Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 98 în total
Cuvinte : 40278
Mărime: 157.74KB (arhivat)
Publicat de: Florian Sîrbu
Puncte necesare: 9
LUCRARE REALIZATA IN CADRUL UNIV DE APRARE

Extras din proiect

CAPITOLUL1.Abordarea scientizată a realului

1.1.Evoluţii în plan teoretic şi ştiinţific

Teoriile sunt sisteme unitare de idei, „construcţii imperative elaborate folosind sistematic anumite metode dependente de competenţa autorilor şi de premisele pe care ei le adoptă” .

Plecând de la premisa că teoriile influenţează capacitatea oamenilor de a se manifesta, e important ca oamenii să deţină teorii cu posibilităţi explicative cât mai mari . Limitele teoriilor determină şi limitele capacităţilor lor de acţiune şi evaluare.

Aceasta face ca pentru a depăşi stadiul nesatisfăcător al condiţiei umane să nu fie suficientă adoptarea de măsuri de natură practică, oricare ar fi ele. Şi în cazul sistemului militar e necesar ca pentru a face faţă noii fizionomii a confruntărilor actuale, să se treacă de la încercări de eficientizare prin reconsiderări continue, succesive, de la operarea cu vechile structuri de cunoştinţe la reformularea şi utilizarea unora noi, care să răspundă mai bine noilor cerinţe, adică, la lucrul cu teorii mai performante.

„Câştigul” îl va avea în final partea care va folosi teorii mai avansate, care pot să dea realităţii o interpretare adecvată, permiţând posibilitatea producerii de modificări conştiente, intenţionate în cadrul realului pentru atingerea anumitor scopuri. „Câştigul” înseamnă însă în primul rând rezolvarea diferendelor prin evitarea confruntării armate. Acest lucru se poate face, pe lângă alte metode pe care le are statul şi prin utilizarea instrumentului militar.

Începând de la apariţia germenilor conflictului şi până la organizarea şi desfăşurarea confruntării armate se acţionează în fiecare etapă cuprinsă de-a lungul acestui drum în funcţie de situaţie şi de capacitatea decidentelor (sistemelor de conducere abilitate), utilizând mai mult sau mai puţin teoriile.

A acţiona conform unei teorii înseamnă a se raporta într-un anume fel conform anumitor idei, principii, modele, „scheme” la anumite aspecte considerate relevante ale realităţii. Mai înseamnă un anumit mod de interpretare a realităţii , fapt ce înseamnă raportarea la aceasta într-un anumit fel.

A acţiona conform unei teorii nesatisfăcătoare (care reduc posibilităţile de cunoaştere), implică existenţa posibilităţilor de a nu ajunge la rezultatele scontate, cât şi existenţa unor consecinţe ce nu au fost luate în considerare. Astfel, urmărindu-se un anumit obiectiv se generează o stare de lucruri neurmărită. Aceste efecte numite “perverse” de către Boudon R. , nu au neapărat caracter de noutate, dar faptul că sunt neaşteptate, surprinzătoare, face să scadă încrederea în utilizarea teoriilor ce le-au generat.

A aborda cu astfel de teorii domeniul militar, mai ales a acţiunii militare în cadrul confruntărilor armate, pune în evidenţă în mod clar dimensiunea impactului „efectelor perverse” asupra existenţei, asupra realităţii odată cu observarea abaterilor de la scopul propus.

Deşi nu putem avea în nici un caz o imagine cuprinzătoare şi exactă a ceea ce ne înconjoară, merită să încercăm să folosim acele teorii care să ne apropie suficient de realitate pentru ca, acţionând conform acestora, să putem obţine în domeniile ce ne interesează erori acceptabile.

Existenţa unor teorii avansate, chiar cunoaşterea acestora, nu presupune şi utilizarea lor sau crearea cadrului aplicativ care să le exploateze. Aceasta nu vine doar din opoziţia la schimbare ci şi din faptul că de cele mai multe ori presupune şi un consum suplimentar de resurse dar totuşi eficienţa va exista.

Utilizarea unui nou model teoretic chiar şi beneficiind de condiţii care uşurează acest proces, precum şi recunoaşterea superiorităţii noului model, existenţa curentului de opinie favorabil, nu este şi nu trebuie să fie un proces linear. Astfel, întrucât ştiinţa nu realizează o dezvoltare prin acumulare, trecerea de la o teorie la alta e una revoluţionară, presupunând reconsiderări ale premiselor, fundamentelor, metodelor, familiilor de concepte ş.a.m.d., deci e vorba de o revoluţie ştiinţifică, o schimbare fundamentală nu de construire la nesfârşit pe aceeaşi temelie .

Aşadar a acţiona în afara câmpului unei teorii înseamnă a acţiona în modalităţi empirice. Aceasta este o fază caracteristică oricărei fiinţe umane. În devenirea sa, omul nu se poate, desigur, raporta la propria persoană sau la mediul înconjurător folosind de la bun început modele teoretice. Pentru aceasta nu trebuie să atingă doar un anumit stadiu de dezvoltare fiziologică, ci şi să aibă o anumită pregătire intelectuală. Acest lucru este valabil şi pentru nivelul social. Ajungerea la capacităţi teoretice de analiză nu a fost posibilă „dintr-o dată” şi fără a trece prin faza empirică, ştiinţa bazându-se foarte mult pe modelele empirice de cercetare. Modelele reducţioniste, utilizate pentru conturarea, cel puţin într-o fază iniţială, a formării oamenilor ( ne referim la formarea într-un cadru instituţionalizat ) a unei imagini despre lumea înconjurătoare, nu pot fi luate în considerare fără rezultatele cercetării ştiinţifice, obţinute prin modele empirice. Aceste modele se bazează pe rezultatele observaţiei pe „experienţă”, experimentul fiind maniera prin care se verifică ipotezele de le care se pleacă. Modelul empiric este unul verificaţionist, pragmatic chiar, care consideră că realitatea este măsurabilă. Ce nu poate fi măsurat este considerat ca fiind ireal ( se cunoaşte atitudinea ştiinţei „clasice”, vis–a-vis de cazul aşa ziselor fenomene „paranormale”).

Un instrument caracteristic ştiinţelor empirice este raţionamentul inductiv; acest model al gândirii umane constă într-o inferenţă ( operaţie a gândirii prin care se trece de la un enunţ la altul ) de la enunţuri singulare( descrieri, observaţii, experimente, calcule făcute cu anumite mărimi ), la enunţuri universale, la ipoteze sau teorii. Astfel se detectează similarităţile şi/sau diferenţele fenomenelor naturii sau obiectelor naturii, sub forma unor formulări generale-aşa numitele legi ale naturii.

A gândi empiric înseamnă deci , a te raporta la realitate conform unor date „aici şi acum” a acţiona asupra acesteia conform necesităţilor şi posibilităţilor actuale, în scopul obţinerii unor rezultate palpabile şi imediate şi nu doar neglijând, dar nici prevăzând existenţa consecinţelor viitoare ale acţiunilor din prezent

Inevitabil într-o primă perioadă, organizaţiile au fost conduse doar empiric. Fiind consecinţe ale posibilităţilor unor oameni de a interacţiona întru realizarea unor obiective mai complicate, conştientizate totuşi în limite ale modalităţii empirice de procesare, activităţile gestionare sunt şi ele de natură empirică. Deci se referă la aspecte concrete, aşa cum pot fi ele sesizate şi soluţionate de către oamenii care îşi asumă roluri gestionare. Astfel de gestionări se referă la obiectivele interacţiunilor, la modalităţi de organizare a interacţiunilor întru realizarea obiectivelor, la dificultăţile ce pot să se contureze pe parcurs, la modalităţi în care dificultăţile pot fi depăşite.

Preview document

Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 1
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 2
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 3
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 4
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 5
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 6
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 7
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 8
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 9
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 10
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 11
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 12
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 13
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 14
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 15
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 16
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 17
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 18
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 19
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 20
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 21
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 22
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 23
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 24
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 25
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 26
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 27
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 28
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 29
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 30
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 31
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 32
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 33
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 34
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 35
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 36
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 37
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 38
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 39
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 40
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 41
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 42
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 43
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 44
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 45
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 46
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 47
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 48
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 49
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 50
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 51
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 52
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 53
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 54
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 55
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 56
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 57
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 58
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 59
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 60
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 61
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 62
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 63
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 64
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 65
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 66
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 67
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 68
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 69
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 70
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 71
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 72
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 73
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 74
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 75
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 76
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 77
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 78
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 79
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 80
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 81
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 82
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 83
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 84
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 85
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 86
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 87
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 88
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 89
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 90
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 91
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 92
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 93
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 94
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 95
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 96
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 97
Abordarea Sistemică a Situațiilor de Luptă - Pagina 98

Conținut arhivă zip

  • Abordarea Sistemica a Situatiilor de Lupta.doc

Te-ar putea interesa și

Revoluția în Afacerile Militare în Epoca Comtemporană

INTRODUCERE Ultimele decenii ale secolului XX şi începutul secolului XXI s-au caracterizat, în domeniul militar, printr-o serie de transformări...

Somnul

Procesul de adaptare constă în totalitatea reacţiilor fiziologice şi comportamentale ale omului, prin care acesta devine concordant cu mediul său...

Corelația anxietate - toxicomanie

I. Introducere Uzul drogurilor nu este ceva de actualitate, întrucât substanţele psihoactive sunt cunoscute şi utilizate de-a lungul istoriei....

Problema Globală a Resurselor Energetice

Introducere: Caracterul global si actual al temei: Interdependentele economice dintre state, ca urmare a adîncirii diviziunii internationale a...

Influentă acțiunilor de luptă asupra organizării generale a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune

Introducere Datorită evoluției neîntrerupte a tehnologiei, atât în domeniul civil, cât și în domeniul militar, statele au început să dezvolte...

Abordări Teoretice privind Conflictul în Organizații

INTRODUCERE „ Lumea a devenit paradisul crizelor şi al conflictelor” . Interesul pentru cercetarea conflictelor şi crizelor a fost demonstrat...

Analiza comparativă a managementului resurselor umane din administrația statelor membre ale Uniunii Europene

Introducere Într-o perioadă a globalizării și a transformărilor socio-economice, instituțiile publice trebuie să răspundă cerințelor din ce în ce...

Alimentația și Amenințarea Bioterorismului

1. ALIMENTAȚIA 1.1. Generalități Alimentaţia omului reprezintă unul dintre stâlpii fundamentali a construcţiei sale. Sănătatea şi echilibrul...

Ai nevoie de altceva?