Cultura Organizațională

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 11511
Mărime: 94.88KB (arhivat)
Publicat de: Dinu Roman
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.Univ.Dr Tachiciu Laurentiu
cultura organizationala - instrument managerial de interventie in schimbarea organizationala la S.C. VEL PITAR S.A

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. Capitolul I. Interferenţa dintre cultură şi organizaţie
  3. I.1. Analiza conceptului de cultură.5
  4. I.2. Cultura organizaţiei – element al culturii societăţii.7
  5. Capitolul II. Fundamentele teoretice ale culturii organizaţionale
  6. II.1. Cultura organizaţională – obiect de cercetare al ştiinţei manageriale.11
  7. II.2. Esenţa şi funcţiile culturii organizaţionale.17
  8. Capitolul III. Cultura organizaţională la S.C. Vel Pitar S.A.
  9. III.1. Vel Pitar S.A. – prezentare generala.21
  10. III.2. Valori fundamentale ale Vel Pitar S.A.31
  11. Concluzii.35
  12. Bibliografie.38
  13. Anexe.39

Extras din proiect

INTRODUCERE

În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor ce determină succesul activităţii organizaţiei, cultura reprezintă un element esenţial, indispensabil pentru progresul social. Domeniul de studiu al culturii organizaţionale are o istorie relativ recentă, termenul a început să fie utilizat pe larg în anii `80 ai secolului al XX-lea. Interesul faţă de cultura organizaţională se explică prin faptul că la etapa actuală comunitatea mondială este marcată de asemenea procese de anvergură ca globalizarea economiei şi informatizarea societăţii, ceea ce a condus la apariţia unor noi forme şi metode de organizare a activităţii umane. Ritmul schimbărilor tehnologice impun noi cerinţe faţă de practicile organizaţiilor şi oamenii care activează în cadrul lor. În aceste condiţii, organizaţia economică se centrează mai mult pe cunoştinţe şi comunicare, decât pe control şi ierarhie administrativă. Noile tehnologii presupun poziţionarea potenţialului uman pe primul plan, fiind reconsiderată şi tehnologia organizaţională, în structura căreia există nu numai norme şi reguli formale, dar şi proceduri informale. Cunoaşterea de către personal a legilor, normelor, procedurilor informale creează condiţii pentru realizarea anumitor verigi din lanţul tehnologic. Totalitatea valorilor, procedeelor, normelor de comportament, acceptate într-o organizaţie ca bază comună de acţiune, ajunge o dominantă a gândirii colective a grupului uman, prin intermediul căreia el îşi rezolvă problemele de adaptare la mediul extern şi de integrare internă. Dorind să ne integrăm în Uniunea Europeană, precum şi în comunitatea mondială, trebuie să reconstruim instituţiile noastre în conformitate cu noile tendinţe pe arena internaţională. Necesită schimbări majore nu numai instituţiile sociale formale, dar şi cele informale: sistemul de valori şi normele comportamentale. Instituirea unui stat democratic şi a unei economii de piaţă, depinde considerabil de realizarea schimbărilor în sistemul de valori, deoarece acestea vizează însăşi existenţa umană. Schimbările în sistemul de valori constituie condiţia primordială a succesului modernizării, ele însă nu pot fi realizate fulgerător, deoarece implică transformări fundamentale în conştiinţa indivizilor.

În domeniul antropologiei filosofice au fost lansate idei importante privind teoria culturii. Cercetările antropologilor: E.Taylor, L.Morgan, J.M.Herskovits, R.Benedict, L.White, R.Linton, C.Levi-Strauss ş.a. au demonstrat că cultura este mecanismul prin care se reglementează viaţa socială, este un mod de existenţă a unui grup uman. Aceste idei au fost preluate ulterior de către specialiştii din domeniul managementului, pentru a formula noţiunea de cultură organizaţională.

Capitolul I. Interferenţa dintre cultură şi organizaţie

I. 1. Analiza conceptului de cultură

Astăzi se vorbeşte tot mai mult de globalizarea vieţii economice, formarea pieţei economice mondiale, apariţia companiilor transnaţionale, a societăţii informaţionale. Deşi globalizarea este un proces istoric care s-a desfăşurat progresiv în decurs de milenii, în prezent a intrat într-o nouă etapă, cea a emergenţei unei economii globale. Înseamnă însă globalizarea o tendinţă de omogenizare a lumii, organizarea vieţii umane după principii comune, existenţa unor valori unice pentru toată omenirea? Unii adepţi ai acestei teorii consideră că mondializarea economică va conduce la o mondializare culturală. „Trebuie să deplasăm câmpul de observaţie şi de analiză de la mondializarea economică, care înseamnă extinderea pieţei la scară mondială, generalizarea şi intensificarea legăturilor între popoare, naţiuni, grupuri umane, la mondialitatea culturală, care reprezintă treapta finală a mondializării economice” [p.12], susţine G.Leclerc. Nu putem fi de acord cu această afirmaţie, deoarece omenirea a fost, este şi va fi multiculturală. Şi în secolul al XXI-lea vor continua să interacţioneze diferite culturi şi valori, chiar dacă se intensifică interdependenţa comunităţii umane.

Considerăm că una din particularităţile procesului sociocultural de dezvoltare este diversitatea culturală, care a ajuns să fie privită ca o realitate cu semnificaţie ontologică, prin care subiectul uman îşi asigură statutul de fiinţă creatoare. Cultura, ca semn al umanului, nu există decât ca multiplicitate concretă de unităţi etnice şi sociale determinate. În legătură cu procesele de globalizare, multiculturalismul şi dialogul culturilor se află la ordinea de zi astăzi, deoarece specificul cultural divers al ţărilor nu poate fi ocolit ca realitate, cu atât mai mult nu poate fi anulat.

Cultura poate fi definită ca un sistem de simboluri cu o anumită semnificaţie. Simbolul este elementul de bază al culturii, care permite reprezentarea unor obiecte, evenimente, oameni. Creaţia de simboluri prezintă pentru om o funcţie primară, asemenea celorlalte funcţii vitale, de aceea nu putem înţelege cultura dacă nu ţinem seama de faptul că între oameni ca indivizi sociali, ca grupuri, subzistă mereu o realitate intermediară de importanţă majoră. Ceea ce implică faptul că nici realitatea socială, nici realitatea culturală nu pot fi înţelese ca „lumi autonome”, separate, ci numai ca realităţi care interacţionează.

”Omul ca subiect al activităţii este creatorul culturii şi, totodată, creaţia ei, ceea ce înseamnă că omul este purtătorul culturii şi nu cultura însăşi. În raport cu societatea, cultura nu este conţinutul, ci forma ei de existenţă. De exemplu, statul, şcoala, piaţa sunt creaţii ale culturii după forma lor şi realităţi sociale după conţinut” [M.S.Kagan]. Cultura şi societatea sunt diferite ca formă şi conţinut al fenomenelor socioculturale integrale.

Cultura exprimă „modul de viaţă” al unui grup uman, este răspunsul adaptiv al omului dat mediului în care trăieşte şi în afara căruia el nu poate exista. Cultura este un fenomen social ce apare şi se dezvoltă o dată cu apariţia societăţii. Cosmosul cultural rezultă dintr-o ordine spontană, constituind un sistem care se autoorganizează. Raţionalitatea, capacitatea de a produce unelte şi de a munci, conduita teleologică, creativitatea, cunoştinţele, valorile, tradiţiile, obiceiurile, normele, limbajul şi simbolurile, toate într-o sinteză integratoare presupun cultura, care unifică elementele vieţii umane, materiale şi spirituale, perpetuate în societate.

Preview document

Cultura Organizațională - Pagina 1
Cultura Organizațională - Pagina 2
Cultura Organizațională - Pagina 3
Cultura Organizațională - Pagina 4
Cultura Organizațională - Pagina 5
Cultura Organizațională - Pagina 6
Cultura Organizațională - Pagina 7
Cultura Organizațională - Pagina 8
Cultura Organizațională - Pagina 9
Cultura Organizațională - Pagina 10
Cultura Organizațională - Pagina 11
Cultura Organizațională - Pagina 12
Cultura Organizațională - Pagina 13
Cultura Organizațională - Pagina 14
Cultura Organizațională - Pagina 15
Cultura Organizațională - Pagina 16
Cultura Organizațională - Pagina 17
Cultura Organizațională - Pagina 18
Cultura Organizațională - Pagina 19
Cultura Organizațională - Pagina 20
Cultura Organizațională - Pagina 21
Cultura Organizațională - Pagina 22
Cultura Organizațională - Pagina 23
Cultura Organizațională - Pagina 24
Cultura Organizațională - Pagina 25
Cultura Organizațională - Pagina 26
Cultura Organizațională - Pagina 27
Cultura Organizațională - Pagina 28
Cultura Organizațională - Pagina 29
Cultura Organizațională - Pagina 30
Cultura Organizațională - Pagina 31
Cultura Organizațională - Pagina 32
Cultura Organizațională - Pagina 33
Cultura Organizațională - Pagina 34
Cultura Organizațională - Pagina 35
Cultura Organizațională - Pagina 36
Cultura Organizațională - Pagina 37
Cultura Organizațională - Pagina 38
Cultura Organizațională - Pagina 39
Cultura Organizațională - Pagina 40
Cultura Organizațională - Pagina 41
Cultura Organizațională - Pagina 42
Cultura Organizațională - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Cultura Organizationala.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz privind Fundamentarea, Elaborarea, Implementarea și Evaluarea Strategiei Generale a Heineken România SA

CAPITOLUL I: Notiuni generale 1.1. Conceptul de strategie Este un concept cu o istorie îndelungata, întâlnit pentru prima oara in antichitatea...

Cultura organizațională - factor al succesului, studiu de caz la Procter Gamble

INTRODUCERE Teoriile organizaționale și manageriale au debutat în mare parte o dată cu descoperirea importanței oamenilor și a climatului...

Managementul Conflictelor

1. Aspecte generale privind notiunea de conflict Dacă te voi accepta aşa cum eşti, te voi înrăutăţi; oricum, dacă te tratez aşa cum eşti, de...

Cultura organizațională

1.Cultura organizationala: definitie, aspecte generale. 1.1. Definitie Sunt diverse moduri de abordare a culturii organizationale; s-au formulat...

Manageri și Leadership

1. MANAGERI 1.1. DEFINIREA MANAGERULUI În literature de specialitate exista numeroase definitii ale managementului, definitii ce difera de la o...

Manageri și Leadership

1. Management vs Leadership Notiunea de leadership e diferita de cea de management, dar nu in felul in care cred majoritatea oamenilor. Conceptul...

Motivarea Angajaților la SC Rafeba SRL

Introducere Lucrarea de faţă studiază procesul de motivare al angajaţilor SC Rafeba SRL, cum sunt aceştia motivaţi, constatarea anumitor probleme...

Fundamentarea, Elaborarea, Implementarea și Evaluarea Strategiei Generale a Firmei

1. Fundamentarea strategiei 1.1. Premisele strategiei În acest moment, strategia pentru perioada 2006-2007, la S.C. OPTILENS PRODSERV S.R.L.....

Te-ar putea interesa și

Cultura organizațională - instrument al schimbării

CAPITOLUL I 1.1 INTRODUCERE Cultura organizaţională reprezintă ansamblul de valori, modalităţi de gândire şi comportamente ale membrilor unei...

Cultura organizațională la două societăți comerciale de servicii

Cultura organizationala este ca personalitatea unui om: se construieste greu, se schimba si mai greu. Diferenta este ca organizatiile, pentru a...

Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice

INTRODUCERE În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor...

Analiza Culturii Organizaționale la SC Dr Oetker România

1. CONCEPTE SI TIPOLOGII ALE CULTURII ORGANIZATIONALE Noţiunea de “cultură organizaţională” a fost lansată pentru prima data de A. Jay, care...

Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

INTRODUCERE Globalizarea este o temă care provoacă reacţii puternice şi mai puţin obişnuite. Şi asta, poate, din pricina că globalizarea, plasând...

Aspecte ale culturii organizaționale în contextul managementului eficient

INTRODUCERE Cultura organizationala reprezinta unul dintre conceptele importante care s-au afirmat relativ recent si au influentat de o maniera...

Cultura organizațională ca resursă de sporire a performanțelor întreprinderii

Introducere Cultura este un tipar de ipoteze pe care grupul le-a invatat, dobindit pe masura ce si-a rezolvat problemele de adaptare exteriora...

Cultura organizațională - conținut, forme, tipuri în instituții și autorități publice

Cultura organizationala: conţinut, forme, tipuri în instituţii şi autorităţi publice I. Cultura organizationala-definitie, concept, continut 1.1...

Ai nevoie de altceva?