Avantaje si Dezavantaje ale Carierei in Administratie Publica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Avantaje si Dezavantaje ale Carierei in Administratie Publica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

1.Conceptul de carieră.3
2.Mituri ale carierei.6
3.Cariera şi dezvoltarea ei de-al lungul vieţii.8
4.Categoriile de funcţionari publici.10
5.Structura carierei funcţionarilor publici.12
6.Avantajele carierei în administraţia publică.13
7.Dezavantajele carierei în administaţia publică.19
8.Concluzii.21

Extras din document

„Se poate guverna de departe,

dar se poate administra numai de aproape”

Decret francez 1852

1.Conceptul de carieră

Deşi în limbajul curent noţiunea de carieră este larg folosită, conceptul de carieră are numeroase inţelesuri,neexistând până în prezent o definiţie oficială unanim acceptată care să întruneasă consensul specialiştilor în literatura de specialitate fiind cunoscute diferite formulări sau numeroase opinii.

a) Înţelesul popular al termenului de carieră este asociat cu ideea de mişcare ascendentă sau de avansare a unei persoane într-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obţine mulţi bani.mai multă responsabilitate sau de a dobândi mai mult prestigiu şi mai multă putere.

O carieră se referă la situaţii diferite pentru oameni diferiţi.Este posibil ca un individ să gândească cariera ca o serie de posturi diferite în firme diferite, în timp ce un alt individ vede cariera sa similară cu o ocupaţie.

b) Tradiţional, termenul de carieră este asociat doar cu aceea care deţin roluri manageriale sau ocupă posturi bine plătite.

Treptat însă, conceptul de carieră a dobândit o accepţiune mult mai largă şi o aplicabilitate tot mai globală.Astfel, devenind deosebit de complex,conceptul de carieră are în vedere atât întregul personal al firmei,cât şi dezvoltarea în cadrul postului deţinut sau chiar în cadrul altor ocupaţii(gospodari, mame, taţi, muncitori, voluntari, lideri ai vieţii civile etc.), deoarece capacitatea unei persoane de a face faţă unor noi servicii sau responsabilităţi mai mari creşte pe măsură ce timpul creşte şi se acumulează experientă.De exemplu, un angajat poate rămâne în cadrul aceluiaşi post, acumulând şi dezvoltând deprinderile necesare,având o mai mare libertate, independenţă şi autoritate de decizie, beneficiind de o renumerare mai mare sau de condiţii de muncă mai bune, fără a avea o mişcare ascendentă în ierarhia profesională sau organizaţională. De asemenea este posibilă mişcarea unui individ pe diferite posturi din organizaţii sau din domenii diferite.

În sfârşit, deşi conceptul de carieră este clar legat de muncă, acesta trebuie să fie suficient de larg pentru a include nu numai experienţa muncii ci şi modul de viaţă sau condiţiile de trai, deoarece viaţa extraprofesională a unei persoane joacă un rol deosebit în cadrul carierei.

Cu alte cuvinte, cariera reprezintă un aspect important şi o parte însemnată din viaţa unui individ, la rândul ei, reprezintă o permanentă luptă pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor personale. Astfel, indivizii sunt, de obicei, dornici să-şi dezvolte cariere care ţin cont atât de nevoile personale şi familiale, inclusiv educaţia copiilor, cât şi carierele partenerilor sau de calitatea vieţii.

Potrivit literaturii de specialitate, conceptul de cariere are mai multe înţelesuri:

• Carieră = avansare. Această viziune a carierei presupune mobilitate, de obicei ascensiunea într-o organizaţie sau în ierarhia profesională.

• Carieră = profesie. Potrivit acestui punct de vedere anumite ocupaţii constituie o carieră (manageri, profesionişti, militari), în timp ce alte ocupaţii sunt gândite ca „posturi”(ospătari, muncitori necalificaţi sau vânzători).

• Carieră = succesinea de posturi de-a lungul vieţii. În această viziune cariera reprezintă istoria unor posturi individuale. Alţi autori înteleg prin carieră succesiunea de funcţii, în ordinea crescătoare a prestigiului prin care trece angajatul în mod ordonat după o regulă previzibilă. De asemenea Gary Johns, în lucrarea sa de referinţă „Comportament organizaţional”prezintă cariera ca „o succesiune evolutivă de activităţi şi poziţii profesionale pe care le atinge o persoană ca şi atitudinile, cunoştiinţele şi competenţele asociate care se dezvoltă de-a lungul timpului”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Avantaje si Dezavantaje ale Carierei in Administratie Publica.doc