Viruși și antiviruși

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 8929
Mărime: 2.55MB (arhivat)
Publicat de: Victoria Șandor
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mircea Gabriele
prezentat in cadrul facultatii feaa...

Cuprins

  1. 1 PRIMA PARTE –VIRUSI
  2. 1.1Introducere.3
  3. 1.2 Istoria virusilor.4
  4. 1.2.1 Virusi in faza incipienta.4
  5. 1.2.2 Revolutia virusilor.6
  6. 1.2.3 Dupa 1990.6
  7. 1.3 Ciclul de viata al virusilor.8
  8. 1.4 Clasificarea virusilor.9
  9. 1.5 Cei mai periculosi virusi.14
  10. 1.5. 1Informatie actuala – Un nou virus face ravagi.16
  11. 1.6 Iformatii utile(virusi).17
  12. 2 PARTEA A DOUA – ANTIVIRUSI
  13. 2.1 Introducere.19
  14. 2.2 Istoria antivirusului.20
  15. 2.3 Modalitati de protectie.22
  16. 2.3.1 Pasi importanti pentru mentinerea sanatati calculatorului.23
  17. 2.4 Clasificarea antivirusilor.24
  18. 2.5 Lista cu soft-ware antivirus.25
  19. 2.5.1 Compararea antivirusilor.26
  20. 2.6 Cei mai buni antivirusi.27
  21. 2.7 Informatii utile( antivirusi).30
  22. BIBLIOGRAFIE.32

Extras din proiect

PRIMA PARTE

1. VIRUSI – Introducere

Fig.1.1

Un virus este un program - o bucata de cod executabil - creat cu scopul declarat de a distruge datele sau echipamentele calculatorului.Virusii sunt programe de foarte mica dimensiune, de regula invizibili cu mijloaceuzuale ale sistemului, care se gãsesc pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasati unor programe, caz in care se numesc "paraziti". Ei sunt capabili sa se "infiltreze" in zone ce raman " ascunse" utilizatorului obisnuit, sa producã modificãri distructive asupra datelor ce se afla pe discuri si asupra altor componente ale calculatorului.

Virusii periculosi au abilitatea de a executa actiuni in calculator . In timp ce unele din aceste actiuni sunt doar deranjante (cum ar fi afisarea unui mesaj la o anumita data sau ca raspuns la o anumita actiune a utilizatorului calculatorului), exista virusi care pot distruge fisiere de date, documnete sau chiar CALCULATORUL.

La fel ca si virusii biologici, virusii de calculator se pot raspândi cu mare usurinţa si sunt adesea greu de eradicat. Se ataseaza aproape tuturor tipurilor de fisiere si se raspândesc pe masura ce fisierele respective sunt transmise si altor utilizatori, pe alte calculatoare.

Exista cel putin 3 motive pt crearea virusilor:

Primul este acceasi psihologie care ii conduce pe vandali sau piromani. De ce vrea cineva sa sparga parbrizul masinii cuiva, sau sa scrie cu vopsea pe peretii cladirilor sau sa dea foc unei paduri frumoase? Pentru unii oameni acestea sunt distractii. Daca acel gen de persoana stie si programare, atunci el sau ea poate sa isi canalizeze aceasta energie in crearea unor virusi distructivi.

Al 2-lea motiv are legaturi cu distractia derivata din privitul la lucruri care "sar in aer". Multi oameni au o fascintatie cu lucruri ca si exploziile sau accidentele. In copilarie exista unii copii care invata sa faca praf de pusca si dupa aceea fac bombe tot mai mari si mai mari pana se plictisesc de asta sau se ranesc. Crearea unui virus care se raspandeste rapid este la fel – crearea unei bombe in interiorul calculatorului, si cu cat mai multe calculatoare se infecteaza, cu atat mai mare explozia.

Al 3-lea motiv ar fi ca va avea un motiv de lauda, sau distractia ca face acel lucru. Ca si muntele Everest. Muntele este acolo, asa ca cineva pur si simplu trebuie sa il escaladeze. Daca esti un programator care vede o gaura in securitate care poate fi exploatata, pur si simplu poti simti ca trebuie sa exploatezi gaura inainte sa ti-o ia cineva inainte. "Sigur ca le pot zice, dar nu mai bine le ARAT?" Acest gen de logica conduce la multi virusi.

Multi creatori de virusi nu-si dau seama de pagubele reale pe care le produc oamenilor reali cu creatiile lor. Distrugerea tututor informatiilor de pe discul unei persoane este paguba serioasa. Sa fortezi toti oamenii din intreriorul unei firme sa piarda mii de ore de munca doar ca sa curete dupa un virus. Chiar si un mesaj prostesc produce pagube serioase, deoarece o persoana trebuie sa isi piarda timpul sa il scoata din calculator. Din acest motiv legile au devenit mult mai aspre cu privire la pedepsirea creatorilor de virusi

1.2 ISTORIA VIRUSILOR

• 1949 - Sunt puse pentru prima oară bazele teoriilor legate de programele care se autoreproduc.

• 1981 - Virusii Apple 1, 2, si 3 sunt printre primii viruşi „in the wild”. Descoperiţi în sistemul de operare Apple II, viruşii se răspândesc în Texas A&M prin intermediul jocurilor piratate.

• 1983 - În teza sa de doctorat, Fred Cohen defineşte pentru prima oară formal un virus de calculator ca fiind „un program ce poate afecta alte programe de calculator, modificându-le într-un mod care presupune abordarea unor copii evoluate ale lor.”

1.2.1 VIRUSI IN FAZA INCIPIENTA

Totul a inceput in 1986 . Atunci a avut loc prima atestare a unui virus . Doi frati pakistanezi, Basit si Amjad, au constatat ca sectorul boot al unei dischete contine cod executabil si ca acesta este rulat de fiecare data cand se porneste calculatorul utilizand o discheta in drive-ul A Ei au observat ca pot inlocui acest cod cu un program propriu, care poate fi un program rezident in memorie si care poate instala o copie a lui pe orice discheta ce este accesata in orice ‘drive’.

Au nimit acest program virus . Inceputul era modest, deoarece virusul infecta doar dischetele de 360 kB . In 1987, programatorii de la Universitatea din Delaware au constatat ca au acest virus cand au vazut eticheta ‘c Brain’ pe o discheta . Tot ce facea el era sa se autocopie si punea o eticheta de volum pe discheta.

In anul 1986, un programator pe nume Ralf Burger a ajuns la concluzia ca un fisier putea fi conceput astfel incat sa se copie pe el insusi, prin atasarea unei copii a lui la un alt fisier . El a scris o demonstratie a acestui efect, pe care a numit-o VIRDEM (Virus Demonstration) si a distribuit-o la conferinta pe tema virusilor Chaos Computer Club, in luna decembrie a acelui an . VIRDEM ar fi infestat orice fisier COM . Din nou pagubele erau destu de nesemnificative Acest fapt a atras totusi atata interes, incat Ralf Burger a fost rugat sa scrie o carte .

In aceeasi perioada, cineva a inceput sa raspandeasca un virus in Viena . Franz Swoboda a fost primul care a remarcat faptul ca acest virus era raspandit printr-un program numit Charlie si s-a facut multa publicitate in jurul acestei descoperiri . Ralf Burger a obtinut o copie a acestui virus si i-a dat-o unui prieten, Berdt Fix, care l-a dezansamblat (a fost pentru prima oara cand cineva a dezansambla un virus ) . Burger a inclus aceasta dezansamblare in cartea sa, dupa ce a scos cateva parti, pentru a face virusul mai putin periculos si pentru a diminua pagubele pe care le producea . Efectul unui virus de tipul celui din Viena este de a determina un fisier din opt sa rebooteze calculatorul (virusul copiaza primi cinci octeti de cod) ; Burger (poate Fix) a inlocuit acest cod de rebootare cu cinci spatii . Efectul era ca fisierele copiate bloca calculatorul, in loc sa-l rebooteze .

In 1987, la Universitatea din Lehigh, Ken van Wyk a realizat un virus cunoscut sub numele de Lehigh . Acesta a fost un model extrem de nereusit - nu era prevazut sa se raspandeasca in afara universitatii, pentru ca infecta doar COMMAND.COM si crea multe pagube gazdei, dupa numai patru reproduceri .

Preview document

Viruși și antiviruși - Pagina 1
Viruși și antiviruși - Pagina 2
Viruși și antiviruși - Pagina 3
Viruși și antiviruși - Pagina 4
Viruși și antiviruși - Pagina 5
Viruși și antiviruși - Pagina 6
Viruși și antiviruși - Pagina 7
Viruși și antiviruși - Pagina 8
Viruși și antiviruși - Pagina 9
Viruși și antiviruși - Pagina 10
Viruși și antiviruși - Pagina 11
Viruși și antiviruși - Pagina 12
Viruși și antiviruși - Pagina 13
Viruși și antiviruși - Pagina 14
Viruși și antiviruși - Pagina 15
Viruși și antiviruși - Pagina 16
Viruși și antiviruși - Pagina 17
Viruși și antiviruși - Pagina 18
Viruși și antiviruși - Pagina 19
Viruși și antiviruși - Pagina 20
Viruși și antiviruși - Pagina 21
Viruși și antiviruși - Pagina 22
Viruși și antiviruși - Pagina 23
Viruși și antiviruși - Pagina 24
Viruși și antiviruși - Pagina 25
Viruși și antiviruși - Pagina 26
Viruși și antiviruși - Pagina 27
Viruși și antiviruși - Pagina 28
Viruși și antiviruși - Pagina 29
Viruși și antiviruși - Pagina 30
Viruși și antiviruși - Pagina 31
Viruși și antiviruși - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Virusi si Antivirusi.doc

Alții au mai descărcat și

Baze de Date Multimedia

Baze de date multimedia Definirea conceptelor. Aplicatii. Data base - baza de date - este un grup de fisiere în care este înregistrata o multime...

Aplicații Client Server

Aplicatii client server Studiu de caz- Solutie de gestiune a Resurselor Umane si Salarizarii Solutiile de gestiune economica Mobius, sunt...

Rețele Wireless

RETELE WIRELESS Introducere Cresterea popularitatii retelelor wireless a determinat o scadere rapida a pretului echipamentelor wireless...

Evenimente Naturale care se Autoconsolideaza prin Circuite de Feedback

“Feedback-ul este ceea ce lipsea din stiinta, in afara lui Newton”, spunea omul de stiinta britanic Steve Grand. “Noi credeam ca este un fenomen...

Sisteme bazate pe cunoștințe în conducerea proceselor

Programul realizeaza determinarea procesului de incalzire ,respectiv racire intr-o camera si a timpului (maxim respectiv minim) in functie de trei...

Obiective și Aplicații ale Nanotehnologiei

I. INTRODUCERE Dezvoltarea ştiinţei a demonstrat că cele mai spectaculoase progrese se obţin prin cercetare pluridisciplinară, situată la graniţa...

Aparatură hidraulică

Scheme Hidraulice Prima schema Hidraulica este in figura 1: Figura 1 A doua schema hidraulica este in figura 2 : Figura 2 A treia schema...

Te-ar putea interesa și

Viruși și antiviruși

Denumirea de virus a fost folosita în literatura de specialitate pentru prima data în anul 1983, de catre expertul american Fred Coen, de la...

Comerțul Electronic

1. Comerţul electronic - aspecte generale Termenul de „comerţ electronic” (e-comerţ) este din ce în ce mai mult discutat pe măsura ce Internetul...

Tranzacții internaționale

I. Prezentare BitDefender Boli" ale calculatoarelor personale: virusii De ce este nevoie de programe antivirus? De ce au fost ele create? Din...

Tehnologia Antivirus Bitdefender

1.Introducere Viruşii informatici sunt cele mai periculoase arme în războiul datelor.În multe ţari,astfel de programe au fost declarate...

Ghid Office

Cap. 1. SISTEME DE OPERARE 1.1,Prezentare generala Se numeste sistem de operare ansamblul programelor si procedurilor care asigura indeplinirea...

Auditul Sistemelor Informatice

S.C. DISTRIGAZ SUD S.A.  profilul companiei Date generale: SC Distrigaz Sud SA Bucuresti a fost infiintata ca urmare a Deciziei guvernamentale...

Devirusare - Recuperare de Date

Capitolul I.Generalitati privind virusii Viruşii sunt coşmarul oricărui deţinător/utilizator de PC dar puţini sunt cei care ştiu ce sunt ei, ce...

Viruși - programe antivirus

Virusi. Programe antivirus Virusii informatici – sunt, in esenta,microprograme greu de depistat,ascunse in alte programe,care asteapta un moment...

Ai nevoie de altceva?