Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 112 în total
Cuvinte : 29824
Mărime: 2.93MB (arhivat)
Publicat de: Mihaela R.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Coordonator: Conf. Dr. Denisia Mihaela Liusnea
UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS GALATI FACULTATEA DE ISTORIE, FILOZOFIE ŞI TEOLOGIE

Cuprins

  1. Cuprins
  2. INTRODUCERE 4
  3. CAPITOLUL I 7
  4. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ACTIVITĂŢILE DE PREDARE-ÎNVĂTARE A ISTORIEI ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL LICEAL 7
  5. I.1. Locul şi rolul Istoriei în şcoală 7
  6. I.2. Locul Istoriei în aria curriculară „Om şi societate" şi în planul de învăţământ 7
  7. I.3. Conţinutul învăţământului istoric - Transpunerea lui în programele şcolare şi manualele alternative 8
  8. I.4. Forme de organizare şi desfăşurare a activităţilor didactice 10
  9. I.5. Caracteristici psiho-pedagogice ale elevilor de clasa a IX-a , cu implicaţii în învăţarea istoriei şi, implicit, a preistoriei 17
  10. I.5.1. Adaptarea activităţii didactice la nevoile elevilor 18
  11. I.6. Strategii didactice : definiţie, funcţiile metodelor, clasificare 19
  12. I.7. Caracterul activ-participativ, activitatea de învăţare centrată pe elev. 26
  13. CAPITOLUL al II-lea 28
  14. STRATEGII DE INSTRUIRE INTERACTIVĂ APLICATE ÎN ACTIVITĂŢILE DE PREDARE-ÎNVĂTARE A PREISTORIEI LA CLASA a IX-a 28
  15. II.1. Cele mai importante activităţi desfăşurate la clasa experiment, 28
  16. II.2. Concluzii 40
  17. Capitolul al III-lea 42
  18. ORGANIZAREA STUDIULUI 42
  19. III.1. Metodele de cercetare 44
  20. III. 2. Observaţia şi ancheta sociologică pe baza chestionarului 52
  21. III.3. Metode şi instrumente de evaluare. Metoda testelor. 62
  22. CAPITOLUL al IV-lea 66
  23. INTERPRETAREA DATELOR 66
  24. IV. 1. Etapa post-experimentală 66
  25. IV.2. Strategia de verificare şi evaluare a rezultatelor obţinute 66
  26. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI 75
  27. BIBLIOGRAFIE 79

Extras din proiect

INTRODUCERE

Politicile educaţionale actuale sunt orientate, tot mai mult, spre o pedagogie care presupune implicarea nemijlocită a elevului în învăţare. Această pedagogie, care situează în centrul preocupărilor sale elevul, este o pedagogie activă şi interactivă, care promovează descoperirea noului de către cei care învaţă. Experimentarea strategiilor pedagogice, inspirate de abordarea interacţionistă şi constructivistă a cunoştinţelor, pune accentul pe construirea personală a cunoştinţelor elevilor. Permisivitatea pedagogiei interactive facilitează acţiunile centrate pe activitatea individuală a elevului, prin care îşi formează deprinderi de bază şi îşi dezvoltă competenţe.

Rezolvarea problemelor concrete din viaţa cotidiană, indiferent de gradul de complexitate pe care îl au, implică apelul la cunoştinţe, deprinderi, competenţe ce nu pot fi delimitate în sfera de cuprindere a unui obiect de studiu sau altul. Aspectul acesta ne îndreptăţeşte să abordăm problematica, propusă cercetării, din perspectiva ariei curriculare „Om şi Societate". Competenţele care se dovedesc vitale pentru soluţionarea situaţiilor de zi cu zi sunt cele legate de capacităţile de înţelegere şi utilizare a noţiunilor şi conceptelor specifice, precum şi cele legate de capacităţile de explorare/investigare a realităţii şi de rezolvare de probleme.

Lucrarea intitulată „Diversificarea activităţilor de predare-învăţare a preistoriei în învăţământul liceal", analizează aspecte semnificative, specifice predării şi învăţării înteractive a istoriei, respectiv, a preistoriei, din perspectiva optimizării performanţei şcolare în ciclul inferior al liceului. Intenţia noastră este ca rezultatele obţinute să asigure interfaţa între teoria recentă a instruirii interactive şi practica educaţională orientată spre aplicarea unor strategii interactive în activităţile de predare-învăţare a istoriei la nivel liceal.

Demersul ştiinţific întreprins în acest sens se înscrie în tendinţele de dezvoltare ale didacticii din ultimele decenii. Interesul cercetătorilor manifestat de-a lungul timpului, privind strategiile activizante, participative, a fost determinant în conturarea unui tablou complex al abordărilor conceptuale privind activitatea de predare-învăţare interactivă. Vom analiza, astfel, câteva dintre aceste concepte, relevante pentru cercetarea de faţă, accentuând implicaţiile conceptelor conexe în înţelegerea clară a fenomenului de predare-învăţare interactivă.

Abordarea metodologiei didactice, ca principal factor de susţinere al activităţilor de tip instructiv-educativ, accentuează importanţa pe care calitatea strategiilor didactice o au în creşterea performanţei şcolare. În urma consultării literaturii de specialitate în ceea ce priveşte fenomenul instructiv, putem afirma că, la baza optimizării demersurilor didactice se plasează metodele didactice. În acest context am delimitat patru metode fundamentale, „problematizarea", „învăţarea prin descoperire", „jocul didactic" şi „modelarea" , după cum reiese din literatura de specialitate, considerate şi de noi ca fiind semnificative pentru o abordare interactivă a procesului de predare-învăţare. Din perspectiva valorizării potenţialului interactiv al acestor metode, sunt abordate şi alte metode, tehnici şi procedee didactice.

Eficientizarea strategiilor didactice interactive nu poate fi realizată fără o adecvare corespunzătoare la activităţile concrete de învăţare. Corelarea strategiilor cu factorii ce deţin un rol important în orice demers didactic constituie o necesitate ce nu poate fi neglijată. În acest sens am identificat şi descris câţiva dintre aceştia, consideraţi de noi, relevanţi pentru optimizarea procesului de predare-învăţare. Proiectarea activităţilor didactice, formele de organizare ale activităţilor, suportul informaţional, produsele curriculare sunt elementele supuse atenţiei noastre, analizate cu scopul de a evidenţia influenţa lor în actul didactic.

Cercetarea iniţiată de noi a surprins şi dezvoltat aspecte cu preponderenţă din perspectiva didactică, în sensul identificării unor repere privind posibilitatea creşterii performanţei şcolare, la istorie, la elevii din ciclul inferior al liceului.

Demersurile realizate în scopul elaborării şi implementării unor modele de activităţi didactice, pornind de la abordarea pedagogică a strategiilor de instruire interactivă au rolul de a sprijini elevii în acţiunea lor de depunere a unui efort de învătare consistent.

În scopul realizării unei lucrări bazate pe o structură consistentă şi coerentă, am procedat la organizarea materialului în trei capitole. Primul capitol constituie fundamentarea teoretică, iar în celelalte două capitole este prezentat demersul experimental. Fiecare capitol cuprinde mai multe subcapitole, prin intermediul cărora ne-am propus să verificăm ipoteza stabilită şi să expunem, într-o abordare pragmatică şi logică, informaţiile relevante.

În completarea acestora, partea de Concluzii are rolul de a sintetiza principalele direcţii teoretice şi praxiologice identificate, iar anexele şi bibliografia reprezintă dovada demersurilor realizate.

Primul capitol intitulat Fundamentarea teoretică- Consideraţii generale privind activităţile de predare-învăţare a istoriei în învăţământul liceal, prezintă câteva repere teoretice fundamentale în înţelegerea problematicii actuale a predării - învăţării interactive, prin explicitarea terminologiei de specialitate specifice, surprinderea evoluţiei unor modele care susţin instruirea interactivă. În acest context, am considerat oportună jalonarea unor repere specifice procesului instructiv în ciclul inferior al liceului.

Următoarele trei capitole reprezintă Demersul experimental şi descriu etapele demersului experimental întreprins în vederea validării ipotezei stabilite. Astfel, al doilea capitol denumit Strategii de instruire interactivă aplicate în activităţile de predare-învăţare a preistoriei la clasa a IX-a, prezintă exemplificări de strategii didactice aplicate la clasa a IX-a, la unitatea de învăţare: Preistoria umanităţii, în perioada experimentului.

Al treilea capitol Organizarea studiului prezintă fundamentele conceptuale şi metodologice ale cercetării, premisele teoretice ale cercetării, scopul, obiectivele şi ipoteza cercetării, detalii privind eşantioanele de subiecţi şi de conţinut cuprinse în cercetare.

Capitolul IV Interpretarea datelor prezintă analiza rezultatelor demersului de cercetare în vederea optimizării demersului didactic, din învăţământul liceal, la istorie. Se realizează o analiză comparativă, cantitativă şi calitativă, a rezultatelor evaluărilor eşantioanelor realizate în toate etapele experimentului pe baza testelor iniţiale şi finale, aplicate.

Preview document

Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 1
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 2
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 3
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 4
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 5
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 6
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 7
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 8
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 9
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 10
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 11
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 12
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 13
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 14
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 15
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 16
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 17
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 18
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 19
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 20
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 21
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 22
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 23
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 24
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 25
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 26
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 27
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 28
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 29
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 30
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 31
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 32
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 33
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 34
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 35
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 36
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 37
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 38
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 39
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 40
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 41
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 42
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 43
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 44
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 45
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 46
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 47
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 48
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 49
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 50
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 51
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 52
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 53
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 54
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 55
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 56
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 57
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 58
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 59
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 60
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 61
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 62
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 63
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 64
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 65
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 66
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 67
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 68
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 69
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 70
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 71
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 72
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 73
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 74
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 75
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 76
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 77
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 78
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 79
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 80
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 81
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 82
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 83
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 84
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 85
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 86
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 87
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 88
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 89
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 90
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 91
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 92
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 93
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 94
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 95
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 96
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 97
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 98
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 99
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 100
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 101
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 102
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 103
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 104
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 105
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 106
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 107
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 108
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 109
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 110
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 111
Diversificarea Activităților de predare-învățare a Preistoriei în Învățământul Liceal - Pagina 112

Conținut arhivă zip

  • Diversificarea Activitatilor de Predare-Invatare a Preistoriei in Invatamantul Liceal.docx

Alții au mai descărcat și

Trăsăturile culturii geto-dacice în epoca La Tene

TRASATURILE CULTURII GETO-DACICE IN EPOCA LATENE INTRODUCERE Fara a putea spera ca vom obtine raspunsuri comparabile prin profunzime si multimea...

Religia în Dacia Romana și Moesia Inferior

RELIGIA IN DACIA ROMANA SI MOESIA INFERIOR. CRESTINISMUL Introducere Propovaduirea crestina a intampinat de la inceput unele piedici si...

Istoria lui Vlad Țepeș și legenda lui Dracula

Faima europeana de care s-a bucurat Vlad Tepes are ca punct de plecare puternica personalitate a domnului Tarii Romanesti, voievod autoritar,...

Democrația

I.Scurt istoric Cuvantul democratie are o vechime de aproximativ 2005 de ani, provenind din limba greaca in care “demos” inseamna popor (oameni...

Tratatul de Alianță din 1833

TRATATUL DE ALIANTA ÎNTRE PUTERILE CENTRALE SI ROMÂNIA DIN 1883 Pentru a-si asigura frontiera sudica, Austro-Ungaria în lupta sa cu Imperiul...

Raporturile Țării Romanești cu Ungaria

Evolutia Tarii Romanesti pe parcursul secolelor XIII-XVI a fost puternic influentata de Ungaria, stat care a incercat tot timpul sa-si extinda...

Raporturile Țărilor Române cu Polonia

Evolutia Tarilor Romane pe parcursul secolelor XIV-XVI a fost puternic influentata de Polonia, care a devenit o mare putere in zona rasariteana a...

Alexandru Ioan Cuza

În istoria politica a Moldovei numele de Cuza este pomenit înca din trecutele veacuri. Neam de boieri mijlocii, cum erau socotiti Cuzestii, câtiva...

Ai nevoie de altceva?