Aspecte din Istoricul Provinciei Kosovo

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Aspecte din Istoricul Provinciei Kosovo.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Simineanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Cuprins

Introducere.1
Cap.1 Provincia Kosovo.3
Cap.2 Iugoslavia comunista.13
2.1 Saltul spectaculos al comunismului.13
2.2 Expansiunea comunismului in Europa(1945-1948).16
2.3 Cucerirea puterii de catre comunisti.17
2.4 Nasterea Kominformului.19
2.5 Manipulari abile si multiple.21
2.6 Disidenta Iugoslaviei.26
Cap.3 Colapsul Iugoslaviei.40
Concluzii.43
Bibliografie.44
Anexa.45

Extras din document

Introducere

Istoria reprezinta pentru noi o adevarata provocare,o atractie determinata de aria vasta a domeniilor pe care le intregeste intr-un tot unitar si care se analizeaza din toate punctele de vedere.

Asa cum stim cu totii dezbaterea unui moment istoric cuprinde aspectele politice, economice , sociale , juridice ; acest lucru demonstrand inca o data complexitatea istoriei.

Subiectul ales de mine: “Conflictul iugoslav.Repere istorice” , se desfasoara in perioada comunista.

Comunismul pentru mine reprezinta o perioada de controverse,o perioada care a reusit in mod deosebit sa capteze atentia multora dintre noi , bineinteles din diferite puncte de vedere ; noi cei din generatia noastra nu am simtit comunismul in adevarata lui amploare , parintii nostri , insa , sunt cei care au trait din plin aceasta perioada simtind atat partile pozitive cat si cele negative.

Lucrarea mea il are ca protagonist pe suveranul Iugoslaviei Tito , Josip-Broz , personajul care s-a impotrivit politicii lui Stalin , motiv pentru care divergentele dintre cele doua tari sunt asemanate cu un “razboi rece”.

In ceea ce priveste istoria Kosovo aceasta este mult mai putin cunoscuta ; nu putem vorbii , desigur , de o istorie kosovara decat de la recunoasterea internationala a statelor moderne-Iugoslavia si Albania-asa cum se procedeaza in dreptul international pentru orice revendicare teritoriala.

Sursele care ne ofera informatii despre aceasta perioada sunt numeroase , insa trebuie sa tinem bine minte si sa nu ne lasam influentati , dusi de val , pentru ca majoritatea sunt presarate cu subiectivism , lucru evident din stilul scrierilor , din “epitetele” folosite la adresa diferitilor capi de tara sau popoare.

Motivul pentru care am ales tema mentionata mai sus este controversa starnita de subiect , faptul ca reprezinta un caz mai deosebit , intr-o lume in care Uniunea Sovietica ingenuncheaza toate tarile din S-E Europei , acestea primind cu bratele deschise schimbarea.

Capitolul I

ASPECTE DIN ISTORICUL PROVINCIEI KOSOVO

Istoria Kosovo este insa putin cunoscuta. Nu putem vorbi , desigur , de o istorie kosovara decat de la recunoasterea internationala a statelor moderne - Iugoslavia si Albania - asa cum se procedeaza in dreptul international pentru orice revendicare teritoriala.

Kosovo: recunoasterea oficiala a Iugoslaviei si a Albaniei

In primul razboi balcanic (1912) , Albania a fost atacata de Muntenegru , Serbia , Bulgaria si Grecia. Albania era pe atunci aliata Imperiului Otoman. La "Conferinta Ambasadorilor" de la Londra (1913) - prezidata de Sir Edward Grey , ministrul britanic de Externe - Serbia a capatat suveranitate asupra Kosovo , suveranitate pe care si-a mentinut-o pana in ziua de azi.

Anterior , Kosovo a apartinut puternicei dinastii sarbe , Nemanjic, timp de 200 de ani - provinicia fiind , dealtfel , cunoscuta si sub numele de "Vechea Serbie" , leagan al culturii sarbe si important centru ortodox. In 1398 , in batalia de la Kosovo Polje (Campia Mierlei) , Serbia si aliatii sai au fost invinsi de Imperiul Otoman , si Kosovo a devenit spatiu otoman. In aceste conditii , albanezii (in mare parte musulmani) au inceput - mai ales din secolul XV - sa penetreze provincia , cu ingaduinta Inaltei Porti , care le-a recunoscut "suveranitatea" asupra provinciei in 1489.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte din Istoricul Provinciei Kosovo.doc