Conducătorii și stiluri de conducere

Proiect
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10932
Mărime: 669.01KB (arhivat)
Publicat de: Victor B.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lect.univ., Bulat Irina
R. Moldova

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Manageri si leadershipul 4
  3. 1.1 Definirea managerului 6
  4. 1.2 Leadership. Definire si continut 8
  5. 1.3 Sfera calitatilor, cunostintelor si aptitudiniilor manageriale 10
  6. 2. Procesul de conducere 14
  7. 2.1 Natura procesului de conducere 15
  8. 2.2 Determinantii Leadershipului 17
  9. 2.3 Mecanismul leadershipului organizational. Instrumentul leadershipului 19
  10. 3. Leadershipul prin prisma puterii si autoritatii 22
  11. 3.1 Sursele de putere si alte aspecte ale leadershipului 22
  12. 3.2 Comportamente si abordari situationale pentru leadership 24
  13. 4. Tipuri si stiluri de conducere 27
  14. Concluzie 31
  15. Bibliografie 32

Extras din proiect

Tema ,,conducatori si stiluri de conducere", este o tema cu o abordare foarte larga in continutul de management propriu-zis si, totodata, in practica de management, cum a fi firme, organizatii si alte subiecte ce sunt legate strins de notiunea de management.

Necesitatea incadrarii unei conduceri intr-un anume stil s-a facut resimtita din cele mai vechi timpuri, din practica de zi cu zi, iar o desfasurare mai ampla a aspectelor temei este expusa in cele ce urmeaza.

Am ales aceasta tema din mai multe considerente. Unul din motivele de baza este motivul ca in viitorul apropiat, odata cu angajarea in cimpul muncii, voi ocupa un post cu multe responsabilitati, cu functia de a lua decizii si de a raspunde pentru acestea, in calitate de maistru la o intreprindere de constructii, iar pentru a fi sustinut in calitate de conducator e necesar sa posed calitati specifice de lider cunostinte de natura general-umana, care vor fi descrise amanuntit in lucrarea data. Un alt motiv este ca in statul nostru, in special la momentul actual, se simte o necesitate acuta de a pune accent pe cultura conducerii, de a inainta in functii inalte persoane cu adevarat demne, de a promova in rindurile tinerilor adevaratele valori.

La elaborarea aceastei lucrari am avut ca scop cercetarea mai aprofundata a conducerii intr-o organizatie si distingerea rolurilor de ,,manager" si ,,lider", impreuna cu criteriile ce le diferentiaza. Am studiat abilitatile, aptitudinile si calitatile managerial, mecanismele si instrumentele abordarii unei solutii pentru a rezolva probleme care apar in diferite situatii si sunt puse in fata unui conducator. Este evident ca obiectivele acestei cercetari necesita o mai multa informare teoretica si practica, dar am incercat sa expun aceasta tema oferind, drept initiere, definitia termenului de ,,management". Am continuat cu definitia si caracterizarea continutului de leadership - componente care nu ar putea fi descrise mai bine decit prin calitatile, cunostintele si abilitatile manageriale de catre manager si leader. Fara indoiala, lucrarea nu ar fi fost completa fara a defini natura procesului de conducere, accentuind mecanismul si instrumentul de leadership reprezentat prin anumite aspecte si surse de putere care descriu comportamentul la abordarea situationala al acestuia prin citeva stiluri de conducere care sunt cele mai intilnite in practica de leadership.

As dori sa mentionez ca am si eu o mica contributie la elucidarea acestei probleme, prin expunerea minutioasa a modului de comportament si aptitudinile care ar trebui sa le detina fiecare conducator, fie el manager sau leader, voua cititorilor.

4

1. MANAGERII SI LEADERSHIPUL Abstract: ,,Printre conducatori sunt cei care conduc prin control si cei care conduc prin incredere. Unii sunt conducatori-manageri, iar ceilalti conducatori-lideri."

(Xavier Fontanet)

Istoria managementului a insemnat, pe de o parte, o crestere a complexitatii muncii managerului si, pe de alta parte, o tot mai profunda intelegere a specificului activitatii numite generic "de conducere" si a caracterului ei evolutiv.

Managementul promovat de Taylor, de exemplu, se reducea, in esenta, la diviziunea cat mai accentuata a muncii, la "optima" organizare a procesului de productie si la "dreapta" retribuire a muncii - practic la administrarea procesului de productie - mai ales avand in vedere si viziunea asupra organizatie ca entitate inchisa.

Curand - mai ales dupa ce optimizarea productiei a inceput sa se loveasca de obstacolul nevazut al "relatiilor umane" - a devenit clar ca managerul trebuie sa se ocupe si de alte lucruri in afara productiei: organizatia (economica sau nu) este, in esenta, un sistem deschis, iar conducerea ei asigura, de fapt, interfata intre organizatie si mediul in care aceasta functioneaza. De asemenea, esenta unei organizatii nu este, de fapt, cladirea, masinile, banii si materiile prime care se "prelucreaza" ci, in primul rand, oamenii care fac parte din ea. Ca urmare a acestor dezvoltari, conducerea a devenit management, iar activitatile conducerii organizatiei au fost subsumate unor functii specifice: managerul trebuie sa planifice, sa organizeze, sa coordoneze si sa controleze, el trebuie sa angajeze oamenii potriviti, sa-i motiveze, sa determine participarea lor efectiva (si afectiva) la activitatea organizatiei, sa formeze colectivele de lucru, sa negocieze si sa rezolve

Bibliografie

1. M.Tuturea, Bazele managementului.-Sibiu, Editura Universitatii ,,Lucian Blaga":Editia a 2-a, 1999.

2. O.Nicolescu, I.Verboncu. Managemn.-Bucuresti, Editia Economica: 1999.

3. G.Rusu. Managemntul afacerilor mici si mijlocii.-Chisinau, Editura ,,Logis":1993.

4. C.Rusu. Management.-bucuresti, Editura ,,Epert":1996.

5. http://www.management.ase.ro/reveconomia/2006-2/5.pdf- [Managerii si Leadership(Factorii ce determina manifestarea leadershipului] (accesat la data de 26.02.2016)

6. http://www.qreferat.com/referate/management/MANAGERI729.php -[Definirea managementului] (accesat la data de 27.02.2016)

7. https://ru.scribd.com/doc/26151799/Leadership -[Definire si continut]

(accesat la data de 26.02.2016)

8. http://www.scritub.com/management/MANAGERII-SI-LEADERSHIPUL191212719.php -[sfera calitatilor,cunostintelor si aptitudiniilor managerial] (accesat la data de 28.02.2016)

9. http://documents.tips/documents/procesul-de-conducere.html -[Natura procesului de conducere] (accesat la data de 28.02.2016)

10. http://www.scrigroup.com/management/Leadership55524.php -[Determinantii,instrumental leadershipului si leadershipul organizational] (accesat la data de 27.02.2016)

11. http://dalecarnegie.ro/inspiring_leadership/ -[Aspecte ale leadershipului] (accesat la data de 02.04.2016)

12. http://cadredidactice.ub.ro/gheorghesimionescu/files/2011/03/1-abordari-ale-functiei-de-lider.pdf -[Comportamente si abordari situationale pentru leadeship] (accesat la data de 03.04.2016)

13.http://www.apubb.ro/wpcontent/uploads/2011/03/Management_si_leadership_in_organizatii_publice.pdf -[Surse de putere] (accesat la data de 24.04.2016)

14. http://www.rasfoiesc.com/business/management/STILUL-DE-CONDUCERE33.php -[Tipuri si stiluri de conducere] (accesat la data de 24.04.2016)

Preview document

Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 1
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 2
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 3
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 4
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 5
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 6
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 7
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 8
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 9
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 10
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 11
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 12
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 13
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 14
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 15
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 16
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 17
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 18
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 19
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 20
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 21
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 22
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 23
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 24
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 25
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 26
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 27
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 28
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 29
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 30
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 31
Conducătorii și stiluri de conducere - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Conducatorii si stiluri de conducere.pdf

Alții au mai descărcat și

Metode și Tehnici Moderne de Management

INTRODUCERE Domeniul managementului se intersectează cu un mare număr de discipline: ştiinţe sociale, logică, filozofie, matematică, tehnologie...

Managementul prin Obiective

INTRODUCERE Atât din punct de vedere teoretic cât şi din punct de vedere pragmatic, managementul reprezintă azi unul dintre domeniile aflate...

Managementul Resurselor Umane

Introducere Tema proiectului este deosebit de complexă şi contemporană,conceptul de resurse umane nu este nou. P. Drucker în lucrarea sa “The...

Motivarea Personalului în Cadrul unei Firme

1.1. MOTIVAŢIA 1.1.1. CONCEPTUL DE MOTIVAŢIE; COMPONENTE; FORME 1.1.1.1. CONCEPTUL DE MOTIVAŢIE Într-o manieră generală, motivaţia poate fi...

Leadershipul și Inteligența Emoțională

Introducere Orice depart, organizaţie publică sau privată arene nevoie atât de manageri cât şi de lideri, spre deosebire de managemnt, un lider...

Stilul de Conducere

Capitolul I – Conceptul de stil de conducere Tipul uman al conducătorilor se manifestă, în munca lor curentă, prin stilul de conducere. Stilul...

Relația Recompensă - Satisfacție

INTRODUCERE Satisfacţia în muncă a angajaţilor este o latură importantă sau ar trebui sa fie, pentrumanagerii de pretutindeni.Se estimează că un...

Resursele umane și importanța lor într-o organizație

Cap I. Principalele aspecte ale resurselor umane Managementul sau altfel „atingerea unor obiective prin intermediul altor oameni”, managementul...

Te-ar putea interesa și

Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne

INTRODUCERE Am ales tema de disertație “Strategii de influență socială la locul de muncă: efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne”...

Implicațiile Stilului de Conducere în Performanța Angajaților

REZUMAT Lucrarea de faţă a urmărit identificarea caracteristicilor personale ale liderului din instituţiile publice care contribuie la conturarea...

Analiza stilurilor de management și a impactului acestora asupra performanțelor organizaționale

INTRODUCERE Tema centrală a acestei lucrări o reprezintă stilurile de management care se regăsesc într-o organizație. Mi-am ales această temă,...

Comunicarea în cadrul organizației

CAPITOLUL I “Cuvântul conţine un ce sfânt care ne interzice să facem din el un joc al hazardului.” (Baudelaire) COMUNICARE ŞI CONDUCERE 1.1....

Comunicarea Managerială

Capitolul I Ce este comunicarea managerială 1.1 Ce este comunicarea și ce importanță are în management Comunicarea este prezentă in tot ce facem...

Stilul de Conducere

Capitolul I – Conceptul de stil de conducere Tipul uman al conducătorilor se manifestă, în munca lor curentă, prin stilul de conducere. Stilul...

Comportamentul liderilor militari - stiluri preferate de conducere ale liderilor din sistemul militar

CUVÂNT ÎNAINTE Comportament „după Tilquin, ansamblul reacţiilor adaptative, obiectiv-observabile, pe care un organism, prevăzut cu sistem nervos,...

Analiza stilurilor de conducere ale directorilor de școli publice, comparativ cu cele ale directorilor de școli private

Capitolul 1. Istoria managementului Istoria managementului a însemnat, pe de o parte, o creştere a complexităţii muncii managerului (pe măsura...

Ai nevoie de altceva?