Analiza diagnostic strategică a organizației

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4287
Mărime: 73.04KB (arhivat)
Publicat de: Camil Iordache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ.dr. Camelia Dragomir
Universitatea Spiru Haret, Bucuresti
Specializare: Dimensiunea Europeană A Managementului Organizaţiei
Materie: Metode şi tehnici de cercetare ştiinţifică în managementul european

Cuprins

  1. 1. SCOPUL SI IMPORTANTA ANALIZEI DIAGNOSTIC PAG 3
  2. 1.2. Tipologia studiilor de diagnosticare PAG 5
  3. 2. DIAGNOSTICUL STRATEGIC IN PROCESUL DECIZIONAL: PAG 6
  4. METODOLOGIE DE REALIZARE PAG 7
  5. 2.1. Pregatirea diagnosticului PAG 8
  6. 2.2. Documentarea preliminara PAG 9
  7. 3. CONTINUTUL ANALIZEI DIAGNOSTIC STRATEGICE PAG 10
  8. 3.1.1 Rivalitatea intre concurentii existenti PAG 10
  9. 3.1 Analiza modelului Porter. PAG 10
  10. 3.1.2 Produse substituibile PAG 11
  11. 3.1.3 Furnizorii PAG 11
  12. 3.1.4 Cumparatorii PAG 11
  13. 3.1.5 Concurentii potentiali PAG 11
  14. 3.2. Analiza SWOT PAG 12
  15. 4. CONCLUZII PAG 15
  16. Bibliografie PAG 17

Extras din proiect

Diagnosticarea - ca metoda de management - consta in investigarea firmei si a componentelor sale, in vederea reliefarii cauzale a principalelor puncte forte si slabe, a evaluarii potentialului si a formularii de recomandari, axate pe cauzele generatoare de disfunctionalitati si aspecte pozitive.

Motivul alegerii acestei teme a fost dorinţa de a studia modul în care această societate reuşeşte să obţină profit în fiecare an şi dacă desfăşoară o activitate rentabilă pe parcursul perioadei de timp studiată.

Lucrarea încearcă să scoată în evidenţă, prin analiza efectuată, o serie de factori interni sau externi, de cauze care au condus la înregistrarea unor situaţii favorabile sau nefavorabile, precum şi o diagnosticare a activităţii economice prin stabilirea punctelor forte, dar şi a punctelor slabe în această activitate.

In conditiile tranzitiei tarii noastre la economia de piata, fiecare intreprindere, indiferent de forma de proprietate, profil sau dimensiune, trebuie sa se adapteze in permanenta la cerintele pietei si ale mediului in care isi desfasoara activitatea, sa-si imbunatateasca performantele economico-financiare si capacitatea de concurenta in raport cu alti agenti economici.

Un rol important in realizarea acestor obiective il are analiza diagnostic a activitatii economico-financiare a intreprinderilor, care, prin metodele si tehnicile utilizate, permit diagnosticarea starii diferitelor fenomene, cunoasterea cauzelor care provoaca anumite disfunctionalitati si luarea unor masuri corespunzatoare pentru reglarea si optimizarea rezultatelor economico-financiare ale fiecarei firme.

In acest fel, analiza diagnostic a activitatii economico-financiare a societatilor comerciale reprezinta un mijloc important al managementului intern al fiecarei firme, care permite fundamentarea deciziilor privind strategia dezvoltarii si utilizarea eficienta a resurselor materiale, umane si financiare, in vederea cresterii valorii de piata, a rentabilitatii si a competitivitatii intreprinderilor. In acelasi timp, informatiile rezultate din analiza de diagnostic a activitatii economico-financiare a firmei pot fi utilizate si de alti subiecti din afara intreprinderii, cum ar fi bancile, organele fiscale sau de control, precum si de investitorii interesati in dezvoltarea unor afaceri cu firmele respective.

Analiza cifrei de afaceri pe piete si pe diversi clienti, pe stadii ale ciclului de viata a produselor, precum si in raport cu cererea si cu capacitatea de productie permite adoptarea unor decizii corespunzatoare privind orientarea in viitor a activitatii desfasurate de agentul economic.

Prezenta lucrare realizeaza o analiza obiectiva a unei unitati economice ce a parcurs si inca parcurge modificari organizatorice si de structura in incercarea de a se adapta nu numai economiei de piata, dar mai ales unui segment foarte dinamic si capricios al acestuia si anume piata energiei electrice. Scopul urmarit este ca pe baza analizei economice, a sistemului de management si a mediului extern sa se ajunga la perfectionarea situatiei existente astfel incat structura economica sa reprezinte un model reprezentativ pentru ceea ce inseamna competitiv si fiabil in economia de piata.

Analiza- diagnostic este corelata cu procesul de evaluare a intreprinderii, care poate fi definita ca " Ansamblul metodelor si tehnicilor de calcul cu ajutorul carora se determina, in expresie baneasca, marimea valorica a activelor acesteia, in vederea aprecierii potentialului economico- financiar al intreprinderii in ansamblu sau al unei parti din acest potential".

Diagnosticul reprezinta un moment de efort intelectual intens care pune in valoare capacitatea consultantului de a evalua potentialul de schimbare al beneficiarului si de a prefigura si alege solutii fezabile in contextul organizatiei- client. Diagnosticul asigura o viziune globala asupra organizatiei in mediul sau economico-social, endogen si exogen, si este cu atat mai utila in firmele romanesti , in perspectiva integrarii in UE. Pregatirea psihologica a personalului beneficiarului este deosebit de utila intrucat in firmele noastre se mai mentine ideea ca orice specialist din afara este un "inspector" sau " controlor" si ca trebuie sa-i spui cat mai putin si sa ascunzi aspectele negative. Pentru a contracara aceasta tendinta, mai ales in situatiile unor firme care apeleaza la consultanti in perioade dificile, analiza diagnostic trebuie organizata in conditii de transparenta totala, care sa asigure participarea si sprijinul personalului din firma beneficiara.

Este, deci, explicabil de ce, in cadrul interesului mai larg acordat gestiunii financiare a intreprinderii, se acorda o atentie deosebita activitatii si deciziei financiare, atat in faza de programare, cat si in cea de executie.

In prezent, cifra de afaceri este esentiala pentru estimarea pozitiei intreprinderii pe piata, a capacitatii si abilitatii sale de a dezvolta activitati profitabile in conditii de concurenta.

Prin urmare, in etapa actuala, o atentie deosebita trebuie acordata analizei cifrei de afaceri pe total intreprindere si pe produse, a cailor sale de crestere si a consecintelor economico-financiare, a principalelor surse de venituri si a mijloacelor de diversificare a acestora. Se asigura astfel premisele maximizarii cifrei de afaceri, ale consolidarii si extinderii agentului economic, ale cresterii cotei sale de piata si sporirii averii actionarilor.

Bibliografie

1.Rosca C., Pandelica I. "Strategii si politici de personal, Editura Certi, Craiova 2002

2.Yvan Allare, Management strategic, Editura Economica, Bucuresti, 1998.

3.Mereuta C.- Analiza diagnostic- suport de curs 2005 , Universitatea Pitesti

4.Coneliu Russu, Management strategic, Editura ALL BECK, Bucuresti, 1999.

5.Gradinaru D., Gradinaru P. "Analiza diagnostic" suport de curs I - 2005 Universitatea Pitesti

6.Gradinaru D., Gradinaru P. "Analiza diagnostic" suport de curs II - 2006 Universitatea Pitesti

7.Nicolescu O. "Strategii manageriale de firma" Editura Economica, Bucuresti, 2001

8.Nicolescu O. - "Management" , Editura Economica, Bucuresti 2000

Preview document

Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 1
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 2
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 3
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 4
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 5
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 6
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 7
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 8
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 9
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 10
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 11
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 12
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 13
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 14
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 15
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 16
Analiza diagnostic strategică a organizației - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza diagnostic strategica a organizatiei .docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Diagnostic la SC Utilajul SA

I. Pregătirea diagnosticării Aceasta etapă este extrem de importantă în economia realizării (elaborării) studiului de diagnosticare întrucât...

Managementul Resurselor Umane - Diagnostic Privind Strategiile de Resurse Umane

Întocmirea analizei activitătilor din managementul resurselor umane al firmei S.C. Plastcom S.A. are ca punct de plecare un chestionar de lucru...

Analiza diagnostic a societății Nuf Nuf SRL

I . DIAGNOSTICAREA VIABILITATII ECONOMICE SI MANAGERIALE 1.1.1. Caracteristici tipologice ale firmei Societatea comerciala NUF-NUF SRL este o...

Complexitatea Activităților de Cercetare și Dezvoltare

1. Structura demersului creativ in ştiinţele tehnice Valenţele si resursele inovarii tehnologice În artă, în ştiinţa, în tehnică, creativitatea...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Analiza Diagnostic a unei Firme

Scurta prezentare S.C. XENIA S.A. Ploiesti, cu sediul pe strada Poligonului nr.1, prin baza materiala si experienta personalului de care dispune ,...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Implementarea sistemului de management al calității al societății SC ICMA SA București

Capitolul 1. PREZENTAREA ORGANIZATIEI Societatea Comerciala ICMA S.A. din Bucuresti Capitolul 1. PREZENTAREA ORGANIZATIEI Societatea Comerciala...

Strategii Manageriale de Reformă și Modernizare în Serviciile Publice

Introducere Reforma administrației publice reprezintă o acțiune deosebit de importantă pentru buna funcționare a sistemului administrativ, dar și...

Reproiectare managerială - SC Electromagnetica SA

ANALIZA DIAGNOSTIC 1)Caracteristici tipologice ale firmei Electromagnetica a fost fondata in 1938, sub denumirea Standard Electrica Romana,...

Simularea decizională privind managementul strategic al SC Caroli Foods Group SRL

Capitolul I. Prezentarea firmei I.1. Scurt istoric și localizare geografică Caroli Foods Group este una dintre cele mai mari companii...

Particularitățile activității de marketing

Introducere Înainte de a-si satisface nevoile de siguranta, educatie, cultura, omul cauta sa-si satisfaca nevoile primordiale, fiziologice, puse...

Proiect de practică în cadrul instituției Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon

Secţiunea I –a – Prezentarea instituţiei de practică 1.1. Denumirea instituţiei, profil, obiect de activitate profesională Spitalul Clinic de...

Analiza și Planificarea Strategică a Firmei

1. PREZENTAREA FIRMEI 1.1 Istoria firmei Societatea comercială " ROMED COM " SRL, cu sediul în Ploieşti, str. Independenţei, nr.7, judeţul...

Reproiectarea managerială a firmei SC Aims Human Capital SRL

I. Analiza Diagnostic. 1. Diagnosticarea economica: Scurt istoric: Firma Aims Human Capital este activa pe piata romaneasca din anul 1992....

Ai nevoie de altceva?