BMW - Studiu de Caz

Proiect
9.3/10 (7 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9494
Mărime: 2.21MB (arhivat)
Publicat de: Achim Popescu
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Razvan Stan
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE RELATII ECONOMICE INTERNATIONALE

Cuprins

  1. I. PREZENTARE GENERALA
  2. 1. Prezentarea firmei.3
  3. 2. Prezentarea produselor.4
  4. 3. Concurenta.8
  5. II. PLANIFICARE
  6. 1. Misiunea BMW.9
  7. 2. Valorile BMW.9
  8. 3. Strategie.9
  9. III. ORGANIZARE
  10. 1. Structura companiei.11
  11. 2. Firma mama  BMW Group.12
  12. 3. Filiala România  Automobile Bavaria.13
  13. 4. Organizarea departamentelor.13
  14. 4.1. Departamentul productie.13
  15. 4.2. Departamentul marketing.15
  16. 4.3. Departamentul financiar.17
  17. 4.4. Departamentul juridic.18
  18. 4.5. Departamentul resurse umane.19
  19. 4.6. Departamentul IT.21
  20. IV. COORDONARE  POLITICA DE RESURSE UMANE
  21. 1. Planificarea resurselor umane.23
  22. 2. Analiza posturilor.23
  23. 2.1. Fise de post.24
  24. 3. Planificarea necesarului de posturi.26
  25. 4. Recrutare.26
  26. 5. Selectare.27
  27. 6. Motivarea personalului.28
  28. V. POLITICA DE CONTROL
  29. 1. Etapele realizarii unui control eficient.31
  30. 1.1. Stabilirea standardelor.31
  31. 1.2. Evaluarea performantelor.32
  32. 1.3. Compararea perfomantelor cu standardele.32
  33. 1.4. Luarea unei decizii.32
  34. 2. Performante supuse controlului.32
  35. 2.1. Performantele financiare.32
  36. 2.2. Perfomantele calitatii.33
  37. 2.3. Performantele personalului.34

Extras din proiect

I. PREZENTARE GENERALA

1. PREZENTAREA FIRMEI

Pietrele de temelie ale imperiului BMW dateaza înca din 1916 în München, când Franz-Josef Popp si Max Friz înfiinteaza Bayerische Flugzeug-Werke (Industria Bavareza de Avioane), în data de 7 martie. Astfel, contrar asteptarilor, începuturile BMW au constat din productia de motoare de avioane, si nu masini. Doi ani mai târziu compania este redenumita Bayerische Motoren Werke GmbH (Industria Bavareza de Automobile), de unde si initialele BMW. Razboiul în desfasurare asigura companiei o crestere rapida si, având ca scop expansiunea, firma construieste o fabrica încapatoare chiar lânga aeroportul Oberwiesenfeld din München si continua sa construiasca motoare pentru avioanele militare pâna în 1918.

Intrarea grupului BMW în productie s-a produs în 1928 când BMW a preluat o alta companie germana, Fahrszenwerk Eisenach, care intrase în serioase probleme financiare si care construise masini înca din 1896.

Succesul repurtat în vânzari a permis grupului BMW sa supravietuiasca crizei mondiale ce a urmat caderii bursei de pe Wall Street din octombrie 1929. În aceasta perioada, o masina mica la un pret redus constituia mijlocul principal de transport.

Lansarea primului model complet nou al BMW s-a produs în 1933 o data cu realizarea primului model cu sase cilindri 303, conceput pentru amatorii de viteza, eleganta si prestigiu de la o masina mica si economica.

Cel de-al Doilea Razboi Mondial a determinat oprirea productiei de masini, motiv pentru care uzina din München s-a axat pe producerea de motoare de avioane, inclusiv a primului motor cu reactie din lume. Din cauza scaderii vânzarilor si a consecintelor razboiului, ani de zile BMW s-a confruntat cu o criza serioasa de fonduri.

În 1959, BMW a fost în pericol de a fi preluat de Daimler Benz. În cele din urma, preluarea a esuat. Un pachet de 65% din actiuni a fost preluat de Dr. Herbert Quandt, principalul responsabil de schimbarea situatiei financiare a companiei. Odata cu lansarea modelului de dimensiuni medii BMW 1500 în 1961 BMW îsi recâstiga pozitia meritata si porneste noi proiecte cu o încredere împrospatata.

În anii 1960, BMW îsi dezvolta o strategie de piata de tip nisa, segmentul de piata atacat fiind spatiul creat între masina de familie pentru masele largi de populatie si masina foarte mare, foarte scumpa pentru oficiali.

La începutul anilor 80 BMW construieste Centrul de Cercetare si Inovatie (FIZ). Centrul este constituit din departamente de design, constructie si testare, o unitate pentru constructia de prototipuri si o fabrica pilot. Primele echipe încep lucrul în 1985. Deschis oficial în 1990, FIZ a continuat sa îsi mareasca portofoliul de activitati.

Cu marcile BMW, MINI si Rolls-Royce Motor Cars, BMW Group s-a concentrat pe segmentul premium al pietei internationale de automobile înca din 2000. În anii urmatori, lansarea BMW Seria 1 a însemnat o expansiune a gamei de modele în segmentul premium al clasei mici si mijlocii, iar BMW Seria 6 a realizat acelasi lucru în segmentul modelelor Coupé si Convertible mari. Marca MINI a fost lansata iar productia a început la fabrica Oxford în 2001. În 2003, BMW Group si-a asumat responsabilitatea marcii pentru Rolls-Royce Motor Cars. În acelasi timp, Sediul Central Global si fabrica din Goodwood au fost construite.

2. PREZENTAREA PRODUSELOR

Gama de produse BMW în România este una foarte variata, cuprinzând atât întreaga oferta de automobile, cât si pe cea de motociclete. Astfel sunt satisfacute exigentele tuturor clientilor, de la cei care prefera o masina de familie, pâna la cei care cauta adrenalina într-un automobil super sportiv dar si luxos.

Seria 1 de la BMW este una care acopera segmentul clasei compacte, având totusi atât valentele unei masini de familie, trasaturi business, cât si sport.

Spuneam în introducere ca BMW acorda o mare atentie detaliului, ca fiecare element este finisat pentru a crea o senzatie unica. Pornind de la design, Seria 1 convinge prin capota alungita si silueta unui coupé ca este dedicata placerii de a conduce. Aceasta este asigurata de motorizarile care ofera performante generoase cu un consum rezonabil de combustibil, de distributia ideala 50/50 a greutatii fata-spate, sau de sistemele de asistenta precum DSC (Controlul Dinamic al Stabilitatii) si sistemul inteligent de airbag-uri, stopurile de frâna cu doua grade de intensitate si anvelopele cu sistem de rulare în caz de pana.

Avansând la noua Serie 3, aceasta vine sa descompuna caracteristicile polivalente ale Seriei 1 în modele specializate dupa preferinte, în Sedan, Cabrio, Touring si Coupé. Modelele Sedan sunt cele cu 4 usi, descrise de catre producator precum limuzine sportive, potrivite atât la o deplasare oficiala cât si ca autoturisme sportive. Acest amanunt este de altfel caracteristic pentru toate modelele, deoarece BMW foloseste mereu motoare cu mai multi cai putere decât are cineva nevoie în deplasarile zilnice. Nu este totusi un lucru negativ, acest lucru asigurând un raspuns prompt al masinilor la comenzile soferului, care va fi încântat de rezultate. Modelele Cabrio sunt cele decapotabile, ideale pentru o plimbare relaxanta pe timp de vara, iar cele Touring sunt ideale pentru familii care pleaca în concediu, având portbagajul marit. În cele din urma gama Coupé este formata din modele cu 2 usi, cu un caracter strict sportiv. Dupa cum se observa, Seria 1 contine câte putin din toate aceste elemente pe care aici le întâlnim separate pe modele dedicate, unul pentru lux si sportivitate combinate, altul pentru relaxare în aer liber, altul pentru familie si ultimul pentru sportivitate pura.

O tendinta usor de remarcat este aceea a spatiului interior care creste odata cu cifra din dreptul seriei BMW din care masina face parte. Astfel, din Seria 5 fac parte limuzine ce adauga un plus la capitolul confort al pasagerilor, dar si un spatiu de depozitare mai amplu, facând din modelul Seria 5 Touring masina de familie perfecta. Este dotata cu cele mai noi sisteme care asigura confort si siguranta maxime. Ca o dovada ca este destinata vacantelor în familie, fiecare pasager are un loc la fereastra, chiar si pasagerul din mijloc, pentru a putea

admira peisajul. Cum este posibil? Simplu, prin includerea unui tavan din sticla; acesta, pe lânga asigurarea unei panorame reusite, are si functie de ventilatie.

Seria 6 nu respecta acea tendinta de care am vorbit mai devreme, în sensul ca daca ar urma aceeasi linie ar fi mai spatioasa decât modelele seriilor anterioare; este însa o serie dedicata sportivitatii combinate cu luxul specific BMW. Este disponibila în doua variante, Coupé si Cabrio, ambele echipate cu motoare puternice si având dotari inovatoare precum sistemul de mentinere a distantei fata de masina din fata sau informatiile utile disponibile direct pe parbrizul masinii (un fel de holograma), pentru a nu pierde contactul vizual cu drumul.

Preview document

BMW - Studiu de Caz - Pagina 1
BMW - Studiu de Caz - Pagina 2
BMW - Studiu de Caz - Pagina 3
BMW - Studiu de Caz - Pagina 4
BMW - Studiu de Caz - Pagina 5
BMW - Studiu de Caz - Pagina 6
BMW - Studiu de Caz - Pagina 7
BMW - Studiu de Caz - Pagina 8
BMW - Studiu de Caz - Pagina 9
BMW - Studiu de Caz - Pagina 10
BMW - Studiu de Caz - Pagina 11
BMW - Studiu de Caz - Pagina 12
BMW - Studiu de Caz - Pagina 13
BMW - Studiu de Caz - Pagina 14
BMW - Studiu de Caz - Pagina 15
BMW - Studiu de Caz - Pagina 16
BMW - Studiu de Caz - Pagina 17
BMW - Studiu de Caz - Pagina 18
BMW - Studiu de Caz - Pagina 19
BMW - Studiu de Caz - Pagina 20
BMW - Studiu de Caz - Pagina 21
BMW - Studiu de Caz - Pagina 22
BMW - Studiu de Caz - Pagina 23
BMW - Studiu de Caz - Pagina 24
BMW - Studiu de Caz - Pagina 25
BMW - Studiu de Caz - Pagina 26
BMW - Studiu de Caz - Pagina 27
BMW - Studiu de Caz - Pagina 28
BMW - Studiu de Caz - Pagina 29
BMW - Studiu de Caz - Pagina 30
BMW - Studiu de Caz - Pagina 31
BMW - Studiu de Caz - Pagina 32
BMW - Studiu de Caz - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • BMW - Studiu de Caz.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea performanțelor la Arpechim Pitești

EVALUAREA PERFORMANTELOR LA SUCURSALA ARPECHIM PITESTI CAPITOLUL I EVALUAREA PERFORMANTELOR 1.1. Evaluarea performantei - componenta de baza a...

Analiza Diagnostic în Domeniului Resurselor Umane

1 Prezentarea Societatii comerciale 1.1 Scurt istoric si date de identificare SC Humanset SRL este o societate cu capital privat, cu raspundere...

Formele activității de antreprenoriat - funcțiile marketingului

INTRODUCERE Perspectiva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, globalizarea economiei mondiale, mediul concurenţial cu reguli...

Antreprenoriatul Feminin - Femeia Manager în România

1. Managementul în afaceri 1.1. Managementul şi antreprenoriatul Cuvântul „management” derivă din latinescul „manus” (mână) şi reprezintă ca...

Unilever

Scopul proiectului: Proiectul final vizează descrierea și analiza planificării, organizării, coordonării și controlului activităților unei...

Proiect Management - Herbalife

Cap1. 1.1 Istoricul firmei - Fondata in 1980; - Lider mondial in domeniul nutritiei; - Are reprezentante in 64 de tari; - Companie cotata la...

Organigrama departamentului Resurse Umane

Total posturi =5 ANAIZA POSTURILOR DIRECTORUL DE RESURSE UMANE are de indeplinit urmatoarele sarcini: - Planifică, organizează şi supraveghează...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Te-ar putea interesa și

Marketingul Electronic

Ce este Internetul? Internetul este o retea mondiala de zeci de mii de computere de mare capacitate, conectate intern ele. Persoane particulare si...

Strategii de Pătrundere pe Piețele Internaționale

1. Importanta si motivatia de internationalizare si patrundere pe pietele internationale 1.1. Importanta procesului de internationalizare În...

Politica de Distribuție

ARGUMENT Nu o singură dată mi s-a întâmplat ca, intrând într-un magazin, să văd o inscripţionare de genul “adaos comercial 30-50%”. Mă întrebam...

Intrarea firmelor străine în sistem franciză pe piața românească - studiu de caz KFC România

INTRODUCERE Dacă vedem pe cineva intrând într-o afacere, acumulând experienţa, dezvoltându-se şi având succes, s-ar putea să dorim şi noi să...

BMW - studiu de caz, structura vânzărilor

BMW Group Romania, reprezentanta marcilor premium BMW si Mini in Romania, a comercializat in primul semestru al acestui an cu 36,7% mai multe...

Modelul premiilor Deming și Baldrige a calității

Premiile pentru calitate se acordă în urma evaluării performanţelor obţinute de întreprinderi prin introducerea Managementului Calităţii Totale...

Supply Chain Management - Proiect Colectiv BMW

1.Istoricul aparitiei firmei BMW „Experienţa noastră în domeniul construcţiei de motociclete, ne-a făcut să ne extindem înspre construcţia de...

Relații Publice în Marketing

Ce sunt relaţiile publice? Relaţiile publice reprezintă un domeniu complex al activitaţii umane, respectiv al comunicării interumane, fiind un...

Ai nevoie de altceva?