Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 172 în total
Cuvinte : 80818
Mărime: 264.50KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oprea Jenel,Croitoru Viorel

Cuprins

  1. I. CONCEPTUL DE SECURITATE SI NEUTRALITATE IN PRACTICA POLITICII EXTERNE FINLANDEZE (1917 - 1939)
  2. I.1 POLITICA BALTICA FINLANDEZA. BLOCUL BALTIC
  3. I.2 MARILE PUTERI VESTICE SI POLITICA DE SECURITATE FINLANDEZA
  4. I.3 LOCUL GERMANIEI IN POLITICA DE SECURITATE FINLANDEZA
  5. I.4 RELATIILE FINO SCANDINAVICE IN PERIOADA INTERBELICA
  6. I.5 LOCUL FINLANDEI IN POLITICA EXTERNA A UNIUNII SOVIETICII
  7. II. RAZBOIUL DE IARNA - OPERATIUNI MILITARE
  8. II.1 ARMATA FINLANDEZA - CONSTITUIREA SI ORGANIZAREA FORTELOR MILITARE FINLANDEZE PANA IN AJUNUL DECLANSARII RAZBOIULUI DE IARNA
  9. II.2 FORTELE BELIGERANTE IN CADRUL RAZBOIULUI DE IARNA
  10. II.3 TACTICA SI STRATEGIA RAZBOIULUI DE IARNA
  11. II.4 OPERATIUNILE MILITARE
  12. III. REACTIA INTERNATIONALA FATA DE RAZBOIUL DE IARNA. IZOLAREA INTERNATIONALA A FINLANDEI
  13. III.1 ATITUDINEA GERMANIEI FATA DE RAZBOIUL DE IARNA
  14. III.2 AJUTOR CATRE FINLANDA: POZITIA SUEDEZA FATA DE FINLANDA IN CADRUL RAZBOIULUI FINO - SOVIETIC
  15. III.3 FRANTA SI RAZBOIUL DE IARNA. PERSPECTIVE SI OPORTUNITATI
  16. III.4 REACTIA MARII BRITANII FATA DE AGRESIUNEA SOVIETICA ASUPRA FINLANDEI
  17. III.5 STATELE UNITE SI RAZBOIUL RUSO - FINLANDEZ
  18. IV. TRATATUL DE PACE DE LA MOSCOVA SI CONSECINTELE RAZBOIULUI DE IARNA
  19. IV.1 DRUMUL SPRE INCHEIEREA RAZBOIULUI
  20. IV.2 REACTIA NATIUNII FINLANDEZE FATA DE TRATAT SI CONSECINTELE SALE
  21. IV.3 CONSECINTELE TRATATULUI DE PACE DE LA MOSCOVA

Extras din proiect

INTRODUCERE

Finlanda, pentru mulţi oameni, reprezintă o ţară îndepărtată, situată la limitele civilizaţiei europene, oarecum exotică, care nu a suscitat atenţia istoriografiei europene pentru o îndelungată perioadă de timp. Evenimentele din toamna anului 1939-primăvara anului 1940 aveau să o aducă în atenţia conştiinţei europene şi a lumii internaţionale, scoţând-o din conul de umbră în care se aflase până atunci.

Acesta este unul din motivele pentru care studiul meu s-a oprit asupra acestei mici perioade istorice. Dacă istoriografia europeană şi nord-americană au tratat pe larg acest subiect, Războiul de iarnă este practic inexistent în literatura de specialitate românească. O explicaţie o poate reprezenta şi perioada comunistă a statului român, perioadă în care tutela sovietică şi-a lăsat amprenta şi asupra istoriografiei noastre. Războiul de iarnă a reprezentat o pată de ruşine şi de umilinţă pe obrazul istoriei militare a statului sovietic, o rană care nu trebuie scormonită de nici o analiză istorică.

Studiul meu încearcă să arunce o lumină asupra acestui eveniment istoric, din perspectiva diplomaţiei şi operaţiilor militare pe care acest război le-a implicat. Analiza se opreşte asupra diplomaţiei finlandeze aflată într-o permanentă căutare de asigurare a securităţii sale statale şi a graniţelor sale, în această perioadă, în faţa ameninţării vecinului său de la răsărit, Uniunea Sovietică. Am încercat să prezint atât avantajele deţinute datorită acestei politici, cât şi eşecurile şi greşelile diplomaţiei finlandeze, care le-au determinat. Totodata,factorul psihologic si ideologic a jucat un rol foarte important în desfăşurarea relatiilor politice dintre aceste doua ţări.

Analizei operaţiunilor militare ale războiului fino-sovietic, din toamna lui 1939-primăvara lui 1940, i-am dedicat un capitol separat, insistând asupra tacticilor şi strategiilor celor două state beligerante, adoptate şi aplicate în cadrul acestui război, asupra mijloacelor folosite pentru punerea lor în practică cât şi asupra învăţămintelor pe care părţile beligerante aveau să le însuşească în domeniul organizării şi tacticii militare.

Am urmărit, de asemenea, reacţia internaţională a statelor lumii faţă de acest conflict armat şi am încercat să abordez într-o manieră proprie diplomaţia internaţională a războiului de iarnă.

În fine, am încercat să reliefez importanţa consecinţelor războiului pentru evoluţia ulterioară a relaţiilor fino-sovietice, dar şi modul în care acest război a influenţat evoluţia scenei politice internaţionale.

În susţinerea acestei lucrări, datorită surselor insuficiente folosite ca bază de informaţii, pe care le-am descoperit în istoriografia de specialitate, am fost nevoit să utilizez o metodă mai puţin obişnuită de cercetare şi de obţinere de informaţii-cercetarea computerizată. Internetul mi-a oferit posibilitatea să-mi completez lacunele informative cu care m-am confruntat de-a lungul activităţii de cercetare.Actulmente, la nivelul istoriografiei internaţionale care tratează acest subiect, se înregistrează o tendinţă de înlăturare a miturilor create în cadrul acestui război şi o nouă tratare a problemelor acestuia dintr-o altă perspectivă, cea a modului în care acest eveniment a fost receptat la nivel mental şi ideologic de către societatea finlandeză în special şi de către lumea internaţională.

Lucrarea prezentă nu-şi propune să ofere soluţii la unele aspecte legate de acest subiect, din contră ea oferă doar o nouă perspectivă de tratare a acesteia. Prin ea se doreşte deschiderea de noi posibilităţi de analiză bazată pe documentele disponibile pentru acest eveniment istoric, cu accent mai mult pe problematizarea acestei teme, faptul istoric servind doar în susţinerea informaţională a acesteia.

Conceptul de securitate şi neutralitate în practica politicii externe finlandeze (1917 – 1939)

În 1961, omul politic finlandez Urho Kekkares declara: “nici un stat nu poate rămâne neutru dacă doleanţele sale de neutralitate şi capacitatea sa de a se menţine neutru sunt puse la îndoială. Încrederea este alfa şi omega neutralităţii.”

Aceste cuvinte ilustrează în mod adecvat politica externă pe care Finlanda a încercat să o realizez la nivel european, cât şi incapacitatea acestui stat de a-şi promova cu claritate şi determinare obiectivele sale externe de securizare a independenţei recent obţinute şi de conservare prin adoptarea unei poziţii de neangajare într-un eventual conflict militar în general, cu Uniunea Sovietică în special.Premisele acestei politici se regăsesc în relaţiile dezvoltate cu alte naţiuni independente încă din perioada când statul Finlandei se limita la acela de a se consitui într-o provincie a regatului suedez, interesele sale prevalând în faţa celor ale puterii suverane. Din 1809, existenţa unei politici finlandeze străine, separate, a fost favorizată de crearea Marelui Ducat al Finlandei de către Rusia suverană, bazată pe necunoaşterea propriilor sale legi, a propriilor sale sisteme de guvernare şi chiar, pentru un timp, a propriilor forţe de apărare. În această perioadă, liderii politici finlandezi negociau cu reprezentanţii guvernului rus pe aceleaşi baze de pe care trata şi cu reprezentanţii diplomatici ai celorlalte puteri străine-astfel, relaţiile cu Rusia erau percepute ca aparţinând problemelor de politică externă , în ciuda tuturor eforturilor ruseşti de a contracara această tendinţă.

Momentul 6 decembrie 1917 a semnificat atât oficializarea independenţei Finlandei, cât şi dezvoltarea polemicii la nivelul elitei politice finlandeze asupra direcţiei ce trebuia adoptată în domeniul politicii externe a noului stat. Această polemică a caracterizat toată perioada interbelică, având grave consecinţe negative asupra efortului finlandez de a-şi construi o politică externă acceptată în unanimitate de clasa politică finlandeză, care să stea la baza politicii de securitate a acestui stat. Asigurarea securităţii Finlandei s-a dovedit a fi principala direcţie a preocupărilor de politică externă a acestui stat după primul război mondial. În perioada ce a urmat au fost studiate diversele posibilităţi pentru atingerea acestui obiectiv a cărui aplicare s-a regăsit în încercările de cooperare politică pe de o parte cu ţările baltice şi cu ţările nordice pe un alt plan, singura garanţie de securitate în tot acest timp fiind cea oferită de calitatea Finlandei de membru al Societăţii Naţiunilor.

Atingerea acestui deziderat s-a reflectat cel mai bine în perioada imediat ulterioară obţinerii independenţei statale. În concepţia guvernului şi parlamentului finlandez (Eduskunta), îndeplinirea acestui scop putea fi realizată printr-o politică de neangajare în conflictul sau războiul posibil cu alte naţiuni sau dintre respectivele naţiuni. Succesul acestei politici era perceput ca o necesitate primordială, dictată de nevoile intereselor sale naţionale. Problema evitării conflictului sau războiului viza îndeosebi posibilele intenţii ostile ale puternicului său vecin din est – Uniunea Sovietică – inamic tradiţional în viziunea politică finlandeză, o ameninţare constantă pentru independenţa acestui stat.

Preview document

Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 1
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 2
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 3
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 4
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 5
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 6
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 7
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 8
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 9
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 10
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 11
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 12
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 13
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 14
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 15
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 16
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 17
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 18
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 19
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 20
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 21
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 22
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 23
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 24
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 25
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 26
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 27
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 28
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 29
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 30
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 31
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 32
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 33
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 34
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 35
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 36
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 37
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 38
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 39
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 40
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 41
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 42
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 43
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 44
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 45
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 46
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 47
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 48
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 49
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 50
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 51
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 52
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 53
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 54
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 55
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 56
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 57
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 58
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 59
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 60
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 61
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 62
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 63
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 64
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 65
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 66
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 67
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 68
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 69
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 70
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 71
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 72
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 73
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 74
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 75
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 76
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 77
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 78
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 79
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 80
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 81
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 82
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 83
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 84
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 85
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 86
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 87
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 88
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 89
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 90
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 91
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 92
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 93
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 94
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 95
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 96
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 97
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 98
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 99
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 100
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 101
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 102
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 103
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 104
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 105
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 106
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 107
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 108
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 109
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 110
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 111
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 112
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 113
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 114
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 115
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 116
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 117
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 118
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 119
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 120
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 121
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 122
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 123
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 124
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 125
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 126
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 127
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 128
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 129
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 130
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 131
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 132
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 133
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 134
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 135
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 136
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 137
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 138
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 139
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 140
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 141
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 142
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 143
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 144
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 145
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 146
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 147
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 148
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 149
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 150
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 151
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 152
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 153
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 154
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 155
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 156
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 157
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 158
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 159
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 160
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 161
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 162
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 163
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 164
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 165
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 166
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 167
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 168
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 169
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 170
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 171
Izolarea internațională a Finlandei în urma războiului de iarnă - Pagina 172

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • cap I.doc
  • cap II.doc
  • cap III.doc
  • cap IV.doc
  • Concluzii.doc
  • Cuprins.doc

Te-ar putea interesa și

Importanța războiului de iarnă pentru România. Reflecții în presa românească

Introducere Situate la mare depărtare geografică, România şi Finlanda au avut destule contacte de-a lungul timpului. Însă, începând cu secolul al...

Ai nevoie de altceva?