Metode active de învățare a istoriei

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 171 în total
Cuvinte : 66099
Mărime: 341.74KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sandor Barbu,Mihu Fanel

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. 1.Rolul istoriei in clasele gimnaziale
  3. 1.1.Istoria intre stiinta si disciplina de invatamânt
  4. 1.2.Curricumlum pentru Istorie-probleme actuale
  5. 1.3. Modernizarea continutului invatamântului istoric
  6. 1.4.Perfectionarea continutului lectiilor de istorie
  7. 2.Clasificarea metodelor de invatamânt
  8. 2.1.Tehnologia procesului instructiv-educativ- precizari terminologice
  9. 2.2.Metoda de invatamânt- forma de optimizare a procesului instructiv-educativ din scoala
  10. 2.3.Functiile metodelor de invatamânt
  11. 2.4.Taxonomia metodelor de invatamânt
  12. 3.Folosirea metodelor activ-participative in predarea-invatarea istoriei
  13. 3.1Invatarea umana
  14. 3.2. Activitatea de invatare a elevului
  15. 3.3. Invatarea si reusita scolara
  16. 3.4.Activitatea de predare a profesorului
  17. 3.5. Metodele activ-participative si formativ-educative - un concept in reconsiderare
  18. 3.6. Alegerea metodelor de invatamânt in studiul istoriei
  19. 3.7. Metode activ-participative folosite in predarea-invatarea lectiilor de istorie.
  20. 4.Valori si atitudini formate prin invatarea istoriei folosind metodele active
  21. 4.1. Educatia intelectuala
  22. 4.2. Educatia morala
  23. 4.3. Educatia patriotica
  24. 4.4. Educatia umanista
  25. 4.5.Educatia religioasa
  26. 4.6.Educatia estetica
  27. 4.7.Educatia interculturala

Extras din proiect

1. Istoria intre stiinta si disciplina de invatamânt

In cadrul procesului instructiv educativ din scoala, toate disciplinele de invatamânt si toti factorii educationali contribuie, intr-o masura mai mare sau mai mica, la educatia tinerei generatii si la formarea tipului de personalitate umana cerut de societatea zilelor noastre si mai ales de perspectiva sociala; elevul este pregatit, este modelat prin actiuni si cai specifice pentru a deveni atât un specialist cu un inalt nivel de pregatire profesionala, stiintifica si tehnica, cu o gândire creatoare, novatoare, inteligenta, agera si critica, cu spirit de observare si cercetare, flexibilitate a mintii, cât si un bun cetatean integrat in societate si cu inalte trasaturi moral-cetatenesti.

Prin specificul si natura sa, istoria trezeste si cultiva sentimente, creeaza unele stari rationale si afective de care are nevoie orice fiinta umana pentru a trai si a-si valida capacitatile creatoare in conformitate cu cerintele progresului si cu interesele societatii. Ca urmare a obiectivelor sale generale si de referinta in ansamblul disciplinelor de invatamânt care contribuie la formarea personalitatii elevilor, istoria ocupa un loc de prim plan, un rol esential.

Aceasta disciplina de invatamânt indeplineste, mai presus de orice, un important rol educativ, accentul punându-l pe formarea convingerilor, cultivarea sentimentelor, cultivarea acelor disponibilitati pe care orice elev trebuie sa le aiba, ca un bun patriot si cetatean.

Datorita resurselor de care dispune, istoria contribuie la integrarea unitara a cunostintelor, la dezvoltarea capacitatilor elevilor de a interpreta faptele si evenimentele istorice, de a stabili relatii de cauzalitate intre ele , de a patrunde in esenta proceselor istorice, de a genera atitudini si de a forma gândirea istorica a elevilor, transformarea constiintei lor in convingeri si a acestora in spirit civic. Studierea istoriei in scoala consta” nu doar in transmiterea de cunostinte elevului, in informarea lor cu date, lucruri, fapte, evenimente si persoane istorice ci, mai ales, in formarea capacitatii de interpretare, de intelegere si de actiune”1.

Studiul istoriei permite pe de o parte posiblitatea aprofundarii cunoasterii istoriei patriei, ca o componenta a educatiei patriotice a elevilor, iar pe de alta parte cunoasterea cadrului general de organizare si dezvoltare a societatii omenesti pe glob, a etapelor parcurse de omenire, din cele mai vechi timpuri si pâna astazi si a rolului si a conributiei poporului român in evolutia procesului istoric.

Cunoscând istoria, luptele si sacrificiile inaintasilor, elevii invata sa iubeasca trecutul, invata sa pretuiasca realizarile prezentului, invata sa se pregateasca temeinic pentru a reusi la rândul lor sa se angajeze constient in uriasul efort de reformare si restructurare a societatii românesti, de progres si civilizatie a lumii contemporane.

Istoria românilor, studiata in ciclul primar la clasa a IV–a si in ciclul gimnazial la clasa a VIII-a, ofera elevilor posibilitatea de a cunoaste dezvoltarea societatii omenesti in spatiul carpato-danubiano-pontic, viata oamenilor si rolul personalitatilor pentru progresul societatii românesti si ii ajuta pe elevi sa inteleaga sensul evolutiei noastre ca popor, ca natiune, formându-se in felul acesta profunde sentimente patriotice. Istoria patriei este istoria poporului infaptuita cu grele sacrificii si eforturi de-a lungul veacurilor, dar in destinele istorice un rol important l-au jucat si marile personalitati istorice si culturale. Istoria românilor este un inestimabil tezaur pe care elevii trebuie sa-l cunoasca si sa adauge propria lor contributie la cunoasterea lasata de inaintasi.

In clasele a V–a, a VII–a, elevii studiaza istoria universala, dar in fiecare an de studiu, pe epoci istorice, in istoria universala este integrata si istoria inaintasilor nostri, geto-dacii, sau istoria poporului român. Prin aceasta integrare elevii inteleg mai bine rolul poporului român in zona sud-estica europeana, legaturile românilor cu popoarele din zona, rolul românilor in lupta impotriva marior imperii ale trecutului istoric – acela de aparare nu numai a fiintei nationale, ci si a civilizatiei si a crestinatatii europene.

Pe drept cuvânt, Stefan cel Mare numea Moldova”poarta a crestinatatii”2, iar I. I. C. Bratianu spunea despre Basarabia ca este pentru noi “intrarea casei noastre: in mâna altora ce ne-ar periclita insusi caminul”3.

Rolul istoriei poporului nostru in dezvoltarea sentimentelor de civism si adânc patriotism este evidentiat de toti cronicarii si marii nostri inaintasi cercetatori in istorie. Scriind despre zbuciumata viata a poporului român, cronicarii au realizat o vasta opera patriotica. Grigore Ureche arata ca “s-au nevoit de-au scris rândul si povestea tarilor, de au lasat izvod pre urma si bune si rele, sa ramâie feciorilor si nepotilor, sa le fie de invatatura, despre cele rele sa se fereasca, iar despre cele bune sa urmeze si sa invete”4.

In lucrarea sa “De neamul moldovenilor” Miron Costin a urmarit sa dovedeasca originea latina a românilor si se hotaraste “sa se apuce de aceasta truda sa scot lumii la vedere felul neamului, din ce izvor si semintie sunt locuitorii tarii noastre…”5.

Dimitrie Cantemir si corifeii Scolii Ardelene, in scrieri de mare valoare umanista, au cautat sa demnonstreze istoric si lingvistic latinitatea si continuitatea poporului român in spatiul carpato-dunarean si misiunea istorica a românilor in cadrul istoriei universale; in lucrarea “Hronicul vechimii româno-moldo-vlahilor”, Dimitrie Cantemir arata ca “Dacia noastra au fost de Traian marile cu boieri cetateni si slujitori romani descalecata si lacuita; ce inca acelorasi romani intr-insa asezati de atuncea si pâna in ziua de astazi samintiilor (urmasilor – n.n) si nepotilor, stranepotilor intr-acelasi neintrerupt trai si necurmata salasluire sa dovedim”6.

Marele revolutionar de la 1848, istoricul Nicolae Balcescu, aprecia istoria unui popor ca un izvor de “suveniri sublime, care de multe ori il lumineaza asupra soartei sale, il trag din adormire, din nepasare si desteapta in inima lui demnitatea de om si entuziasmul libertatii”. In conceptia sa, istoria informeaza, invata, educa: “Istoria este cea dintâi carte a unei natii. Intr-insa ea isi vede trecutul prezentul si viitorul…O natie fara istorie este un popor inca barbar si vai de acel popor care si-a pierdut religia suvenirilor” 7.

Situându-se pe pozitia istoricilor antici conform carora istoria este o adevarata “magistra vitae”, N. Balcescu justifica aceasta apreciere prin faptul ca istoria ne arata “acel sir de veacuri in care parintii nostri au trait si la chipul in care ei s-au purtat in viata lor sotiala”8, iar cunoasterea istoriei ne ajuta “sa dobândim virtutile lor si sa ne ferim de greselile in care au picat”9.

Pentru A. D. Xenopol “istoria este singurul mijloc sa destepte in sufletul nostru iubirea cea sfânta de tara, ea ne arata cum popoarele au fost mari când au stiut sa sacrifice interesele pentru binele comun; tot istoria ne invata moralitatea, respectul datoriei, puternica viata de familie sunt conditiile infloririi vietii popoarelor; ea ne invata iarasi ca dreptatea este leges suprema si ca nici o fapta abatuta de la norma naturala de purtare nu ramâne fara a atrage pedeapsa dupa sine”10.

Mihail Kogalniceanu considera istoria “limanul de mântuire, altarul de razimat pentru noi (…) singurul oracol care ne mai poate spune viitorul”. Acelasi mare istoric apreciaza ca “dupa privelistea lumii, dupa minunile naturii, nimic nu este mai interesant, mai maret, mai vrednic de luarea noastra aminte decât istoria”11.

Marele istoric Nicolae Iorga considera istoria “cea mai umana dintre stiinte” si “nu exista disciplina prin care sa ne facem mai sociabili, mai altruisti, mai iubitori de om si de viata in afara de istorie…Scopul invatamântului istoric este imbogatirea cunostintelor despre umanitate si despre sine in umanitate, prin cunoasterea tuturor lucrurilor pe care le-au facut oamenii totdeauna. Este o imbogatire, o intregire si o inaltare a vietii fiecaruia”12.

Citatele cronicarilor sau ale marilor nostri istorici sunt de nelipsit intr-o lectie introductiva, ca de exemplu in lectia la clasa a V-a Ce este istoria? Epocile istorice. In prima parte a lectie elevii invata definitia istoriei ca stiinta si importanta studierii acesteia in scoala gimnaziala (respectiv in licee si scoli profesionale). Fara a presara lectia cu astfel de citate, foarte emotionante, mi se pare o lectie seaca, o lectie careia ii lipseste elementul afectiv, cel care are menirea de a trezi interesul elevilor pentru aceasta disciplina de invatamânt. Nu trebuie sa facem, insa, abuz de citate. Lectiile urmatoare ne ofera noi ocazii de a le introduce la momentul oportun.

La clasa a VIII-a, tot in lectia introductiva Introducere in studiul istoriei românilor, am avut ocazia sa prezint, dar mai mult, sa interpretez cu elevii astfel de citate, care se refera la insemnatatea cunoasterii trecutului neamului din care faci parte, a minoritatilor care traiesc pe teritoriul României, cât si a românilor din afara granitelor, precum cei din Republica Moldova, din nord-estul Bulgariei, din Banatul Sârbesc, de pe Valea Timokului (Iugoslavia) sau din Bucovina de Nord si partea nordica a Maramuresului, din cadrul Ucrainei.

La clasele a VI-a si a VII-a avem prilejul a de a folosi astfel de aprecieri despre istorie ca disciplina de invatamânt, atât in lectiile introductive, cât si in lectiile de istorie nationala integrate in istoria universala.

Preview document

Metode active de învățare a istoriei - Pagina 1
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 2
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 3
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 4
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 5
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 6
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 7
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 8
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 9
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 10
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 11
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 12
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 13
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 14
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 15
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 16
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 17
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 18
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 19
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 20
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 21
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 22
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 23
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 24
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 25
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 26
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 27
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 28
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 29
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 30
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 31
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 32
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 33
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 34
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 35
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 36
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 37
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 38
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 39
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 40
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 41
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 42
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 43
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 44
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 45
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 46
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 47
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 48
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 49
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 50
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 51
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 52
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 53
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 54
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 55
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 56
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 57
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 58
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 59
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 60
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 61
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 62
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 63
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 64
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 65
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 66
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 67
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 68
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 69
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 70
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 71
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 72
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 73
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 74
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 75
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 76
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 77
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 78
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 79
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 80
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 81
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 82
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 83
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 84
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 85
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 86
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 87
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 88
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 89
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 90
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 91
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 92
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 93
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 94
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 95
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 96
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 97
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 98
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 99
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 100
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 101
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 102
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 103
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 104
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 105
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 106
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 107
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 108
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 109
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 110
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 111
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 112
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 113
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 114
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 115
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 116
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 117
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 118
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 119
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 120
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 121
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 122
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 123
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 124
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 125
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 126
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 127
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 128
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 129
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 130
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 131
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 132
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 133
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 134
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 135
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 136
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 137
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 138
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 139
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 140
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 141
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 142
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 143
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 144
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 145
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 146
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 147
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 148
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 149
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 150
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 151
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 152
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 153
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 154
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 155
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 156
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 157
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 158
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 159
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 160
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 161
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 162
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 163
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 164
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 165
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 166
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 167
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 168
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 169
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 170
Metode active de învățare a istoriei - Pagina 171

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Lecția de viață a Egiptului Antic

INTRODUCERE Civilizatia egipteana m-a fermecat inca de cand imi pot aduce aminte, chiar inca din- nainte de a afla ca exista stiinta numita...

Cultura și Civilizația Sumeriană

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, Cultura şi civilizaţia sumeriană, cuprinde cinci capitole care evidenţiază importanţa culturii şi civilizaţiei...

Lumea slavă - o perspectivă geopolitică

Introducere Analiza lumii slave are o semnificantie deosebita în geopolitica actuala, având în vedere importanta crescânda a politicilor...

Trupe de elită în antichitate - garda pretoriană

LISTA ANEXELOR 1.Grup de soldaţi pretorieni pe Columna lui Traian 2. Desen al lui Franz Eichhorst 3. Sculptură a lui Arno Breker 4.Gata de...

Colonizarea Greacă

Istoria colonozarii grecesti în Marea Neagra prezinta multe puncte obscure. Una dintre chestiunile cele mai adânc dezbatute priveste data la care...

Planul Marshall și Rolul Său în Construcția Europeană

INTRODUCERE Cel de-al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă sărăcita aproape complet,distrusă din punct de vedere economic şi într-o...

Medierea conflictului din Orientul Apropiat - Instrumente diplomatice

Intrоduсere Рrоblemele generɑte de Оrientul Μijlосiu, resрeсtiv соnfliсtul ɑrɑbо-isrɑeliɑn şi în sрeсiɑl dimensiuneɑ рɑlestiniɑnо-isrɑeliɑnă ɑ...

Primul război mondial

1.Introducere Numit pe vremea sa “Marele razboi”, primul razboi mondial a produs distrugeri imense si a cerut un sacrificiu uman de neinchipuit....

Te-ar putea interesa și

Utilizarea metodelor interactive în vederea optimizării predării - învățării științelor naturii în ciclul primar

1.INTRODUCERE Daca te poarta gandul peste un an, seamănă un ogor. Dacă te poartă peste zece ani, sădește un pom. Dacă te poartă gândul peste...

Activitatea României în cadrul societății națiunilor

Introducere Societatea Naţiunilor, creată după primul război mondial a reprezentat expresia unei aspiraţii şi setea omului de dreptate şi...

Managementul Lecției în Instituțiile de Învățământ Primar

INTRODUCERE Şcoala românească contemporană este preocupată să găsească soluţiile cele mai potrivite si eficiente din punct de vedere pedagogic,...

Educația civică

Introducere Educatia civica, ca obiectiv si dimensiune fundamentala a socializarii, nu poate lipsi din oferta de educatie, concretizata in moduri...

Libertatea în Epoca Contemporană

INTRODUCERE Condiţia umană poartă, pe cât ne dovedesc preocupările, cea mai strânsă legătură cu tema libertăţii. De-a lungul istoriei, libertatea...

Titu Maiorescu - rolul personalității politice reflectat în curicula școlară

INTRODUCERE Invăţământul liceal în România în perioada actuală Şcoala mileniului III şi-a deschis porţile sub auspiciile reformei curriculare,...

Predarea istoriei în clasele primare

Argument Descoperirea tainelor istoriei de către copii reprezintă o îndatorire extrem de importantă a oricărui dascăl pentru că astfel elevii...

Metodele Interactive de Predare

1. ARGUMENT Bunul mers al procesului de învăţământ şi rezultatele obţinute depind de metodele utilizate. Marii pedagogi au evidenţiat faptul că...

Ai nevoie de altceva?