Sportul de performanță

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Litere
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2205
Mărime: 34.83KB (arhivat)
Publicat de: Ana D.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Elena T
Facultatea de Litere
Universitatea din Bucuresti, Bucuresti

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1 Relația educație fizica - sport de performanță 3
  3. Capitolul 2 Sportul de performanta- forma fundamentala de practicare a exercitiilor fizice 4
  4. Capitolul 3 Rolul antrenorului în formarea sportivului de performanță 4
  5. A.Pregatirea fizică: 5
  6. B.În pregătirea psihică 5
  7. Capitolul 4 Studiu de caz : Handbalul - sport de performanță 5
  8. 4.1. Caracteristici tehnico-tactice caracteristice handbalului: 5
  9. a.Tactica de joc: 5
  10. b.Tehnica de joc: 6
  11. c.Lecția de antrenament: 6
  12. Lecția de antrenament poate fi divizată în mai multe tipuri de antrenament: fizic, tehnico-tactic, individualizat (pentru fiecare post : portari, coordonator de joc, inter stânga/dreapta, pivoți, extreme stânga/dreapta), jocul de antrenament, antrenament de forță (cu haltere, greuțăți, etc.). 6
  13. Concluzie 7
  14. Bibliografie 8
  15. Referințe web 8

Extras din proiect

Introducere

Practicarea exercițiilor fizice a însoțit omenirea de-a lungul sale existențe. Structurată ca fenomen social distinct, cu o determinare calitativă proprie, această formă specifică de acțiune umană reprezintă o componentă necesară și permanentă a vieții sociale.

Fenomenul de practicare a exercițiilor fizice se manifestă prin trei forme fundamentale educația fizică, sportul de masă și sportul de performanță.

„Educatia fizică este baza activității pentru performanță.“

Capitolul 1 Relația educație fizica - sport de performanță

Formarea viitorilor sportivi de performanță începe încă de pe bancile școlii.

Școala este principala formă de realizare a educației fizice, unde copii practică diverse sporturi încă din clasele primare. Copilul trece de de la joc la sport, perfecționându-se, la sportul de performanță.

„Educația fizică este singura disciplină din programa școlară care urmărește pregătirea copiilor pentru un stil de viață sănătos și care se concentrează asupra dezvoltării în ansamblu a copiilor, din punct de vedere fizic și mental, și transmite valori sociale importante precum corectitudinea, autodisciplina, solidaritatea, spiritul de echipă, toleranța și sportivitatea; în societatea noastră multiculturală, sportul poate și ar trebui să facă parte din educația formală și informală, cercetările arătând că activitatea fizică regulată îmbunătățește starea psihică și fizică, având totodată efecte benefice asupra capacităților de învățare. “

Competițiile desfășurate între clase au rol în a pune în valoare deprinderile obținute în cadrul antrenamentului sportiv. Întrecerile sportive din cadrul școlii au ca țintă sporturile de echipă ca fotbalul, voleiul ,handbalul, etc, mai departe prin aceste jocuri se construiesc viitoarele echipe ale școlii, care vor participa în următoarele etape ale competițiilor. În acest mod, antrenorii echipelor de performanță de juniori își selecteză viitorii jucători. Selecționarea viitorului sportiv este urmarită în permanență în competiții de către selecționer, acesta concentrându-se pe talentul, eficiența în joc, comportamentul și modul de acționare în stituții critice.

„Mișcarea sportivă poate aduce o contribuție importantă în ceea ce privește chestiunile de interes public precum incluziunea socială. În acest context, sportivii profesioniști și sportivii amatori, precum și cluburile sportive reprezintă modele pentru societate, în special pentru tineri.“

Prin sportul de performanță copiii pot avea numeroase beneficii, precum: dezvoltarea și formarea unei atitudini pozitize asupra vieții. De asemenea, pot avea multe experiențe proprii din care pot învăța.

„Sportul oferă un mediu în care tinerii își pot perfecționa aceste abilități, îmbunătățindu-și astfel capacitatea de inserție profesională și productivitatea viitoare, într-un moment în care condițiile de pe piața forței de muncă sunt extrem de exigente, oportunitățile de angajare sunt puține, iar cele de dezvoltare a unor abilități la fața locului sunt limitate.“

Capitolul 2 Sportul de performanta- forma fundamentala de practicare a exercitiilor fizice

Sportul ocupă un loc foarte important în viața noastră, acesta fiind indispensabil.

„Sportul de performanță este un produs al epocii noastre.Apariția sa ca realitate socială contemporană nu poate fi concepută însă fără aportul tuturor domeniilor de practicare a exercițiilor fizice. El reprezintă o prelungire și o realizare la nivel superior ale exercițiilor fizice din sistemul educatiei fizice și sportului de masă. “

Prin sportul de performanță, sportivul aspiră și muncește intens să-și depașească nivelul de pregătire, dorind mai apoi să-și testeze aptitudinile dobândite în viitoarele competiții.

„Victoria se conturează și prinde viață prin competiție, dar ea este pregatită cu mult timp înainte.“ Victoria este rezultatul muncii din timpul antrenamentului. Un antrenament făcut cu seriozitate, determinarea, dorință și multă implicare din partea sportivului este factorul principal în obținerea victoriei. „De fiecare dată când apare o dorință, motivul stimulează și determină comportamentul pentru atingerea unui anumit scop. “ .

Sportivul este asemenea unui soldat care dorește cu orice preț să-și atingă obiectivul.

Drept urmare, sportul de performanță nu este doar pregătire, doar recreație, este, de fapt, durere fizică și psihică. „Nu este nici fenomen artistic și nici act moral pur, ci este viața trăită.“

Capitolul 3 Rolul antrenorului în formarea sportivului de performanță

Definiție:„Profesorul-antrenor reprezintă un factor esențial care condiționează performanța sportivă dacă are o temeinică pregătire și manifestare altitudinii profesionale printre care are: capacitatea energizantă în stare să stimuleze, activeze și să mobilizeze echipa, aptitudini de educator, aptitudini de psiholog, abilități intelectuale, aptitudini de organizator și conducător, să cunoască și să participle la elaborarea celor mai noi cunoștințe științifice ale domeniului, capacitatea de intuiție, capacitatea de creație, capacitatea dedecizie rapidă. “

A.Pregatirea fizică: Antrenorul reprezintă cel mai important factor în pregătirea sportivului. Acesta neavând pregătirea necesară poate oferi antrenamente care în loc să crească pregătirea sportivului, o poate diminua considerabil. De aceea, rezultatul unei pregătiri deficitare este înfrângerea, pierderea unui meci sau poate chiar accidentarea sportivului.

Acesta are de efectuat planul antrenamentului și să gasească un echilibru între antrenamentul fizic (de creștere a rezistenței sau a masei musculare) și antrenamnetul tehnico-tactic. Astfel, punându-se accent prea mult doar pe un tip de antrenament, sportivii nu vor fi suficient pregătiți pentru competițiile viitoare.

Antrenamentul propriu-zis nu are nicio realizare dacă sportivul nu este implicat 100%.

„Rezultatele muncii antrenorului, ale pregătirii minuțioase ale sportivului sunt valori ce privesc personalitatea acestuia ca ființă umană.“

B.În pregătirea psihică: Antrenorul are rolul de a pregăti psihic și moral sportivul pentru a face față oricărei situații în timpul competiției. De asemenea, acesta trebuie să învețe sportivul să se autoîncurajeze, să păstreze pe tot parcursul competiției o gândire pozitivă și să se concentreze asupra obiectivului stabilit.

Spre exemplu, antrenorul, abordând o metodă total greșită de încurajare (jignind, ridiculizând sportivul deoarece a comis o greșeală), poate face ca acesta să-și piardă complet intersul față de obiectivele stabilite și, mai ales, încrederea în sine. Sau un alt exemplu, în țările nordice, sportivul este încurajat constant să încerce chiar dacă a greșit. Aceștia pun mult aceentul pe atitudinea de luptător.

Bibliografie

1.Eftene Alexandru, Pregătire sportivă într-o ramură sportivă :handbal: curs studii de master Editura Alma Mater,2010

2.Florian Georgescu, Educatia fizica si sportul - Fenomen social, Editura Stadion, 1971

Referințe web

1,Rezoluția Parlamentului European din 13 noiembrie 2007 privind rolul sportului în educație (2007/2086(INI), publicată în JOC 282E/131/6.11.2008, pct 2., https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=703783

2.Florentina Camelia Medei Sportul, Factor indispensabil vieții, prioritate în politica uniunii europene, Revista Univers Strategic, 2014, https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=703783

3.http://www.qreferat.com/referate/medicina/TACTICA-JOCULUI-DE HANDBAL123.php

4.https://ro.wikipedia.org/wiki/Handbal

5.George-Florin Băițan, Factori motivaționali în creșterea interesului militarilor pentru practicarea exercițiilor fizice, Buletinul Universității Naționale de Apărare Carol I, 2016, https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=413299

Preview document

Sportul de performanță - Pagina 1
Sportul de performanță - Pagina 2
Sportul de performanță - Pagina 3
Sportul de performanță - Pagina 4
Sportul de performanță - Pagina 5
Sportul de performanță - Pagina 6
Sportul de performanță - Pagina 7
Sportul de performanță - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sportul de performanta.docx

Alții au mai descărcat și

Camil Petrescu - Particularități ale stilului

Camil Petrescu s-a nascut la Bucuresti, la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu si al Anei Cheler. A fost crescut de familia...

Poema în oglindă - Bacovia

Poetul George Bacovia se incadreaza in perioada interbelica, opera sa poetica fiind dominata de curentele literare simbolism si expresionism....

Analiza poeziilor Anei Blandiana

Cuvintele trec strada Ca sirul de orfani De la Casa Copilului, Fiecare cu pumnu-nclestat In haina celui din fata, Cu singura grija De-a nu se...

Institutul Limbii Române

1. Inroducere Această lucrarea propune analiza unui fragment de text extras din volumul Cartea românească de învățătură. Analiza urmărește o...

Conspect seminar - Teoria literaturii

1. Wellek, Warren -epistemologica este o problemă extrem de dificilă, problema „modului de existență” sau a „situs-ului ontologic” al operei...

Jar - de Liviu Rebreanu (fisa de lectura+fisa bibliografica)

Informații autor Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi. A...

Te-ar putea interesa și

Rolul psihologului în sportul de performanță

INTRODUCERE „Mi se părea un lucru minunat să ştii, despre orice lucru, care e cauza pentru care ia fiinţă, pentru care piere, pentru care este....

Relația Antrenor-sportiv

CAPITOLUL I 1. INTRODUCERE 1.1. Motivaţia alegerii temei De-a lungul timpului, s-a dovedit fără nici o îndoială că antrenorul este una dintre...

Analiza echipei și prestația jucătorilor de baschet

CAPITOLUL I INTRODUCERE – ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA TEMA LUCRĂRII 1.1. Sportul de performanţă în contextul general al societăţii moderne În...

Brandul România

Intr-o lume dominata de branduri, consumatorii sunt in permanenta pusi sa aleaga intre un set de valori si un altul, chiar si atunci când cumpara...

Motivația

Introducere Acţiunile şi comportamentele oamenilor, activităţile lor sunt determinate de anumite motive. Motivele sunt structuri psihice care...

Consumul de droguri și sportul de performanță

Definiţia dopajului: Ultima definiţie complexă şi sugestivă a dopajului este cea elaborată de Comitetului Olimpic International cu prilejul...

Istoria Luptelor Greco-Romane

LUPTE GRECO-ROMANE SPORTUL este cel mai apropiat si fidel urmas al vechilor activitati ludice, al intrecerilor antice si medievale.In epoca...

Handbalul ca sport de performanță

Ce este handbalul? Handbalul este un joc sportiv de echipa, care se desfasoara intre doua echipe formate din 7 jucatori si consta din actiuni...

Ai nevoie de altceva?