Stiinta si Tehnologia in Egiptul Faraonilor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Stiinta si Tehnologia in Egiptul Faraonilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Extras din document

Ştiinţa modernă subliniază mereu faptul că, în Antichitate, nu exista nici un fel de tehnică – în sensul actual – care ar fi putut influenţa progresul omenirii.”

Aşa începe Erdogan Ercivan lucrarea sa, Secretele Fraonilor, lucrare luată ca sistem de referinţă al întregului proiect. Punctul de vedere al autorului acestei lucrări este controversat, asemenea scrierilor lui Dan Brown (Îngeri şi demoni sau Codul lui DaVinci).

În opinia mea, această lucrare este veridică, şi că un subiect controversat este un subiect ce prezintă un interes deosebit oamenilor de ştiinţă şi nu numai.

Egiptul a fost întotdeauna un subiect important de dezbătut, nu doar de către istorici si arheologi, ci şi de oamenii de ştiinţă. Aceştia au încercat să explice şi să demonstreze fenomene şi tehnici aplicate de către egiptenii din timpul marilor dinastii, însa nu întotdeauna cu succes. Din punctul meu de vedere, lucrurile care nu au putut fi explicate de către istorici şi oameni de ştiinţă au fost ţinute în umbră, urmând să fie publicate odată cu explicaţiile şi analizele descoperite.

Lumea antică egipteană avea cunoştiinţe exacte în domeniul astronomiei, biologiei, chimiei, geografiei şi matematicii, acestea transformând epoca faraonilor, graţie totodată artei avansate a meşteşugurilor.

Când ne gândim la Egipt şi faraoni, prima imagine este cea a piramidelor din platoul Gizeh. În Egipt există multe alte obiective demne de studiat, unele cu o încărcătură ştiinţifică de o mai mare amploare. Studiile arată faptul că egiptenii construiau temple si clădiri de mari dimensiuni, cu scopul de a controla populaţia şi de a se impune în faţa acesteia.

Prima întrebare, şi cea mai importantă a oamenilor care vizitează şi se documentează despre această civilizaţie, este :

„Cum o civilizaţie atât de veche şi nu mult dezvoltată din punct de vedere tehnic a putut ridica acele ziduri impunatoare, care în zilele noastre ar necesita o perioadă lungă de calcule de rezistenţă şi utilaje grele de prelucrare, şi pe lângă aceasta cladirile să reziste mii de ani?”

Raspunsul l-am aflat foarte simplu, chiar dacă îmi este greu de imaginat amploarea proiectelor si santierelor existente in acele timpuri. Aceasta este tema principală a lucrării. Pe langa această temă, voi aborda si alte subiecte, puţin discutate în mass-media sau carti. Multe lucruri pot fi aflate doar vorbind cu localnicii marilor oraşe precum Cairo, în cazul meu un ghid turistic, care m-a însoţit pe parcursul vizitei în Egipt. Este adevărat faptul că majoritatea informaţiilor sunt de natură istorică, dar extrăgând esenţa şi analizând informaţiile mai amănunţit, putem să ne dăm seama de tehnicile aplicate, cunoştinţele şi tehnologia de care dispuneau faraonii.

Începuturile cercetărilor din Egipt

Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, tara faraonilor fusese cunoscuta doar multumita autorilor din Antichitate. Amanuntele geografice oferite de autorul grec Strabon, informatiile oferite de Diodorus Siculus, si nu in ultimul rand, renumitul Herodot relateaza despre obiceiurile si tehnicile interesante din vremea faraonilor, conturand o imagine fidela a vechiului Egipt.

Imaginea 2. Savantul englez Howard Carter a descoperit

mormântul faraonului egiptean Tutankhamon

Si totusi, cat de avansate erau cunostintele in epoca faraonilor in domeniul tehnicii?

Citind legendele egiptene precum cea a „Lânii de aur” şi nu numai, ce dateaza de peste 2800 de ani, nu putem decat sa credem ca tin de domeniul SF. Însă părerea mea este că ne-ar putea duce la concluzia că şi in timpurile stravechi existau ingineri foarte priceputi. Ultimele cercetări arată că automatele i-au fascinat si pe marii inventatori din Alexandria, în special pe Filon si pe Heron. În limba egipteană străveche, cuvantul „automaton” definea un aparat mecanic ce se mişca de la sine, spre deosebire de „robot” care era o maşină ce imita fiinţa umană.

Poate că nu chiar roboţii, însă jucăriile mecanice simple erau la ordinea zilei in timpul faraonilor. La sapaturile din orasul Kahun în anul 1887, a fost descoperită o fabrică de păpuşi veche de peste 3000 de ani. De asemenea în mai multe case au fost descoperite resturi ale unor papuşi din lemn, pictate, cu mâini si cu picioare mobile si articulate, asemenea fiinţei umane. Aceste cunoştiinţe i-au servit magicianului Merire, 600 de ani mai târziu, când a construit o făptură artificială, pentru a se răzbuna pe faraon. Probabil acesta a perfecţionat un mecanism foarte simplu, care însă a avut efectul de a-i înfricoşa pe contemporanii săi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Stiinta si Tehnologia in Egiptul Faraonilor.doc

Alte informatii

Istoria Tehnicii – Ştiinţa şi tehnologia în Egiptul faraonilor