științei calculatoarelor, care a evoluat rapid în ultimii ani, de la stadiul cercetărilor de laborator la acel al aplicațiilor practice în diverse domenii de activitate.

Dificultățile găsirii unei definiții pentru acest termen sunt (în principal) două: întâi, că nu se prea știe ce este însăși inteligența naturală; apoi, că cei ce încearcă să formuleze o definiție sunt complexați de realizările – departe de a justifica un nume așa pompos – acestui domeniu al științei calculatoarelor.

Totuși există numeroase definiții sau încercări de a defini inteligența artificială după cum urmează:

- Inteligența artificială este un domeniu al informaticii care își propune crearea unor sisteme inteligente de calcul, care să posede acele caracteristici asociate în general cu inteligența în comportamentul uman: raționament, învățare, capacitate de rezolvare a problemelor, comunicare prin limbaje evoluate etc. (A. Feigenbaum, 1981)

- Inteligența artificială este ramura științei calculatoarelor care se ocupă cu automatizarea componentului inteligent. (Luger, 1993)

- Inteligența artificială este un domeniu de cercetare al cărui scop constă în: crearea sistemelor capabile să îndeplinească activități inteligente, studiul și modelarea mecanismelor inteligenței. (V. Cristea, 1981)

- Un sistem este considerat că are proprietatea de inteligență, pe baza comportării sistemului, dacă se poate adapta singur la noi situații, are capacitatea de a raționa, de a înțelege legăturile dintre fapte, de a descoperi înțelesuri și de a recunoaște adevărul. (Findler, 1979)

- O entitate este inteligentă dacă ea are un model adecvat al lumii (inclusiv lumea intelectuală a matematicii, înțelegera obiectelor sale proprii și alte procese mentale), dacă este destul de înzestrată pentru a răspunde unei largi varietăți de întrebări pe baza acestui model, dacă poate să-și procure informațiile din lumea exterioară când are nevoie și poate să realizeze anumite operații în mediul înconjurător cerute de obiectivele sale și permise de posibilitățile sale fizice. ( Mc Carthy, J. Hayes, P.J., 1969)

S-a făcut distincție între gândirea umană și cea rațională întrucât în multe situații omul poate greși. Conceptul ideal de inteligență artificială mai este numit și raționalitate. (S. Russel, 1995)

Deci, pentru ca un alt sistem decât omul să fie inteligent, el nu trebuie neapărat dotat cu un creier uman (sediul inteligenței naturale) sau ceva cu care să reproducă în detaliu funcționarea creierului uman, ci este suficient să se comporte inteligent. Cu alte cuvinte, prin acordarea calificativului de inteligent, unui sistem, ne interesează ce face, nu cum este acest sistem.

1.1 Scurt istoric al inteligenței artificiale

Deși inteligența artificială este un domeniu relativ tânăr, a moștenit multe idei, puncte de vedere și tehnici din alte discipline, studiul inteligenței fiind subiect de analiză al celor mai vechi discipline. De peste 2000 de ani de tradiție în filozofie, teoriile raționării și învățării s-au unificat cu punctul de vedere că mintea umană este constituită prin operarea unui sistem fizic.

Spre sfârșitul secolului X un preot catolic erudit, Gerbert, devenit ulterior papă sub numele de Silvestru II, a introdus în Europa abacul arab, strămoșul calculatorului de astăzi.

La începutul mileniului nostru, un grup de astrologi arabi se pare că au construit o mașină inteligentă numită zairja, în care cele 38 de litere ale alfabetului arab reprezentau 38 de clase de idei ale filosofiei arabe.

La începutul secolului XVI celebrul medic și alchimist Paracelsius dădea o rețetă pentru a obține un homunculus, un om minuscul care putea fi apoi educat.

În anul 1580 se povestește că Rabbi Loew din Praga a creat Golem-ul, un uriaș dotat cu oarecare inteligență menit să apere viața cetăcenilor împotriva eventualilor agresori. Golem-ul apare astfel ca strămoșul roboșilor moderni.

Inteligența artificială, ca domeniu de studiu a apărut in secolul XX. Probabil că aceasta nu putea să apară mai devreme, deoarece determinante în apariția ei au fost mutațiile esențiale produse în știință în prima jumătate a secolului XX, pe de o parte, și existența calculatoarelor, pe de altă parte.

Anul 1950 se consideră a fi anul nașterii Inteligenței artificiale ca știință. Prima manifestare a noii științe a avut loc în anul 1956 când a fost prezentat programul Logic Theorist a lui A. Newell, J.C. Shaw și H. Simon. Începând din acest moment IA capătă o dezvoltare deosebită.

Bibliografie

A.Barr, E.A. Feigenbaum, The Handbook of Artificial Intelligence, volume 1,2, Stanford Press, 1981,1982.

Mc Carthy, J. Hayes, P.J., Some philosophical problems from the stanpoint of artificial intelligence, Edinburgh University Press, 1969.

E.A. Feigenbaum, P.McCorduck, The Fifth Generation, Reading, Addison-Wesley, 1983.

Findler, N.V., Associative networks: The representation and use of knowledge by computers, Academic Press, 1979.

G.F. Luger, W.A. Stubblefield, Artificial Intelligence: Structures and Strategies for Complex Problem Solving, Benjamin/Cummings, Redwood City, California, 1993.

Dr. ing. Mihaela Oprea, Inteligența artificială, volumul I, Editura Universal Cartfil, Ploiești, 1998.

Roger Penrose, Mintea noastră ... cea de toate zilele: Despre gândire, fizică și calculatoare, Editura Tehnică, București, 2001.

Luca – Dan Șerbănați, Cristian Giumale, Inteligența artificială, Editura Tehnică, București, 1985.

Patrick Henry Winston, Inteligența artificială, Editura Tehnică, București, 1977.

Marian Zaharia, Claudia Cârstea, Liana Sălăgean, Inteligența artificială și sistemele expert în asistarea deciziilor economice, Editura Economică, București, 2003.

www.catia.ro/articole

www.mpt.upt.ro

www.ratioetrevelatio.com

www.seap.usv.ro

www.unibuc.ro

Preview document

Inteligența Artificială - Pagina 1
Inteligența Artificială - Pagina 2
Inteligența Artificială - Pagina 3
Inteligența Artificială - Pagina 4
Inteligența Artificială - Pagina 5
Inteligența Artificială - Pagina 6
Inteligența Artificială - Pagina 7
Inteligența Artificială - Pagina 8
Inteligența Artificială - Pagina 9
Inteligența Artificială - Pagina 10
Inteligența Artificială - Pagina 11
Inteligența Artificială - Pagina 12
Inteligența Artificială - Pagina 13
Inteligența Artificială - Pagina 14
Inteligența Artificială - Pagina 15
Inteligența Artificială - Pagina 16
Inteligența Artificială - Pagina 17
Inteligența Artificială - Pagina 18
Inteligența Artificială - Pagina 19
Inteligența Artificială - Pagina 20
Inteligența Artificială - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Inteligenta Artificiala.docx

Alții au mai descărcat și

Inteligența Artificială

Capitolul 1 Introducere 1.1 Concepte de baza Când s-a vorbit prima data de Inteligenţa Artificială (AI – Artificial Intelligence) în 1956, totul...

Inteligența Artificială

I. Obiective 1 De ce utilizarea tehnicilor de IA sunt importante? Inteligenţa artificială este un domeniu important din punct de vedere economic,...

Proiect la Inteligență Artificială

1. ASPECTE GENERALE PRIVIND DOMENIUL INTELIGENTEI ARTIFICIALE Inteligenta artificiala (IA) s-a nascut în urma cu aproximativ 45 de ani, ca domeniu...

Baze de Date Multimedia

Baze de date multimedia Definirea conceptelor. Aplicatii. Data base - baza de date - este un grup de fisiere în care este înregistrata o multime...

Aplicații Client Server

Aplicatii client server Studiu de caz- Solutie de gestiune a Resurselor Umane si Salarizarii Solutiile de gestiune economica Mobius, sunt...

Evenimente Naturale care se Autoconsolideaza prin Circuite de Feedback

“Feedback-ul este ceea ce lipsea din stiinta, in afara lui Newton”, spunea omul de stiinta britanic Steve Grand. “Noi credeam ca este un fenomen...

Sisteme bazate pe cunoștințe în conducerea proceselor

Programul realizeaza determinarea procesului de incalzire ,respectiv racire intr-o camera si a timpului (maxim respectiv minim) in functie de trei...

Obiective și Aplicații ale Nanotehnologiei

I. INTRODUCERE Dezvoltarea ştiinţei a demonstrat că cele mai spectaculoase progrese se obţin prin cercetare pluridisciplinară, situată la graniţa...

Te-ar putea interesa și

Inteligența Artificială în Afaceri

1. Introducere Inteligenţa artificială (IA) este un domeniu care reţine din ce în ce mai mult atenţia economiştilor, managerilor şi celorlalte...

Inteligența Artificială - Sisteme Expert

Inteligenţa artificială – Sisteme Expert Inteligenţa artificială reprezintă un domeniu al ştiinţei calculatoarelor care s-a constituit în scopul...

Transportul și Distribuția Energiei Electrice

I. SCURT ISTORIC Inteligenţa artificială porneşte de la premisa căreia toate activităţile cognitive pot fi modelate că procese de calcul....

Inteligența Artificială

Când s-a vorbit prima data de Inteligența Artificială (AI, Artificial Intelligence) în 1956, totul părea o utopie, un vis prea frumos pentru a fi...

Inteligență artificială - prolog

1) Introducere Inteligenta Artificiala 1.1 Ce este inteligenta artificiala? Inteligenţa artificială (IA) este inteligenta maşinii şi ramură a...

Conceptul de cunoștințe în inteligența artificială

1.Prezentare generala: Inteligenta artificiala reprezinta un domeniu al stiintei calculatoarelor care s-a constituit in scopul emularii...

Limbaje de Programare Utilizate în Inteligenta Artificială

INTRODUCERE Obiectul inteligenţei artificiale este obţinerea de artefacte care să se comporte inteligent, similar unui om. Câteva exemple...

Inteligența Artificiala

Obiective si contextul actual al temei Când s-a vorbit prima data de Inteligenţa Artificiala(AI-Artificial Intelligence) în 1956,totul părea o...

Ai nevoie de altceva?