Dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor - Mijloc de crestere a performantei in echipa

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor - Mijloc de crestere a performantei in echipa.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gavriluță Anca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Cuprins

I. Noțiuni generale privind cele două concept:abilități și aptitudini 3
II.Lucrul în echipă 4
II.1. Cultura organizatională orientată spre performanță 5
II.2. Cum să faceți echipele să funcționeze 6
II.3. Echipe de lucru performante 8
III. Cum poți să îți îmbunătățești aptitudinile și abilitățile, încât să creezi performanță organizației? 9
IV.1. Studiul de caz privind experientele de lucru din mediul privat, care pot fi sau nu implementate si in administratia publica 11

Extras din document

I. Noțiuni generale privind cele două concept:abilități și aptitudini

Dezvoltarea abilitatilor, aptitudinilor trebuie sa fie prezente in activitatea profesionala a fiecarui angajat. Această dezvoltare face referire la un process continuu de perfectionare a aptitudinilor si abilitatilor, deoarece acestea pe viitor ajuta la atingerea perfectionarii intr-o echipa, dar și dintr-o organizație.

Abilitățile se referă atât la ceea ce a învățat pe parcursul vieții, cât și la aptitudinile cu care s-a născut, de exemplu: talentul; ceea ce aduc un plus la realizarea unor sarcini. Așadar, competența face referire la abilitățile, aptitudinile si comportamentele adecvate, toate acestea conducând la performanță. Abilitatile si aptitudinile sunt caracteristici de care, în general, managerii trebuie sa tină cont in cazul selectiei persoanelor care vor sa ocupe o anumita pozitie in acea institutie. Abilitatile pot fi mostenite sau cu trecerea timpului ele se pot construi, totul tinand pana la urma de fiecare persoana in parte. De asemenea, dupa ce angajatul a fost acceptat si numit pe postul dorit, institutia ofera anumite modalitati de instruire prin care i se permite actualizarea abilitatilor si aptitudinilor. Pentru unii angajati accentul cade pe o instruire tehnica care face referire la faptul ca persoana este ajutata sa-si imbunatateasca modalitatea de a folosi anumite programe care la prima vedere i se par noi; pentru altii accentul cade pe abilitatile interpersonale, care constau în abilitatea de a munci cu altii, adica in echipă sau cognitive, care face referire la abilitatea de a gandi clar, de a rezolva anumite probleme.

Formarea personală se desfășoară pe întreaga perioadă a vieții profesionale sub forma unor stagii organizare în afara sau în interiorul organizației, asiguraâd îmbogățirea cunostintelor sau dobandirea altora noi, care pe viitor pot permite schimbarea meseriei sau a profesiei initiale. Tipurile de formare sunt: cursurile in cadrul organizatiei, seminarii, training-uri, cursuri de formare profesionala si altele, toate acestea aducând un plus pentru organizație dar și pentru echipa din care faci parte.

De asemenea, există situații când angajații nu opțin performantă, iar acest lucru este datorat unor principale motive, acestea fiind lipsa de abilităti, care costă în faptul că angajatorul trebuie sa furnizeze modul cum trebuie sa se formeze un anumit angajat; lipsa de informații, care rezultă din faptul că angajatorul nu furnizează informații sau nu exemplifică ce anume au de facut angajații; aspecte motivaționale, anumite probeleme personale, în toate cazurile atunci când angajatorul are probleme personale ce ține de propria persoana, el trebuie să și le rezolve singur fără a se răsfrange asupra activității de la serviciu.

II.Lucrul în echipă

În ceea ce privește cultura unei organizatii, lucrul in echipa putem sa il pozitionam pe primul loc ca importanta, dar si ca dificultate privind implementarea lui. Dificultatea este reliefata de doua insusiri: retinerea pentru lucru in echipa si tehnicile de lucru in echipa sunt putin cunoscute dar si foarte putin aplicate. Putem evidentia faptul ca lucrul intr-o echipa multidisciplinara, adica unde intervine retinerea de a lucra in echipa, bine alcatuita cu un conducator priceput care modeleaza foarte bine tehnicile de lucru in echipa, este benefic. Ceea ce nu este de omis este faptul ca aceasta retinere pentru lucrul in echipa se datoreaza si modului ineficient in care se desfasoara intalnirile echipelor. Câteva situații când reținerea pentru lucrul in echipa intervine sunt: atunci cand intalnirea nu este corect pregatita, nu este condusa intr-un mod cat mai ferm de conducatorul echipei, nu se desfasoara conform regulilor stabilite si agreate de membrii echipei, nu se aplica tehnicile de lucru in echipa pentru a preveni devierile de la tematica stabilita, nu toti cei care fac parte dintr-o echipa sunt informati, nu asigura egalitatea tuturor membrilor echipei, chiar daca au functii diferite toti trebuie anuntati in mod egal.

Documentele ce fac referire la o problema de obicei circula intre functiile sau compartimentele organizatiei, de multe ori cu reveniri repetate, adica fiecare intelege problema in felul sau, generand multe activitati care nu adauga valoare, de exemplu, nenumaratele inregistrari de intrari-iesiri la nivelul compartimentelor. De cele mai multe ori pentru fiecare functie/ compartiment decizia este luata de conducatorul organizatiei respective, avand un nivel mult mai ridicat în ceea ce privește luarea deciziilor. Din cele prezentate, rezulta ca singurul mod de lucru eficace si eficient pentru derularea proiectelor de management al variațiilor și îmbunățatirea continuă a performanței si nu numai, este lucrul in echipa.Obstacolele care pot aparea în lucrul efiecient în echipă fac referire la activitatea de învățare pentru a identifica probleme de performanță. De regulă, știm că există mai multe soluții care pot conduce la rezolvarea unor probleme, doar că primul pas care trebuie realizat constă în identificarea rădăcinii problemei, abia apoi se pot pune în practică soluțiile fiecăruia. Beneficiile organizaționale ale lucrului în echipă, etapele formării și dezvoltării unei echipe poate fi exemplificată printr-o schema simplu și anume

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea abilitatilor si aptitudinilor - Mijloc de crestere a performantei in echipa.docx

Alte informatii

Proiect: Dezvoltarea-abilitatilor-si-aptitudinilor.