Analiza economico-financiară a SC Albalact SA

Proiect
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 4618
Mărime: 3.32MB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Carp

Cuprins

  1. Capitolul. 1 Scurt istoric a S.C. Albalact S.A. 3
  2. 1.1. Obiectivul de activitate conform codului CAEN. 5
  3. 1.2. Organigrama SC ALBALACT SĂ. 6
  4. Capitolul II: Analiza rezultatului din exploatare a S.C. ALBALACT S.A. 7
  5. Capitolul III:Analiză performanțelor economico-financiare ale S.C. ALBALACT S.A: Ratele de rentabilitate
  6. 3.1. Ratele rentabilităţii comerciale . . 11
  7. 3.2. Ratele rentabilităţii resurselor consumate . 12
  8. 3.3. Ratele rentabilităţii economice . 12
  9. 3.4. Ratele rentabilităţii financiare . 13
  10. Capitolul IV:.Analiza eficienței cheltuielilor totale. 14
  11. Concluzii.
  12. Bibliografie.
  13. Anexe

Extras din proiect

Capitolul. 1 Scurt istoric a S.C. Albalact S.A.

Compania Albalact a fost înfiinţată în anul 1971 şi transformată în societate comercială pe acţiuni în 1990, Albalact a fost privatizata în 1999. Compania Albalact are peste 6000 de acţionari şi este listată la categoria Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Din 2009, Albalact deţine 95,67% din pachetul de acţiuni al societăţii Raraul Câmpulung Moldovenesc.

Albalact este singurul producător român de lactate înfiinţat în fosta industrie comunistă, care în numai câţiva ani de la lansarea primului său brand a ajuns între primii patru jucători de pe piaţa românească a lactatelor.

În 2005, conducerea companiei a decis că este timpul pentru schimbări mai importante. Atunci, Albalact a trecut printr-un proces de rebranding complex. Albalact avea nevoie să se raporteze într-un alt fel la mediul competiţional în care intrase. A fost recreată identitatea vizuală de corporaţie, prin alăturarea unei inimi, al unui uger de văcuţa şi al unui şuvoi de lapte – ca o promisiune a companiei de a oferi „Tot ce-i mai bun din lapte”. Noul brand corporatist Albalact a fost inspirat, pe de o parte de tradiţia în piaţa produselor proaspete, iar pe de altă parte – de calitatea produselor care derivă în primul rând din zona cunoscută ca un uriaş bazin de lapte de calitate şi din tehnologia de preparare a laptelui.

Mai departe, Albalact a beneficiat de măriri succesive de capital şi de investiţii semnificative, managementul a fost consolidat şi a fost implementată o strategie de dezvoltare pe termen lung.

Un an mai târziu, Albalact a lansat şi brand-ul Zuzu, care a fost conceput pe aceeaşi linie jucăuşă şi prietenoasă ca Fulga şi i-a cucerit pe consumatori la fel de repede. Zuzu a trecut şi el anul acesta printr-un proces de rebranding care i-a adus o imagine vegetală mai proaspătă şi i-a întărit argumentele raţionale. Locul penelor de pe ambalaj a fost luat de petale de flori vii.

Anii 2007 şi 2008 au fost pentru Albalact anii investiţiilor majore şi ai consolidării ca şi companie românească modernă cu viziuni europene. Albalact a deschis porţile noii fabrici de la Oiejdea, din judeţul Alba - una dintre cele mai mari şi mai moderne investiţii greenfield din Europa Centrală şi de Est.

În fabrica de la Oiejdea Albalact produce lapte şi produse lactate sub cele trei brand-uri ale sale – Fulga, Zuzu şi De Albalact.

Albalact este cea mai mare companie de lactate din România cu capital majoritar românesc şi al treilea mare jucător de pe piaţa locală a produselor lactate. Compania are o tradiţie de peste 40 de ani în industria lactatelor, iar astăzi produce lactate de cea mai bună calitate într-una din cele mai mari şi mai moderne investiţii greenfield din Europa Centrală şi de Est – fabrica Oiejdea din judeţul Alba. De asemenea, compania Albalact produce şi o gamă variată de brânzeturi în fabrica Rarăul din Câmpulung Moldovenesc, pe care a achiziţionat-o în 2008.

După numai câţiva ani de la privatizare, cu investiţii moderne şi o strategie de marketing bine gândită, Albalact a lansat primul său brand sută la sută autohton – Fulga - care a câştigat rapid un capital de imagine uriaş, devenind unul dintre cele mai simpatizate mărci româneşti. Fulga a fost primul brand românesc animat construit în jurul unui personaj care vorbeşte şi face glume. Fulga a devenit un simbol pentru copii, simbolul văcuţei simpatice, isteţe, dar copilăroase şi puse pe soţii. Fulga a trecut şi ea în 5 ani de zile prin schimbări importante de ambalaj şi imagine, a adus produse inovative pe piaţă, adresate în special familiilor şi copiilor, iar în 2009 a intrat şi în categoria iaurturi.

Albalact şi-a continuat planurile de dezvoltare şi în 2008 a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al fabricii Raraul Câmpulung Moldovenesc, pentru a intra pe segmentul brânzeturilor. Fabrica Raraul Câmpulung are o tradiţie îndelungata în producţia de brânzeturi şi este singură unitate din ţară acreditata să exporte produse în Uniunea Europeană. Astăzi, Albalact deţine 99,01% din pachetul de acţiuni al societăţii Raraul Câmpulung Moldovenesc.

RARĂUL SA Câmpulung Moldovenesc a fost privatizată în anul 1994 într-una din primele achiziţii de tip MEBO (preluare de către angajaţi şi conducere) din industria românească de lactate. S.C. Raraul S.A. are o tradiţie de peste 30 de ani în domeniul producţiei de brânzeturi, inclusiv produse tradiţionale tip caşcaval, caş şi urda, precum şi în producţia de lapte pentru consum, unt şi lapte praf sub brandul omonim Rarăul.

Urmare firească a achiziţiei, în 2010 Albalact a lansat brandul Rarăul şi odată cu el lapte şi o gamă bogată de brânzeturi produse după reţete româneşti care îmbina experienţa şi tradiţia din zona Bucovinei cu tehnologia modernă şi calitatea. Prin lansarea lactatelor Raraul, Albalact a transformat un brand local într-un brand naţional, cu o nouă imagine şi un nou concept de poziţionare pe piaţă. Brandul Rarăul vorbeşte despre naturaleţe, sănătate, frumuseţe, călătorii şi înglobează tot ce e mai special din Bucovina.

Albalact aduce astăzi pe piaţa românească peste 80 de sortimente de lapte şi produse lactate sub cele patru brand-uri ale sale – Fulga, Zuzu, De Albalact şi Rarăul. Albalact are un portofoliu bogat de produse din lapte, de la lapte proaspăt pasteurizat şi UHT, iaurturi proaspete albe, iaurturi proaspete cu fructe, la smântână, unt, sana, lapte bătut, kefir, lapte cu arome pentru copii, brânză telemea, brânză dulce de vacă, brânză de burduf, caşcaval, brânză topită.

MISIUNEA Albalact este să ofere tot ce-i mai bun din lapte – produse proaspete şi sănătoase, la nivelul standardelor europene de calitate.

Albalact înseamnă grijă pentru calitatea produselor, natură, prospeţime, tradiţie românească, îmbinate cu tehnologia avansată, viziuni europene şi cele mai bune surse de lapte din Alba şi Bucovina.

Albalact şi-a mai asumat o misiune importantă – aceea de a contribui la dezvoltarea şi consolidarea industriei româneşti de lactate, de a îmbunătăţi performanţele tehnologice în producţia românească de lactate şi de a încuraja consumul de produse româneşti. Albalact a creat, alături de produsele sale, două brand-uri autohtone calde şi joviale – Fulga şi Zuzu - care au câştigat repede încrederea şi dragostea consumatorilor români, iar astăzi se regăsesc în topul celor mai apreciate brand-uri, alături de mărci internaţionale de renume. Albalact a propulsat şi brand-ul Rarăul şi, odată cu el, brânzeturile produse în inima Bucovinei. Rarăul înseamnă vitalitate, dragostea pentru sănătate, pentru excursii în natură şi pentru locurile frumoase şi pitoreşti din România.

Albalact este dovada că industria de lactate românească a avansat foarte mult, ajungând astăzi la nivelul investiţiilor europene în domeniu. Produsele pe care compania le oferă consumatorilor sunt nu doar bune şi sigure pentru consum, dar şi proaspete şi naturale.

Bibliografie

1. http://www.albalact.ro/istoricul-companiei.html, accesat 05.12.2013

2. http://www.albalact.ro/istoricul-companiei.html, accesat 05.12.2013

3. http://www.albalact.ro/viziune,-misiune,-valori.html, accesat 05.12.2013

4. http://www.albalact.ro/, accesat03.01.2014

5. Suport de curs ID – Anul III, Marilena Mironiuc, (2013), Analiza Economico-Financiara, Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi

Preview document

Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 1
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 2
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 3
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 4
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 5
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 6
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 7
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 8
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 9
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 10
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 11
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 12
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 13
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 14
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 15
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 16
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 17
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 18
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 19
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 20
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 21
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 22
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 23
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 24
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 25
Analiza economico-financiară a SC Albalact SA - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economico-Financiara a SC Albalact SA.docx

Alții au mai descărcat și

Sistemul de Managament

CAPITOLUL I_Fundamentele teoretico-metodologice ale strategiilor 1.1 Conceptul de strategie. Strategiile reprezinta programul general de actiune...

Analiza Diagnostic Covalact

1. Analiza diagnostic a domeniului financiar Prezentarea firmei • Date de identificare a agentului economic • Numele firmei : S.C. COVALACT S.A...

Management strategic - Analiza Porter al firmei SC Albalact SA

1. Scurt istoric - 1997 ALBALACT a fost înființată în 1971, într-o vreme în care regimul comunist dorea ca fiecare județ din România să dezvolte...

Optimizarea deciziilor privind creșterea performanțelor economice la SC Karin Co G Imex SRL

Capitolul I. Evoluţia industriei alimentare 1.1 Industria alimentară încotro? Industria ocupă un loc important în structura economiei naţionale....

Analiza mediului extern și intern - SC Albalact SA

1. Scurta descriere a companiei Elemente de identificare Numele firmei: SC ALBALACT SA Sediul firmei: DN 1, Km 392+600, Com.: Galda de Jos, Sat:...

Analiza gestiunii financiare a firmei Avicola

S.C. AVICOLA BUCURESTI S.A. a fost infiintata in data de 04 ianuarie 1991 pentru o durata de timp nelimitata.Pe piata Rasdaq se tranzactioneaza cu...

Politici și strategii pentru afaceri

1.Scurt istoric Fabrica Albalact a fost deschisa in anul 1975 si este singurul producator roman de lactate infiintat in fosta industrie-comunista....

Firma SC Dedeman Bacău

SCURT ISTORIC. OBIECT DE ACTIVITATE SC DEDEMAN SRL BACĂU poate vorbi deja de istorie. Are o prezenţă pe piaţă de 13 ani, fiind înfiinţată în...

Te-ar putea interesa și

Analiza performanțelor economico-financiare ale societății SC Albalact SA pe baza bilanțului și a contului de profit și pierdere

Capitolul I: Prezentarea societăţii S.C. ALBALACT S.A. 1.1. Scurt istoric si amplasarea societatii Amplasarea SC Albalact SA Sediu: localitatea...

Analiza pieței și a potențialului intern al SC Albalact SA

CAP. 1 - Baza de informatii 1.1. Prezentarea societatii Albalact este al doilea mare jucator din piata locala a produselor lactate. Compania are...

Analiza economico-financiară S.C. Albalact S.R.L.

1.1 Scurt istoric, descrierea succintă a firmei și a sectorului de care aparține S.C. ALBALACT S.R.L1.a fost înființată în anul 1971, iar în 1990 a...

Diagnosticul și Strategiile Firmei SC Bucovina SA Scheia

A. Întreprinderea – caracterizare strategică A1. Scurt istoric şi descrierea succintă a întreprinderii şi a sectorului de care aparţine 1.1 Date...

Diagnosticul global strategic la SC Albalact SA

1. Întreprinderea - caracterizare strategică 1.1 Scurt istoric și descrierea succintă a întreprinderii și a sectorului de care aparține;...

Analiza economico-financiară a SC Bucovina SA și Albalact SA

Societatea 1: SC Bucovina SA Sediul social: Comuna Şcheia, judeţul Suceava, str. Humorului, nr.62 Numărul şi data înregistrării la O.R.C :...

Analiza mediului extern și intern - SC Albalact SA

1. Scurta descriere a companiei Elemente de identificare Numele firmei: SC ALBALACT SA Sediul firmei: DN 1, Km 392+600, Com.: Galda de Jos, Sat:...

Albalact - Analiza Planului de Marketing

I. CINE ESTE ALBALACT? SE Albalact SA, cu sediul în localitatea Oiejdea, judeţul Alba, are ca obiect de activitate fabricarea produselor lactate...

Ai nevoie de altceva?