Cultura politică și socializarea politică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 19008
Mărime: 752.09KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel D.
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

CAPITOLUL 1. CULTURA POLITICA SI SOCIALIZAREA POLITICA

1.1.Conceptul de cultura politica

Conceptul de cultură este polisemantic; în literatura de specialitate există o mare diversitate de sensuri şi semnificaţii atribuite acestui termen care au fost enunţate în definiţii felurite: nominale, genetice, structurale, funcţionale, istorice, psihologice, ostensive, normative etc. În lucrarea sa “Sociodynamique de la culture” – 1967, Abraham A. Moles semnala existenţa a peste 250 de definiţii. Iar dacă am avea în vedere diferite segmente ale culturii de ansamblu a societăţii, diferite subcomponente sau momente istorice ale morfologiei culturii, atunci numărul definiţiilor, descrierilor şi nuanţelor ar tinde să se amplifice în mod exponenţial.

În limbajul cotidian se discută, adesea, pe firul aplicaţiilor unor expresii precum: om cult, cultură înaltă, cultură de masă, cultură medie, cultură populară, cultură de elită, cultură clasică, cultură modernă, cultură politică, cultură universală etc. Toate acestea ne repun în situaţia să ne întrebăm ce este de fapt cultura? Cu siguranţă sensul modern al conceptului de cultură a fost utilizat pentru prima oară de către Edward B. Tylor şi a fost definit în lucrarea “Primitive culture” – Londra, 1871: “Cuvântul cultură sau civilizaţie, în sensul său etnografic cel mai răspândit, desemnează acel tot complex ce cuprinde ştiinţele, credinţele, artele, morala, legile, obiceiurile şi celelalte aptitudini şi deprinderi dobândite de om, ca membru al societăţii.” Astfel înţeleasă, cultura constituie un rezultat al dezvoltării mentale, spirituale şi organizaţionale a societăţii. În acelaşi secol, termenul de cultură a fost corelat, până la identificare, cu cel de civilizaţie. A. Comte, de pildă, considera că civilizaţia constă în dezvoltarea spiritului uman, în dezvoltarea acţiunii omului asupra naturii care este, de fapt, consecinţa directă a dezvoltării spiritului. Ulterior, O. Spengler avea să susţină că civilizaţia constituie destinul inevitabil al unei culturi, reprezintă stadiul cel mai exterior şi mai artificial la care poate ajunge specia umană. Pornind de la astfel de conotaţii, în secolul nostru s-a operat amplu cu expresiile “cultură materială” şi “cultură spirituală”, “cultură explicită” şi “cultură implicită” (valori spirituale, atitudini, idealuri, simboluri etc.), “cultură reală” şi “cultură ideală”, “subcultură” şi “contracultură”, transmitere culturală, aculturaţie etc.

Indiferent de tipul de discurs referitor la cultură, în subsidiar toţi sociologii sunt de acord asupra câtorva note definitorii ale conceptului. Astfel, idei de genul: cultura este un produs socio-istoric care dă măsura omului, prin cultură omul se deosebeşte de toate celelalte specii ale biosferei, cultura cuprinde toate achiziţiile agenţilor acţiunii sociale rezultate din creaţie, cultura este tot ceea ce este învăţat în cursul vieţii sociale şi transmis din generaţie în generaţie, este moştenirea învăţată şi socialmente transmisă etc. întrunesc acordul antropologilor, sociologilor, umaniştilor. Astăzi este evident pentru toţi cei care studiază societatea şi istoria ei că orice comunitate umană, orice agent al practicii sociale (individ, întreprindere, partid politic, stat, elită politică etc.) posedă o cultură specifică, concretă, care influenţează, determină dezvoltarea totală a membrilor componenţi. La naştere, orice individ uman găseşte o cultură gata constituită (modele, tipare, paradigme, coduri, simboluri, obiceiuri, tradiţii, norme, mentalităţi, valori). Omul va asimila, va dobândi umanitatea pe măsură ce va deveni un subiect cultural, pe măsură ce-şi va interioriza valorile culturale. Aceasta se obţine prin educaţie, autoeducaţie, prin acţiunea factorilor de socializare.

Prin transmitere culturală (sau, prin ceea ce Ralph Linton numea, “ereditatea socială a membrilor unei societăţi”) fiinţele omeneşti s-au transformat în specia dominantă pe Pământ. Într-un astfel de sistem de referinţă cultura politică deţine locul ei specific şi joacă un rol privilegiat.

Expresia cultură politică a fost introdusă în politologie în ultima jumătate de secol, mai ales în preocupările cercetătorilor americani. Desigur, au existat termeni generici care acopereau aceeaşi realitate cu multe secole înainte de apariţia acestei expresii, termeni utilizaţi într-un discurs enciclopedic, cu o conotaţie contemplativă sau metafizică. Dar de această dată expresia a fost astfel definită (de pe poziţiile filosofiei pragmatice) încât să poată fi utilizată pentru a compara sistemele şi regimurile politice contemporane, pentru a desprinde tendinţe, reguli şi mecanisme de intervenţie în viaţa politică în sensul adâncirii democraţiei, a sporirii eficienţei activităţilor de guvernare, de gestiune a afacerilor publice. Primele studii empirice, sociologice au fost dedicate deci culturii politice a democraţiei şi structurilor, proceselor sociale care o susţin. Gabriel A. Almond şi Bingham G. Powell, în 1966, scriau: “Cultura politică este un model de atitudini intelectuale şi de orientări faţă de politică, manifestate în rândul membrilor unui sistem politic. Ea este un domeniu subiectiv care stă la baza acţiunilor politice şi care le conferă importanţă. Astfel de orientări individuale cuprind câteva elemente: orientări cognitive, exacte sau mai puţin exacte, pe tema subiectelor şi convingerilor politice; orientări emoţionale, sentimentul ataşării, angajării, respingerii în raport cu subiectele politice şi orientări estimative, aprecieri şi opinii pe tema unor subiecte politice, ceea ce, de obicei, presupune aplicarea unor standarde apreciative privind subiectele şi evenimentele politice”. ) Cu alte cuvinte, cultura politică reprezintă întreaga reţea de orientări, atitudini, convingeri şi valori prin care individul se raportează la sistemul politic. În acelaşi spirit, Lucian W. Pye concepea cultura politică drept un set de credinţe şi atitudini care dau sens vieţii politice şi care oferă regulile menite să regleze comportamentul politic. Ea cuprinde atât idealurile politice, cât şi normele cu care se operează în politică. La fel, politologul englez Al. Ball considera că în ansamblul ei, cultura politică se compune din atitudini, credinţe, emoţii şi valori ale realităţii legate de viaţa politică. Iar francezul Y. Schemeil preferă expresia “culturi politice”, care ar sugera pluralismul cultural, pentru că în realitate nu există o cultură politică unică; pot însă exista note comune ale acestor multiple culturi politice: atitudinea faţă de sistemul politic, credinţele şi semnificaţiile politice pertinente pentru o colectivitate.

Preview document

Cultura politică și socializarea politică - Pagina 1
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 2
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 3
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 4
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 5
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 6
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 7
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 8
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 9
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 10
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 11
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 12
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 13
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 14
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 15
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 16
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 17
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 18
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 19
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 20
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 21
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 22
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 23
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 24
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 25
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 26
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 27
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 28
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 29
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 30
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 31
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 32
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 33
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 34
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 35
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 36
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 37
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 38
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 39
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 40
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 41
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 42
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 43
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 44
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 45
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 46
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 47
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 48
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 49
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 50
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 51
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 52
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 53
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 54
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 55
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 56
Cultura politică și socializarea politică - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Cultura Politica si Socializarea Politica.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Comportament Organizațional

PARTEA 1 – INTRODUCERE Management şi comportament organizaţional Învăţând despre comportamentul organizaţional Management şi comportament...

Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale

Cap.1 Cultura politica Conceptul de cultură este polisemantic; în literatura de specialitate există o mare diversitate de sensuri şi semnificaţii...

Rolul Educației Civice

Argument Educaţia civică, ca obiectiv şi dimensiune fundamentală a socializării, nu poate lipsi din oferta de educaţie, concretizată în moduri...

Studiu Comparativ - Germania vs Australia

1. Introducere. Cele două state supuse comparaţiei sunt Germania şi Australia, două ţări foarte dezvoltate şi foarte puternice, fiind modele de...

Socializarea Politică

INTRODUCERE Perioada de tranziţie prin care trece societatea moldovenească în prezent este caracterizată prin mari schimbări în toate domeniile...

Analiză Comparată Franța și Suedia

1.Introducere “De ce comparăm?”, “Ce este comparabil?” şi “Cum comparăm?”. Comparăm pentru a controla, răspunde Giovanni Sartori la prima...

Casa de cultură din Satu-Mare - spațiu de dialog pentru regim și mișcarea studențească

Perioada de dominație a regimului comunist a căutat și întreținut propaganda ideologiei proprii, prin reprezentări fizice care să îndoctrineze și...

Bazele științei politice

III. NOTE DE CURS BAZELE STIINTEI POLITICII Politica şi puterea. Aristotel definea omul drept “animal politic” (Politica - Casa şcoalelor,...

Ai nevoie de altceva?