Armata Romană

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 30427
Mărime: 2.33MB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Pașca
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Evolutia armatei romane pag 4
  2. Izvoare istorice pag 5
  3. Originile armatei romane pag 10
  4. Armata republicana pag 11
  5. Revolutia hoplita pag12
  6. Legiunea „polybiana” pag 14
  7. Arme pag 16
  8. Viata unui soldat roman pag 23
  9. Înrolarea în armata romană pag 24
  10. Armata la război pag 56
  11. Armata in Antichitatea tarzie pag 57
  12. Armata și sfarșitul Imperiului de Apus pag 59
  13. Bibliografie pag 60

Extras din proiect

INTRODUCERE: scurtă istorie a Romei

Potrivit trudiței,Roma a fost întemeiata de Romulus în anul 753î.Hr. La început a fost o monarhie,dar spre sfarșitul secolului al VI-lea î.Hr. regii au fost izgoniți și a fost creata o republică. Roma și-a extins treptat autoritatea asupra celorlalte comunitați vorbitoare de latină și asupra altor popoare din Peninsula Ilalică,astfel încat la începutul secolului al III-lea î.Hr. controla toata peninsula la sud de râul Pad.După o luptă lungă și dificilă împotriva Cartaginei,Roma a cucerit primele provincii de peste mări și,pâna la mijlocul secolului al II-lea î.Hr.,a ajuns sa domine incontestabil lumea mediteraneană. Expansiunea a continuat,dar profiturile enorme obţinute în urma cuceririlor străine au pus la grea încercare sistemul de guvernămant republican,viața politică devenind din ce în ce mai violenta.În secolul I î.Hr. au avut loc mai multe războaie civile si răscoale. Aceasta perioada tulbure s-a încheiat în 31 î.Hr când fiul adoptiv al lui Caesar,Octavian,l-a infrant pe ultimul sau rival.

Octavian,care si-a luat mai târziu numele de Augustus,a inlocuit sistemul de guvernamânt republican cu o forma de monarhie specifica Romei,cunoscuta sub numele de principat. Oficial,Octavian se prezenta principalul magistrat si slujitor al statului,dar in realitate el preluase puterea tuturor celorlalte instituţii politice inclusiv a Senatului si a Adunărilor Poporului,si a început sa-si desemneze un succesor inga din prima parte a domniei. Augustus a continuat extinderea imperiului si pana la moartea lui in 14 d.Hr. aceasta ajunsese deja,in multe locuri,la frontierele pe care avea sa le păstreze timp de mai multe secole. Au existat câteva excepţii: Britannia a fost invadata de Claudius în 43 d.Hr. și Traian a anexat Dacia intre 101-106 d.Hr.,dar nu au mai existat mari cuceriri. Principatul a dat Romei stabilitate politică timp de peste 200 de ani și numai de două ori,când împarații au murit fără a-și desemna clar un succesor,au mai avut loc războaie civile.

În secolul al III-lea d.Hr.,situația s-a schimbat,iar razboaiele civile au redevenit la fel de frecvente ca in ultimele decenii ale republicii.În medie,nici un împarat nu a rezistat mai mult de cațiva ani,majoritatea murind asasinaţi,căci armata iși consuma energia in lupte interne. Imperiul a început sa se dezintegreze,unii cârmuitori controlând doar parţi mici ale acestuia. In acelaşi timp,slăbiciunea Romei i-a încurajat pe duşmanii străini să atace imperiul,care a suferit numeroase înfrângeri. În timp,imperiul s-a divizat,jumătatea de est si cea de vest fiind conduse de împăraţi diferiți,și nu a mai cunoscut niciodată o perioada lungă de stabilitate,deşi unii conducători puternici au reuşit sa păstreze timp de decenii o pace relativa. Cu toate acestea,Roma era încă mult mai puternică decât oricare dintre duşmanii ei. Pană la urma,Imperiul de Apus s-a prăbuşit in secolul al V-lea d.Hr.,însa Imperiul de Răsărit cu capitala la Constantinopole a rezistat,păstrând multe dintre instituţiile militare ale Romei pana in Evul Mediu.

Evolutia armatei romane

Armata romană a jucat un rol esenţial în istoria oraşului,creând si menţinând un imperiu care a ajuns sa cuprindă Europa,Africa de Nord si Orientul Apropiat. In general se considera ca armata romana era o forţa extrem de bine organizată,de un profesionalism riguros,în care disciplina era dusă pana la cruzime si care era condusa după reguli extraordinar de moderne. Această imagine este parțial corectă,cel puţin în ceea ce privește unele perioade din existența armatei,dar nu ilustrează schimbările importante care au afectat instituţiile militare ale Romei de-a lungul îndelungatei sale istorii. In aceasta lucrare vom analiza trei perioade principale din istoria armatei romane.

Vom începe cu miliţia din perioada de mijloc a republicii(secolele al III-lea și al II-lea i.Hr.), Pentru că aceasta este perioada pentru care a existat izvoare istorice destul de bune pentru a ne putea face o imagine destul de clara asupra armatei romane. Miliţia era formata din cetăţenii care se supuneau disciplinei militare pe durata unui război și apoi se întorceau la viața civilă. Soldaţii erau deținatori de proprietați, in general țaranii care aveau destul pamânt ca sa-și permită sa-și cumpere singuri armele si echipamentul necesare. Pentru aceşti soldaţi, serviciul militar nu era o cariera,ci o datorie pe care o aveau fata de stat. Miliţia romana a cucerit Italia, a învins Cartagina si a extins dominaţia Romei in toata zona meditareneeană.

A după perioada (din secolul I i.Hr.) a început cu crearea armatei romane profesioniste. Continuarea expansiunii a însemnat ca războaiele erau purtate tot mai departe de Italia si ca era nevoie de garnizoane mari in teritoriile cucerite. Sistemul miliţiei nu era capabil sa facă fata acestor condiţii noi. De acum înainte legionarii nu mai erau țarani avuţi care serveau ca ostaşi o perioada scurta de timp, dintr-un sentiment de datorie fata de republică, ci erau de obicei oameni săraci, care considerau armata o cariera. Consecinţa a fost o schimbare fundamentala a relaţiei dintre armata si stat, care a făcut posibile războaiele civile care au distrus Republica. In cele din urma, Augustus a avut grija ca armata sa-i fie loiala numai lui si familiei sale,practica adoptata de succesorii săi. In timpul principatului,armata romana a atins maximum de eficienta,desăvarșind cucerirea imperiului si menținand apoi autoritatea Romei. In aceasta perioada armata romana s-a apropiat cel mai mult de imaginea pe care cei mai mulţi dintre noi o avem astăzi despre ea.

Ultima perioada (din secolul al III-lea pana in secolul al V-lea d.Hr.) acoperă Antichitatea târzie,când armata profesinistă s-a confruntat cu tot mai multe pericole externe,fiind in acelaşi timp slăbita continuu de războaiele civile. Au apărut noi tipuri de unitați, au început să fie folosite echipamente diferite și structura armatei s-a schimbat in încercarea de a face fata noilor condiţii. Totuşi, in ciuda tuturor acestor schimbări,multe lucruri au rămas la fel și au existat mai multe diferenţe intre armata din perioada de mijloc a republicii si armata din timpul principatului decât intre aceasta din urma si forţele Imperiului Roman din Antichitatea târzie.

Bibliografie

Adrian Goldsworthy,“Totul despre armata romană”,editura:Enciclopedia Rao.

Davies. R.,”Service in the Roman Army”, Edinburgh,1989.

Indro Montrealli,” Roma,o istorie inedita”,tradusa de George Micacio,”Storia di Roma”,Rizzoli Editore,Milano 1969. editura Artemis in limba romana. Pag. 9-16.

Ion Dragoman,” Actele autoritatilor militare”

Stefan Longinescu, “Istoria dreptului roman”

Ruth Brocklekurst, “Armata romana”,editura Aquila

Theodor Momson, “Istoria romana” volumul III.

Pierre Grimal, “Civilizatia romana” volumul I & II

http://www.roman-empire.net/army/army.html

http://www.armatureromane.com/bronzi.html

Preview document

Armata Romană - Pagina 1
Armata Romană - Pagina 2
Armata Romană - Pagina 3
Armata Romană - Pagina 4
Armata Romană - Pagina 5
Armata Romană - Pagina 6
Armata Romană - Pagina 7
Armata Romană - Pagina 8
Armata Romană - Pagina 9
Armata Romană - Pagina 10
Armata Romană - Pagina 11
Armata Romană - Pagina 12
Armata Romană - Pagina 13
Armata Romană - Pagina 14
Armata Romană - Pagina 15
Armata Romană - Pagina 16
Armata Romană - Pagina 17
Armata Romană - Pagina 18
Armata Romană - Pagina 19
Armata Romană - Pagina 20
Armata Romană - Pagina 21
Armata Romană - Pagina 22
Armata Romană - Pagina 23
Armata Romană - Pagina 24
Armata Romană - Pagina 25
Armata Romană - Pagina 26
Armata Romană - Pagina 27
Armata Romană - Pagina 28
Armata Romană - Pagina 29
Armata Romană - Pagina 30
Armata Romană - Pagina 31
Armata Romană - Pagina 32
Armata Romană - Pagina 33
Armata Romană - Pagina 34
Armata Romană - Pagina 35
Armata Romană - Pagina 36
Armata Romană - Pagina 37
Armata Romană - Pagina 38
Armata Romană - Pagina 39
Armata Romană - Pagina 40
Armata Romană - Pagina 41
Armata Romană - Pagina 42
Armata Romană - Pagina 43
Armata Romană - Pagina 44
Armata Romană - Pagina 45
Armata Romană - Pagina 46
Armata Romană - Pagina 47
Armata Romană - Pagina 48
Armata Romană - Pagina 49
Armata Romană - Pagina 50
Armata Romană - Pagina 51
Armata Romană - Pagina 52
Armata Romană - Pagina 53
Armata Romană - Pagina 54
Armata Romană - Pagina 55
Armata Romană - Pagina 56
Armata Romană - Pagina 57
Armata Romană - Pagina 58
Armata Romană - Pagina 59
Armata Romană - Pagina 60
Armata Romană - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Armata Romana.doc

Alții au mai descărcat și

Trupe de elită în antichitate - garda pretoriană

LISTA ANEXELOR 1.Grup de soldaţi pretorieni pe Columna lui Traian 2. Desen al lui Franz Eichhorst 3. Sculptură a lui Arno Breker 4.Gata de...

Imperiul roman - ierarhia militară

În cele ce urmează o să încerc să fac o scurtă prezentare a ceea ce autorul Zaharia Petre numește “arma geniu din armata romană”, o maşinărie de...

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Istorie Antică

Unul dintre marii cunoscători ai antichităţii, istoricul german Ed. Meyer spunea undeva ca ‘istoria veche nu este şi nu trebuie să fie altceva...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Istorie veche universală

Epoca romană în Dacia - trăsături distincte şi consecinţe f importante; prin consecinţe, epoca romană=un vârf al istoriei acestor teritorii. !...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Istoria Bisericii

CURSUL 1 O PERIODIZARE A ISTORIEI BISERICII Obiective: 1. Cunoaşterea periodizării istoriei bisericii. 2. Familiarizarea cu fiecare perioada a...

Te-ar putea interesa și

Corelații între Calitatea de Resursă Umană pentru Apărare și Calitatea de Funcționar Public

INTRODUCERE Verginia Vedinaş, în prima carte de specialitate care tratează numai problema statutului funcţionarului public, precizează că un loc...

Apărarea Națională

1. Prezentarea bunului public - aparearea nationala Apararea nationala este un bun public pur, adica un bun aflat in proprietate publica,...

Campania armatei române din 1916

Prima mare conflagratie a secolului XX desfasurata intre 1914-1918 a constituit un eveniment cu urmari deosebite asupra dezvoltarii ulterioare a...

Biserica a sprijinit Armata Română în Primul Război Mondial consecințe benefice ale unității naționale asupra unității bisericești

BISERICA A SPRIJINIT ARMATA ROMÂNĂ ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL Dinamica relațiilor Biserică - Stat , o perspectivă ortodoxă Biserica, ca și...

Impactul Integrării în Alianța nord-atlantică asupra Managementului Resurselor Umane din Armata României

Argument Succesul sau insuccesul în orice activitate umană depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care se întrebuinţează resursele avute...

Armata Română la Budapesta

1. Proclamarea Republicii Sfaturilor in Ungaria si reluarea ostilitatilor romano-maghiare. In ianuarie 1919 ofensiva armatei romane in...

Standardizarea instrucției în armata româniei - element definitoriu în creșterea interoperabilității cu celelalte armate aliate

Introducere Evolutia mediului international de securitate este marcată de noi provocări cu privire la securitate, generate în principal de...

Ai nevoie de altceva?