Realitati si Tendinte in Domeniul Logisticii si al Managementului Lantului de Aprovizionare Livrare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Realitati si Tendinte in Domeniul Logisticii si al Managementului Lantului de Aprovizionare Livrare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Carmen Balan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Logica

Cuprins

Introducere
Dezvoltatrea programelor informatice pentru protejarea mediului
Ravi Kapoor un sustinator al logistici “verzi”
Globalizarea si lupta impotriva schimbarilor climatice- Comisia Europeana propune modernizarea logisticii
Sfaturi pentru trecerea la “green supply chain”
Studii de caz

Extras din document

Introducere

Pe plan internaţional, dezvoltarea durabilă preocupă din ce în ce mai mult actualele organizaţii de clasa mondială.Strategia de dezvoltare durabilă trebuie să vizeze trei aspecte importante: aspecte economice, sociale şi de mediu.

“Un instrument de susţinere a strategiilor de dezvoltare durabilă este responsabilitatea socială a organizaţiei. Conceptul de responsabilitate socială corporativă se referă la comportamentul organizaţiilor în desfacurarea activităţilor lor, la acţiunile companiilor dincolo de cerinţele specificate de cadrul legislativ.”

Operatorii din domeniul comerţului cu amănuntul au înţeles importanta strategiilor de dezvoltare durabilă şi de aceea au avut numeroase iniţiative legate de protejarea mediului şi iniţiative care răspund la preocupările etice.

Exemple de astfel de iniţiative:

1. politica de transport O serie de detailişti din Europa au aplicat un management al transporturilor mai eficient prin care se reduc livrările zilnice, se optimizează fluxurile . Datorită acestei măsuri emisiile de dioxid de carbion au fost reduse, dar pe de altă parte au planificat mai eficient rutele de transport şi au înlocuit combustibilul cu GPL, ca un combustibil alternativ.

2. managementul deşeurilor Marii detailişti fac presiuni asupra furnizorilor lor pentru a reduce deşeurile care constau în ambalaje, ori se asigură că deşeurile sunt reutilizate sau reciclate.

3. ECR (efficent consumer response=răspuns eficient pentru consumator) Apariţia noilor principii de management bazate pe colaborare, în cadrul lanţului de aprovizionare-livrare, în anii ’90, a dus la dezvoltarea perspectivei ECR. Iniţiativa ECR presupune un serviciu mai bun, mai rapid şi cu costuri mai mici pentru cumpărători, ceea ce are un impact asupra costurilor de transport,optimizării livrărilor, managementului deşeurilor reprezentate de ambalaje.

Dezvoltatrea programelor informatice pentru protejarea mediului

Kesko, liderul comerţului cu amănuntul şi cu ridicata din Finlanda , a pus accentul pe dezvoltarea durabilă, iar în domeniul logisticii specialiştii săi au dezvoltat un program informatic care asigură calcularea impactului asupra mediului.

Acest model este denumit Kelo şi are seminificatie de logstica durabilă şi integrează în procesul decizional operaţiunile companiei, impactul asupra mediului şi costurile interne legate de mediu. Pe lângă toate acestea, acest program informatic include funcţiile cheie din lanţul de livrare: cumpărarea, ambalarea, depozitarea, distribuiţia, logistica inversă şi operaţiunile magazinelor.

Modelul permite monitorizarea consumului de energie al sistemelor logistice ale Kesko, a emisiilor pe care le generează, costurilor aferente, deşeurilor şi materialelor reciclate. Pe lângă toate acestea modelul calculează şi modificarea emisiilor şi costurilor, în funcţie de variantele de moduri de transport utilizate sau investiţiile efectuale.

Pe lângă modelul referitor la managementul deşeurilor există şi alte modele care se referă la transport, monitorizarea flotei de transport, logistica inversă şi ambalaje.

Modelul privind managementul deşeurilor a fost extins în magazinele universale ale Kesko şi la unele magazine pilot din lanţurile de hiper şi supermarketuri. În prezent, Kesko deţine o poziţie de prim rând în domeniul managementului deşeurilor, rata de recuperare a deşeurilor fiind de 88%.

În Europa, un alt exemplu de organizaţie care a adoptat stradegii de dezvoltare durabilă este Coop , aflată în Elveţia. Această organizaţie se află pe locul zece în domeniul comerţului cu amănuntul, realizând o valoare a vânzărilor de 9 miliarde Euro, în 2001. Coop are un set de cerinţe specifice faţă de furnizorii de produse alimentare şi nealimentare, pentru a se asigura că sunt responsabili sub aspect social şi etic dar şi din punct de vedere al mediului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Realitati si Tendinte in Domeniul Logisticii si al Managementului Lantului de Aprovizionare Livrare.docx

Bibliografie

Carmen Balan,Logistica Editia a III-a revizuita si adaugita,Editura Uranus,Bucuresti 2006
http://europa.eu
http://www.green-report.ro/
http://www.logistics.about.com
http://outsourcing-center.com
http://www.theguardian.com
http://www.trucknews.com
http://www.unilever.ro

Alte informatii

Facultatea de Marketing