Dimensiuni ale Fantasticului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 25018
Mărime: 106.43KB (arhivat)
Publicat de: Pavel Olteanu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emil Bucur

Cuprins

  1. INTRODUCERE.p. 2
  2. CAPITOLUL I: ABORDĂRI CONCEPTUALE CU PRIVIRE LA FANTASTICUL ÎN LITERATURĂ
  3. 1.1. Delimitări conceptuale.p. 5
  4. 1.2. Formele istorice ale fantasticului.p. 10
  5. 1.3. Fantasticul – gen literar sau categorie estetică?.p. 13
  6. CAPITOLUL II: FANTASTICUL ÎN OPERA LUI MIRCEA ELIADE ŞI A LUI VASILE VOICULESCU
  7. 2.1. Fantasticul în opera lui Mircea Eliade – „Şarpele”.p. 21
  8. 2.2. Fantasticul în opera lui Vasile Voiculescu – „În mijlocul lupilor”.p. 36
  9. CAPITOLUL III: CARACTERISTICI ALE FANTASTICULUI ÎN OPERA LUI MIRCEA ELIADE ŞI VASILE VOICULESCU – MITUL IUBIRII
  10. 3.1. Mitul iubirii la Mircea Eliade.p. 45
  11. 3.2. Mitul iubirii la Vasile Voiculescu – «Iubire magică».p. 52
  12. CONCLUZII.p. 58
  13. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ.p. 60

Extras din proiect

INTRODUCERE

Despre fantastic au apărut numeroase studii cu caracter teoretic dar şi aplicativ, de pe poziţii diferite: studii istorico-literare (luarea în considerare a autorului şi a condiţiilor care generează opera: P.G. Castex, Marin Beşteliu), studii tematice (instalează proprietăţile distinctive ale fantasticului la nivelul lumii operelor: Roger Caillois, Adrian Marino, Sergiu Pavel Dan), studii psihologice şi psihanalitice (definirea fantasticului e căutată în mecanismele inconştiente care îl produc, în manifestarea lor textuală: Sigmund Freud, Ion Biberi), studii structuraliste (organizarea textului, componentele sale – verbal, sintactic, semantic: Tzvetan Todorov, Irina Bădescu).

În ultimele decenii, numărul exegezelor referitoare la fantastic a crescut ca urmare a interesului manifestat faţă de acest gen literar. Perspectivele din care a fost abordat fenomenul sunt variate.

P.G. Castex preferă perspectiva diacronică şi analizează contribuţia scriitorilor francezi la dezvoltarea fantasticului. Interesant de relaţia autor-operă, exegetul interpretează textele fundamentale, făcând dese referiri la autorii acestora, la starea lor socială şi psihologică.

În concepţia lui H.P. Lovercraft, maestru al genului în literatura americană, fantasticul este produs de teama de necunoscut, într-o natură ostilă. Lectorul este stăpânit de o stare de nelinişte provocată de teroarea cosmică.

Folosind elemente de poetică structurală, Irène Bessiere dezvoltă o teorie complexă, unde abordarea sincronică se îmbină cu cea diacronică, în relevarea fantasticului în literaturile europene şi în literatura americană. Autoarea respinge ideea de gen fantastic şi susţine conceptul de povestire fantastică, adică o specie de naraţiune.

Marin Beşteliu inventariază formele imaginar-simbolice, din punct de vedere sociologic şi consideră fantasticul o categorie estetică. Fiind un produs al refulării, arta fantastică exprimă drama alienării omului modern şi devine o formă de protest în epoca civilizaţiei superdezvoltate, în ton cu ritmul şi specificul vieţii sociale. De aici nevoia de fantastic pentru valoarea sa de document al sensibilităţii umane.

Formele literare fantastice au evoluat spre un fantastic tenebros care şi-a consacrat forme de expresie, trucuri, convenţii, preluând anumite elemente de la reprezentanţii de seamă ai genului: Hoffmann a generalizat povestirea romantică străbătută de anxietate, Poe a desăvârşit tehnica terorii, suprarealismul şi psihanaliza au impus teoria subconştientului, existenţialismul – o viziune sumbră.

O primă antologie a prozei fantastice româneşti a fost alcătuită de Alexandru George, 1982. Prefaţa cuprinde o definiţie a fantasticului, a modului său de constituire şi funcţionare, a naturii duale a acestuia „două planuri de explicaţii logice sau fapte plauzibile” . Din perspectivă istorică dar şi tematică face o serie de comentarii la naraţiunile antologate.

Pentru Roger Caillois, fantasticul nu se relevă ca un fenomen de voinţă, ci ca unul de inexplicabilă şi obscură necesitate. El analizează fantasticul autentic, rezultat dintr-un simplu detaliu ciudat, care schimbă întreaga logică a ansamblului; o „ruptură” care tulbură straniu o configuraţie clară, normală, realistă.

În eseul „În inimia fantasticuluii” se face diferenţierea între „fantasticul voit” şi „fantasticul instituţional” (miraculosul din basme, din legende, din mitologie). Fantasticul ţine mai curând de modul în care este tratat, decât de subiect, şi reprezintă o abatere de la reproducerea fotografică a realului.

Se reţine şi diferenţierea între imaginile infinite care înfăţişează incoerenţa şi reaping orice semnificaţie şi imaginile împiedicate având menirea de a traduce texte precise prin simboluri; ele sunt imagini închise, misterioase.

În „Arta fantastică”, Marcel Brion face disocieri privitoare la universul artistic, la formele istorice ale fantasticului. Există trei feluri de realitate: una creată prin voinţă, una întemeiată pe perceperea sensibilă şi o realitate în sine (realismul magic, realismul cosmic). Prin „realism magic” înţelegem realismul subiectivizat, o „realitate anxioasă”, purtătoare a tensiunii existenţiale, o realitate lirică.

Autorul a introdus conceptul de fantastic macabru pentru care apariţia elementului insolit este hotărâtoare şi a subliniat trăsăturile fantasticului modern (povestirea fantastică a conservat tehnica intruziunii insolite, utilizarea frecventă a unor motive puse în circulaţie de literatura romantică, natura obiectelor insolite poate fi un mijloc de expresie şi necesar şi superficial.

Pentru Sergiu Pavel Dan contează în primul rând specificitatea materialului tematico-tipologic („Proza fantastică românească”, 1975). Acesta a propus următoarele grupări tematice: fabulosul feeric, miraculosul mitico-magic, ocultismul iniţiatic, proza vizionară de factură absurdă, proza poetică şi alegorică. În receptarea fantasticului Sergiu Pavel Dan mizează pe ambiguitatea autorului. În condiţiile în care evenimentul supranatural se conturează ca o surpriză, important este felul cum normalul suportă presiunea anormalului. Literatura fantastică, pe de o parte, relatează întâmplări neobişnuite; pe de altă parte, încearcă să prezinte aceste întâmplări ca fiind reale.

Bibliografie

1. Alexandrescu, Sorin, Dialectica fantasticului, studiu introductiv în Mircea Eliade, „La ţigănci şi alte nuvele”, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1997.

2. Beşteliu, Marin, Realismul literaturii fantastice, Craiova, Editura Scrisul Românesc, 1975.

3. Blaga, Lucian, Despre gândirea magică, Editura Semne, Bucureşti, 2006.

4. Blaga, Lucian, Gândire magică şi religie. Despre gândirea magică, în Opere, vol. 10, Trilogia valorilor, Editura Minerva, Bucureşti, 1987.

5. Braga, Mircea, O incursiune în spaţiul fantasticului, în vol. „Destinul unor structuri literare”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1979.

6. Buşe, Ionel, Mircea Eliade şi gândirea mitică, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2006.

7. Caillois Roger, De la Basm la povestirea ştiinţifico-fantastică, în Antologia nuvelei fantastice, Editura Univers, Bucureşti, 1970.

8. Caillois, Roger, În inima fantasticului, Editura Meridiane, Bucureşti, 1971.

9. Călin, Vera, Alegoria şi esenţele, Editura ELU, Bucureşti, 1969.

10. Călinescu, George, Estetica basmului, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1965.

11. Călinescu, George, Istoria literaturii române de la origini până în prezent, Editura Minerva, Bucureşti, 1982.

12. Călinescu, Matei, Despre Ioan P. Culianu şi Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflecţii, Editura Polirom, Iaşi, 2002.

13. Cornea, Paul, Introducere în teoria lecturii, Editura Minerva, Bucureşti, 1988.

14. Crohmălniceanu, Ovidiu S., Literatura română între cele două războaie mondiale, Editura Minerva, Bucureşti, 1975.

15. Culianu, Ioan Petru, Mircea Eliade, ediţie revăzută şi argumentată, tr. rom. Florin Chiriţescu şi Dan Petrescu, Editura Nemira, Bucureşti, 1995.

16. Dan, Elena, Mircea Eliade. Codul nuvelelor fantastice, Editura Historia, Bucureşti, 2008.

17. Dan, Pavel Sergiu, Proza fantastică românească, Editura Minerva, Bucureşti, 1975.

18. Eliade, Mircea, Domnişoara Christina. Intertextul în Eliade prin Eliade, Editura Univers, Bucureşti, 2003.

19. Eliade, Mircea, Încercarea labirintului, trad. rom. Doina Cornea, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1990.

20. Eliade, Mircea, Memorii, Editura Humanitas, Bucureşti, 2003.

21. Eliade, Mircea, Mituri, vise şi mistere, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2010.

22. George, Alexandru, Paşii unui fantasticist – Povestiri, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1982.

23. Handoca, Mircea, Mircea Eliade comentat de…, Editura Recif, Bucureşti, 1993.

24. Itu, Mircea, Indianismul lui Eliade, Editura Orientul Latin, Braşov, 1997.

25. Kernbach, Victor, Dicţionar de mitologie generală, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989.

26. Lotreanu, Ion, Introducere în opera lui Mircea Eliade, Editura Minerva, Bucureşti,1980.

27. Lovinescu, Eugen, Istoria literaturii române contemporane, vol. I, Editura Minerva, Bucureşti, 1973.

28. Lovinescu, Monica, Întrevederi cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Ştefan Lupaşcu si Grigore Cugler, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1992.

29. Lukács, G., Specificul literaturii şi al esteticului, Editura Meridiane, Bucureşti, 1981.

30. Marino, Adrian, Dicţionar de idei literare, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1973.

31. Mauss, Marcel, Eseu despre natura şi funcţia sacrificiului, Editura Polirom, Iaşi, 1997.

32. Mauss, Marcel, Hubert, Henri, Teoria generală a magiei, Editura Polirom, Iaşi, 1996.

33. Maxwell, J., Magia, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005.

34. Negoiţescu, Ion, Mircea Eliade sau de la fantastic la oniric, în vol. Scriitori moderni, vol. II, Editura Eminescu, Bucureşti, 1997.

35. Nicolescu, Basarab, Mircea Eliade – sacrul între artă şi ştiinţă, în rev. Convorbiri Literare, nr. 5/2012.

36. Northrop, Frze, Anatomia criticii, Editura Polirom, Iaşi, 2010.

37. Pachia-Tatomirescu, Ion, Dicţionar estetico-literar, lingvistic, religios, de teoria comunicaţiei, Editura Aetichus, Timişoara, 2003.

38. Petrescu, Liviu, Vârstele romanului, Editura Eminescu, Bucureşti, 1992.

39. Petreu, Marta, Teze neterminate, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1991.

40. Philippide, Alexandru, Însemnări despre fantastic, în „Viaţa Românească”, nr. 2/1970.

...

Preview document

Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 1
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 2
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 3
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 4
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 5
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 6
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 7
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 8
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 9
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 10
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 11
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 12
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 13
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 14
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 15
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 16
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 17
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 18
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 19
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 20
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 21
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 22
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 23
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 24
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 25
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 26
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 27
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 28
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 29
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 30
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 31
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 32
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 33
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 34
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 35
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 36
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 37
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 38
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 39
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 40
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 41
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 42
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 43
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 44
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 45
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 46
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 47
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 48
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 49
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 50
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 51
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 52
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 53
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 54
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 55
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 56
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 57
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 58
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 59
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 60
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 61
Dimensiuni ale Fantasticului - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Dimensiuni ale Fantasticului.doc

Alții au mai descărcat și

Școala ardeleană între conservatorism și inovație - cale a valorilor europene moderne

INTRODUCERE MOTO: „ chinuiţi de cugetul foarte lucid că trebuiau, în răstimpul unei vieţi, să ridice un popor, rămas cu secole în urmă, la...

Literatura Postbelică

Argument ,, O povestire e o fibra din durerea trecerii noastre. Când e vesela, lumineaza tâmpla, trista, izbeste-n osul fruntii. O povestire...

Tehnica jurnalului în proza lui Mircea Eliade

Introducere Fără a conştientiza, sîntem adeseori nişte diarişti: orice eveniment personal, notat într-un caiet ascuns, constituie un jurnal intim....

Ion Luca Caragiale

INTRODUCERE Caragiale este unul dintre acei scriitori, meniti sa starneasca neistovite comentarii, dupa unghiurile neasteptate de perspectiva, pe...

Mircea Eliade - Personalitate Complexă

Mircea Eliade - personalitate complexă a culturii române Mircea Eliade s–a născut la Bucureşti la 9 martie 1907 în familia căpitanului Gheorghe...

Poezia Postmodernistă

Justificarea temei Consider că am ales această temă dintr-un motiv foarte întemeiat; în ultimele decenii au apărut în literatură nume noi care...

Mircea Eliade între sacru și profan

chronologic 1907 - Mircea Eliade s-a nascut pe data de 28 februarie în Bucuresti, România, ca al doilea fiu al capitanului Gheorghe Eliade si al...

Vasile Voiculescu

Prezentarea generala a operei Vasile Voiculescu este o alta personalitate reprezentativa pentru literatura interbelica, iar in cadrul acesteia,...

Te-ar putea interesa și

Rolul limbajului în dezvoltarea școlarului mic

Poezia reprezintă creaţia literară cea mai profundă, care exprimă ori sugerează o idee, o emoţie, un sentiment, o stare sufletească, apelând la...

Universul pastelurilor în creația lui Vasile Alecsandri

Introducere Caracteristica generală a lucrării Pastelul este o creaţie lirică descriptivă în versuri în care se înfaţişează un tablou din natură...

Metode activ-participative folosite în activitățile de educare a limbajului

CAPITOLUL I PROFILUL PSIHOLOGIC AL COPILULUI PREŞCOLAR I.1 Caracteristici ale dezvoltării pshihofizice ale copilului în perioada preşcolară...

Dezvoltarea bazei materiale în regiunea Ardeal 2009-2012

INTRODUCERE Baza materială a turismului, numită generic și structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se...

Legendă - strategii metodice și didactice

Introducere Un critic si estetician Italian, Benedetto Groce (1866-1952) afirmă că micii cititori preferă cărţile mediocre, întrucât ei nu ar avea...

Turism Cultural în Munții Apuseni

INTRODUCERE În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Stigmatizarea Rasială

Introducere Din cele mai vechi timpuri, în regiunile de convieţuire a cel puţin două triburi, popoare, naţiuni sau rase au existat conflicte fie...

Județul Bihor

Pe teritoriul actual al orasului Oradea, in urma sapaturilor arheologice, sau gasit urme ale civilizatiei din epocile: neolitica, bronzului si...

Ai nevoie de altceva?