Cuprins
- CUPRINS
- INTRODUCERE 5
- CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE 8
- 1.1. Caracteristici şi tendinţe în presa scrisă şi audio-vizual 8
- 1.2. Tabloidizarea 11
- 1.3. Influenţe şi presiuni politice 13
- CAPITOLUL II PIAŢA ŞI PROBLEMATICA ECONOMICĂ A PRESEI 15
- 2.1. Evoluţia proprietăţii în perioada 2005 – 2006 15
- 2.2. Dezvoltarea tendinţelor corporatiste 19
- 2.3. Structurile asociative din mass-media 22
- 2.4. Dezvoltarea resurselor umane şi gradul de satisfacţie în muncă a
- jurnaliştilor salariaţi 25
- 2.5. Corupţia în presă 30
- CAPITOLUL III NORME ŞI REGLEMENTĂRI PENTRU JURNALIŞTI 32
- 3.1. Legislaţie generală 39
- 3.2. Legislaţie privind publicitatea publică 43
- 3.3. Legislaţie privind accesul la informaţiile publice 44
- CAPITOLUL IV CAZUISTICĂ 52
- 4.1. Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV 52
- 4.2. Jurnaliştii, ostatici în Irak (28 martie – 22 mai 2005) şi fuga lui Omar Hayssam (iulie 2006) 57
- 4.3. Cazul salariaţilor de la Televiziunea România de Mâine 63
- 4.4. Cazul scurgerilor de informaţii din MApN 64
- 4.5. Cazul lui Ioan Romeo Roşiianu, primul jurnalist care a câştigat un proces pe
- motiv de cenzură împotriva primarului PNL din Baia Mare 66
- 4.6. Campania “Voci Curate” – 2006 68
- CAPITOLUL V ETICĂ ŞI DEONTOLOGIE PROFESIONALĂ 73
- 5.1. Codul Deontologic al Jurnalistului 73
- 5.2. Norme de autoreglementare 75
- CAPITOLUL VI CONCLUZII 78
- BIBLIOGRAFIE 80
Extras din document
INTRODUCERE
În luna iunie 2005, US MediaSind a devenit membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor. Ca urmare a afilierii la FIJ, Uniunea Sindicală MediaSind a devenit evaluator de ţară şi are sarcina de a întocmi rapoarte de ţară pentru domeniul presei.
Concluziile şi rapoartele MediaSind sunt prezentate, în raportul global al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, instituţiilor Uniunii Europene, fiind la rândul lor materiale de informare şi evaluare de către forurile europene a stadiului de democratizare a presei din România, a gradului de respectare a libertăţii de exprimare şi asupra tuturor aspectelor de interes ale mass-media.
În perspectiva apropiatei integrări a României în Uniunea Europeană şi după aproape doi ani de guvernare a Alianţei D.A., Uniunea Sindicala MediaSind, organizaţie reprezentativă la nivelul ramurii mass-media şi Raportor pentru România al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor dă publicităţii prezentul Raport pentru anul 2005 – 2006 asupra independenţei şi situaţiei economico – sociale a presei, câinele de pază al democraţiei româneşti.
De la bun început trebuie spus că, alături de Biserică şi Armată, Presa se află de ani buni pe primele locuri în topul credibilităţii şi al încrederii acordate de populaţie instituţiilor democraţiei, după cum au demonstrat toate sondajele realizate de specialişti, spre deosebire de Parlament şi Guvern care ocupă constant ultimele locuri în aceleaşi sondaje.
În plan economic, în ultimii doi ani, presa trece printr-o perioadă de concentrare a proprietăţii, procesul de concentrare a mijloacelor de informare în masă, în ceea ce numim “trustizarea” presei româneşti, fiind departe de a se fi încheiat.
În mod normal, concentrarea proprietăţii în mâinile a trei, patru sau cinci oameni de afaceri sau grupuri de afaceri nu este un pericol în sine, ca proces. Atât timp cât interesele lor de afaceri nu converg, libertatea presei în general nu ar trebui să aibă de suferit în mod fundamental.
Problemele ar putea să apară în momentul unei alianţe între aceste grupuri media, care să inhibe anumite dezbateri, să manipuleze opinia publică sau să exercite presiuni pe anumite zone instituţionale în beneficiul propriu.
Totodată, perioada 2005 – 2006 a fost marcată de evenimente deosebite şi grave, cu caracter de unicat, care au influenţat comunitatea jurnalistică din România, cum ar fi cazul celor trei jurnalişti captivi în Irak (2005) sau Campania Voci Curate (2006) pentru deconspirarea jurnaliştilor colaboratori ai fostei Securităţi.
Anul 2006 a adus în acelaşi timp reuşita US MediaSind în privinţa negocierii şi încheierii Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel naţional pentru ramura mass-media 2006 – 2007, precum şi o importantă modificare a cadrului legislativ care reglementează activitatea jurnaliştilor, cerută de întreaga breaslă de ani de zile, anume eliminarea din Codul penal a infracţiunilor de insultă şi calomnie.
Totuşi, încă nu putem vorbi de o adevărată A PATRA PUTERE în stat, atâta vreme cât mai sunt multe probleme de rezolvat la nivelul presei româneşti. Libertatea de exprimare, independenţa mass-media şi responsabilizarea sunt deziderate care pot fi înfăptuite numai printr-o voinţă comună a tuturor celor implicaţi pe piaţa media, jurnalişti, patroni, angajaţi sau freelanceri, organizaţii sindicale, patronale şi profesionale etc. în scopul îndeplinirii unui unic deziderat: informarea promptă şi corectă a publicului.
În continuare, cele mai arzătoare probleme ale salariaţilor din presa românească sunt siguranţa locurilor de muncă, salariul şi condiţiile de muncă. Lipsa libertăţii de exprimare este în continuare semnalată şi privită cu maximă seriozitate de forurile europene şi internaţionale.
De asemenea, specificul mass-mediei impune reglementări diverse şi clare cu privire la raporturile de muncă dintre angajator şi salariat.
Uniunea Sindicală MediaSind a continuat să-şi ducă la îndeplinirile obiectivele fundamentale, respectiv dezvoltarea şi întărirea sindicatelor presei la nivel naţional, prin crearea de noi organizaţii şi atragerea de membri, promovarea şi apărarea drepturilor jurnaliştilor în cadrul Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivelul ramurii mass-media încheiat recent pentru perioada 2006 - 2007, în ciuda boicotului informaţional sistematic la care a fost supusă încă de la înfiinţare de majoritatea instituţiilor media.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Legislatia Privind Comunicarea prin Presa si Demoratizarea ca Societate
- cuprins.doc
- Legislatia Privind Comunicarea prin Presa si Demoratizarea ca Societate.doc