Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 17548
Mărime: 235.41KB (arhivat)
Publicat de: Alina Banu
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1 1
  2. DELIMITĂRI CONCEPTUALE ALE COSTURILOR 1
  3. 1. 1. TIPOLOGIA COSTURILOR 3
  4. 1. 2. FUNCŢIILE COSTURILOR 8
  5. 1. 2. 1. FUNCŢIA DE MĂSURARE 9
  6. 1. 2. 2. FUNCŢIA DE OPTIMIZARE 10
  7. 1. 2. 3. FUNCŢIA DE CONTROL ŞI REGLARE 11
  8. 1. 2. 4. FUNCŢIA PREVIZIONALĂ A COSTURILOR 12
  9. 1. 3. METODE DE CALCUL LA COSTURI 13
  10. 1. 3. 1. METODA GLOBALĂ 14
  11. 1. 3. 2. METODA PE COMENZI 14
  12. 1. 3. 3. METODA PE FAZE 16
  13. 1. 3. 4. METODA DIRECT COSTING 17
  14. 1. 3. 5. METODA T. H. M. (tarif-oră-maşină) 18
  15. 1. 3. 6. METODA GEORGES PERRIN (G. P. ) 19
  16. 1. 3. 7. METODA STANDARD-COST (Standard cost Accounting) 19
  17. 1. 3. 8. METODA JUST-IN-TIME 21
  18. 1. 3. 9. METODA TARGET-COST (COST-ŢINTĂ) 22
  19. CAPITOLUL 2 25
  20. RENTABILITATE 25
  21. 2.1. DEFINIŢIE ŞI NOŢIUNE 25
  22. 2. 2. PRAGUL DE RENTABILITATE SAU PUNCTUL MORT 26
  23. 2. 2. 1. PRAGUL DE RENTABILITATE SAU PUNCTUL MORT LINIAR 26
  24. 2. 2. 2. PRAGUL DE RENTABILITATE SAU PUNCTUL MORT NELINIAR 28
  25. CAPITOLUL 3 31
  26. CORELAŢIA COST-RENTABILITATE LA SC „CONFORT”SA 31
  27. 3. 1. PREZENTAREA GENERALĂ A FIRMEI 31
  28. 3. 2. ANALIZA ECONOMIC- – FINANCIARĂ 32
  29. 3. 2. 1. ANALIZA PRINCIPALILOR INDICATORI ECONOMICO-FINANCIARI ÎN PERIOADA 2004-2007 33
  30. 3. 2. 2. ANALIZA DIAGNOSTIC 34
  31. 3. 2. 3. INDICATORI DE EFICIENŢĂ ECONOMICĂ 37
  32. 3. 2. 4. ANALIZA VENITURILOR ÎNTREPRINDERII 38
  33. 3. 3. ANALIZA COSTULUI UNITAR PE PRODUS 43
  34. 3. 4. ANALIZA METODELOR DE CALCUL LA COSTURI 46
  35. CAPITOLUL 4 50
  36. CONCLUZII 50
  37. ANEXE 52
  38. BIBLIOGRAFIE 64

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

DELIMITĂRI CONCEPTUALE ALE COSTURILOR

Problematica costurilor apare - dată cu introducerea contabilităţii în partidă dublă, concretizată, la început, prin calculul economic comercial orientat predominant spre relaţiile întreprinderii cu exteriorul. Treptat, a apărut şi s-a extins şi calculul economic al exploatării interne (sau al gestiunii interne). În această etapă, care a durat câteva secole (1675-1900) problematica costurilor a îmbrăcat forma calculaţiei costurilor de producţie efective, fiind integrată organic în contabilitate, atât teoretic cât şi practic, şi având ca obiect numai înregistrarea curentă a cheltuielilor de producţie efective şi calcularea costurilor efective de producţie. În deceniul 1 şi 2 ale secolului XX apare tendinţa de fundamentare teoretică a calculaţiei costurilor de producţie ca domeniu de studiu distinct şi s-a constituit şi calculaţia previzională.

Studiul costurilor nu se limitează numai la precizarea noţiunilor legate de costuri, care constituie - problemă secundară, ci se ocupă în principal de problema teoriei costurilor şi a calculaţiei costurilor. În acest context, studiul costurilor prezintă - importanţă deosebită atât la nivel microeconomic, cât şi macroeconomic.

Din punct de vedere al evoluţiei istorice a studiului costurilor, componentele acestuia nu se situează în timp pe aceeaşi linie, ci în ordine succesivă. Pe faze evolutive, ordinea este următoarea:

Faza I Calculaţia costurilor

Faza a-II-a Noţiunile costurilor

Faza a-III-a Teoria costurilor

Apariţia la început a calculaţiei costurilor ca problemă centrală a studiului costurilor, se explică prin necesitatea rezolvării urgente a laturii practice a calculaţiei, în concordanţă cu cerinţele întreprinderilor.

Legat de calculaţia costurilor, în faza următoare, studiul costurilor s-a concentrat asupra clarificării şi definirii noţiunilor de costuri. Acestea au fost privite însă sub aspectul tehnicii de calculaţie a costurilor.

În literatura de specialitate străină se conturează tot mai intens ideea fundamentării unei teorii a calculaţiei costurilor, izvorâtă din necesitatea rezolvării problemelor teoretice ridicate de găsirea şi aplicarea celor mai moderne metode de calculaţie a costurilor.

Ca discipină ştiinţifică, studiul costurilor urmăreşte rezolvarea problematicii costurilor de producţie. Scopul studiului costurilor îl costituie studierea problemelor de costuri sub diferite aspecte şi puncte de vedere la nivel microeconomic şi macroeconomic. La nivel microeconomic,studiul costurilor are ca scop principal rezolvarea problemelor teoretice şi practice ale costurilor întreprinderii. Astfel, costul constituie obiectul cercetării teoretice şi practice a fenomenelor specifice acestuia. Explicând ştiinţific fenomenele costurilor, cauzele care le generează şi prognoza lor, studiul costurilor răspunde cerinţelor impuse de cunoaşterea multilaterală a costurilor. La nivel macroeconomic, obiectul studiului costurilor îl constituie rezolvarea problemelor ce decurg din formarea costurilor întreprinderilor sub aspectul implicaţiilor pentru ramura din care face parte întreprinderea şi sub aspectul economiei naţionale.

Sintetizând ideile esenţiale privind evoluţia studiului costurilor, se pot formula următoarele obiective:

- Formarea sau calculaţia costurilor de producţie previzionale

- Formarea sau calculaţia costurilor de producţie efective

- Controlul şi analiza operativă a cheltuielilor de producţie

- Controlul şi analiza periodică a costurilor de producţie

Costul este definit ca - categorie economică ce exprimă, în formă bănească, cheltuielile de muncă vie şi materializate efectuate pentru procurarea sau producerea şi vânzarea unei unităţi de bunuri materiale, lucrări executate sau servicii prestate de către - întreprindere.

În ceea ce priveşte cheltuielile, studiul costurilor cuprinde:

- Studiul modului de formare, a conţinutului esenţial şi a principalelor caracteristici ale cheltuielilor

- Determinarea nivelului, structurii şi dinamicii cheltuielilor, antecalculate şi postcalculate

- Controlul şi analiza respectării nivelului şi structurii prestabilite a cheltuielilor

Din punct de vedere al producţiei, studiul costurilor cuprinde :

- Aprovizionarea, producţia şi desfacerea de bunuri materiale, executarea de lucrări şi/sau prestări de servicii pe LOCURI şi SECTOARE sau CENTRE DE CHELTUIELI

- Bunuri materiale obţinute, lucrări executate sau/şi servicii prestate ca rezultate concrete ale procesului de muncă→PURTĂTORI DE COSTURI

Caracteristicile noţiunii de cost sunt:

- Consumul de resurse (consum de factori de producţie-materii prime, materiale, forţa de muncă, mijloace de producţie, prestaţii externe primite şi alte consumuri, inclusiv impozitele şi taxele ca sume de bani plătibile pentru obligaţiile fiscale apărute în desfăşurarea normală a activităţii)

- Legătura cu realizările (produsele obţinute şi serviciile prestate, ca purtători de costuri destinate, după caz, desfacerii sau consumului intern)

- Evaluarea în expresie bănească

Din punctul de vedere al sferei de referinţă, distincţia dintre cele două structuri calitative (cost şi cheltuială) se defineşte prin prisma raportului dintre contabilitatea financiară şi contabilitatea internă.

Dacă ne referim la contabilitatea financiară facem distincţia între:

- Cheltuieli propriu-zise – apar în cursul activităţii curente, normale ale întreprinderii, regăsindu-se sub forma costului vânzărilor, costului consumului de stocuri, salariilor şi amortizărilor

- Cheltuieli sub formă de pierderi sunt reduceri de beneficii care pot sau nu să apară în activităţile curente sau normale ale întreprinderii (cheltuieli din vânzarea activelor fixe, cheltuieli financiare sub forma pierderilor nete din cedarea titlurilor de plasament, diferenţele nefavorabile de curs valutar, sconturile acordate clienţilor)

Dacă ne referim la contabilitatea internă avem distincţie între:

- Costul produsului – cuprinde toate cheltuielile asociate cu bunurile achiziţionate sau cu produsele fabricate în scopul revânzării sau consumului intern

- Costul perioadei – delimitează cheltuielile angajate care nu au legătură directă cu achiziţia sau producerea de bunuri şi servicii în vederea revânzării.

Pentru a defini raportul dintre cheltuieli şi costuri prin prisma contabilităţii financiare şi a celei interne, se procedează, de regulă, la împărţirea cheltuielilor în:

- Cheltuieli încorporabile – sunt cheltuielile angajate recunoscute drept costuri ale produsului în contabilitatea internă (ex:cheltuieli de exploatare şi cheltuieli financiare);figurează atât în contabilitatea financiară, cât şi în cea internă

- Cheltuielile neîncorporabile – operează numai în contabilitatea financiară, nu sunt costuri ale produsului (cheltuieli excepţionale, cheltuieli financiare ocazionate de pierderi, unele cheltuieli de exploatare din deprecieri ale conturilor de creanţe-clienţi pierderi din creanţe anulate, etc)

- Cheltuileli adăugate sau supletive – sunt costuri recunoscute în contabilitatea internă, sunt costuri fără echivalent în cheltuieli (salariul întreprinzătorului, dobânzi calculate pentru capitalul propriu, chiria calculată pentru mijloacele fixe în proprietate şi folosinţă proprie)

Diferenţele de natură sunt prezente în cadrul analizei raportului dintre cheltuieli şi costuri.

Astfel, cheltuielile sunt legate de fluxurile monetare ale întreprinderii, iar costurile sunt legate de realizările întreprinderii.

Preview document

Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 1
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 2
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 3
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 4
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 5
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 6
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 7
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 8
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 9
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 10
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 11
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 12
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 13
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 14
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 15
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 16
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 17
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 18
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 19
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 20
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 21
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 22
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 23
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 24
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 25
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 26
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 27
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 28
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 29
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 30
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 31
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 32
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 33
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 34
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 35
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 36
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 37
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 38
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 39
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 40
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 41
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 42
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 43
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 44
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 45
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 46
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 47
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 48
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 49
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 50
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 51
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 52
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 53
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 54
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 55
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 56
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 57
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 58
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 59
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 60
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 61
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 62
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 63
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 64
Corelația cost-rentabilitate la SC Confort SA - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Corelatia Cost-Rentabilitate la SC Confort SA.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnosticul Resurselor Umane la SC Honeywell Life Safety România SRL

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A FIRMEI HONEYWELL Inc. 1.1. Scurt istoric al corporaţiei Honeywell Inc. Istoria Honeywell a început în anul...

Calculația costurilor din cadrul firmei SC Terapia SA

CAP. I. PARTICULARITATILE TEHNOLOGICE SI ORGANIZATORICE ALE PRODUCTIEI ASUPRA ORGANIZARII EVIDENTEI CHELTUIELILOR DE PRODUCTIE SI A CALCULATIEI...

Reproiectarea managerială a SC Princo Grup SA

CAPITOLUL I – DIAGNOSTICAREA S.C. PRINCO GRUP S.A. Documentarea Preliminara Caracteristici tipologice ale firmei investigate PRINCO GRUP S.A....

Calculația costurilor într-o organizație industrială la SC Agrofarine SRL

Introducere În abordarea problematicii din această lucrare pot spune că am pornit de la câteva informaţii: - există posibilitatea de îmbunătăţire...

Fundamentarea strategiei de dezvoltare a producției la firma SC Zamar SA

INTRODUCERE Managementul procesarii si conservarii productiei agricole s-a dezvoltat ca disciplina stiintifica relativ recenta, avand in vedere ca...

Organizarea și fundamentarea proceselor de muncă și de producție la SC Albalact SA

INTRODUCERE Managementul procesării și conservării producției agricole s-a dezvoltat ca disciplină științifică relativ recentă, având în vedere că...

Procesarea tomatelor - firma Arovit SA

CAPITOLUL I. Concepte de bază ale managementului producției alimentare 1.1. Locul și rolul în industria alimentară din România Bogăția...

Fundamentarea strategiei de dezvoltare a producției din cadrul firmei SC Kosarom SA Pașcani

CAP. I - Concepte de baza ale managementului producției agroalimentare 1.1 Locul si rolul industriei alimentare in economia României Industria...

Te-ar putea interesa și

Diagnosticul global al S.C. Confex S.R.L.

In sens larg, analiza diagnostic este o metoda generala de cunoaştere, investigare si acţiune, având obiective precise, de la finalitatea de...

Analiza rentabilității economice la SC Hidroelectrica SA Porțile de Fier

Capitolul.1. Prezentarea S.C.HIDROELECTRICA S.A. PORŢILE DE FIER 1.1 Scurt istoric La 1 Ianuarie 1964, în baza HCM 995 / 7. 1. 1963, a fost...

Datoriile pe termen mediu și lung ale întreprinderii

Introducere Pentru a participa la fundamentarea şi adoptarea unei noi decizii financiare trebuie investigate realizările obţinute care, prin...

Datoriile pe termen mediu și lung ale întreprinderii

Introducere Pentru a participa la fundamentarea şi adoptarea unei noi decizii financiare trebuie investigate realizările obţinute care, prin...

Tehnologie comercială

Tehnologia = transformarea materiilor prime in bunuri necesare societatii = [ accent pe caracterul productiv ] Tehnologia comerciala deriva din...

Ai nevoie de altceva?