Analiza ECO Invest

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 13623
Mărime: 108.17KB (arhivat)
Publicat de: Iuliana P.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: P.Iulia

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1. ANALIZA MEDIULUI INTERN AL ÎNTREPRINDERII 5
  3. 1.1. Descrierea întreprinderii S.C. ECO INVEST S.R.L. 5
  4. 1.2. Resursele întreprinderii 6
  5. 1.2.1. Resurse materiale 6
  6. 1.2.2. Resursele umane 9
  7. 1.2.3. Resursele financiare 11
  8. CAPITOLUL 2. ANALIZA MEDIULUI EXTERN AL ÎNTREPRINDERII 17
  9. 2.1. Micromediul extern al întreprinderii 17
  10. 2.1.1. Furnizorii 17
  11. 2.1.2. Clienţii 18
  12. 2.1.3. Concurenţii 20
  13. 2.2. Piaţa – aspecte şi conţinut 22
  14. 2.2.1. Evoluţia pieţei construcţiilor – pieţei întreprinderii 24
  15. 2.2.2. Poziţionarea pe piaţă a firmei SC Eco Invest SRL 25
  16. CAPITOLUL 3. ANALIZA SITUAŢIEI FIRMEI ŞI A RAPORTULUI CU MEDIUL EXTERN 27
  17. 3.1. Conţinutul şi necesitatea analizei 27
  18. 3.2. Analiza comparativă a punctelor tari şi a punctelor slabe 29
  19. 3.3. Impactul oportunităţilor şi ameninţărilor asupra firmei 30
  20. 3.4. MATRICEA SWOT 32
  21. CAPITOLUL 4. STRATEGIA DE PIAŢĂ A S.C. ECO INVEST S.R.L. 35
  22. 4.1. Strategia de piaţă – concepte şi noţiuni generale 35
  23. 4.2. Strategia practicată de întreprindere 42
  24. 4.3. Armonizarea obiectivelor de marketing cu strategia firmei 44
  25. 4.4. Strategia de piaţă propusă pentru ECO INVEST 46
  26. CONCLUZII 49
  27. BIBLIOGRAFIE 51

Extras din proiect

INTRODUCERE

Definind strategia de piaţă ca fiind o suită de decizii având ca scop finalitatea optimă a activităţii întreprinderii într-o anumită perioadă de timp putem spune că nu exista nici o activitate economică, care să nu necesite elaborarea unei strategii.

În actuala economie de piaţă din ţara noastră, o strategie bine elaborată şi fundamentată, se impune ca o reală necesitate pentru obţinerea unor rezultate satisfăcătoare.

Reliefându-se din ce în ce mai mult importanţa marketingului în actuala economie, strategia de piaţă apare ca o condiţie "sine qua non" în cadrul marketingului.

În etapa actuală, putem vorbi chiar de un marketing strategic, a cărui necesitate şi originalitate reiese dintr-o serie de elemente, cum ar fi: consecinţele pe termen lung care apar în urma planificării strategice, necesitatea utilizării unor informaţii, care să reflecte întreaga imagine a întreprinderii. În urma celor prezentate, putem considera că o planificare strategică este necesară şi chiar binevenită în orice întreprindere, care îşi doreşte o organizare cât mai strictă a activităţii sale.

Indiferent de profil si mărime, firma trebuie să dispună de o strategie proprie, care să-i permită adaptarea eficientă la condiţiile în permanentă schimbare ale mediului. Această strategie trebuie să fie în concordanţă deplină cu prevederile planurilor de perspectivă, ale programelor de dezvoltare a ramurilor din care fac parte firmele.

Elaborarea strategiei de piaţă constituie obiectul unor procese complexe şi continue de informare, analiză şi decizie. Alegerea unei strategii de piaţă este rezultatul unei opţiuni din mai multe variabile. Ea se face în urma cercetării atente, atât a mediului în care firma îşi desfăşoară activitatea, cât şi a resurselor ei potenţiale: umane, materiale şi financiare. Cu alte cuvinte, coordonatele strategiei unei întreprinderi sunt influenţate, pe de o parte, de factori exogeni – care acţionează asupra firmei sub forma unor forţe ale mediului – iar pe de alta, de factori endogeni – care înmănunchează rezultanta forţelor interne ale firmei.

De aceea, este necesară inventarierea completă a acestor factori în evaluarea lor prin prisma potenţialului sinergetic şi a capacităţii de a asigura firmei avantajul diferenţial necesar în vederea realizării obiectivelor întreprinderii.

Activitatea economică a fiecărei întreprinderi se finalizează în bunuri şi servicii destinate pieţei. Indiferent de natura concretă a acestor bunuri şi servicii ele se produc ca mărfuri ajungând deci la consumatorii sau utilizatorii lor finali prin intermediul relaţiilor de piaţă, al operaţiunilor de vânzare - cumpărare. În calitate de furnizor (vânzător) al acestor bunuri şi servicii, întreprinderile au relaţii permanente cu piaţa; în acelaşi timp ele intervin pe piaţă şi în calitate de beneficiar (cumpărător) al bunurilor şi serviciilor necesare organizării şi desfăşurării propriei activităţi.

Modul cum întreprinderea în această dublă ipostază se integrează în relaţiile de piaţă, cum se confruntă cu cerinţele în continuă schimbare ale pieţei, e hotărâtor pentru întreaga sa activitate, pentru dimensiunile, structurile şi în ultimă analiză, pentru eficienţa acelei activităţi.

Marketingul reprezintă efortul conştient depus pentru realizarea practică a schimburilor potenţiale cu pieţele ţintă. Principala sarcină a unui marketer este să influenţeze nivelul, perioada manifestării şi structura cererii pentru un anumit produs, serviciu, organizaţie, loc, persoană sau idee.

Interesul pentru marketing este în creştere, pe măsură ce tot mai multe organizaţii din sfera activităţilor lucrative, nelucrative şi din domeniul relaţiilor internaţionale, înţeleg modul în care marketingul contribuie la îmbunătăţirea performanţelor lor.

Mobilitatea crescândă a fenomenelor pieţei în condiţiile actuale ale dinamismului economic şi social general, caracterizată prin schimbări rapide şi adesea imprevizibile ale cererii de mărfuri, ale raporturilor dintre cerere şi ofertă, a competiţiei dintre ofertanţi, ale nivelului preţurilor, etc., impun întreprinderii modalităţi noi de implicare în mecanismul pieţei, o capacitate ridicată de reacţie faţă de cerinţele pieţei.

Drept urmare, întreprinderile moderne, îndeosebi din ţările dezvoltate, au adoptat o nouă viziune faţă de piaţă şi au pus în acţiune metode şi tehnici noi, ştiinţifice de investigare a pieţei, de adaptare la piaţă ca şi de influenţare a acesteia. Acest nou demers al întreprinderii moderne, implicând atât o nouă orientare a activităţilor în raport cu piaţa, cât şi mijloace specifice de acţiune în această direcţie, e cunoscut sub denumirea de marketing.

CAPITOLUL 1. ANALIZA MEDIULUI INTERN AL ÎNTREPRINDERII

1.1. Descrierea întreprinderii S.C. ECO INVEST S.R.L.

a) Istoricul întreprinderii

Societatea comercială ECO INVEST S.R.L. a fost înfiinţată în 1995 cu un capital social iniţial de 200 lei, de către 2 asociati.

În luna august 1995 societatea a solicitat şi a primit două credite, în valoare de 100.000 DM şi respectiv 100.000 lei, în vederea achiziţionării unui teren pe care urma să se construiască primul depozit de materiale de construcţii dintr-un şir de 3. De asemenea, în aceeaşi perioada s-au achiziţionat 5 mijloace de transport, 4 de 3 tone si unul de 10 tone.

În anul 1998 capitalul social al societăţii s-a majorat de la 200 lei la 500 lei - aport al celor doi asociaţi.

b) Obiectul de activitate

SC ECO INVEST SRL, cu sediul în Deva - judeţul Hunedoara, are ca principal obiect de activitate comercializarea en gros şi en detail de materiale de construcţii în judeţul Hunedoara şi în judeţele limitrofe.

Astfel, comercializarea en detail se realizează prin intermediul propriei reţele de magazine de desfacere ce cunoaşte o desfăşurare foarte importantă la nivelul judeţului Hunedoara, atât în principalele sale oraşe cât şi în cele mai importante localităţi-comune şi sate. În judeţele limitrofe s-au pus bazele unei reţele de magazine-colaboratori care comercializează pe baza unor contracte de custodie produsele firmei.

Comercializarea en gros se realizează în principal prin intermediul celor 3 depozite care au următoarea distribuire geografică: unul în Deva, unul în Hunedoara, iar ultimul depozit este situat în Timişoara.

Produsele care fac obiectul comercializării firmei Eco Invest au fost atent selecţionate astfel încât gama rezultată să ofere soluţii optime şi complete potenţialilor clienţi (persoane fizice şi juridice). S-au pus bazele astfel unor colaborări cu diferiţi producători de materiale de construcţii autohtoni dar şi străini, colaborări ce constituie de fapt principalul avantaj strategic al firmei, mai ales că este vorba de contracte de exclusivitate pe anumite pieţe. Produsul pivot îl constituie totuşi placa bituminoasă ONDULINE, care prin caracteristicile sale deosebite a cunoscut o penetrare puternică a pieţei într-un interval de timp relativ scurt. Acest produs face parte dintr-o gamă mai largă de produse a unui concern franţuzesc.

Bibliografie

Balaure V. (coordonator) – Marketing, Editura Uranus, Bucureşti, 2008

Băcanu B. – Tehnici de analiză în managementul strategic, Editura Polirom, Iaşi, 2007

Erich A. H. Tehnici de analiză financiară, Editura BMT Publishing House, Bucureşti, 2006

Foltean, F. – Cercetări de marketing, Editura Mirton, Timişoara, 2000

Foltean, F., Lădar, L., Dobre, C., Ionescu, Ghe., Negruţ, C. – Marketing, Editura Brumar, Timişoara, 2009

Kotler, Ph. - Managementul marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 1999

Kotler, Ph., Armstrong, G., Sandres, J., Wong, V. - Principiile marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 1999

Nicolescu O. (coordonator) – Strategii manageriale de firmă, Editura Economică, Bucureşti, 1998

Nicolescu O. (coordonator) –Sisteme, metode şi tehnici manageriale ale organizaţiei, Editura Economică, Bucureşti, 2000

Popa, I., Filip, R. - Management internaţional, Editura Economică, Bucureşti, 1999

www.cnp.ro

Preview document

Analiza ECO Invest - Pagina 1
Analiza ECO Invest - Pagina 2
Analiza ECO Invest - Pagina 3
Analiza ECO Invest - Pagina 4
Analiza ECO Invest - Pagina 5
Analiza ECO Invest - Pagina 6
Analiza ECO Invest - Pagina 7
Analiza ECO Invest - Pagina 8
Analiza ECO Invest - Pagina 9
Analiza ECO Invest - Pagina 10
Analiza ECO Invest - Pagina 11
Analiza ECO Invest - Pagina 12
Analiza ECO Invest - Pagina 13
Analiza ECO Invest - Pagina 14
Analiza ECO Invest - Pagina 15
Analiza ECO Invest - Pagina 16
Analiza ECO Invest - Pagina 17
Analiza ECO Invest - Pagina 18
Analiza ECO Invest - Pagina 19
Analiza ECO Invest - Pagina 20
Analiza ECO Invest - Pagina 21
Analiza ECO Invest - Pagina 22
Analiza ECO Invest - Pagina 23
Analiza ECO Invest - Pagina 24
Analiza ECO Invest - Pagina 25
Analiza ECO Invest - Pagina 26
Analiza ECO Invest - Pagina 27
Analiza ECO Invest - Pagina 28
Analiza ECO Invest - Pagina 29
Analiza ECO Invest - Pagina 30
Analiza ECO Invest - Pagina 31
Analiza ECO Invest - Pagina 32
Analiza ECO Invest - Pagina 33
Analiza ECO Invest - Pagina 34
Analiza ECO Invest - Pagina 35
Analiza ECO Invest - Pagina 36
Analiza ECO Invest - Pagina 37
Analiza ECO Invest - Pagina 38
Analiza ECO Invest - Pagina 39
Analiza ECO Invest - Pagina 40
Analiza ECO Invest - Pagina 41
Analiza ECO Invest - Pagina 42
Analiza ECO Invest - Pagina 43
Analiza ECO Invest - Pagina 44
Analiza ECO Invest - Pagina 45
Analiza ECO Invest - Pagina 46
Analiza ECO Invest - Pagina 47
Analiza ECO Invest - Pagina 48
Analiza ECO Invest - Pagina 49
Analiza ECO Invest - Pagina 50
Analiza ECO Invest - Pagina 51
Analiza ECO Invest - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Analiza ECO Invest
    • Analiza ECO Invest.doc
    • COPERTA - 2 PG..doc

Te-ar putea interesa și

Riscul în Procesul Decional

INTRODUCERE Incertitudinea şi riscul reprezintă două coordonate ale mediului economic în care agenţii economici îşi desfăşoară activitatea....

Managementul marketingului bancar - cu aplicații la BRD

ASPECTE TEORETICO-METODOLOGICE CAPITOLUL I Sistemul bancar in România 1.1. Concept si functii Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul...

Creșterea eficienței activității economice la SC Alro SA Slatina

1.1 – Eficienţa Economică – concept , definire , rol. Din punct de vedere economic o întreprindere, ca agent economic, indiferent de dimensiune,...

Metair, o investiție pe termen mediu și lung

Rezumat Lucrarea de față prezintă cazul Grupului Metair care acționează în industria auto in calitate de producător de componente auto, cu un...

Comerțul exterior și politica comercială a Uniunii Europene

1. Ipotezele iniţiale care definesc comerţul exterior şi politica comercială în economia actuală Această lucrare identifică în ansamblu cele mai...

Eficiență Economică a Investițiilor

1. EFICIENŢA ECONOMICĂ 1.1. Conceptul de eficienţă economică a investiţiei Pentru realizarea unui obiectiv de investiţii, în practică există mai...

Bursa de valori

Bursa de valori institutie fundamentala a pietei financiare. Bursa de valori este una din cele mai importante instituţii ale economiei de piaţă,...

Raport de expertizare - Metanol

METANOLUL 1. Prezentarea generală a alcoolilor Alcoolii fac parte din clasa compușilor hidroxilici având drept grupă funcțională gruparea...

Ai nevoie de altceva?