Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 9857
Mărime: 44.97KB (arhivat)
Publicat de: Marcela Mihalache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Cosneanu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA FACULTATEA “BUSINESS ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR” CATEDRA „MANAGEMENT”

Cuprins

  1. CAP.I DESCRIEREA ACTIVITĂŢII COMPANIEI “ProCredit Bank”
  2. 1.1. Caracteristica generală a companiei “ProCredit Bank”
  3. 1.2. Analiza mediului extern
  4. CAP.II METODELE DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A COMPORTAMENTULUI ETIC
  5. 2.1. Analiza comportamentului angajaţilor în baza codului de etică
  6. 2.2. Elaborarea unui chestionar privind comportamentul angajaţilor şi respectarea normelor de
  7. conduită

Extras din proiect

INTRODUCERE

“Un sistem etic nu rezolvă toate problemele practice

ale unui om, dar cineva nu poate opta şi acţiona

conştient fără un sistem etic explicit şi implicit ”.

(Carl Wellman)

Aprecierea dată de filosoful Carl Wellman vine să răspundă la întrebarea : Care este influenţa sau impactul responsabilităţii etice şi a comunicării sistemice asupra principiilor manageriale etice?Dar şi cum influenţează etica asupra comportamentului angajaţilor ”.

Fără abordarea etică a furnizării informaţiei la nivel intern şi extern, fără sesizarea şi soluţionarea potenţialelor probleme etice, fără încurajarea afirmării poziţiei manageriale etice şi a judecăţii proprii a angajaţilor, a clienţilor, fără elaborarea unor tehnologii suportive, fără manifestarea responsabilităţilor etice, nu este posibilă o orientare managerială de perspectivă.

În raport cu potenţialele probleme etice, se pun în dezbatere şi responsabilităţile etice, care îşi pot avea originea în statutul, poziţia managerială sau socială, dobăndite sau acordate, în obligaţiunile asumate de către aceştia.

Dar trebuie de subliniat faptul că un element foarte important al comunicării manageriale responsabile atît pentru manageri, cît şi pentru angajaţi şi clienţi, este exerciţiul judecăţii conştiente. Altfel spus, un superior sau un subaltern, comunicînd cu răspundere, trebuie să analizeze atent cererile, să evalueze temeinic consecinţele probabile şi să cîntărească lucid valorile relevante.

David Murray, în lucrarea sa "Cele 7 valori esenţiale. IMM-urile şi beneficiarii lor" identifică 7 valori esenţiale pe care o companie ar trebui să le aibă în vedere, prin managerii şi angajaţii săi, pentru o desfăşurare cât mai etică a activităţii sale, şi anume:

"consideraţie - faţă de semenii noştri,

veghere - în păstrarea standardelor etice,

creativitate - în economisirea resurselor şi în protecţia mediului-,

servirea - clienţilor cat mai bine,

corectitudine - faţă de furnizori, beneficiari, personalul angajat, asociaţi, comunitate,

transparenţa - eliminarea minciunii în comunicarea cu partenerii, clienţii, furnizorii, personalul angajat, organele statului,

şi interdependenţă - faţă de comunitatea în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea".

Cât şi 12 provocări morale în viaţa de afaceri: "aprecierea demnităţii muncii, bunele relaţii în afaceri, deservirea impecabila a clienţilor, moralitate în achiziţionare, moralitate în desfăşurarea competiţiei, tratarea personalului cu demnitate şi respect, remunerarea corectă a personalului, respectarea legilor, protejarea mediului înconjurător, încheierea de afaceri fără mituire, menţinerea onestităţii în afaceri, supravieţuire în caz de schimbări majore" .

Chiar daca un muncitor este cinstit sau este onest şi are o înaltă moralitate, exemplu dat de şefii săi şi de top-managerii ii pot determina să treacă cu vederea practicile neetice ale altora sau poate chiar sa le adopte.

Top-managerii au puterea de a dicta politica unei organizaţii şi de a da tonul din punct de vedere moral. Ei au şi o mare responsabilitate de a folosi judicios aceasta putere, ei pot şi trebuie să servească drept modele de comportament etic pentru întreaga organizaţie.

Nu numai prin comportamentul lor de zi cu zi care trebuie să fie întruchiparea principiilor înalte de etica dar şi prin comunicarea în întreaga organizaţie a aşteptărilor similare de la angajaţi, şi prin încurajarea rezultatelor pozitive.

Un lucru important în cercetarea comportamentului ,dar şi responsabilităţilor angajaţilor, îl reprezintă întocmirea unui cod de etică, care are drept scop stabilirea normelor de conduită pentru profesionişti şi formularea principiilor fundamentale ce trebuiesc respectate. Codul se va baza pe aceea că, dacă nu se prevede în mod special o limitare, obiectivele şi principiile fundamentale să fie valabile în mod egal pentru toţi angajaţii, indiferent dacă ei practică în calitate de liber profesionoşti sau ca simpli angajaţi.

Codul etic recunoaşte că obiectivele angajaţilor sunt stabilite să îndeplinească cele mai înalte standarde de profesionalism, să atingă cele mai înalte nivele de performanţă şi să răspundă cerinţelor interesului public.

Si în final, elaborarea unui chestionar, cu ajută la analizarea comportamentului etic al angajaţilor, dar şi responsabilităţilor acestora din cadrul companiei în care activează.

CAP.I DESCRIEREA ACTIVITĂŢII COMPANIEI “ProCredit Bank”

1.1. Caracteristica generală a companiei “ProCredit Bank”

Istorie şi Acţionari

Pe data de 6 martie 2007 ICS “ProCredit” S.A. din Moldova a făcut al doilea pas important în procesul de obţinere a licenţei pentru fondarea Băncii Comerciale “ProCredit Bank” S.A. (Banca) în Moldova – cererea pentru obţinerea licenţei bancare a fost depusă la Banca Naţională din Moldova.

Anterior acestui eveniment, pe data de 9 februarie 2007 a avut loc Adunarea Constitutivă a Fondatorilor Băncii Comerciale "ProCredit Bank" S.A., unde a fost luată decizia de fondare a Băncii. Fondatorii şi acţionarii ProCredit Bank sunt următorii: ProCredit Holding AG, Germania (cota de participare 90%) şi DOEN Foundation, Olanda (cota de participare 10%).

Astfel Banca Comercială ProCredit Bank S.A. a primit licenţă pentru desfăşurarea activităţii financiare la 17 decembrie 2007. Este o bancă internaţională cu 100% capital străin, acţionarii băncii sunt: ProCredit Holding AG, Germania (81,9244%), KfW, Germania (11,9883%) şi Stichting DOEN-Postcode Loterij/Sponsor Loterij/BankGiro Loterij, Olanda (6,0873%).

B.C. „ProCredit Bank" S.A. face parte din grupul băncilor ProCredit, prezente în 22 de ţări de pe 3 continente (Europa de Est, America Latină şi Africa). B.C. „ProCredit Bank" S.A. este o bancă orientată spre dezvoltare, care oferă o gamă largă de servicii la cel mai înalt nivel de deservire. În activitatea noastră de creditare noi punem accent pe creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, în acest mod ajutând aceste afaceri să crească şi să se dezvolte, participând astfel la dezvoltarea economiei naţionale şi crearea a noi locuri de muncă. În acelaşi timp, B.C. „ProCredit Bank" S.A. se conduce de principiul educării unei culturi a economiilor în rândurile clienţilor săi.

B.C. „ProCredit Bank" S.A. intenţionează să fie „banca din vecinătate", o bancă social responsabilă, care oferă o gamă largă de servicii şi produse bancare simple şi accesibile la cele mai avantajoase condiţii pentru oamenii, care trăiesc şi lucrează în comunitate.B.C. „ProCredit Bank" S.A. tinde să stabilească standarde noi cu privire la calitatea deservirii clienţilor şi o etică incontestabila a relaţiilor de afaceri, prin oferirea serviciilor financiare în condiţii echitabile, contribuind astfel la creşterea încrederii populaţiei faţă de activitatea băncilor.

ProCredit Holding este compania-mamă a grupului global de 22 de bănci ProCredit. ProCredit Holding a fost fondat ca Internationale Micro Investitionen AG (IMI) în 1998 de compania internaţională de consultanţă şi dezvoltare financiară IPC.

ProCredit Holding se angajează să extindă accesul la serviciile financiare în ţările în curs de dezvoltare şi cele cu economie de tranziţie prin crearea unui grup de bănci lider in furnizarea de servicii financiare corecte şi transparente pentru afacerile foarte mici, mici şi mijlocii, precum şi pentru publicul larg în ţările în care activează. Pe lângă faptul că satisface necesităţile de capital ale filialelor sale, ProCredit Holding dirijează procesul de dezvoltare a băncilor ProCredit, asigură administrarea calificată a acestora, şi acordă sprijin băncilor în toate sectoarele-cheie de activitate, inclusiv în operaţiuni bancare, resurse umane şi managementul riscului. Se asigură implementarea valorilor corporative ale grupului ProCredit, a operaţiunilor bancare de cea mai înaltă calitate şi a principiilor de management al riscului Basel II la nivel de grup.

IPC este acţionarul principal şi investitorul strategic în ProCredit Holding. IPC a fost forţa antreprenorială din spatele grupului ProCredit încă de la fondarea băncilor.

Preview document

Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 1
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 2
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 3
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 4
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 5
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 6
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 7
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 8
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 9
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 10
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 11
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 12
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 13
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 14
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 15
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 16
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 17
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 18
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 19
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 20
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 21
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 22
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 23
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 24
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 25
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 26
Analiza comportamentului etic a angajaților BC Procredit Bank - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comportamentului Etic a Angajatilor BC ProCredit Bank.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul carierei - lanțul hotelier Hilton

MANAGEMENTUL CARIEREI 1. Conceptul de carieră Conceptul de carieră are numeroase înţelesuri, în general fiind asociat cu idea de mişcare...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Etica în afaceri

Etica si sfera ei de cuprindere Accentul pus in ultimii ani pe etica in afaceri se datoreaza schimbarilor rapide in domeniul fortei de munca, ca...

Ai nevoie de altceva?