Cultura Organizațională

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 9012
Mărime: 150.20KB (arhivat)
Publicat de: Codin Maftei
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA “BABEŞ-BOLYAI” CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR SPECIALIZAREA MARKETING

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul 1. Obiectul de activitate al Culturii Organizaţionale 4
  3. 1.1 Definirea conceptului de cultură organizaţională 4
  4. 1.2 Structura de personal şi structura de conducere 5
  5. 1.2.1 Structura de personal 6
  6. 1.2.2. Structura de conducere 7
  7. 1.3 Tipuri de culturi 8
  8. Capitol 2. Fundamente teoretice 10
  9. 2.1 Elementele culturale organizaționale 10
  10. 2.2 Factorii de influență (externi și interni) 10
  11. Capitolul 3. Relaţia culturii organizatorice 12
  12. 3.1 Stilul de conducere- Managerul şi stilul de conducere 12
  13. 3.1.1 Modul de stabilire a sarcinilor 13
  14. 3.1.2 Implicarea managerului în realizarea sarcinilor 15
  15. 3.1.3 Atitudinea faţă de angajaţi 15
  16. 3.2 Structura organizaţională 16
  17. 3.2.1 Dimensiunile culturii organizaţionale 16
  18. 3.2.3 Tipologia culturii organizaţionale în funcţie de structura organizatorică 18
  19. Capitolul 4. Impactul asupra dezvoltării performanţelor organizaţiei 20

Extras din proiect

Introducere

În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale.

Fiind un factor ce determină succesul activităţii organizaţiei, cultura reprezintă un element esenţial, indispensabil pentru progresul social.

Termenul cultură provine din antropologie. El a fost utilizat pentru a reprezenta într-un, sens foarte larg, elementele fizice şi spirituale pe care o anumită colectivitate umană le-a transmis de la o generaţie la alta.

Domeniul de studiu al culturii organizaţionale are o istorie relativ recentă, termenul a început să fie utilizat pe larg în anii `80 ai secolului al XX-lea.

Interesul faţă de cultura organizaţională se explică prin faptul că la etapa actuală comunitatea mondială este marcată de asemenea procese de anvergură ca globalizarea economiei şi informatizarea societăţii, ceea ce a condus la apariţia unor noi forme şi metode de organizare a activităţii umane.

Ritmul schimbărilor tehnologice impun noi cerinţe faţă de practicile organizaţiilor şi oamenii care activează în cadrul lor. În aceste condiţii, organizaţia se centrează mai mult pe cunoştinţe şi comunicare, decât pe control şi ierarhie administrativă.

Orice organizaţie are o cultură proprie, care reflectă istoria ei, modul de abordare a problemelor, practicile de conducere a activităţilor, stilul managerial, atitudinea faţă de risc, competiţie, consumatori şi, desigur, de salariaţi.

Cultura organizaţională poate fi definită doar plecând de la om, deoarece fondatorii şi purtătorii culturii organizaţiei sunt oamenii. Sistemul de simboluri, tradiţii, ritualuri, valori şi norme de comportament împărtăşite de cea mai mare parte a personalului unei organizaţii, modul de gândire şi de acţiune, care stă la baza activităţii organizaţionale, modalitatea de integrare internă şi de adaptare la mediul extern constituie cultura organizaţională.

E.Schein identifică trei niveluri de manifestare a culturii organizaţiei:

1. Primul nivel include artefactele.

Acesta este stratul exterior, reprezentat de simbolurile şi produsele care se concretizează în lucruri observabile, cum ar fi arhitectura, designul, vestimentaţia, tehnologiile, obiceiurile, ritualurile, miturile, istorioarele etc. Baza tehnico-materială a organizaţiei influenţează şi reflectă cultura sa.

2. Valorile şi normele dominante adoptate şi partajate de salariaţii organizaţiei. Acorduri, scopuri, regulamente, norme etice, care se dezvoltă în cadrul echipelor de lucru şi călăuzesc politica unei organizaţii faţă de proprii angajaţi şi clienţi. Valorile influenţează înţelegerea referitoare la ceea ce este bun sau rău în cadrul organizaţiei, ele fiind strâns legate de idealurile caracteristice unui grup uman.

Normele reprezintă opinia grupului despre ceea ce este corect şi incorect. Ele se pot concretiza din punct de vedere formal în legi, iar din punct de vedere informal- în control social.

3. Supoziţiile de bază despre viaţă, existenţa umană.

Este nivelul cel mai profund, care reuneşte credinţele, convingerile salariaţilor, concepţiile privind sensul şi modalităţile de desfăşurare a activităţilor în cadrul organizaţiei. Deşi gradul de abstractizare este înalt, ele au cea mai mare influentă asupra membrilor organizaţiei.

Capitolul 1. Obiectul de activitate al Culturii Organizaţionale

1.1 Definirea conceptului de cultură organizaţională

Cultura unei organizaţii este definită ca sistem de credinţe şi valori comune care se dezvoltă în organizaţie şi orientează conduita membrilor săi. Această cultură, denumită şi cultură corporativă, oferă înţeles şi direcţie conduitei zilnice a membrilor organizaţiei. Ea întăreşte credinţele comune, încurajează membrii organizaţiei să depună eforturi pentru realizarea obiectivelor organizaţiei.

De o şi mai mare importanţă este faptul că această cultură organizaţională poate deveni un avantaj competitiv dacă sprijină strategia firmei şi dacă este adaptată în aşa fel încât să răspundă solicitărilor din mediul extern al organizaţiei.

Organizația este perceputǎ ca și un sistem rațional, natural și deschis, fiind definitǎ ȋn timp, ȋn termini de: scopuri, structurǎ formalǎ, integrativǎ, prototip al activitǎții umane sau ca activitate umanǎ, sau ca și performanțe controlate.

Dincolo de diversele metafore utilizate, ȋn prezent este conceprualizatǎ ca și “ structurǎ de interacțiuni reglementate de reguli formale și generatoare de acțiuni colective ( agregate ) “ .

Conceptul de cultură organizaţională se referă la tot ceea ce înseamna standarde colective de gândire, atitudini, valori, convingeri, norme şi obiceiuri care există într-o organizaţie. În componenta culturală putem distinge unele elemente vizibile cum ar fi: comportamente şi limbaj comun, ritualuri şi simboluri dar preponderent avem componente mai puţin vizibile: percepţii şi reprezentări despre ce e “valoarea” în organizaţie, mituri, standarde empirice despre ce înseamnă a munci bine şi a te comporta corect, despre “cum se fac lucrurile pe aici”, etc.

Cultura organizaţională se formează datorită interacţiunilor repetate între membrii organizaţiei, a aducerii în comun a credinţelor şi valorilor indivizilor care o alcătuiesc deşi există factori modelatori puternici care o particularizează cum ar fi: stilul de conducere şi implicit modul de luare a deciziilor, nivelul de formalism, structura de organizare, politicile şi know-how-ul şi mai toate sistemele care oferă valoare şi suport unui anumit tip de muncă şi unui anumit tip de comportament.

O cultură organizaţională puternică ar fi aceea în care există un aliniament puternic la valorile şi principiile organizaţiei. O organizaţie cu o astfel de cultură nu are nevoie de sisteme de control şi sisteme birocratice.

Preview document

Cultura Organizațională - Pagina 1
Cultura Organizațională - Pagina 2
Cultura Organizațională - Pagina 3
Cultura Organizațională - Pagina 4
Cultura Organizațională - Pagina 5
Cultura Organizațională - Pagina 6
Cultura Organizațională - Pagina 7
Cultura Organizațională - Pagina 8
Cultura Organizațională - Pagina 9
Cultura Organizațională - Pagina 10
Cultura Organizațională - Pagina 11
Cultura Organizațională - Pagina 12
Cultura Organizațională - Pagina 13
Cultura Organizațională - Pagina 14
Cultura Organizațională - Pagina 15
Cultura Organizațională - Pagina 16
Cultura Organizațională - Pagina 17
Cultura Organizațională - Pagina 18
Cultura Organizațională - Pagina 19
Cultura Organizațională - Pagina 20
Cultura Organizațională - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Cultura Organizationala
    • Cultura Organizationala.docx
    • Cultura Organizationala.pptx

Alții au mai descărcat și

Structura Organizatorică a Firmei

DEFINIREA SI IMPORTANTA STRUCTURII ORGANIZATORICE Desi notiunea de structura organizatorica a fost abordata în numeroase lucrari, asupra sa nu s-a...

Cultura organizațională în multinaționale

Capitolul 1 . Cultura organizaţională „Termenul de cultură are un aspect deosebit de extins în definiţii. Prin termenul de cultură în accepţiunea...

Organizarea structurală a întreprinderii

Cap 1. Introducere Cea de a doua componenta a organizarii formale a intreprinderii o reprezinta organizarea structurala, prin care se asigura...

Interpretarea rolurilor manageriale în exercitarea funcțiilor procesului de management la SC Ana Imep SA

INTRODUCERE Societatea omenească a ajuns în situaţia în care fiecare deceniu aduce noi progrese de proporţii şi predicţii surprinzătoare...

Specificul culturii organizaționale în cadrul întreprinderilor

Introducere Cultura organizaţională reprezintă unul dintre conceptele importante care s-au afirmat relativ recent şi au influenţat de o manieră...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Cultura organizațională - instrument al schimbării

CAPITOLUL I 1.1 INTRODUCERE Cultura organizaţională reprezintă ansamblul de valori, modalităţi de gândire şi comportamente ale membrilor unei...

Cultura organizațională la două societăți comerciale de servicii

Cultura organizationala este ca personalitatea unui om: se construieste greu, se schimba si mai greu. Diferenta este ca organizatiile, pentru a...

Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice

INTRODUCERE În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor...

Analiza Culturii Organizaționale la SC Dr Oetker România

1. CONCEPTE SI TIPOLOGII ALE CULTURII ORGANIZATIONALE Noţiunea de “cultură organizaţională” a fost lansată pentru prima data de A. Jay, care...

Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

INTRODUCERE Globalizarea este o temă care provoacă reacţii puternice şi mai puţin obişnuite. Şi asta, poate, din pricina că globalizarea, plasând...

Aspecte ale culturii organizaționale în contextul managementului eficient

INTRODUCERE Cultura organizationala reprezinta unul dintre conceptele importante care s-au afirmat relativ recent si au influentat de o maniera...

Cultura organizațională ca resursă de sporire a performanțelor întreprinderii

Introducere Cultura este un tipar de ipoteze pe care grupul le-a invatat, dobindit pe masura ce si-a rezolvat problemele de adaptare exteriora...

Cultura organizațională - conținut, forme, tipuri în instituții și autorități publice

Cultura organizationala: conţinut, forme, tipuri în instituţii şi autorităţi publice I. Cultura organizationala-definitie, concept, continut 1.1...

Ai nevoie de altceva?