Cuprins
Planul lucrarii
Capitolul I: Premisele crearii Uniunii Europene
- Situatia Europei intre cele doua razboaie mondiale
- Europa postbelica
Capitolul II: Istoricul Comunitatilor Europene
- Crearea celor trei Comunitati Europene
- Evolutia Comunitatilor Europene
- Actul Unic European
- Tratatul de la Maastricht
- Tratatul de la Amsterdam
Capitolul III: Originalitatea Uniunii Europene
- Misiunile si mijloacele Comunitatilor Europene
- Modelul european de integrare
- Etapele integrarii
Capitolul IV: Perspectivele Uniunii Europene
- Dinamica si viitorul integrarii europene
- Vocatia federala a Europei
- Tratatul de la Nisa
- Charta europeana a drepturilor fundamentale
Capitolul IV: Concluzii :
- Finalitatea constructiei comunitare
- Spre un multiculturalism european
- Scurta sinteza
Extras din document
CAPITOLUL I:
Premisele crearii Comunitatilor Europene
Sectiunea I: Europa în perioada interbelica
Primele indicii concrete ale dorintei de a crea o Europa unica au aparut între cele doua razboaie mondiale. Imediat dupa primul razboi mondial întreaga Europa zacea în ruine, bilantul fiind tragic: aproape 10 milioane de morti.
În timpul primului conflict mondial a avut loc si revolutia din octombrie din Rusia. În scopul mentinerii pacii popoarelor au fost împ.... Tratatul de la Versailles a marcat sfârsitul primului razboi mondial.
Pentru prima data Statele Unite ale Americii s-au implicat în mod decisiv în solutionarea problemelor existente pe plan european.
Liga Natiunilor a fost creata pentru solutionarea amiabila a eventualelor conflicte ce ar putea aparea în viitor.
Astfel, ca urmare a declinului politic al Europei problema organizarii ei începe sa fie limpede perceputa. Deja apare opozitia între doua conceptii diferite despre construirea Europei:
1) O simpla cooperare care sa menajeze suveranitatile statale existente.
2) O depasire a suveranitatii printr-un proces de unificare, de integrare a Europei, cum se va spune mai târziu.
1. Manifestul Pan Europa al contelui Kalergi
Pentru prima data proiectul unei Europe unite a dobândit contur precis gratie actiunii diplomatului (contele) COUDENHOVE KALERGI sustinator al celei de-a doua conceptii asupra Europei în mod deschis federalista.
Astfel în 1922 contele Kalergi a publicat la Viena manifestul PAN EUROPA în care afirma: Problema Europei se reduce la doua cuvinte: unificare sau prabusire. În 1926 el reuneste la Viena Congresul constitutiv al Uniunii Pan Europene la care iau parte 2000 persoane.
Aceasta miscare s-a inspirat din modelul federal oferit de Statele Unite ale Americii.
2. Europa Communis
Mai putin cunoscut, danezul Heerfordt a publicat în 1924 un eseu intitulat Europa communis care continea o critica acerba a Societatii Natiunilor a carei slabiciune indica deja ca aceasta interzice realmente recursul la razboi, dar si o analiza detaliata a ceea ce ar putea fi institutiile unei Europe Communis, viitorul stat federal european .
Heerfordt a prevazut în proiectul sau o adunare interparlamentara, un director al sefilor de stat dispunând de un drept de veto si un minister federal responsabil în fata Adunarii, un regim special pentru Agricultura si o perioada de tranzitie înainte de realizarea unei uniuni vamale.
3. Ideile federaliste ale lui Aristide Briand
Mai rasunatoare a fost initiativa lui Aristide Briand, ministrul francez de externe în anii 1929-1930. În septembrie 1929, Briand a rostit în fata celei de-a zecea sesiuni a Adunarii Societatii Natiunilor un discurs care desi a avut un mare impact asupra opiniei publice europene, era totusi destul de echivoc: Ideea europeana care a obsedat imaginatia filozofilor si poetilor a progresat în spirite. Cred ca între popoarele care sunt grupate geografic asa cum sunt popoarele Europei trebuie sa existe un liant federal.
Asadar Briand, cu toate ca este un partizan al notiunii de federalism precizeaza de îndata ca liantul federal nu va trebui sa atinga suveranitatea nici uneia dintre natiunile care ar putea face parte din aceasta asociatie.
4. Memorandum-ul privind Uniunea Federala Europeana
Echivocul existent în discursul lui Aristide Briand nu a fost înlaturat nici în memorandum-ul mai detaliat privind Uniunea Federala Europeana, redactat de secretarul general din ministerul afacerilor externe francez Alexis Lejer, si prezentat Adunarii Societatii Natiunior pe 1.05.1930. Nu se poate nega ca ideea unui federalism european, chiar lipsit de orice consecinta pe plan practic a ridicat foarte multe obiectii în plan guvernamental.
Dintre membrii Societatii Natiunilor doar Iugoslavia îsi manifesta adeziunea fata de proiect. De pe o pozitie conservatoare, Anglia s-a limitat doar la a reaminti legaturile sale speciale cu Commonwealth-ul.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Comunitatea Europeana.DOC