Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 20573
Mărime: 150.84KB (arhivat)
Publicat de: Andrian Cornea
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.dr. Ioan Bogdan
UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA Facultatea de Stiinte Economice Specializarea : Management

Cuprins

  1. Introducere 6
  2. Capitolul I
  3. BAZE CONCEPTUALE
  4. 1. Conceptul de cultura in management 9
  5. 2. Cultura nationala si cultura de intreprndere 14
  6. 2.1. Cultura nationala 14
  7. 2.2. Cultura de intreprindere 15
  8. Capitolul II
  9. IMPACTUL BAZEI CONCEPTUALE IN MANAGEMENT
  10. 1. Diferente si afinitati culturale 18
  11. 1.1. Occident si Orient 18
  12. 1.2. Dimensiuni culturale 22
  13. 1.3. Afinitati culturale 27
  14. Capitolul III
  15. CERCETARE STIINTIFICA PRIVIND STADIUL ACTUAL AL MANAGEMENTULUI INTERNATIONAL SI CERINTELE DERIVATE DIN INTEGRAREA EUROPEANA, INTERNATIONALIZAREA AFACERII SI GLOBALIZAREA
  16. 1. Problema globalizarii culturii 30
  17. 1.1. Conceptul 30
  18. 1.2. Globalizare si imperialism cultural 32
  19. 1.3. Global si local 33
  20. 2. Accultulturatie si globalizare 34
  21. 2.1. Conceptul de accultulturatie 34
  22. 2.2. O schimbare 35
  23. 2.3. Globalizare si accultulturatie 36
  24. 3. Internationalizarea 38
  25. 4. Studiu de caz 40
  26. Concluzii 43
  27. Bibliografie selectiva 45
  28. Cuvinte cheie 47
  29. Lista formelor grafice 48

Extras din proiect

I N T R O D U C E R E

In cadrul unei abordari interculturale, cel care vrea sa inteleaga fenomene culturale exprimate intr-o alta limba trebuie sa aiba constiinta apartenetei la propria cultura. Cel mai adecvat mod de a dobandi o asemena constiinta consta in compararea propriei culturi cu o alta cultura. Aceasta metoda implica o atitudine deschisa fata de o alta cultura si capacitatea de a relativiza valorile propriei culturi.

Lucrarea de fata se adreseaza celor interesati de abordarea interculturala si importanta ei in contextul internationalizarii si globalizarii afacerii.

Domeniul este abordat, in primul rand, dintr-o perspectiva manageriala, ceea ce justifica titlul lucrarii. Ca atare, lucrarea de fata se inscrie in literatura de management, in cadrul careia se defineste prin obiectul de studiu – internationalizarea si globalizarea afacerilor, nivelul tratarii – microeconomic, precum si prin mediul de referinta – viata internationala. intr-o maniera consacrata, de acum, in lucrarile de management se analizeaza modul in care functiile conducerii (planificare, organizare, coordonare, control) asigura punerea in practica a strategiei de internationalizare a firmei.

Problematica managementului international este abordata dintr-o perspectiva interculturala, adica prin luarea in considerare a diversitatii culturale ce caracterizeaza mediul de afaceri mondial, precum si a specificului valorilor corporationale ale participantilor la tranzactiile internationale. Aceasta abordare s-a impus in literatura de specialitate de pe plan mondial abia in ultimii ani si este prezent principala sursa de innoiri in plan conceptual si operational in domeniul managementului.

O alta realitate stiintifica si pragmatica, fara echivoc, care, deci, nu ar mai trebui demonstrata, si anume, faptul ca orice segment al managementului, cum este si Managementul International, trebuie definit si realizat pornind de la Managementul General si facand apoi adaptarile specifice de rigoare. Este, de altfel, singura abordare stiintifica, care respecta tratarea managementului ca sistem, cu subsistemele sale, intr-un tot unitar, coerent

Orice segment de management are obiectul, functiile, principiile managementului general, componentele generale ale acestuia si cele ale sistemului de management al organizatiei, particularizate la specificul acelui tip de management.

Consider orice alta abordare, cum se intampla frecvent in teoria si practica actuala, tratandu-se subsistemele de management ca entitati distincte, neglijandu-se Managementul General, este o mare eroare, cu consecinte uneori incalculabile si ireparabile.

Subientcul diferentelor culturale prezinta importanta atat pentru specialistii in economie mondiala, in afaceri internationale sau in stiinte sociale, cit si pentru publicul larg.

Diferentele culturale in plan regional, national sau corporational exprima abordari diferite ale unor comunitati umane determinate in legatura cu solutionarea problemelor de baza ale existentei: conceptia despre lume, modul de asigurare a integrarii interne si modul de adaptare la cerintele mediului. Studiul diferentelor culturale pleaca in general, de la analiza comparativa a "solutiilor existentiale" definitorii pentru anumite comunitati, fie ca acestea sunt denumite "optiuni sau ipoteze fundamentale", "dimensiuni culturale" sau valori culturale.

In aceasta lucrare incerc sa arat atat importanta globalizarii cat si cea a internationalizarii afacerii, astfel, globalizarea este un sistem sau un fenomen complex, uneori ambivalent, chiar contradictoriu, care a fost privit si analizat in mod diferit de catre cei ce si-au asumat acest risc sau aceasta raspundere. Dincolo de aceste analize, globalizarea ramane un fapt real, viu, cu care trebuie sa ne confruntam, independent de vointa sau optiunea noastra. Se considera ca cel mai mare pericol (semnalat si de catre unii teoreticieni ai globalizarii) pe care-l poate implica globalizarea este dezumanizarea unora dintre cei pe care valul ei ii inghite pur si simplu.

Cucerita de piata, dopata de televiziune, sport sau internet, lumea globalizata traieste in acelasi timp pe fondul unei crize generale a sensurilor vietii, un dezastru cultural si educational global, simptom ingrijorator, dar sigur, al barbarizarii societatii viitorului.

Cultura traditionala a societatilor dispare sau se preface in spectacol si marfa (McDonaldizarea), cultura umanista e eliminata tot mai mult de tehno-stiinta invadatoare si transformata intr-o pseudo-stiinta. Omul mondial sau globalizat, omul centrat doar economic, risca sa devina omul atomizat care traieste numai pentru productie si consum, golit de cultura, politica, sens, constiinta, religie si orice transcendenta. Probabil acesta este ultimul stadiu in evolutia umanitatii sau "ultimul om". in ciuda tuturor acestor avertismente nu putem evita sau elimina globalizarea.

Abordarea interculturala este o caracteristica definitorie a teoriei si practicii managementului international.

Subiectul diferentelor culturale prezinta importanta atat pentru specialistii in economie mondiala, in afaceri internationale sau in stiinte sociale, cat si pentru publicul larg. Succesul firmelor internationale dar si al celor nationale este tot mai mult conditionat de abilitatile de cooperare interculturala a membrilor lor. Globalizarea reprezinta o realitate. Lumea a intrat intr-o noua era a actitatii economice fara precedent, ce se caracterizeaza prin productie mondiala, distributie internationala si aliante strategice globale.

Gasirea celor mai potrivite metode de comunicare, organizare, coordonare a afacerilor multiculturale, care sa permita obtinerea unei eficiente maxime, solicita din partea managerilor respect fata de diversitatea umana, intelegere fata de alte culturi si dezvoltarea abilitatilor empatice. Relatiile umane, indiferent daca se desfasoara in nivel managerial, politic sau economic sunt puternic influentate de tiparele dominante de gandire, simtire si manifestare ale diferitelor grupuri sociale. Importanta lor pentru succesul parteneriatelor economice nu trebuie neglijata.

In plus, diferentele culturale din interiorul tarilor sunt in crestere. Grupurile etnice devin constiente de identitatea lor si cer o recunoastere politica a acestui fapt. Desigur, aceste diferente etnice au existat intotdeauna. Ceea ce s-a schimbat este intensitatea contactelor dintre diferite grupuri sociale,ce a permis membrilor grupului confirmarea identitatii proprii. Cooperarea dar si dezamorsarea conflictelor impune cunoasterea valorilor promovata de membrii fiecarei culturi.

Dezvoltarea capacitatii managerilor si viitorilor manageri de a asimila si aplica elementele manageriale utilizate in cele mai competitive tari poate contribui la dezvoltarea unei economii romanesti in acord cu criterile unei economii libere de piata

Este evident ca oamenii pot fi foarte diferiti si ca nu exista persoane identice. Experienta demonstreaza ca locuitorii unei tari poseda anumite credinte si structuri mentale de percepere a realitatii care le marcheaza comportamentul. Cultura, totusi, nu este un fenomen strict national, in anumite tari, caracteristicile regionale pot prevala specificului national. Grupurile culturale pot chiar depasi granitele nationale sau regionale,delimitarea lor realizandu-se pe baza altor criterii decat cele geografice. Acesta este motivul pentru care cititorii trebuie sa acorde semnificatia corecta generalizarii surprinse in aceasta lucrare.

Ca oricare alta lucrare, este cert ca si prezenta lucrare este susceptibila de unele retusuri. Din acest motiv, doresc sa multumesc celor care, parcurgand-o, vor face sugestii si propuneri de imbunatatire ce vor fi luate in considerare la o editie viitoare.

Tin sa mentionez si faptul ca documentarea pentru aceasta lucrare a fost „complicata” datorita „surselor” cu continut asemanator avute la dispozitie, documentatia avuta la dispozitie a trebuit a fi concentrata intr-o lucrare cu un numar de pagini relativ redus pentru usurinta parcurgerii si intelegerii fara repetari inutile, dar poate necesare in anumite parti ale lucrarii

Preview document

Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 1
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 2
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 3
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 4
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 5
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 6
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 7
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 8
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 9
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 10
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 11
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 12
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 13
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 14
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 15
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 16
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 17
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 18
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 19
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 20
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 21
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 22
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 23
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 24
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 25
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 26
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 27
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 28
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 29
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 30
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 31
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 32
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 33
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 34
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 35
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 36
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 37
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 38
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 39
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 40
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 41
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 42
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 43
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 44
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 45
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 46
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 47
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 48
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 49
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 50
Abordarea interculturală și importanța ei în contextul globalizării și internaționalizării afacerii - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Abordarea Interculturala si Importanta Ei in Contextul Globalizarii si Internationalizarii Afacerii.doc

Alții au mai descărcat și

Leader și Leaderhip

Structurata pe opt capitole lucrarea urmareste urmatorul plan: - Primul capitol prezinta importanta conducerii si rolul jucat de aceasta în buna...

Planul de afaceri - instrument de creditare - BRD - Groupe Societe Generale - acordarea unui credit de investiții pe baza planului de afaceri

Introducere În epoca contemporana, în tarile cu economie de piata, creditul si bancile au un rol determinant în desfasurarea proceselor economice,...

Strategii ale UE de management în vederea creării unui nou sistem de management

Actualitatea temei rezida în importanta pe care o au reformele pentru dezvoltarea economica, sociala, culturala a oricarui stat. Pentru Uniunea...

Managementul Relațiilor cu Clienții în Cadrul Companiei Cosmote

Capitolul 1: Managementul relaţiilor cu clienţii – cheia succesului în afaceri 1.1 Definirea conceptului CRM Managementul relaţiilor cu clienţii...

Studiu privind Managementul prin Bugete la SC ElectroArges SA

INTRODUCERE Ţara noastră, ca şi alte ţări est-europene, parcurge astăzi un moment de răscruce al evoluţiei ei - trecerea sa, mai bine zis,...

Metode și Tehnici Manageriale - Nestle

1. Consideratii teoretice actuale Subsistemul metodologico-managerial sau subsistemul de metode si tehnici manageriale, alcatuit din...

Evaluarea performanțelor

1.Evaluarea performanţelor.Generalităţi. Capacitatea de cunoaştere a omului este inseparabilă de abilitatea de a evalua,care face posibilă...

Managementul internațional

MANAGEMENT INTERNATIONAL Managementul international reprezinta un management intercul-tural din cel putin doua puncte de vedere: mai intai pentru...

Te-ar putea interesa și

Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

INTRODUCERE Globalizarea este o temă care provoacă reacţii puternice şi mai puţin obişnuite. Şi asta, poate, din pricina că globalizarea, plasând...

Abordarea Interculturală - Esența Managementului Afacerilor Internaționale

Obiective - abordarea interculturală în management; - cultura organizaţională din perspectivă internaţională; - principalele abordări...

Ai nevoie de altceva?