Analiza Posturilor de Munca

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Posturilor de Munca.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Coste Valeriu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

1. Managementul resurselor umane – pag 3
2. Organizarea muncii – pag 5
3. Diviziunea muncii – pag 6
4. Relatii de autoritate – pag 7
5. Posturile de munca – pag 9
6. Analiza posturilor de munca – pag 9
7. Fisa postului – pag 13
8. Definitii uzuale – pag 15
9. Scopul fisei postului – pag 16
10. Rolul fisei postului – pag 17
11. Satisfactia si performantele – pag 19
12. Bibliografie – pag 19
13. Studiu de caz – pag 20

Extras din document

Managementul resurselor umane

Managementul resurselor umane consta în ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea si mentinerea resurselor umane în cadrul organizatiei în vederea realizarii cu eficienta maxima a obiectivelor acesteia si satisfacerii nevoilor angajatilor.

Sunt prezentate definitii, principii, metode si tehnici de management al

resurselor umane grupate pe activitatile specifice domeniului

Pe masura ce organizatiile se dezvolta au de a face cu o serie de aspecte esentiale ale managementului resurselor umane. Managerii creeaza un plan de atragere si retinere a persoanelor cu abilitatile de care are nevoie organizatia. Implementarea planului presupune recrutarea, selectia, integrarea, instruirea, recompensarea, alegerea beneficiilor celor mai potrivite si evaluarea permanenta a performantelor pentru a se verifica daca sunt atinse obiectivele organizationale. Aceste activitati reprezinta componentele managementului resurselor umane.

Planul de resurse umane este creat în acord cu planul strategic al organizatiei. Pe masura ce organizatia identifica oportunitatile de dezvoltare disponibile, este necesara corelarea lor cu abilitatile de care va fi nevoie pentru acoperirea lor. Recrutarea, instruirea si programele de recompensare sunt create în vederea atragerii, dezvoltarii si

pastrarii oamenilor cu abilitatile necesare.

Dezvoltarea resurselor umane implica un proces de instruire a oamenilor pentru a îndeplini sarcinile de care este nevoie în organizatie. Problema consta în recunoasterea tipului de instruire de care angajatii au nevoie. Toate deciziile de instruire trebuie sa tina cont de motivarea angajatului supus formarii. Exista un numar de tehnici de instruire si elemente necesare pentru ca un program de instruire sa fie eficient.

În evaluarea performantelor este importanta atât evaluarea comportamentelor considerate adecvate, cât si a celor neadecvate, precum si acordarea echitabila a recompenselor.

Pentru asigurarea unor relatii benefice între conducere si angajati se desfasoara o serie de activitati cum sunt gestionarea conflictelor, consolidarea relatiilor cu sindicatele sau reprezentantii angajatilor si consilierea angajatilor.

Pe masura ce îsi dezvolta dimensiunile, orice organizatie se confrunta cu probleme legate

de nevoia de resurse umane.

Daca organizatia este în crestere, trebuie stabilite metode de gasire si angajare de oameni care sa posede abilitatile solicitate. Acest lucru se reflecta de obicei într-o forma de planificare a resurselor umane. Analizându-se proiectele si tendintele viitoare ale organizatiei, se estimeaza numarul de oameni de care este nevoie si tipul de abilitati si

competente pe care le solicita eventualele posturi vacante. O parte a acestui proces o reprezinta succesiunea manageriala, adica determinarea numarului de manageri care se vor pensiona si a masurii în care organizatia dispune de oameni talentati care sa-i înlocuiasca.

Dupa dezvoltarea unui plan de resurse umane, trebuie urmati un numar de pasi necesari implementarii planului. Prima parte esentiala a implementarii este determinarea numarului de oameni cu anumite abilitati de care este nevoie la un anumit moment. Urmatorul pas îl constituie recrutarea - o procedura folosita pentru atragerea oamenilor calificati sa candideze pentru posturile libere din cadrul organizatiei. Dupa ce oamenii au fost atrasi sa solicite postul, este folosita procedura de selectie pentru stabilirea persoanelor care vor îndeplini efectiv sarcinile în organizatie si care vor fi angajati.

Oamenii nou angajati trebuie sa fie învatati care sunt regulile si standardele organizatiei, iar pentru aceasta este folosit un tip de program de integrare sau orientare. Dupa ce oamenii au fost integrati în sistem, de obicei este necesar sa fie ajutati sa îsi actualizeze capacitatile, atitudinile si competentele generale, aducându-le la nivelul considerat potrivit în organizatie prin intermediul instruirii si dezvoltarii angajatilor. Odata ce oamenii au început sa functioneze în cadrul organizatiei la nivelul potrivit pare problema recompensarii lor adecvate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Posturilor de Munca.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA "ALEXANDRU IOAN CUZA" - IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR FILIALA PIATRA NEAMT