Imaginea lui Ion I.C. Bratianu intre Anii 1914 - 1927

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Imaginea lui Ion I.C. Bratianu intre Anii 1914 - 1927.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 55 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prodecan, Conferentiar Universitar Dr. Nicolae Frigioiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Istoria Romanilor

Cuprins

Introducere.3
I. Fundamentele personalităţii politice.6
1. Locul naşterii.6
2. Pasiunea pentru creaţie şi nevoia de cultură.8
3. Copilăria şi primii paşi spre cariera politică.11
II . Conceptul de valoare politică şi reflectarea lui în imaginaţia populară şi memoria colectivă a unui popor. 16
1. Începuturile familiei Brătianu
2. Ion C. Brătianu.20
3. Constantin I. C. Brătianu.22
4. Vintilă I. C. Brătianu.24
5. Gheorghe I. Brătianu.26
6. Femeile din familia Brătianu.29
III. Vectorii de imagine ai lui Ion I.C. Brătianu.33
Date biografice.47
Lista fotografiilor.50
Bibliografie.51

Extras din document

INTRODUCERE

Încă de la început trebuie precizat faptul că orice lucrare care are drept subiect istoria naţională, aducând în prim-plan figura unei personalităţi care şi-a pus pecetea în mod hotărâtor asupra destinului naţional, reprezintă doar o variantă, uneori îmbunătăţită, a ceea ce s-a scris înainte despre ea. Dacă e uşor să fii un deschizător de drumuri sau un inventator în domenii precum publicitatea, marketingul sau literatura, istoria nu lasă loc de interpretări prea multe. Faptele sunt consumate, iar între timp s-au scris tomuri întregi în cuprinsul cărora s-au întors pe toate părţile deciziile, acţiunile şi consecinţele acestora. Aşadar, se poate face o sinteză a ceea ce deja s-a scris, respectând însă condiţia de a nu te lăsa influenţat, într-un fel sau altul, de cei aflaţi într-o parte sau în cealaltă a baricadei, şi de a scrie obiectiv, exact aşa cum vezi tu lucrurile, după ce ai cunoscut părerile celor care te-au inspirat în decursul lecturii.

Trebuie să recunosc faptul că această temă mi se potriveşte din punctul de vedere al obiectivităţii aplicate subiectului. Nefiind o susţinătoare şi nici măcar unul dintre simpatizanţii Partidului Naţional Liberal, pe care Brătienii l-au înfiinţat şi condus de-a lungul multor decenii, imi permit să cred că nu voi spune “dulci nimicuri” care să facă din această lucrare o epopee a lui Ionel Brătianu. Pe de altă parte, cum nu sunt nici un adversar al doctrinei liberale, pot spune că judecata nu-mi poate fi umbrită de adversităţi sau idei preconcepute.

Capitolul I al lucrării de faţă aduce în prim-plan factorii care au determinat formarea ca om şi ca politician a lui Ion I. C. Brătianu. Se ştie că primul model de viaţă al unui copil este părintele de acelaşi sex. În acest caz, este clar că Ionel Brătianu promitea mult încă din primii ani ai copilăriei, iar tatăl său a ştiut să-i insufle sentimente de dragoste pentru neamul său, obişnuindu-l de mic cu stilul de viaţă care impune curaj şi îndrăzneală. De la dragostea pentru cultură şi creaţie, până la respectul pentru familie şi înaintaşi, toate sunt opera lăsată moştenire lui I.I.C. Brătianu de către Ion C. Brătianu.

Capitolul II propune ideea că o familie de politicieni precum cea a Brătienilor formează conceptul de dinastie în istoria politică a unui popor. În imaginarul colectiv, o asemenea înrâurire de evenimente determinate de membrii aceleiaşi familii se reflectă, aproape neschimbată, după o perioadă de un secol, şi mai mult ca sigur va continua să existe, sub aceeaşi formă, şi de acum înainte. Reformele aplicate de liberalii conduşi de Brătieni, care au culminat cu înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, au făcut ca ei să fie consideraţi şi astăzi ca fiind făuritorii României Mari.

Capitolul III, care încheie lucrarea, este consacrat lui Ion I. C. Brătianu şi încearcă să prezinte modul în care imaginea lui era percepută atât în epocă, cât şi peste ani. În viziunea multora fiind cel mai mare politician român al secolului XX, Ionel Brătianu este tipul de conducător care îşi fundamentează cariera pe dragostea de neam şi istorie. Iubit de apropiaţi şi respectat de adversari, Brătianu este modelul de urmat peste veacuri, despre care vom citi în cărţile de istorie indiferent de partidul care se va afla la guvernare.

În încheierea acestei introduceri, dar nu în cele din urmă, aş dori să aduc cele mai sincere mulţumiri coordonatorului acestei lucrări, dl. Nicolae Frigioiu, în primul rând pentru încrederea oferită prin decizia sa de a-mi acorda această temă complexă pentru studiu, şi în al doilea rând pentru utilele sfaturi cu care mi-a îndrumat paşii spre terminarea lucrării.

Motto: Ca să rămâi poetul cel mai mare

Nici n-ai nevoie versuri ca să scrii,

Căci poezia dacă e creare

Noi am făcut poeme la-ntâmplare

Tu – Epopeea Marii Românii!

Cincinat Pavelescu-“Marelui Ion I.C. Brătianu”

I. FUNDAMENTELE PERSONALITĂŢII POLITICE

1. LOCUL NAŞTERII

Istoria României are o zestre incontestabilă. Destinul greu încercat a făcut ca din rândul poporului să se nască oameni excepţionali, care şi-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluţiei naţiunii. Goleşti, Mânjina, Bălceşti, Buftea, Mogoşoaia, Ghergani, Filipeşti sau Florica sunt numai câteva din conacele boiereşti în interiorul cărora s-au scris pagini memorabile din istoria noastră plină de tumult. Florica, locul în care familia Brătianu s-a format şi a trăit, este unul dintre monumentele noastre naţionale. Un conac înconjurat de vii, plin de spiritualitate, care te duce cu gândul la realizările măreţe ale unei familii se români care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri. Dintre aceştia, doi au contribuit în mod decisiv la înfăptuirea României moderne: Ion C. Brătianu şi fiul său, Ion I.C. Brătianu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Imaginea lui Ion I.C. Bratianu intre Anii 1914 - 1927.doc

Alte informatii

prezentata in cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice in anul 2006. Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy”