Egiptul Antic
S-a discutat mult despre o posibila calatorie a filosofului grec Platon în Egipt, acolo unde...
Acest proiect trateaza Civilizatia Egipteana. Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).
Arhiva contine 1 fisier ppt de 36 de pagini .
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: MELNICIUC MARIA
Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.
Domeniu: Istorie Universala
I.Egiptul
II.Localizare temporala
III.Pamantul si oamenii
IV.Economia
V.Modul de viata
VI.Gandirea religioasa
VII.Arhitectura si arta egipteana
1.Scurt istoric
“EGIPTUL ESTE UN DAR AL NILULUI” – sintagma folosită de Heorodot subliniază importanţa deosebită a acestui fluviu în viaţa Egiptului antic.
Civilizaţia egipteană s-a născut ca o civilizaţie dependentă de marele fluviu şi de revărsările sale denumită ea însăşi nilotică .
Ca şi Tigrul şi Eufratul în Mesopotamia şi aici existenţa fluviului determină de timpuriu dezvoltarea unei civilizaţii care s-a bazat în mod esenţial pe agricultură.
La revărsările periodice ale Nilului s-a adăugat irigarea şi construcţiile hidrologice care au extins zona fertilă şi au făcut posibil controlul revărsărilor nilotice.
Statul egiptean :
- s-a născut dintr-un ansamblu de ţinuturi (nomele) grupate în jurul axei vitale a fluviului ;
- era condus de o administraţie organizată ierarhic şi piramidal , avându-l în frunte pe faraon – regele zeu , despot absolut , înzestrat cu atribute divine.
Civilizaţia creată în jurul Nilului a depins :
- de revărsările acestuia şi de agricultura de irigaţii ;
- de necesitatea controlului asupra canalelor de irigaţie ;
- de nevoia organizării şi administrării timpurii a teritoriului .
Importanţa Nilului
- rezidă în mentalitatea egipteană din faptul că fluviul a fost divinizat sub numele de HAPI , revărsarea anuală numindu-se “Venirea lui Hapi’’ ;
Chiar şi numele pe care egiptenii l-au dat ţării lor reflecta imaginea benefică a revărsărilor nilotice: K M T (Kemet) – Ţara Neagră ;
- Nilul este stâlpul vieţii egipteanului utilizat pentru agricultură .
LOCALIZARE TEMPORALA
- civilizaţia egipteană durează cca 3200 de ani ;
- cronologia ei a fost stabilită după tradiţia transmisă de preotul Manethon , un preot al lui Serapis care a trăit în perioada elenistică în oraşul Alexandria .
- acesta consemnează 33 de dinastii ;
Aceste informaţii au fost coroborate cu cele descifrate pe câteva papirusuri – liste regale din diverse perioade care consemnează regii diverselor dinastii egiptene:
- cele 33 de dinastii consemnate de Manethon sunt grupate în câteva perioade.