Comportament organizațional - leadership - schimbare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 11086
Mărime: 53.15KB (arhivat)
Publicat de: Valer Cîrstea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandrina Deaconu
Proiectul a fost prezentat in decembrie 2009. A fost prezentat in cadrul ASE - master

Cuprins

  1. Introducere pag. 3
  2. Capitolul 1
  3. Leadership – teorie, caracteristici, stiluri pag. 6
  4. 1.1. Caracteristicile unui lider pag. 11
  5. 1.2. Cercetarea comportamentului liderilor / managerilor pag. 13
  6. 1.3. Modele si stiluri de leadership pag.20
  7. Capitolul 2
  8. Stadiul cunoasterii pag.24
  9. Situatia in organizatie pag.24
  10. Capitolul 3
  11. Contributia personala pag.27
  12. Concluzii pag.29
  13. Bibliografie pag.31

Extras din proiect

INTRODUCERE

Traim in era societatii de consum din lumea globalizata a acestui inceput de mileniu in care avem lideri de piata la carti, cosmetice, masini si aproape orice produs imaginabil este un lucru aproape obisnuit astazi. A existat o perioada in care eram obisnuiti sa folosim termenul de lider doar pentru personalitati ale vietii politice. Democratizarea vietii sociale in zonele mai privilegiate ale lumii decat cele ale Europei Centrale si de Est a dus la democratizarea utilizarii conceptului de lider. Termenul a inceput sa se extinda si sa se foloseasca si in afara zonelor de traditie ale utilizarii sale - respectiv cel militar si politic. Leadership-ul reprezinta un atribut dorit si cerut de organizatii managerilor lor. Liderii au încredere în propriile forte si genereaza încredere celorlalti. În preajma adevaratilor lideri, angajatii se simt mai competenti si gasesc munca mai interesanta. Leadership-ul se afla în relatie directa cu capacitatea de a influenta comportamentul oamenilor.

Leadership reprezinta “capacitatea unui individ de a influenta, motiva si a da posibilitatea altora de a contribui impreuna cu eficacitatea si succesul unei organizatii unde sunt membrii” Leadership-ul presupune abordarea mai multor aspecte. Uneori se refera la posesia unor atribute personale, cum ar fi curajul, ambitia, hotarârea sau carisma. Alteori, se refera la detinerea unei pozitii care confera putere, autoritate si responsabilitate. Probabil ca cea mai apropiata de o definitie de consens a leadership-ului este ca acesta reprezinta un proces de influenta sociala, desi acelasi lucru poate fi spus despre cele mai multe dintre experientele care implica mai mult de o persoana.

Leadership-ul reprezinta capacitatea unei persoane de a stabili anumite obiective si de a-i determina pe ceilalti sa-l urmeze în realizarea acestora pe baza unei puternice implicari afective si operationale. Leadership-ul implica o actiune colectiva în asa fel încât sa aduca schimbari semnificative, sporind competenta si motivatia tuturor celor implicati, adica actiunea în care mai mult de un individ influenteaza procesul. Leadership-ul este un proces continuu, nu un eveniment, nici implementarea unui proiect sau inspiratia unei idei marete. Adevaratul leadership apare atunci când adeptii aleg sa-i urmeze pe liderii lor – din credinta în ei si în viziunea lor. Leadership-ul este influentat, daca nu chiar determinat de cultura si de experienta de viata. Trecerea la economia de piata este conditionata decisiv de implementarea în toate componentele economiei a managementului performant realizat de catre managerii profesionisti. În ultimul deceniu, leadership-ul s-a conturat ca o componenta majora a managementului, prezentând însa o specificitate si autonomie aparte, având o influenta majora, nu rareori chiar decisiva asupra performantelor organizatiilor. Ca urmare, prezinta o utilitate deosebita cunoasterea si luarea în considerare a elementelor de baza privind leadership-ul managerial, de catre toti cei care exercita sau sunt antrenati în procesele manageriale în societati comerciale, administratia publica, ministere etc. Leadership-ul - unul dintre elementele cele mai frecvent examinate si actuale ale managementului - comporta o mare varietate de abordari.

În acceptiunea sa leadership-ul este procesul prin care o persoana stabileste un scop sau o directie pentru una sau mai multe persoane si-i determina sa actioneze împreuna cu competenta si deplina dedicare în vederea realizarii lor.

LEADERSHIP = Viziune x motivatie x elan

Oricine se angajeaza personal, ca împreuna cu echipa sa sa creeze viziune , motivatie si elan va fi potrivit mai mult ca sigur ca lider. Cei mai multi dintre noi au un punct forte. Puteti de exemplu sa fiti mai priceput la dezvoltarea unei viziuni din punct de vedere intelectual, artistic sau în ce priveste stabilirea de contacte personale si aptitudinea de a vinde ori de a mentine elanul in calitate de manager. Dar pentru a ajunge la carisma în leadership trebuie sa atingeti motivul pentru care aptitudinile sunt înmultite, nu pur si simplu adunate. Leadership-ul implica aproape intotdeauna initierea si propagarea schimbarii. În zilele noastre , într-o lume în care nu exista stari de fapt date, nici un lider nu poate prezida linistit o organizatie pe care nu o dezvolta. De exemplu, daca liderul poate aparea uneori un simplu purtator de cuvant al echipei sau al organizatiei, el rareori este o simpla marioneta. Invariabil, liderul îsi foloseste acest rol pentru a crea o viziune comuna, motivatie sau elan. Chiar si atunci cand e vizibil ca purtator de cuvant, liderul este un intrument al schimbarii.

Leadership-ul poate fi definit ca abilitatea unei persoane de a exercita un tip de influenţă prin intermediul comunicării asupra altor persoane, orientându-le spre îndeplinirea anumitor obiective. Prin leadership desemnăm capacitatea unui leader, a unui cadru de conducere de a determina un grup de persoane să conlucreze cu acesta în realizarea unui anumit obiectiv, pe baza puternicei lor implicări afective şi operaţionale.

Leadership-ul presupune anumite calităţi native, care printr-o pregătire adecvată pot fi sensibil sporite, aceasta reflectându-se în amplificarea influenţei leaderului asupra celor din subordine. În organizaţiile din ziua de azi, liderii adevăraţi fac diferenţa. Caracteristicile esenţiale ale leadership-ului, precum şi stilurile de leadership sunt pe de o parte elemente de personalitate definitorii şi moştenite din perioada copilăriei sau din naştere, iar pe de altă parte sunt aspecte învăţate de-a lungul anilor de activitate profesionala, învăţate în seminarii sau de la mentori. Dacă trăsăturile esenţiale sunt naturale sau cultivate, este o întrebare la care probabil nu se va putea răspunde cu exactitate niciodată. Majoritatea specialiştilor considera însă că în mare măsura, trăsăturile esenţiale şi definitorii pentru un leadership de succes se pot învăţa şi cultiva.

Prima şi cea mai importantă caracteristică a leadership-ului este determinarea individului, dorinţa sa de a deveni lider. La un moment dat în timp, liderii decid că trebuie să inspire celorlalţi viziune, să conducă cursul evenimentelor şi să inspire succesul către ceilalţi. Leadership-ul cere ca individul să practice dominaţia şi să preia conducerea. Liderii de succes aleg să conducă. Aceasta este cea mai importantă caracteristică a lor: alegerea de a fi lideri. Pe lângă acest aspect există însă şi alte caracteristici ce definesc portretul unui lider de succes:

- liderul este persoana pe care ceilalţi aleg să o urmeze;

Preview document

Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 1
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 2
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 3
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 4
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 5
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 6
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 7
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 8
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 9
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 10
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 11
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 12
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 13
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 14
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 15
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 16
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 17
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 18
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 19
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 20
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 21
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 22
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 23
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 24
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 25
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 26
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 27
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 28
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 29
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 30
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 31
Comportament organizațional - leadership - schimbare - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Comportament Organizational - Leadership - Schimbare.doc

Alții au mai descărcat și

Leadership-ul

INTRODUCERE “Starea lipsita de stres se numeste moarte” Selye Stresul psihic însoţeşte orice activitate în care omul este angajat, fiind o...

Management și Comportament Organizațional

1. Delimitării conceptuale. În relizarea referatului mi-am propus să definesc pe scurt organizaţiile, comportamentul organizaţional şi să examinez...

Manageri și Leadership

1. MANAGERI 1.1. DEFINIREA MANAGERULUI În literature de specialitate exista numeroase definitii ale managementului, definitii ce difera de la o...

Leadership

« Un conducator este un negustor de sperante. » (Napoleon) « Oamenii sunt deseori atrasi de anumite cauze si isi dedica intreaga viata unor idei...

Ledearship-ul în organizații

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să surprindă aspecte cu privire la rolul conducătorului într-o organizaţie, precum şi necesitatea...

Cultura Organizațională

1.1. Definirea conceptului de “cultură organizaţională” Conceptul de “cultură organizaţională” este fundamental pentru înţelegerea funcţionării...

Strategii și Modalități Eficiente de Comunicare Interna în Instituțiile Publice

ARGUMENT ,,Pentru a da o existenţă publică unei activităţi, unei idei sau unui produs, nu este suficient doar ca aceste elemente să existe,...

Comportamentul liderilor militari - stiluri preferate de conducere ale liderilor din sistemul militar

CUVÂNT ÎNAINTE Comportament „după Tilquin, ansamblul reacţiilor adaptative, obiectiv-observabile, pe care un organism, prevăzut cu sistem nervos,...

Te-ar putea interesa și

Dimensiuni Psihosociale și Organizaționale ale Conducerii Administrației Publice Centrale și Locale

“ Nu le spune oamenilor cum să facă bine lucrurile; spune-le ce să facă şi lasă-i să te surprindă cu rezultatele lor. ” (George S. Patton) În...

Leadership-ul în organizații bazate pe cunoaștere

INTRODUCERE Lucrarea de fată vine să răspundă problematicii vaste si complexe a lidership-ului în contextul exercitării în organizatia bazată pe...

leadership în Afacerile Economice

I LEADERSHIP-PREZENTARE GENERALA 1.1 Definitii ale leadership-ului. Leadership-ul a aparut în secolul al XIX-lea ca urmare a revolutiei...

Comportament Organizațional

PARTEA 1 – INTRODUCERE Management şi comportament organizaţional Învăţând despre comportamentul organizaţional Management şi comportament...

Marketingul reurselor umane - natura și importanța leadershipului

Natura și importanța Leadershipului O trăsătură esențială a managementului se referă la coordonarea activităților oamenilor și la orientarea...

Leadership-ul transformațional în organizația militară

1.Introducere Care sunt calitatile necesare unui conducator pentru a obtine eficienta maxima in activitatea de conducere? De-a lungul timpului...

Leadership-ul

1. PRECIZĂRI CONCEPTUALE – LEADER, MANAGER SAU CONDUCĂTOR? Leadershipul este un subiect foarte popular în comportamentul organizaţional deoarece...

Specificitatea cercetării sociologice în administatia publică

Una dintre ştiinţele despre societate este sociologia. Numele ei a fost inventat la începutul secolului al XIX-lea pentru a desemna o nouă ştiinţă...

Ai nevoie de altceva?