Angajarea și Salarizarea Personalului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 30887
Mărime: 828.02KB (arhivat)
Publicat de: Jeana Andrei
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Cap. 1. Angajarea resurselor umane 4
  3. 1.1. Angajarea resurselor umane 4
  4. 1.2. Integrarea resurselor umane 11
  5. 1.2.1. Integrarea profesională – definiţie şi
  6. semnificaţie 11
  7. 1.2.2. Integrarea profesională ca aspect al
  8. integrării sociale 13
  9. 1.2.3. Integrarea şi stabilitatea 16
  10. 1.2.4. Integrarea profesională şi satisfacţia 18
  11. 1.3. Drepturile şi obligaţiile angajaţilor 21
  12. Cap. 2. Salarizarea resurselor umane 28
  13. 2.1. Conceptul de salarizare 28
  14. 2.2. Politica salarială – componentă a politicii
  15. generale a organizaţiei 30
  16. 2.3. Sisteme şi forme de salarizare 33
  17. 2.4. Principiile generale ale salarizării 34
  18. 2.5. Recompensarea personalului 38
  19. 2.6. Metode salariale şi nesalariale
  20. de motivare 39
  21. 2.7. Opţiuni în administrarea sistemului
  22. de remunerare 42
  23. Cap. 3. Studiu de caz privind angajarea şi salarizarea personalului
  24. la S.C. RO ALTO GRADIMENTO S.R.L. 45
  25. 3.1. Prezentarea S.C. RO ALTO GRADIMENTO S.R.L. 45
  26. 3.2. Scurt istoric 45
  27. 3.3. Organizarea firmei 47
  28. 3.4. Angajarea personalului 48
  29. 3.5. Salarizarea personalului 53
  30. 3.5.1. Formele de salarizare 53
  31. 3.5.2. Salariul de bază 54
  32. 3.5.3.Sporurile 54
  33. 3.5.4. Premiile 55
  34. 3.5.5. Reţinerile din remuneraţii 55
  35. 3.6. Elemente de analiză generală a salariilor 56
  36. 3.6.1. Analiza productivităţii muncii 56
  37. 3.6.2. Analiza cheltuielilor cu salariile 58
  38. Cap. 4. Concluzii şi propuneri 60
  39. Anexe (anexa 1-2) 62
  40. Bibliografie 64

Extras din proiect

INTRODUCERE

"Resursele umane sunt unice în ceea ce

priveşte potenţialul lor de creştere şi

dezvoltare, precum şi capacitatea de

a-şi cunoaşte şi învinge propriile limite " (A Manolescu)

Într-un mediu economic turbulent, tot mai imprevizibil şi dificil, vitalitatea tehnică a devenit o prioritate pentru toate organizaţiile, în competiţia tot mai strânsă, atât la nivel local, dar mai ales în mediul internaţional, succese evidente au înregistrat însă nu atât întreprinderile care au reuşit să ţină pasul cu tehnologia, cât cele preocupate deopotrivă şi de valorizarea capitalului uman. Rezultatele din ultimii ani demonstrează că managerii care au descoperit, prin reînnoirea sistemelor de gestiune a resurselor umane, cum să ridice nivelul de competenţă al salariaţilor, cum să delege autoritatea la toate nivelurile, în ce fel să mobilizeze oamenii sau cum să utilizeze dinamismul echipelor, au reuşit să facă mai uşor faţă provocărilor sau crizelor economice.

În domeniul resurselor umane, pentru a avea succes şi mai ales pentru a supravieţui, organizaţiile în general şi firmele în special trebuie să soluţioneze următoarele aspecte:

- identificarea calificărilor sau a aptitudinilor şi alegerea candidaţilor care corespund cel mai bine cerinţelor posturilor nou create sau vacante;

- identificarea şi atragerea candidaţilor competitivi folosind cele mai adecvate metode, surse sau medii de recrutare;

- respectarea legislaţiei în domeniul referitor la oportunităţi egale de angajare şi corectarea practicilor discriminatorii existente sau a unor dezechilibre.

Înainte de a se lua decizia de angajare a unor noi solicitanţi este necesar să se verifice realitatea nevoii de recrutare şi să se ia în considerare şi posibilităţile de realizare a altor alternative. Mai exact, dacă un post există nu înseamnă şi că este necesar să existe; dacă postul a rămas vacant, există posibilitatea de a-l desfiinţa. Se poate decide transferul sarcinilor unui alt post sau se poate păstra postul vacant când se schimbă unele circumstanţe. Din această perspectivă, nevoile de recrutare pot fi strategice, deoarece răspund unor nevoi pe termen lung, pot răspunde unor urgenţe temporare sau unor cerinţe conjuncturale sau pot fi legate de mişcările interne de personal (promovare, transferuri, dezvoltări).

Recrutarea personalului poate avea caracter permanent şi sistematic sau se poate realiza numai atunci când apare o anumită necesitate. Dacă recrutarea resurselor umane se desfăşoară continuu şi sistematic, organizaţia are avantajul menţinerii unui contact permanent cu piaţa muncii.

De asemenea, recrutarea resurselor umane poate fi spontană sau provocată, când organizaţia doreşte să ocupe un anumit post. Recrutarea resurselor umane este procesul managerial de menţinere şi dezvoltare a celor mai adecvate surse interne şi externe necesare asigurării cu personal competitiv în vederea realizării obiectivelor organizaţiei. Astfel, recrutarea poate fi un proces activ mai ales când organizaţia îşi propune menţinerea şi păstrarea legăturilor ori contactelor cu sursele externe de recrutare.

Activitatea de recrutare poate deveni o activitate complexă şi extrem de costisitoare, care necesită o atenţie deosebită în ceea ce priveşte consecinţele organizaţionale interne şi externe, precum şi necesităţile de resurse umane existente şi viitoare. De aceea, în cadrul funcţiunii de resurse umane recrutarea personalului tinde să devină o activitate de sine-stătătoare. Recrutarea personalului este considerată de numeroşi specialişti ca fiind baza întregului proces de asigurare cu personal din exteriorul organizaţiei, folosind cât mai multe metode sau surse posibile de recrutare.

Astăzi în multe ţări ale lumii, dezvoltarea managementului resurselor umane trece printr-o perioadă de profunde schimbări, în conformitate cu strategiile în domeniul salarizării, strategii care servesc ca fundament pentru elaborarea politicilor salariale privite, în general, ca instrumente specifice operaţionale de realizare a obiectivelor strategice.

După cum afirmă unii specialişti în domeniu, ca de exemplu Raymond L. Hilgert şi George T. Milkovich, administrarea salarizării este un domeniu de bază al managementului resurselor umane deşi această administrare este adesea considerată ca o funcţie specializată.

Dezvoltarea unei politici salariale este o activitate complexă care impune luarea în calcul a tuturor sarcinilor şi funcţiilor de bază ale salariului, a corelaţiilor dintre acesta şi diferitele variabile economice şi sociale precum şi a implicaţiilor acestor variabile asupra intereselor, de cele mai multe ori divergente ale agenţilor economici. Adesea cel mai important element al costurilor de producţie pentru un întreprinzător este salariul pe care trebuie să-l plătească angajaţilor săi.

Salariul nu este expresia reală a preţului forţei de muncă, ci se formează pe baza percepţiei sociale referitoare la nivelul veniturilor, dar şi a sistemelor de negociere a veniturilor salariale. Deci, salariul se „fixează” în afara pieţei forţei de muncă în funcţie de nivelul prezent al preţurilor la bunurile de consum şi al anticipaţiilor referitoare la evoluţia ratei inflaţiei.

Pentru posesorul de forţă de muncă însă, salariul reprezintă un venit fiind principalul mijloc de existenţă a sa şi al familiei sale, iar reacţia acestuia va fi de a încerca să maximizeze salariul nu numai pentru a avea un minim necesar, dar şi pentru a avea un salariu cât mai mare.

Prin urmare în lucrarea de faţă, în capitolele acestei lucrări:

- definesc angajarea, integrarea şi salarizarea personalului;

- prezint politica salarială - componentă a politicii generale a organizaţiei;

- redau principiile sistemului de salarizare;

- prezint sistemele şi formele salarizării;

- am specificat metodele salariale şi nesalariale de remunerare;

- am realizat un studiu de caz despre angajarea şi salarizarea personalului la S.C. RO ALTO GRADIMENTO S.R.L.

CAP. 1. ANGAJAREA RESURSELOR UMANE

1. 1. ANGAJAREA RESURSELOR UMANE

Angajarea, este etapa finală a acestui amplu proces, care trebuie să se efectueze respectând în primul rând legislaţia muncii în vigoare. Între organizaţie şi candidatul selectat se încheie un contract de muncă, în care sunt stipulate toate obligaţiile şi drepturile celor două părţi contractante, în anumite situaţii, se poate practica angajarea de probă, pe o durată determinată cuprinsă între o lună şi şase luni.

Rezultatele procesului de recrutare, selecţie şi angajare sunt influenţate, în mare măsură, de importanţa care se acordă de către management acestei activităţi, precum şi de eficacitatea criteriilor, mijloacelor şi a metodelor alese.

Putem concluziona că, ocuparea unui loc de muncă necesită o strategie bine precizată. Fiecare om are şansa să ocupe un post numai dacă demonstrează că posedă pregătirea, calităţile şi abilităţile necesare.

Pe de altă parte, fiecare individ trebuie să ştie cum să-şi pună in evidenţă cunoştinţele şi calităţile pe care le posedă, să-şi elaboreze strategii şi planul propriei cariere.

Un model de recrutare, selecţie şi angajare a resurselor umane

Etapa 1: RECRUTAREA presupune parcurgerea următoarelor faze:

Identificarea şi stabilirea necesarului do resurse umane

Nevoia de recrutare este semnalată printr-o cerere, întocmită de conducătorul ierarhic al subdiviziunii organizatorice unde a apărut un nou post sau un post vacant, în urma calculului necesarului de resurse umane

Cererea trebuie să conţină informaţii privind denumirea postului de muncă, termenele de încadrare, nivelul de calificare necesar; etc.

Această cerere se transmite compartimentului de resurse umane, unde se centralizează aceste cereri şi care urmează să lanseze campania de recrutare.

Evaluarea şi definirea postului de muncă

Analiza cererii de recrutare implică si o aprofundare în ceea ce priveşte cerinţele postului (nivel de cunoştinţe, experienţa necesară, calităţi, aptitudini etc).

Evaluarea permite o mai bună precizare a criteriilor de recrutare şi selecţie, precum şi identificarea unor posibile incongruenţe intra şi interstatus.

Descrierea postului este necesară şi în vederea prezentării postului candidaţilor. scrierea trebuie să fie realistă, pentru a diminua riscul insatisfacţiei din faza integrării noului angajat.

Documentul utilizat în acest scop este „fisa postului", al cărei conţinut trebuie să conţină următoarele aspecte: identificarea postului; descrierea podului; exigenţele postului.

De specificat că ,,fişa postului" nu este un document stas, ci fiecare organizaţie îşi elaborează aceste fişe în funcţie de domeniul funcţional şi de specificul postului de muncă respectiv.

Pe baza analizei postului se identifică incongruentele ce pot să apară intrastatus sau inter-status şi care trebuie eliminate, luând anumite măsuri de ajustare sau reproiectare a posturilor.

Preview document

Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 1
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 2
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 3
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 4
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 5
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 6
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 7
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 8
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 9
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 10
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 11
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 12
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 13
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 14
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 15
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 16
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 17
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 18
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 19
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 20
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 21
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 22
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 23
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 24
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 25
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 26
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 27
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 28
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 29
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 30
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 31
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 32
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 33
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 34
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 35
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 36
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 37
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 38
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 39
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 40
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 41
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 42
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 43
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 44
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 45
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 46
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 47
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 48
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 49
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 50
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 51
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 52
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 53
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 54
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 55
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 56
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 57
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 58
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 59
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 60
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 61
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 62
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 63
Angajarea și Salarizarea Personalului - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Angajarea si Salarizarea Personalului.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind Motivarea Resurselor Umane

ARGUMENT PRIVIND ALEGEREA TEMEI „Oamenii contează, iar în lumea afacerilor, modul în care ştii să te apropii de ei şi să-i conduci constituie...

Managementul Resurselor Umane

CAPITOLUL I INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Organizaţiile şi resursele umane Analiza sistemică a organizaţiilor economice pune...

Managementul Salarizării Personalului

CAPITOLUL. I. Managementul Salarizări Resurselor Umane 1.1. DEFINIREA UNOR NOTIUNI 1.1.1. Salariul reprezintă suma de bani prevăzută în...

Managementul resurselor umane la o firmă de construcții

1. DESCRIEREA FIRMEI SC URBAN PROIECT SA este o firma localizata in Barlad, judetul Vaslui, infiintata in anul 1994. Activitatea de baza a firmei...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Politica Salarială a Firmei

POLITICA SALARIALA A FIRMEI Existenta sociala si organizationala se mentine si astazi sub influenta unor nevoi si factori motivationali. Salariul...

Analiza și Proiectarea Posturilor

ANALIZA SI PROIECTAREA POSTURILOR Postul componenta a structurii organizatorice Componentele postului Caracteristicile postului Fisa postului...

Te-ar putea interesa și

Salarizarea în România

Capitolul I Considerații preliminare I.1.Evoluții istorice privind sistemul românesc de salarizare Primele reglementări legale ale salarizării...

Aspecte ale Managementului Resurselor Umane în Cadrul SC Ambient SRL

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI PRIVIND MANAGEMETUL RESURSELOR UMANE 1.1 Resursa umană, principala resursă a organizaţiei Ocupând un loc bine delimitat...

Motivarea - Armă Strategică în Managementul Firmei

INTRODUCERE La ora actuala managementul resurselor umane a devenit un domeniu caruia i se acorda o importanta deosebita în cadrul oricarei...

Contabilitatea Salariilor și Studiu de Caz la SC Liliacul SA

INTRODUCERE Începând cu data de 1 ianuarie 2005 a intrat în vigoare, în România, un nou sistem de impunere a veniturilor din salarii, respectiv...

Resursa umană - recunoaștere și evaluare - studiu de caz la SC X SRL

INTRODUCERE Entităţile economice au un rol hotărâtor în dezvoltarea economică a oricărei ţări, prin crearea de valoare adăugată. Indiferent dacă...

Componente Manageriale în Procesul de Dezvoltare a Resurselor Umane

INTRODUCERE Dacă ne gândim la schimbările petrecute în ultimii zece ani în economia românească, una dintre cele mai importante, la nivel de...

Salarizarea

CAPITOLUL I. PROBLEME GENERALE PRIVIND SALARIUL ŞI SISTEMUL DE SALARIZARE Secţiunea 1. Remunerarea muncii – instrument indispensabil dezvoltării...

Contabilitatea Drepturilor Salariale

Capitolul 1 Prezentarea S.C. Hidroelectrica S.A Bucuresti, Sucursala Hidrocentrale Cluj 1.1 Scurt Istoric In procesul de dezvoltare al...

Ai nevoie de altceva?