Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 181 în total
Cuvinte : 72641
Mărime: 257.81KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Agaton,Mircea Sandu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. CAPITOLUL I: EVOLUŢIA POLITICĂ A MIŞCĂRII LEGIONARE (1933-1937)
  3. Ascensiunea Gărzii de Fier în anul 1933 8
  4. Guvernul I.G. Duca şi Garda de Fier 10
  5. Campania electorală (19 nov. 1933 – 19 dec. 1933) 13
  6. Dizolvarea Gărzii de Fier (9 dec. 1933) 14
  7. Asasinatul de la Sinaia 18
  8. Măsurile guvernului dr. C. Angelescu 22
  9. Procesul Nicadorilor 24
  10. Legiunea în anii 1934-1935 29
  11. Propaganda legionară – tabăra de muncă de la Carmen Sylva 31
  12. Congresul de la Tg. Mureş 36
  13. Asasinarea lui M. Stelescu 41
  14. Înmormântarea lui I. Moţa şi V. Marin 50
  15. Evoluţia raporturilor politice dintre Carol al II-lea şi C.Z. Codreanu 56
  16. Relaţia politică dintre Codreanu şi Maniu. Încheierea pactului electoral de
  17. neagresiune 65
  18. Alegerile generale din decembrie 1937 72
  19. CAPITOLUL II: EVOLUŢIA IDEOLOGICĂ A MIŞCĂRII LEGIONARE
  20. Antidemocratismul 89
  21. Antisemitismul 94
  22. Ortodoxismul 104
  23. Anticomunismul 110
  24. Intelectualii şi Mişcarea Legionară 114
  25. Nae Ionescu 119
  26. Mircea Eliade 129
  27. Emil Cioran 136
  28. Constantin Noica 145

Extras din proiect

Mişcarea Legionară, Garda de fier, C. Z. Codreanu, constituiau în perioada dintre anii 1947-1989 subiecte ale istoriei ce nu puteau fi abordate din punct de vedere ştiinţific decât prin dogmele materialismului istoric. Momentul decembrie 1989 a adus, pe lângă multe alte libertăţi, şi libertatea de a scrie istoria “aşa cum a fost”, departe de orice interpretare cu coloratură politică.

Acest aspect s-a dovedit a fi un imbold în plus pentru studierea unei mişcări politice paradoxale, blamată de unii, dar în acelaşi timp evocată favorabil de ultimii apologeţi în viaţă ai “Căpitanului”. Istoria plină de violenţă, dar şi de acţiuni edilitare bisericeşti, practica asasinatului politic, dar şi proclamarea necesităţii virtuţilor morale, dar mai ales adeziunea ideologică a mai multor intelectuai interbelici de faimă, toate acestea nu puteau decât să suscite interesul pentru gruparea “Arhanghelului Mihail”.

Datorită amintitei abordări istorice din partea istoriografiei comuniste, cele mai importante titluri ce reţin atenţia în perioada respectivă (1947-1989) aparţin unor istorici străini. Aceştia au furnizat opere de reală valoare, cum a fost cazul lui EugenWeber , a istoricului spaniol Francisco Veiga ori al celui german, Armin Heinen , a cărui teză de doctorat, “Legiunea <<Arhanghelului Mihail>>. Contribuţie la problema fascismului internaţional”, reprezintă, în opinia noastră, cea mai documentată şi, în fond, cea mai valoroasă lucrare istorică pe această temă. Nu trebuie uitată nici contribuţia lui N. Nagy-Talavera care a analizat în paralel fascismul maghiar şi cel românesc. Un controversat, dar nu mai puţin interesant studiu a oferit şi Henry Roberts, preocupat mai ales de problemele politice ale unui stat pe care îl definea agrar.

După 1989, au apărut excelente studii despre legionarism din partea mai multor analişti ai fenomenului precum Gh. Buzatu , Dragoş Zamfirescu , R. Ioanid , Z. Ornea , F. Müller ori C. Petculescu . Desi uneori cu interpretări diferite, ce au dat naştere polemicilor, aceşti autori au impus tratarea ştiinţifică a subiectului, dar au şi publicat, prin asiduă muncă în arhive, importante documente ale perioadei.

Problema evreiască a intrat în atenţia autorilor J. Ancel şi L. Volovici ce au dezbătut cu obiectivitate dacă a existat o asemenea problemă în perioada interbelică în România şi în ce mod s-a manifestat aceasta în plan intelectual-cultural.

În ceea ce priveşte sursele utilizate de autorul acestei lucrări, menţionăm în primul rând documentele republicate, extrase din diferite fonduri ale Arhivelor Naţionale Istorice Centrale, precum Fondul Ministerului de Interne, ori ale Ministerului de Justiţie – Direcţia Judiciară a Comisiei Centrale Electorale. De ajutor au fost şi fondul Casa regală Diverse ori Ministerul Justiţiei Direcţia Judiciară. Au fost urmărite în special informaţiile despre activitatea membrilor Gărzii de Fier, a mediului în care şi-au desfăşurat aceştia propaganda, iar ca surse au fost utilizate rapoarte ale Siguranţei Generale, note informative ale Corpului de Detectivi.

De mare importanţă s-au dovedit presa vremii şi în special publicaţiile apropiate ideologic de “cămăşile verzi”: “Axa”, “Buna Vestire”, “Însemnări sociologice”. Nu au fost neglijate pulicaţiile independente, dar care au inserat în paginile lor articole semnate de intelectuali apropiaţi crezului Mişcării: “Vremea” (M. Eliade, E. Cioran, C. Noica), “Dreapta” (M. Vulcănescu), “Predania” (N. Ionescu), “Credinţa” (M. Eliade). Problema dizidenţei lui M. Stelescu şi a conflictului cu C. Z. Codreanu care i-a urmat, a condus la îndreptarea atenţiei noastre către publicaţia “Cruciada Românismului”, în care polemica a fost întreţinută.

Mărturiile contemporane evenimentelor au fost extrase din jurnale ale personalităţilor timpului (C. Argetoianu , Carol al II-lea , A. Călinescu , G. Gafencu ) ori prin intermediul memoriilor (N. Crainic , M. Eliade , A. Vaida-Voevod ), ca să le amintim doar pe unele dintre ele.

Capitolul referitor la evoluţia ideologică a Mişcării Legionare a impus necesitatea utilizării operelor semnate de lideri gardişti şi publicate până în anul 1940, inclusiv: I. Banea, E. Bernea, Tr. Brăileanu, Alexandru Cantacuzino, C.Z. Codreanu, V. Marin, M. Polihroniade.

Doctrina legionară a fost dezvoltată şi de apologeţi străini ai lui Codreanu : Paul Guiraud ori Julius Evola , savant italian.

Al III-lea capitol al lucrării a încercat să surprindă similitudinile ascensiunii a trei mişcări de extremă dreaptă: fascismul, nazismul şi legionarismul: au fost urmărite evoluţia politică, cauzele creşterii numerice a militanţilor, rezultatele electorale, structura socială, factorii decisivi în preluarea puterii în cazurile fascismului (octombrie 1922) şi a nazismului (ianuarie 1933) ori doar propulsarea pe scena politică, în cadrul legionarismului (decembrie 1937).

Acest ultim capitol a pus accent pe lucrări monumentale ale unor istorici reputaţi, E. Santarelli , L. Salvatorelli , P. Milza , G. Badia , dar şi cartea de căpătâi sau “Biblia” nazismului, cum neinspirat a fost numită, “Mein Kamp” (“Lupta mea”), autor Adolf Hitler .

În finalul lucrării au fost introduse anexe constând în hărţi ale României, Germaniei şi Italiei, absolut necesare pentru înţelegerea unor evenimente dezbătute în paginile lucrării: rezultate electorale şi interpretarea lor geografică. Pentru o mai bună fixare a cunoştinţelor au fost realizate şi grafice sugestive în legătură cu evoluţia numerică a numărului membrilor de aderenţi.

Prezenta lucrare nu se doreşte a fi decât o nouă contribuţie pe marginea unui subiect departe de a fi epuizat.

CAPITOLUL I

EVOLUŢIA POLITICĂ A MIŞCĂRII LEGIONARE

Ascensiunea Gărzii de Fier în anul 1933

Odată cu înfiinţarea Gărzii de Fier ca instrument politic al Mişcării Legionare, în aprilie 1930, a început şi adevărata luptă politică a lui Codreanu şi a camarazilor săi pe care au înţeles încă de la început să o ducă sub semnul violenţelor: campaniile antisemite din Bucovina şi din Maramureş (iunie – iulie 1930), sprijinul moral acordat lui Gh. Beza, macedoneanul ce a vrut să-l asasineze pe subsecretarul de stat C. Angelescu (iulie 1930).

A urmat, în mod logic, prima dizolvare a Gărzii de Fier, decizie ce a aparţinut ministrului de interne de atunci, Ion Mihalache. Pe 3 ian. 1931 Garda de Fier era desfiinţată şi interzisă, ceea ce nu i-a împiedicat pe legionari să se înscrie, în aprilie 1931, pe lista electorală sub o nouă titulatură: „Gruparea C.Z. Codreanu”; aceasta a obţinut 11.000 voturi la alegerile parţiale din judeţul Neamţ (31 august 1931) şi prima alegere a lui Codreanu în Camera Deputaţilor. În aprilie 1932, tatăl său, Ion Zelea Codreanu a obţinut şi el un loc de deputat, după succesul legionarilor în alegerile parţiale organizate în judeţul Tutova.

Toate aceste rezultate electorale au anunţat oarecum cele 70.000 de voturi pe care Legiunea le-a primit în alegerile parlamentare generale între 17 iulie 1932 – 20 iulie 1932 şi care au adus legionarilor cinci locuri în Camera Deputaţilor.

Anul 1933 a adus Gărzii de Fier sporirea numărului de membri , iar acest fapt a avut loc, culmea, în contextul violenţelor de la sfârşitul anului care au culminat cu asasinarea primului – ministru în funcţiune, liberalul I.C. Duca.

Preview document

Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 1
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 2
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 3
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 4
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 5
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 6
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 7
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 8
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 9
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 10
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 11
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 12
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 13
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 14
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 15
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 16
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 17
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 18
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 19
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 20
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 21
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 22
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 23
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 24
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 25
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 26
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 27
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 28
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 29
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 30
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 31
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 32
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 33
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 34
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 35
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 36
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 37
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 38
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 39
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 40
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 41
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 42
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 43
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 44
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 45
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 46
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 47
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 48
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 49
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 50
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 51
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 52
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 53
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 54
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 55
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 56
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 57
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 58
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 59
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 60
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 61
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 62
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 63
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 64
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 65
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 66
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 67
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 68
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 69
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 70
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 71
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 72
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 73
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 74
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 75
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 76
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 77
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 78
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 79
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 80
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 81
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 82
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 83
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 84
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 85
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 86
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 87
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 88
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 89
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 90
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 91
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 92
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 93
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 94
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 95
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 96
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 97
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 98
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 99
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 100
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 101
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 102
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 103
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 104
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 105
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 106
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 107
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 108
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 109
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 110
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 111
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 112
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 113
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 114
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 115
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 116
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 117
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 118
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 119
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 120
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 121
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 122
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 123
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 124
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 125
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 126
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 127
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 128
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 129
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 130
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 131
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 132
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 133
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 134
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 135
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 136
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 137
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 138
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 139
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 140
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 141
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 142
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 143
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 144
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 145
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 146
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 147
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 148
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 149
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 150
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 151
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 152
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 153
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 154
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 155
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 156
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 157
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 158
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 159
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 160
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 161
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 162
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 163
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 164
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 165
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 166
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 167
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 168
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 169
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 170
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 171
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 172
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 173
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 174
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 175
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 176
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 177
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 178
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 179
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 180
Mișcarea legionară, evoluție politică și ideologică în context internațional - Pagina 181

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Viața politică din România în perioada interbelică

Principala problema a vietii politice romanesti in perioada dintre cele doua razboaie mondiale a fost confruntarea intre democratie si...

Cultura Gumelnița în Centrul și Sudul Dobrogei

Complexul cultural Kodjadermen-Gumelnita-Karanovo VI s-a format la nivelul eneoliticului dezvoltat, dupa o perioada de ample transformari materiale...

România în perioada revoluției industriale

Privind de-a lungul timpului societatea umana, putem descoperi ca existe anumite praguri de dezvoltare, fiecare dintre acestea ducand societatea pe...

Primul război mondial

Cauzele si începutul razboiului. La finele sec. al XIX-lea principalele tari capitaliste trec la o etapa superioara de dezvoltare - capitalismul...

Ai nevoie de altceva?