Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6736
Mărime: 212.79KB (arhivat)
Publicat de: Axinte Iliescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof Aurelia Lapusan
FACULTATEA DE LITERE, SPECIALIZAREA JURNALISM, ANUL II 2009

Extras din proiect

Evenimentele de la Chisinău par copii la indigo a evenimentelor din România lui decembrie 1989.

Protestele au început pe 6 aprilie 2009 si au luat denumirea de ”Revolta de la Chisinău”. Cauza declansării acestora este neacceptarea rezultatelor comunicate pe 5 aprilie2009, care au atribuit aproape 50% din voturi Partidului Comunistilor din Republica Moldova. O altă cauză este nemultumirea cetătenilor fată de nivelul de viată lunar mediu scăzut, iar rata somajului ridicată. Republica Moldova este considerată cea mai săracă sară din Europa. Partidul Comunistilor aflat la putere încă din 2001, nu a reusit să redreseze economia, iar perspectiva perpetuării situatiei timp de încă cel putin patru ani era considerată inacceptabilă.

Odată cu anuntarea rezultatelor pe lângă proteste ale cetăsenilor, au apărut si numeroase declaratii cu privire la faptul că alegerile nu au fost corecte.

Baroneasa Emma Nicholson, parlamentar european si observator acreditat la alegerile din Republica Moldova a declarat pentru postul de radio britanic,BBC :

„ Problema este că e vorba de un raport al OSCE şi în organizaţie sunt, bineînţeles, ruşii. Iar punctul lor de vedere a fost destul de diferit, substanţial diferit de al meu, spre exemplu.[ ] M-am luptat din greu, la fel ca alţii, să introduc o serie de declaraţii ferme în raport, dar punctele noastre de vedere au fost respinse.[ ] La ora 1.00 noaptea comuniştii aveau 35% din voturi, iar cele 15-16 partide de opoziţie aveau împreună 40-45%. La ora 8.00 dimineaţa, situaţia s-a schimbat radical. Comuniştii aveau 50%, iar opoziţia înregistra un procent foarte mic.”

Chiar dacă cei din partidul opozant si nu numai au declarat că alegerile au fost fraudate si nu au fost corecte, dovezi nu există nici in momentul de fată.

Pe de altă parte raportul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu privire la alegerile din 5 aprilie a adus calificări pozitive procesului de votare,mentinând calmul relativ din ziua scrutinului, chiar dacă au fost raportate câteva incidente.

Trista Revoltă de la Chisinău nu a fost găzduită doar în Republica Moldova, ci si în alte tări precum România, SUA sau Regatul Unit.

Dacă pe străzile Chisinăului s-au strâns peste 30 de mii de protestatari, sustinători ai opozantilor pentru a contesta victoria comunistilor la alegeri, scandând că vor alegeri repetate sau ”Jos comunistii! ”, în România au avut loc proteste de solidaritate. Manifestetii au avut loc si în fata ambasadei Republicii Moldova din Washington, precum si în Boston SUA si Londra în Regatul Unit. Punctul culminant al protestului spontan a fost atins în momentul în care au început să apară victime. Au fost arestati peste 200 de studenti, printre care si jurnalista Natalia Morar, sub acuzatia de insignare la violente. Foarte multi maninfestanti au ajuns la spital, printre care se numără si oameni ai legii, iar trei persoane si-au pierdut viata cu speranta că Partidul Comunistilor nu va mai fi la putere.

Unii protestanti au pătruns în cladirea Parlamentului si au vandalizat-o. După două zile de protest continuu, evenimentele s-au desfăsurat pasnic în Piata Marii Adunări Nationale.

Chiar dacă la Chisinău si nu numai au avut loc proteste pentru a da jos de la putere Partidul Comunistilor, rezultatul final al alegerilor nu a schimbat cu nimic viata cetătenilor din Republica Moldova, ei se vor afla în continuare sub control comunist.

Preview document

Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 1
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 2
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 3
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 4
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 5
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 6
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 7
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 8
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 9
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 10
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 11
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 12
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 13
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 14
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 15
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 16
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 17
Doliu la Chișinău - etica profesiunii de jurnalism - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Doliu la Chisinau - Etica Profesiunii de Jurnalism.doc

Ai nevoie de altceva?