Analiza Posturilor

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5826
Mărime: 40.66KB (arhivat)
Publicat de: Stanca Ichim
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Consideraţii generale - 2 -
  2. 2. Definirea conceptului de post de muncă - 2 -
  3. 3. Componentele postului de muncă - 3 -
  4. 3.1. Obiectivele postului - 3 -
  5. 3.2. Sarcina - 4 -
  6. 3.3. Autoritatea - 4 -
  7. 3.4. Responsabilitatea - 5 -
  8. 4. Definirea analizei posturilor - 5 -
  9. 5. Scopul şi cerinţele analizei posturilor - 6 -
  10. 5.1. Scopul analiei posturilor - 6 -
  11. 5.2. Cerinţe privind analiza posturilor - 6 -
  12. 6. Procesul analizei posturilor - 7 -
  13. 7. Prezentarea rezultatelor analizei - 8 -
  14. 7.1. Descrierea posturilor - 8 -
  15. 7.2. Specificaţia posturilor - 9 -
  16. 8. Metode şi tehnici de analiză a posturilor - 9 -
  17. 8.1. Analiza documentelor existente - 10 -
  18. 8.2. Observarea - 10 -
  19. 8.3. Interviul - 11 -
  20. 8.4. Chestionarul pentru analiza postului - 11 -
  21. 8.5. Procedee grafice de analiză a posturilor - 12 -
  22. 8.6. Tehnica incidentelor critice - 12 -
  23. 8.7. Metoda analizei posturilor a Departamentului Muncii - 13 -
  24. din Statele Unite - 13 -
  25. 8.8. Analiza funcţională a posturilor - 13 -
  26. Anexe - 15 -
  27. FIŞA POSTULUI - 15 -
  28. Bibliografie - 16 -

Extras din proiect

Analiza posturilor

1. Consideraţii generale

Analiza posturilor reprezintă una dintre cele mai importante şi, totodată deosebit de complexe activităţi ale managementului resurselor umane.

Aplicarea principiului „omul potrivit la locul potrivit” presupune, în primul rând, cunoaşterea cerinţelor sau exigenţelor fiecărui post, pentru ca acesta, la rândul său să poată fi comparat cu posibilităţile, capacităţile sau trăsăturile multidimensionale ale omului.

Practica managerială în domeniul resurselor umane dovedeşte că analizele posturilor efectuate cu profesionalism, cât mai complet şi mai complex, permite o înţelegere mai profundă a conţinutului acestora, a cerinţelor comportamentale pe posturi, creând o bază cât mai reală pentru elaborarea deciziilor de personal care operaţionalizează strategiile şi politicile din acest domeniu.

Deşi, în general, necesită mult timp şi un efort însemnat, activităţile de analiză a posturilor trebuie realizate cu multă grijă, deoarece de rezultatele obţinute depinde evaluarea corespunzătoare a performanţelor organizaţionale, în general, şi a celor individuale, în special.

2. Definirea conceptului de post de muncă

În ceea ce priveşte terminologia folosită, termenul de „muncă” a fost considerat prea general, fiind operaţionalizat prin introducerea mai multor termeni sau noţiuni ceea ce a făcut ca denumirea de post să aibă în limbajul curent diferite înţelesuri în funcţie de cum, când şi de cine este folosit. Sunt frecvente situaţiile în care în loc de folosirea termenului de „post” se folosesc într-un sens echivalent denumirile de sarcină, funcţie, rol, îndatorire, slujbă sau chiar job, cu toate că din punct de vedere al conţinutului există diferenţe evidente între acestea.

John M. Ivancevich şi William F. Glueck in lucrarea „Human Rsource Management” definesc postu ca fiind „un grup de poziţii similare privind sarcinile sau îndatoririle”. În aceeaşi concepţie, postul este definit ca o mulţime de sarcini reprezentate pentru o anumită poziţie într-o structură organizatorică.

Potrivit literaturii franceze, postul este definit ca fiind acea poziţie ierarhică şi funcţională şi de un anumit nivel profesional, care se descrie în funcţie de competenţă, pregătire şi remunerare. În aceeaşi concepţie, postul este un sistem de activităţi profesionale care presupune două feluri de interacţiuni: cu echipamentele, instrumentele de muncă şi procedeele formale, precum şi cu ceilalţi angajaţi. Postul poate fi analizat şi ca o misiune sau sarcină pe care deţinătorul acesteia trebuie să o îndeplinească în cadrul unei organizaţii.

În viziunea lui Luard Pierre, postul poate cuprinde:

- activităţile sale prescrise, determinate de natura munci;

- activităţile sale nelimitate care sunt execitate în mod autonom acolo unde se poate da curs liber iniţiativei şi creativităţii.

În viziunea profesorului P. Burloiu postul de muncă reprezintă gruparea unui ansamblu de sarcini care se înscrie în balanţa energetică a unei persoane care devine, responsabilă pentru îndeplinirea lor.

În literatura de specialitate din ţara noastră, postul este definit, în general, prin ansamblul obiectivelor, sarcinilor autorităţii şi responsabilităţilor care revin spre exercitare, în mod permanent, unei persoane din cadrul organizaţiei.

În concluzie postul reprezintă adaptarea unei funcţii la particularităţile fiecărui loc de muncă şi la caracteristicile titularului care îl ocupă, deoarece funcţia constituie factorul de generalizare a unor posturi asemănătoare şi are în vedere aceleaşi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate şi responsabilitate.

3. Componentele postului de muncă

Aşa cum rezultă din definiţie postul presupune următoarele componente:

- obiectivele;

- sarcinile;

- autoritatea (competenta);

- responsabilitatile.

Corelarea şi corespondenţa dintre sarcini, competenţă şi responsabilitate este exprimată în literatura de specialitate printr-un triunghi echilateral numit „triunghiul de aur al organizării”.

sarcini

Fig.1 – Triunghiul de aur al organizării

În raport cu natura acestor elemente (volumul sarcinilor, autoritatea, responsabilitatea şi legăturile), posturile pot fi împărţite în două categorii:

- posturi de conducere, care au o sferă largă de responsabilităţi şi autoritate, implicând sarcini de coordonare a altor posturi;

- posturi de execuţie, cu responsabilităţi şi autoritate limitate, restrânse la executarea unor lucrări sau rezolvarea unor probleme, neimplicând coordonarea altor posturi.

.

3.1. Obiectivele postului

Obiectivele postului reprezintă definirea calitativă şi cantitativă a scopurilor avute în vedere la crearea sa; justifică raţiunea înfiinţării şi funcţionării lui; se regăsesc în obiectivele firmei ca obiective individuale, iar pentru a fi realizate, titularului postului îi sunt conferite sarcini, autoritate şi responsabilităţi; prin obiectivele postului înţelegandu-se şi perspectivele sale de evoluţie.

Prin urmare, indiferent dacă un post este nou sau vechi, o atenţie deosebită trebuie acordată scopului sau obiectivelor sale, care se pot schimba chiar în condiţiile în care este bine definit.

3.2. Sarcina

Sarcina este o componentă a atribuţiei, cea mai mică unitate de muncă fixată unui executant, care reprezintă o acţiune clar formulată, orientată spre relizarea unui obiectiv precis. Deci, sarcina reprezintă elementul concret de acţiune în cadrul atribuţiei cuprinzând ansamblul de sarcini identice necesare realizării unei părţi dintr-o activitate.

Atribuţia, la rândul său, incumbă o anumită responsabilitate privind îndeplinirea sarcinilor la termen şi la un anumit nivel calitativ şi reclamă autoritate şi competenţe adecvate (cunoştinţe, experienţe).

Gruparea sarcinilor pe posturi se face după urmatoarele criterii:

- omogenitate – sarcinile omogene se atribuie aceluiaşi post;

- complementaritate ¬– sarcinile care se completează se atribuie aceluiasi post(ex. informarea tehnico-ştiinţifică şi proiectarea unui produs);

- succesiune – sarcinile care decurg una din alta se atribuie aceluiaşi post(ex.executarea unei operaţii pe un utilaj şi întreţinerea acestuia).

Preview document

Analiza Posturilor - Pagina 1
Analiza Posturilor - Pagina 2
Analiza Posturilor - Pagina 3
Analiza Posturilor - Pagina 4
Analiza Posturilor - Pagina 5
Analiza Posturilor - Pagina 6
Analiza Posturilor - Pagina 7
Analiza Posturilor - Pagina 8
Analiza Posturilor - Pagina 9
Analiza Posturilor - Pagina 10
Analiza Posturilor - Pagina 11
Analiza Posturilor - Pagina 12
Analiza Posturilor - Pagina 13
Analiza Posturilor - Pagina 14
Analiza Posturilor - Pagina 15
Analiza Posturilor - Pagina 16
Analiza Posturilor - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza Posturilor.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de afaceri al unei societăți

I. SCRISOARE EXPLICATIVA S.C. XXX.SRL Catre : Dl. Stimate Domnule Va scriu la recomnarea care mi-a prezentat in termeni extrem de...

Analiza Posturilor de Munca

Managementul resurselor umane Managementul resurselor umane consta în ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Etapele de înființare a unei afaceri în Moldova

Introducere "Am o idee de afaceri viabilă?" Aceasta este prima întrebare de la care ar trebui să porneşti în încercarea de a găsi răspunsuri,...

Ce poate oferi managerilor o analiză comportamentală

In opinia noastra analiza comportamentala ofera managerilor instrumentele de care au nevoie pentru a fi mai eficienti, incepand prin a-i invata sa...

Management

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI 1.1. Obiectul de studiu Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca ştiinţă, s-a...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul resurselor umane

DIN PARTEA AUTORULUI Succesul, performanta si competitivitatea oricarei organizatii depind, in mare masura, de continutul si calitatea...

Perfecționarea Sistemului Motivațional în Sistemul Sanitar

CAPITOLUL I MOTIVAREA RESURSELOR UMANE 1.1. COMPONENTELE PROCESULUI DE MOTIVARE Într-o manieră generală, motivaţia poate fi definită ca procesul...

Managementul recompenselor la Hotel Select Iași

Cap1. Analiza şi descrierea posturilor 1.1 Prezentarea firmei Denumire societate: SC SELECT GRUP SA Domeniul de activitate: Hotelier Adesa...

Analiza Proiectării Posturilor și Satisfației Angajațiilor la SC Orlando Select SRL

INTRODUCERE Într-o lume în schimbare caracterizată prin criza acută a resurselor, se impune ca necesitate regândirea resursei umane, singura care...

Analiza Posturilor - SC APSA Baia-Mare

INTRODUCERE Lucrarea este structurata în patru capitole, cuprinzând descrierea postului, metode si tehnici de analiza a postului, chestionare...

Managementul Recompenselor

CAPITOLUL I Analiza şi descrierea posturilor 1.1. Prezentarea firmei Supermarketul SC Super Splendid SRL are sediul în Dorohoi, judeţul...

Analiza posturilor și planificarea necesarului de personal într-o companie multinațională

INTRODUCERE Oricare ar fi obiectivele unei organizatii, ratiunea ei de a fi, ea este creata de catre oameni si, în mod cert, nu poate functiona în...

Ai nevoie de altceva?