Abordari ale Leadership-ului in Sectorul Public

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Abordari ale Leadership-ului in Sectorul Public.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Armenia Androniceanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

I. TEMA : ABORDARI ALE LEADERSHIP-ULUI IN SECTORUL PUBLIC
II. PREZENTAREA PUNCTELOR DE VEDERE
III. ANALIZA ABORDARILOR PREZENTATE
IV. PREZENTAREA OPINIEI PERSONALE
V. CONCLUZII SI RECOMANDARI PENTRU DEZVOLTAREA MANAGEMENTULUI PUBLIC DIN ROMANIA DIN PERSPECTIVA LEADERSHIP-ULUI
VI. BIBLIOGRAFIE

Extras din document

I. TEMA : ABORDARI ALE LEADERSHIP-ULUI IN SECTORUL PUBLIC

II. PREZENTAREA PUNCTELOR DE VEDERE

Abordarea 1 : J.M. Lindsay

In lucrarea “Looking for leadership: Domestic Politics and Foreign Policy”, J.M. Lindsay descrie leadership-ul ca fiind „ o componenta critica a unei bune guvernari publice „. Leadership-ul este o variabila cruciala care conduce, ca si performanta organizationala, la intensificarea capacitatii de management.

Liderii din sectorul public au ca rol principal rezolvarea problemelor si provocarilor ce apar in mediul organizational al fiecarei institutii. Ceea ce se doreste in sectorul public sunt acei oameni capabili sa promoveze adaptari institutionale in interes public.

Leadership-ul joaca un rol integrant printre resursele de management la unei institutii, impreuna cu recrutarea si selectia, training-ul si dezvoltarea, performanta manageriala, etica in servici publice si altele.

In dezvoltarea sa, leadership-ul parcurge anumite proceduri :

1. Dezvoltarea unor strategii comprehensive – unele tari au abordat strategii sistematice pentru dezvoltarea leadership-ului. Spre exemplu, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii a construi un model de dezvoltare al leadership-ului.

2. Organizarea unor noi institutii pentru dezvoltarea leadership-ului – spre exemplu, in Suedia si SUA, guvernele au selectat noi institutii pentru identificarea si dezvoltarea de viitori leaderi in sectorul public.

3. Realizarea unei concordante intre training-ul existent pentru management si dezvoltarea leadership-ului – desi dezvoltarea unei elite a leadership-ului are multe avantaje, exista si anumite limite. Astfel, daca un grup incepe sa urmareasca propriul interes inaintea interesului national pe care ar trebui sa-l serveasca, intreaga societate poate avea de suferit.

Din experienta tarilor care dezvolta leaderi in sistemele lor administrative s-au desprins, s-au identificat cateva trend-uri generale :

- definirea unui profil al competentei viitorilor leaderi

- identificarea si selectarea potentialilor leaderi

- incurajarea consilierii si a training-ului

- mentinerea dezvoltarii sustinute a leadership-ului

„Cine sunt leaderii?” Iata o intrebare pe care si-au pus-o majoritatea organizatiilor si institutiilor. Aceste organizatii au cautat raspunsul prin dezvoltarea leadership-ului si au ajuns la cateva concluzii comune :

• sectorul public trebuie sa depuna mai mult efort in procesul de dezvoltare a leadership-ului;

• leaderii nu exista doar la nivel superior ci la toate nivelurile;

• leadership-ul rezista doar daca e construit pe valori autentice si persistente;

• leadership-ul nu are o „formula secreta”, el este ceva personal;

Abordarea 2 : Daniel Goleman

In lucrarea “Leadership that gets results” („Leadership-ul care obtine rezultate”) Daniel Goleman considera leadership-ul ca „o provocare a mediului extern, a cerintelor si modificarilor sociale la care sectorul public este constrans sa se adapteze prin imbunatatirea ofertei de servicii si cooperarea eficace”.

Leadership-ul este prea rar intalnit in sectorul public desi este considerat o solutie pentru succesul tuturor organizatiilor. Conform cercetarilor efectuate, intr-un mediu corespunzator de lucru in care leaderii au o influenta critica, performanta unei echipe poate fi cuantificata astfel: 30 % din performanta atinsa este datorata activitatii izolate a echipei, in timp ce restul de 70 % este datorata modului in care leaderii relationeaza cu echipa.

Leadership-ul are o serie de trasaturi comune in toate sectoarele, motiv pentru care el trebuie adaptat si in contextul serviciului public care a avut dintotdeauna o varietate de „clienti” si, implicit, sa raspunda diverselor cerinte ale acestora. „Frontierele” sectorului public se modifica de la o perioada la alta, paralel cu extinderea din ce in ce mai mult a conceptului de serviciu public ajungand in spatele sectorului public.

Promovarea leadership-ului in sectorul public presupune doua mari provocari :

- Intrucat structura si cultura sectorului public constrang leaderii si “previn” dezvoltarea prin leadership, mediul de executie trebuie sa promiveze leadership-ul. Pentru a conduce, leaderii din sectorul public au nevoie de libertate suficienta si de provocare, atat din interiorul organizatiei cat mai ales din exteriorul acesteia.

- Leaderii trebuie sa fie sprijiniti, sprijin care trebuie sa fie sustinut si directionat catre un scop precis.

Sectorul public are cateva trasaturi care isi pun amprenta asupra abordarii leadership-ului : contextul politic, finantarea, responsabilitatea, lipsa competitiei de pe piata, presiunea de a colabora vertical si ethosul distinct al serviciilor publice.

Exista 8 trasaturi esentiale ale leadership-ului:

1. Inspiratia - abilitatea de a armoniza implicarea activa cu cea creativa;

2. Imputernicirea - abilitatea de a determina autoritatea si puterea sa actioneze asupra altora pentru a obtine rezultatele dorite;

3. Recunoasterea si sprijinul - loialitatea, capacitatea de a arata si aprecierea contributiei celorlalti;

4. Team-building - capacitatea de a forma si de a mentine capabili membrii echipei;

5. Viziunea clara si valorile - abilitatea de a vedea si comunica un obiectiv clar si bine determinat;

6. Provocarea inovatiei - abilitatea de a vedea punctele slabe ale politicii si proceselor, precum si modalitatile de a face lucrurile mai bine;

7. Exemplul - abilitatea de a stabili un exemplu si de a etala valorile si comportamentul cerute de altii; include integritatea, curajul si daruirea;

8. Decizia - abilitatea de a lua decizii oportune.

Dezvoltarea leadership-ului ajuta in primul rand la imbunatatirea capacitatii serviciilor publice, motiv pentru care organizatiile trebuie sa asigure dezvoltarea leadership-ului, prin:

- fixarea unor tinte clare asociate cu acele calitati de leadership care sunt necesare;

- previzionarea potentialelor costuri si beneficii ale schimbarilor;

- sprijinul oferit leaderilor;

- evaluarea impactului activitatii de dezvoltare a leadership-ului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Abordari ale Leadership-ului in Sectorul Public.doc

Alte informatii

Management - Administratie Publica