Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 10810
Mărime: 548.58KB (arhivat)
Publicat de: Florea Vintilă
Puncte necesare: 9
Facultatea de Știinţ Economice și Gestiunea Afacerilor Extensiunea Sfântu Gheorghe Trunchi comun Anul I, zi

Cuprins

  1. I. Instalare LINUX.3
  2. 1. Istoria Linux.4
  3. 2. Distribuţiile RedHat Entreprise și Fedora.6
  4. 3. Inainte de instalare.7
  5. 4. Instalare și configurare.8
  6. II. Interfaţa cu utilizatorul în LINUX.12
  7. 1. Interfaţa grafică.12
  8. 2. Interfaţa în linia de comandă.13
  9. 2.1. Consola( prompt).14
  10. 2.2. Sistemul de fișiere.14
  11. 2.3. Comenzi.15
  12. 2.4. Tipuri de fișiere.22
  13. 2.5. Arhivarea/ Dezarhivarea.23
  14. 2.6. Vizualizarea proceselor în Linux.26
  15. 2.7. Repornirea și oprirea sistemului.26
  16. 2.8. Căutare ajutor.27
  17. 3. Instalarea de programe / pachete în Linux.27
  18. 3.1. Yum.28
  19. 3.2. Editoare de text.29
  20. III. Configurarea reţelei sub LINUX.33
  21. 1. Noţiuni introductive.33
  22. 2. Configurarea plăcii de reţea.34
  23. 3. Utilitare de bază.36
  24. Bibliografie.40

Extras din proiect

I. Instalare LINUX

Linux face parte din altă familie de sisteme de operare : familia UNIX. Deși deciziile de proiectare și de filozofie între familia Windows și familia Unix sunt diferite, în ultimii ani interoperativitatea între cele doua familii a crescut, iar interfeţele puse la dispoziţie utilizatorului sunt din ce în ce mai similare.

Sistemele Linux sunt denumite mai corect GNU/Linux. Linux este doar nucleul sistemului de operare, componenta esenţiala a acestuia, în timp ce bibliotecile și aplicatiile fundamentale sunt oferite de proiectul GNU(http://www.gnu.org). În acest capitol voi folosi denumirea de Linux sau GNU/Linux interschimbabil. Caracteristica cea mai importantă a sistemelor GNU/Linux este faptul că sunt libere. Nu numai că sunt gratis, dar oricine are acces la codul sursă al programelor. Acest lucru a facilitat crearea unor comunităţi mari de utilizatori în jurul diverselor proiecte. Software-ul de acest tip poartă numele de software liber. Denumirea în engleză este Free software. O denumire alternativă este Open Source. În general această categorie de proiecte sunt denumite FLOSS(Free/Libre/Open Source/Software). O altă caracteristică importantă este descentralizarea proiectelor software ce alcătuiesc un sistem GNU/Linux. Astfel nucleul Linux este dezvoltat ca un proiect separat de un Internet browser cum este Mozilla Firefox. Acest lucru înseamnă că este nevoie de un pas intermediar în colectarea tuturor programelor necesare pentru a alcătui un sistem de operare utilizabil. Acest lucru este realizat de comunitaţi sau firme specializate și ceea ce rezultă este denumit distribuţie Linux sau distribuţie GNU/Linux. O astfel de distribuţe este furnizată utilizatorului pentru instalare.

Printre distribuţiile importante amintim: Debian, Ubuntu, RedHat/Fedora, Mandriva (initial Mandrake), SuSE, Gentoo, Damn Small Linux, Sabayon, United Linux, Slackware, etc. Astfel un lucru particular sistemelor GNU/Linux este numărul mare de opţiuni: fiecare distribuţie are particularitaţile sale care pot fii mai mult sau mai puţin pe placul unui anumit utilizator.

1. Istoria Linux

1.1. RedHat

Apărută pentru prima oară pe piaţă în vara anului 1994, această distribuţie s-a remarcat prin ușurinţa cu care putea fi actualizată prin intermediul managerului de pachete RPM, un concept nou pentru vremea aceea. Astfel, dacă era necesar un program, utilizatorul îl putea descărca de pe Internet sub forma unui pachet, putându-l apoi instala foarte ușor și având avantajul că acesta este deja configurat. Totodată, RedHat a fost o firmă care a avut un mare succes în domeniul comercial prin serviciile oferite utilizatorilor săi. Numele său se trage de la unul dintre fondatori, care avea obiceiul să poarte o șapcă de culoare rosie.

1.2. Debian

Proiectul a fost fondat pe data de 16 august 1993 de către Ian Murdock, pe când conceptul de distribuţie era încă ceva nou. Deși este un sistem de operare non-comercial, Debian are tot meritul de a se menţine în top, succesul său fiind garantat de libertatea oricărei persoane din lume de a contribui la acest proiect. Numele de Debian vine de la autorul său, Ian și soţia acestuia, Debra.

1.3. SuSE

Atunci când se vorbește despre SuSE, imediat se aduce vorba de utilitarul său de configurare YaST, care permite, prin utilizarea unei interfeţe grafice sau text, instalarea sau dezinstalarea de pachete într-un timp foarte scurt. Versiunile mai noi conţin și o aplicaţie numită Blinux care permite nevăzătorilor să iși personalizeze sistemul, oferind acestora chiar și posibilitatea de compilare a kernel-ului.

1.4. Mandrake

Îndrăgită mai ales de utilizatorii neiniţiaţi, prima versiune a acestei distribuţii a apărut în luna iulie a anului 1998, fiind produsă de Gael Duvalm. Succesul său s-a datorat în mare parte faptului că Mandrakesoft a încercat să se orienteze mai mult pe sectorul comercial. Mandrake este recunoscută drept o versiune disponibilă oricărei persoane care dorește să pășească în lumea Linux datorită ușurinţei sale în configurarea și rularea aplicaţiilor. Versiunile noi ale acestei distribuţii poartă numele de Mandriva.

1.5. United Linux

Este prima distribuţie dezvoltată de mai mulţi producători. La acest proiect participă: Conectiva, The SCOO Group, SuSE Linux AG, Turbolinux.

1.6. Gentoo

Gentoo Linux se deosebește de majoritatea distreibuţiilor prin metoda de organizare a pachetelor, managerul numindu-se Portage. Acesta apropie distribuţia de sistemele BSD, fiind scrisă în limbajul de programe Python. Managerul include controlul legăturilor( util în cazul deinstalării unui pachet- opţiune prezentă și la alte distribuţii) , configurarea pachetelor, etc. Există versiuni de Gentoo pentru platformele X86, PowerPC, Spar și Sparc64.

1.7. Slackware

Apărut în aprilie 1993, proiectul Slackware a dorit să ofere o distribuţie extrem de configurabilă și stabilă. Mult timp s-a trăit cu impresia că Slackware este adresat în special specialiștilor, temă nefondată în totalitate deoarece puţin timp petrecut cu acesta poate transforma așa-zisul „calvar” într-o adevărată plăcere.

1.8. Turbolinux

Foarte răspândită în Asia, în special în Japonia, Coreea și China, distribuţia este destinată mediilor comerciale, fiind prima care s-a conformat standardelor internaţionale ce propun găsirea unei metode de a creea aplicaţii cu suport pentru mai multe limbi. Totodata Turbolinux a fost prima variantă de Linux ce a oferit suport pentru procesoarele Intel Itanium pe 64 de biţi.

Preview document

Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 1
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 2
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 3
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 4
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 5
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 6
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 7
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 8
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 9
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 10
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 11
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 12
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 13
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 14
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 15
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 16
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 17
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 18
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 19
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 20
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 21
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 22
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 23
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 24
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 25
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 26
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 27
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 28
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 29
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 30
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 31
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 32
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 33
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 34
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 35
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 36
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 37
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 38
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 39
Instalarea și Configurarea unui Sistem Linux - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Instalarea si Configurarea unui Sistem Linux.docx

Alții au mai descărcat și

Grilă sisteme informaționale de gestiune - Access

Adăugarea de câmpuri la o tabelă se face în modul de vizualizare:...... Previzualizare inaintea imprimarii Aplicarea unei restrictii de...

Hackeri

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati...

Baze de Date

3.Introducere in bd si sgbd-uri Definitie: Numim baza de date o colectie partajata de date aflata in interdependenta logica impreuna cu o...

Te-ar putea interesa și

Web-managementul Subunităților Militare

3.2.1. Tehnologii folosite Web Mil Manager este de fapt o interfata bazata pe pagini web dinamice care urmareste sa le puna la dispozitie...

Fișiere de Configurare în Red Hat Linux

1. Introducere Orice program Linux este un fisier executabil care stocheaza lista cu coduri operationale pe care le executa unitatea centrala...

Produse software - asigurarea calității

1. Prezentare generală. Calitatea în domeniul informatic Problema calităţii în general Calitatea este un atribut al unui produs sau serviciu prin...

Secretizarea datelor în sistemele de comunicații prin internet

1. Introducere Astazi, Internetul este folosit pentru a deservio mare varietate de servicii care cer un grad ridicat de securitate, aplicatii cum...

Cercetare Microprocesoare Avansate Grid

1. Studiu de caz - Gridul ZEUS Grid-ul ZEUS este organizat pe 4 nivele: nivelul resurselor de calcul, nivelul servicii-lor, nivelul aplicatiilor...

Distribuții Open Source Romanian Live CD pentru Scopuri Educationale

Sistemul de operare Linux [1] Aşa cum probabil se cunoaşte deja, Linux este un sistem de operare “liber”, din familia sistemelor UNIX. A fost...

Curs Linux

Free Software Foundation (pe scurt FSF) a aparut în anul 1984, la initiativa programatorului Richard Stallman, care, dezamagit de faptul ca...

Bazele Informaticii

Cu totii stim ca necesitatea reprezinta mama inventicii. Acest lucru este valabil si in lumea computerelor. U.S Army a fost prima care a solicitat...

Ai nevoie de altceva?