Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 17182
Mărime: 114.00KB (arhivat)
Publicat de: Crin Stan
Puncte necesare: 7
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Suceava Specializarea: Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor Departament: ID An de studiu: II

Cuprins

  1. 1. Cap. I Depozite de date
  2. 1.1 Concepte de bază privind depozitele de date
  3. 1.2 Tipuri de depozite de date
  4. 1.3 Metadatele într-un depozit de date
  5. 1.4 Organizarea datelor într-un depozit de date
  6. 1.5 Facilităţi oferite de depozitele de date
  7. 1.6 Arhitectura depozitelor de date
  8. 1.6.1 Arhitectura simplificată a unui depozit de date
  9. 1.6.2 Arhitectura pe trei niveluri a unui depozit de date
  10. 1.7 Obiectivele unui depozit de date
  11. 1.8 Caracteristicile unui depozit de date
  12. 1.9 Proiectarea şi realizarea unui depozit de date
  13. 1.10 Caracteristicile unui proiect de tipul unui depozit de date
  14. 1.11 Riscurile asociate unui proiect Data Warehouse
  15. 1.12 Software-ul folosit la depozitele de date
  16. 2. Cap. II Baze de date şi depozite de date
  17. 2.1 Introducere în domeniul bazelor de date. Informaţii. Date. Colecţii de date
  18. 2.2 Sisteme de gestiune a bazelor de date
  19. 2.3 Limbajul unei baze de date
  20. 2.4 Obiective fundamentale a unei baze de date
  21. 3. Cap. III Diferenţe între baze de date şi depozite de date
  22. 3.1 Comparaţie între baze de date şi depozite de date
  23. 4. Cap. IV Tendinţe în tehnologia depozitelor de date

Extras din proiect

Introducere

Secolul XXI cunoaşte o tot mai mare nevoie de simplificare a operaţiunilor necesare a se efectua zilnic, de îndeplinire a tot mai multor sarcini în timp record s-ar putea chiar spune, de facilitare a rezolvării şi soluţionării demersurilor oricărei activităţi cotidiene şi nu numai. O simplă privire aplicată pe operaţiunile obligatorii ce se cer a fi efectuate de orice cetăţean de rând ne trimite, involuntar, cu gândul la găsirea unor soluţii care să uşureze, până la aproximativ eliminare, a daunelor de orice fel cauzate de rezolvarea acestora. În mod principal societatea umană este presată de rezolvarea sarcinilor contra timp, fie că este vorba de cele din planul personal cât mai ales de cele din plan profesional.

Societatea umană funcţionează atât pe plan profan cât şi electronic, iar cel de-al doilea plan tinde a se diversifica şi de a câştiga tot mai mult teren prin soluţiile practice şi necostisitoare din punct de vedere al timpului acordat, creîndu-se astfel o lume virtuală în care ne transferăm identităţile şi cu ajutorul căror se centralizează informaţiile vitale atât pentru noi cît şi pentru instituţiile statului şi cele private.

În vederea facilitării accesului la informaţie se necesită realizarea unor baze de date care să conţină informaţii pertinente şi necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor de orice tip. Prin introducerea acestor informaţii în aceste baze de date se simplifică accesul la ele, astfel realizându-se un surplus de eficienţă şi o bună gestionare a timpului.

Pentru ca la aceste informaţii să aibă acces toţi solicitanţii, în măsura în care accesul lor la acestea este benefic pentru ambele părţile, datele acumulate sunt stocate în aşa numitele depozite de date, echivalentul real al depozitelor, arhivelor în care se stochează atât date cât şi mărfuri.

Depozitul de date este piesa centrală în orice sistem inteligent din domeniul Business Intelligence. Un depozit de date (data warehouse) este o bază de date foarte mare, construită prin metode specifice din datele operationale păstrate de o organizaţie/companie. Rostul unui astfel de depozit este de a oferi cunostinţe: datele sunt prelucrate şi analizate prin diverse metode ce ţin de domeniul inteligenţei artificiale, obţinându-se informaţii utile în managementul organizaţiei, în conceperea de planuri şi strategii, şi altele.

Conform unor studii recente, depozitele de date au devenit, la sfârşitul anilor 1990, una dintre cele mai importante dezvoltări din domeniul sistemelor informaţionale. Depozitele de date sunt produsul mediului economic şi al tehnologiilor avansate. Pe de o parte, mediul economic este tot mai competitiv, global şi complex, şi solicită informaţii elaborate pentru sprijinirea deciziilor strategice, iar, pe de alta parte, evoluţiile tehnologiilor informaţionale oferă soluţii eficiente de gestionare a unor volume mari de date integrate, asigurând niveluri de sinteză adecvate.

Depozitele de date furnizează arhitecturi şi instrumente utile conducerii executive prin organizarea sistematică, întelegerea şi utilizarea datelor în luarea deciziilor strategice. Multă lume îşi dă seama că în condiţiile competiţiei sporite din fiecare industrie, depozitele de date sunt armele care trebuie marketingului, reprezentând calea de a păstra clienţii.

Primele domenii care au adoptat tehnologia depozitelor de date au fost telecomunicaţiile, băncile şi comerţul cu amănuntul. Ulterior depozitele de date au pătruns şi în alte domenii cum ar fi industria farmaceutică, sistemul sanitar, asigurări, transporturi, etc. Uneori investiţiile în aceste depozite de date nu se finalizează cu succes. Motivaţiile cele mai des întâlnite pentru eşecul unor data warehouse includ susţinerea insuficientă din partea conducerii organizaţiei, fondurile insuficiente şi politici organizaţionale defectuoase.

Palo Alto Management Group previziona înca din 1998 că piaţa data warehouse va ajunge la 113.5 miliarde USD în 2002, incluzând aici vânzarile de sisteme data warehouse, software adecvat şi servicii. Industria data warehouse s-a dezvoltat continuu în termeni de investiţii, produse disponibile şi proiecte elaborate. Se apreciază că aproximativ 90% din companiile multinaţionale au implementate depozite de date sau lucrează la dezvoltarea unor proiecte data warehouse. Depozitele de date sunt produsul mediului economic şi al tehnologiilor avansate. Pe de o parte, mediul economic este tot mai competitiv, global şi complex şi solicită informaţii elaborate pentru sprijinirea deciziilor strategice iar, pe de altă parte, evoluţiile tehnologiilor informaţionale oferă soluţii eficiente de gestionare a unor volume mari de date integrate, de ordinul terabytes-ilor, asigurând niveluri de sinteză/detaliere adecvate. Astfel evoluţiile performante din hardware cum sunt sistemele de procesări masive paralele (Massive Parallel Processing - MPP), sistemele de multiprocesare simetrică (symetric multi-processing-SPM), sistemele tip baze de date paralele fac posibile încărcarea, întreţinerea şi accesul la baze de date de dimensiuni uriaşe.

În acestă lucrare am încercat să sintetizez şi să evidenţiez proprietăţile unui Data Warehouse, să urmăresc procedeele legate de construirea unei asemenea unelte, să descriu metode de utilizare, exploatare şi întreţinere. Sunt prezentate noţiunile de bază din domeniul data warehouse (definirea conceptului şi a altor noţiuni înrudite – data warehousing, data mart, metadate specifice). Urmează apoi descrierea tiparelor de constructie a unui DW, clasificarea acestora, prezentare metodelor de implementare şi a modelelor specifice de date (date multidimensionale – “cubul de date”, scheme de organizare a datelor: “stea”, “fulg de zăpadă”, “constelaţie”). Sunt tratate procesele şi tehnicile de construire a unui depozit de date, procese numite ETL (Extraction Transformation Loading). Sunt detaliate procesele de extragere şi transformare a datelor provenite din diverse surse, acestea fiind cele mai complexe etape în construcţia unui depozit de date.

Aplicaţiile data warehouse sunt în masură să asigure şi un timp mediu de raspuns extrem de scurt pentru categorii extinse de utilizatori.

Bibliografie

wikipedia

http://www.feaa.uvt.ro/bi/wp-content/uploads/2010/12/Abordari-de-tip-Data-Warehousing-Implementare-in-MS-SQL-Server-2005.pdf

Preview document

Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 1
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 2
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 3
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 4
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 5
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 6
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 7
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 8
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 9
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 10
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 11
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 12
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 13
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 14
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 15
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 16
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 17
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 18
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 19
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 20
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 21
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 22
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 23
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 24
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 25
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 26
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 27
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 28
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 29
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 30
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 31
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 32
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 33
Sisteme Informaționale și Aplicații Informatice - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Informationale si Aplicatii Informatice.doc

Alții au mai descărcat și

Sisteme de Învățământ la Distanță

Introducere Un sistem de elearning (de formare la distanţă sau educaţie virtuală) constă într-o experienţă planificată de predare-învăţare,...

Grilă sisteme informaționale de gestiune - Access

Adăugarea de câmpuri la o tabelă se face în modul de vizualizare:...... Previzualizare inaintea imprimarii Aplicarea unei restrictii de...

Hackeri

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati...

Baze de Date

3.Introducere in bd si sgbd-uri Definitie: Numim baza de date o colectie partajata de date aflata in interdependenta logica impreuna cu o...

Te-ar putea interesa și

Sistem informatic pentru evidența salariaților și calcul salarii - SC Accent SRL

1. Introducere Forta de munca este fara îndoiala cea mai importanta resursa din cadrul unei companii. Utilizarea eficienta a fortei de munca si...

Web-managementul Subunităților Militare

3.2.1. Tehnologii folosite Web Mil Manager este de fapt o interfata bazata pe pagini web dinamice care urmareste sa le puna la dispozitie...

Expertiza Contabilă

INTRODUCERE Se cunoaşte faptul că sistemul contabil din România se află, încă din 1991, într-o perioadă de reformă care afectează aspectele sale...

Legătura dintre logistică și tehnologia informației

Relatia dintre logistica si functia de tehnologie a informatiei INTRODUCERE Managerul de logistică trebuie să se ocupe în mod special cu două...

Sisteme informatice și sisteme informaționale

1. Sistemul informatic versus sistemul informational de conducere Un sistem informational este un ansamblu de oameni, echipamente, software,...

Proiectarea unui sistem informațional cu bază de date pentru administrarea afacerilor în turism

Introducere Asa cum stim cu totii turismul este cunoscut ca fiind cea mai vasta industrie din ziua de azi. Veniturile obtinute din turism au o...

Directii Strategice în Informatizarea Sistemelor Informationale ale Firmei

Strategia de informatizare a companii se face in cadrul proiectarii sistemului informatic in etapa de analiza preliminara prin elaborarea si...

Sisteme Informatice Contabile

1.1 Descrierea organizarii întreprinderii 1.1.1 Obiect de activitate, relatiile cu partenerii de afaceri S.C. Cantemir S.A. are sediul în România...

Ai nevoie de altceva?