Virușii și amenințările lor

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4565
Mărime: 31.31KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bulai
Chisinau, R. Moldova

Extras din document

Ce este un virus?

În lumea vie, un virus este o entitate biologică de un tip aparte: incapabil să se reproducă numai prin mijloace proprii, el pătrunde într-o celulă, își inserează materialul genetic în cel al celulei-gazdă și folosește programele genetice ale acesteia pentru a se multiplica. Deși cercetări recente au arătat că nu toate virusurile sunt dăunătoare, ba unele chiar pot avea roluri benefice pentru gazdă, percepția comună asociază virusurile cu răul, cu boala. Această asociere a inspirat și denumirea dată unor programe de computer capabile de a face rău: viruși informatici.

Două lămuriri:

1. În biologie se folosește, drept plural, termenul "virusuri", în timp ce în informatică, ne-am obișnuit în asemenea măsură să le zicem "viruși", încât așa le-a rămas numele.

2. Virușii informatici reprezintă doar una dintre categoriile de programe vătămătoare - așa-numitele malware - ce pot infecta computerele și telefoanele. Virușii reprezintă, într-un fel, copilăria fenomenului malware; azi, amenințări mai sofisticate și mai diversificate au complicat enorm problema protecției computerelor. Așa-numitele programe anti-virus realizate azi sunt, în realitate, programe anti-malware capabile să detecteze și să elimine o gamă largă de amenințări, de diverse tipuri. Dar, în accepția comună a termenului, sunt numite viruși fel de fel de programe dăunătoare care infectează la un moment dat computerul.

Principalele categorii de malware ce ne amenință computerele și rețelele descutând despre cele mai periculoase și răufăcătoare astfel de programe, care au produs pagube și panică în lumea utilizatorilor, de-a lungul timpului.

Un virus, în înțelesul strict al termenului, este un program care, odată pătruns în computer, se atașează, în general, de fișiere executabile; când acestea sunt deschise, virusul se răspândește și la alte asemenea fișiere. Deși există și unii viruși creați doar ca să se răspândească, pur și simplu, fără alte consecințe, aproape întotdeauna virușii poartă și instrucțiuni menite să modifice (în general deteriorându-le) fișierele din computerul infectat.

Worm (vierme)

Este un program capabil să se răspândească în mod autonom, fără a fi necesar să se atașeze de alte programe din computer. Ca și virușii, programele de tip worm creează probleme, fie măcar prin faptul că consumă din lărgimea de bandă necesară transmiterii de date, încetinind traficul. Dar, de cele mai multe ori, fac mult mai mult rău decât atât.

Troian

Este utilizat pentru a infecta sistemul cu scopul de a fura informații financiare și personale și să le trimită unei adrese predefinite. Alteori, sunt răspândiți alți viruși sau este distrus un întreg sistem prin ștergerea fișierelor sau formatarea hard disk-ului. În plus, hackerii pot utiliza un troian pentru a obține neautorizat acces de la distanță la un calculator, să urmărească fiecare tastare pe care o face utilizatorul, să efectueze capturi de ecran, să trimită o cantitate excesivă de email-uri sau să elimine antivirusul, antispywareul și alte programe de securitate. După ce un troian se infiltrează, vei observa că degradează conexiunea la Internet și viteza de reacție a calculatorului. Este foarte dificil de detectat și din acest motiv, eliminarea lui este posibilă destul de rar, mereu doar cu ajutorul programelor antispyware consacrate.

Există mii de troiani diferiți. Următoarele exemple ilustrează cât de dăunătoare pot fi aceste amenințări.

Trojan.Cryptolocker este utilizat pentru a răspândi niște viruși foarte periculoși numiți Cryptolocker și Cryptowall. Acesta se răspândește cu ajutorul unor mesaje de securitate false, ce pretind că dispozitivul victimei este infectat cu un posibil virus. Atunci când utilizatorul apasă pe un astfel de mesaj, troianul intră în sistem și silențios instalează un ransomware. În plus, va bloca sistemul și va afișa un mesaj de avertizare pe ecran. Această amenințare poate fi descărcată ca și atașament de email sau reclamă de tip pop-up care se oferă să actualizeze Java sau Flash Player.

Trojan.ZeroAccess este un alt troian periculos, cunoscut ca și max++. Acesta înregistrează fiecare bătaie de tastă și poate face continuu capturi de ecran pentru a fura informațiile personale. Acest troian, de obicei, ajunge în sistem de pe diverse resurse de pe Internet precum pagini web nesigure sau rețele de schimb de fișiere.

12Trojan.Win32.Krepper.ab este un parazit extrem de periculos și distructiv, care poate cauza probleme serioase. De obicei, intră în sistem de pe resurse nesigure de pe Internet, rețele de partajare a fișierelor sau chat-uri online. Virusul Krepper va încerca să afecteze regiștrii de Windows, să șteargă diverse dosare de sistem critice, să detecteze și să dezactiveze complet software-ul antivirus instalat pe calculatorul compromis. Mai mult, troianul se va conecta la diverse servere malițioase și va descărca alți viruși.

Cum se instalează un TROIAN

Unii, din întreaga varietate de viruși de tip troian, sunt distribuiți cu ajutorul mesajelor de e-mail, rețele peer-ti-peer de partajare de fișiere și chat-uri online precum ICQ, AIM sau IRC. Aceștia pot veni ca și atașamente utile, mesaje instante, link-uri în email sau componente ale aplicațiilor. Acești troiani au nume normale și, prin urmare, utilizatorii îi accesează. Odată ce utilizatorul deschide un astfel de mesaj, calul troian se va instala silențios în sistem.

În alte cazuri, virușii pot intra în sistem folosindu-se de vulnerabilitățile browserului web. Autorii acestora crează website-uri nesecurizate ce conțin coduri malițioase sau distribuie reclame de tip pop-up nesigure. Oricând utilizatorul vizitează un astfel de site sau apăsă pe un pop-up, un script dăunător va instala instant un virus. Utilizatorul nu poate observa nimic dubios, deoarece amenințarea nu afișează nicio setare, nicio fereastră de dialog și nicio avertizare.

Uneori, troianii pot fi instalați prin intermediul unui virus, vierme, sau spyware. Aceștia intră în sistem fără știrea sau consimțământul utilizatorului și pot afecta pe oricine folosește un dispozitiv infectat.

Bibliografie

1. Virușii devin mobili - cum ne protejăm telefonul de amenințări?: https://www.descopera.ro/capcanele-internetului/9637447-virusii-devin-mobili-cum-ne-protejam-telefonul-de-amenintari

2. Internetul sub amenințare: virușii informatici: https://www.descopera.ro/capcanele-internetului/9604415-internetul-sub-amenintare-virusii-informatici

3. Tipuri de viruși: https://siguronline.md/rom/copii/informatii-si-sfaturi/tipuri-de-virusi

4. Principalele amenințări de securitate: http://www.scientia.ro/tehnologie/computerul-hardware-si-software/2795-principalele-amenintari-de-securitate-2.html

Preview document

Virușii și amenințările lor - Pagina 1
Virușii și amenințările lor - Pagina 2
Virușii și amenințările lor - Pagina 3
Virușii și amenințările lor - Pagina 4
Virușii și amenințările lor - Pagina 5
Virușii și amenințările lor - Pagina 6
Virușii și amenințările lor - Pagina 7
Virușii și amenințările lor - Pagina 8
Virușii și amenințările lor - Pagina 9
Virușii și amenințările lor - Pagina 10
Virușii și amenințările lor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Virusii si amenintarile lor.docx

Alții au mai descărcat și

Baza de date a muzeelor din București

DESCRIEREA BAZEI DE DATE Baza de date pe care o voi prezenta in cadrul acestui proiect poate fi utilizata pentru organizarea interna din cadrul...

Castele din România - Pagină web

Astăzi, atât în invatământul universitar cât și in cel preuniversitar, este recunoscut rolul Internetului și (in particular, al) Web-ului în...

Hackeri

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati...

Ai nevoie de altceva?