Arta europeană și marketingul în turism

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Istoria Artelor
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5032
Mărime: 4.08MB (arhivat)
Publicat de: Tatiana Sandu
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE MARKETING

Extras din proiect

De-a lungul secolelor, oamenii au creat arta sub toate formele sale: sculptura, pictura, arhitectura, muzica. Prin intermediul creatiilor lor, acestia au redat anumite elemente specifice epocii in care au trait, au transpus scene ale vietii cotidiene pe peretii cavernelor, au redat scene din Bibile in scopul de a-i familiariza chiar si pe cei neavizati cu tainele religiei, au inaltat constructii, monumente ca un omagiu adus unei entitati spirituale, ori unei credinte. Cu timpul, fiecare popor a ajuns sa se faca remarcat prin elemente particulare de cultura proprie, ce reprezinta o carte de vizita impresionanta.

Acestea au creat premizele pentru cristalizarea unor centre culturale, care se regasesc pe harta turistica a zonei in cauza. Referindu-ne la Europa, vom aborda urmatoarele zone : Grecia, Turcia, Franta, Germania si Romania.

Aceste tari nu au fost alese la intamplare. Fiecare este initiatoarea si reprezentanta unui stil arhitectural care a marcat evolutia culturala a zonei respective. In zilele noastre schiturile arheologice, manastirile, catedralele, domurile reprezinta mostenirea de pret a unei natiuni, tradusa atat atat in bogatie spirituala, cat si materiala. Referindu-ne la partea materiala fiecare tara, din cele enumerate mai sus, are un potential turistic mai mult sau mai putin exploatat. In cadrul fiecarei tari exista programe speciale care se ocupa cu promovarea imaginii turistice, si fiecare in parte cauta sa-si creeze un brand turistic cat mai puternic.Toate aceste programe includ centrele vechi de arta si civilizatie.

Lucrarea de fata se doreste a fie o imbinare intre marketingul in turism si stilurile arhitecturale din Europa, modul cum acestea, bine promovate prin intermediul tehnicilor de marketing aduc un plus de valoare unei natiuni.

Fiecare popor a initiat stiluri noi, curente originale directii artistice unice preluate ulterior, drept model de altele, si imbunatatite mai mult sau mai putin. In arhitectura auzim adesea de stilul: paleocrestin, bizantin, roman si gotic. Arhitectura si sculptura au fost influentate, in primul rand, de religia care a existat intr-un anumit spatiu si timp, dar si de evenimentele sociale si politice ale vremii. Arhitectura si sculptura au reprezentat oglinda societatii intr-o anumita perioada.

Fiecare popor isi are amprenta sa unica. Acest aspect faciliteaza unor particularitati specifice specifice civilizatiei poporului respectiv care, odata promovata, devine parte integranta a brandului de marketing folosit in promovarea turismului in principalele orase europene. Astfel pe langa serviciile specifice in acest domeniu reprezentate de transport, cazare, se pune mare accent pe vizitarea centrelor istorice. Acestea constituie de fapt motorul care genereaza activitatea in turism. Fara ele am putea discuta doar de un turism bazat pe odihna sau tratamente balneoclimaterice si pe servicii „all inclusive”

Treptat umanitatea s-a dezvoltat din punct de vedere spiritual, social, politic, cultural; indivizii au inceput sa circule dintr-un colt in altul al lumii descoperind lucruri noi, impunand altor populatii note ale civilizatiei lor, identificandu-se cu traditiile si obiceiurile celorlalti, creand legaturi comerciale si diplomatice noi.

Importul si exportul de produse au luat nastere, comertul a inflorit incetul cu incetul. Oamenii s-au ocupat din ce in ce mai indeaproape, nu numai de hrana propriu-zisa pentru a supravietui, ci si de hrana spirituala concretizata in calatorii.

Printre factorii care influenteaza decizia oamenilor in alegerea unei destinatii turistice, putem enumera : factori ce tin de acomodare, pe de o parte, si obiectivele turistice care pot fi vizitate, pe de alta parte. Prima categorie de factori poate fi influentata in mod direct de investitii in domeniul infrastructurii hoteliere si de personal, in timp ce obiectivele turistice, din a doua categorie, care au la baza arta medievala, renascentista, pana la cea moderna trebuie promovate prin intermediul unor programe turistice bine puse la punct. Aceste programe cuprind, pe langa informarea potentialilor turisti cu privire la punctele de atractie, o serie de circuite turistice menite sa-l transpuna pe vizitator in civilizati epocii respective.

Idealul fiecarui om s-a transpus in calatorii. Sa reuseasca sa viziteze noi popoare, sa vada pe viu obiective turistice importante, sa descopere arta culinara, muzicala, arhitecturala, spirituala specifice fiecarei natii, toate acestea l-au atras si l-au impulsionat sa se dezvolte. Putem spune ca fiecare tara beneficiaza de simbolurile sale proprii.

In randurile de mai jos voi incerca sa argumentez felul in care marketingul in turism se sprijina si se foloseste de arta specifica fiecarei zone in scopul de a o promova si in scopul castigului financiar. Prin intermediul marketingului aplicat in turism se observa o imbunatatire a activitatii, ceea ce duce la marirea profiturilor companiilor, la cresterea numarului de angajati. In acest mod marketingul va influenta dezvoltarea societatii.

Referindu-ne la perioada Evului Mediu ca timp si la Europa ca spatiu, putem spune ca arta medievala s-a caracterizat prin mai multe stiluri : stilul paleocrestin, stilul bizantin, stilul stilul romanic si stilul gotic. Aceste stiluri sunt regasite in anumite perioade de la inceputul feudalismului unde apar premizele artei medievale.

Toate aceste stiluri s-au concretizat in monumente de arhitectura care, in timp, au devenit obiective turistice promovate prin intermediul programelor de marketing.

Lucrearea de fata are, asa cum am mai spus, ca punct de pornire evolutia arhitecturii in perioada Evului Mediu si procesul prin care elementele componente ale acesteia au fost transformate in puncte de atractie pentru turism. Acest proces poarta denumirea de promovare prin metode de marketing.

Pentru inceput, ne vom ocupa de perioada artei paleocrestine si perioda artei bizantine, dupa care ne vom opri la metodele de marketing prin care sunt promovate doua orase reprezentative pentru aceste doua stiluri: Constantinopol in Turcia si Atena in Grecia.

Arta paleocrestina poate fi localizata in timp la inceputul secolului al IV-lea. Acest secol a fost marcat de divizarea Imperiului Roman in 4 provincii : Galia, Italia, Ilira, Orientul. Aceasta decizie a fost luata de Imparatul Constantin cel Mare care in anul 313 a dat edictul de toleranta in favoarea crestinismului. In 325, in cadrul Sinodului de la Nicea, crestinismul este declarat religie oficiala de stat.

Preview document

Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 1
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 2
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 3
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 4
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 5
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 6
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 7
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 8
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 9
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 10
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 11
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 12
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 13
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 14
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 15
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 16
Arta europeană și marketingul în turism - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Arta Europeana si Marketingul in Turism.docx

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Județul Vâlcea

Judetul Valcea are o suprafata de 5.765 km2, reprezentand 2,43% din suprafata Romaniei . Este situat in partea central sudica a Romaniei, in...

Turismul în ariile protejate din România comparativ cu turismul în ariile protejate din Croația

1. NOŢIUNI FUNDAMENTALE PRIVIND TURISMUL ÎN ARII PROTEJATE Parcurile naţionale şi alte arii protejate din lume reprezintă regiuni ale naturii ca...

Plan de Marketing privind Dezvoltarea Eurocor pe Piața Românească

INTRODUCERE Această lucrare are la bază elaborarea planului de marketing. În zilele noastre, nu contează cât de bun este produsul său serviciul pe...

Caracteristici și Perspective de Dezvoltare Turistică în Zona Montană în România

INTRODUCERE ZONA MONTANĂ: ZONĂ TURISTICĂ DE BAZĂ A ROMÂNIEI Pentru cei ce doresc să se rupă din cotidian, pentru cei ce iubesc puritatea naturii...

Turismul Vitivinicol în Republica Moldova

INTRODUCERE Importanţa economică, socială şi politică a turismului, contribuţia sa la dezvoltarea economiei naţionale în ansamblu a determinat...

Județul Maramureș - Analiza Activității Turistice

CAP 1. Prezentarea destinaţiei turistice Maramureşul a fost şi a rămas până astăzi unul dintre nucleele "tari" de civilizaţie şi habitat aparte în...

Direcții în politica de marketing turistic - studiu de caz Satul Breb - mixul de marketing

Introducere Turismul reprezintă un sector de activitate care poate să joace un rol semnificativ în dezvoltarea economiei. Cererea turistică este...

Ai nevoie de altceva?