Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7826
Mărime: 45.85KB (arhivat)
Publicat de: David Costin
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Margareta Florescu
prezentat in cadrul ASE , administratie publica

Extras din proiect

I. DESCRIEREA PROIECTULUI

1. TITLUL PROIECTULUI

“Dezvoltarea comunitatilor rurale si dinamica integrarii europene”

DURATA DE EXECUTIE: 1-3 ANI

1.1 Aria tematica

Lunga perioada de dictatura comunista a marcat profund evolutia comunitatilor rurale din Romania. Ca o consecinta a politicii deliberate de distrugere a satului, a depopularii, a infrastructurilor deficitare si a izolarii informationale situatia economico - sociala s-a degradat dramatic, iar reforma politica greoaie si eterna tranzitie spre o economie de piata au facut ca situatia sa nu se imbunatateasca radical nici dupa 1989. Experienta in dezvoltare rurala a partenerilor si colaboratorilor sai arata ca exista un numar in continua crestere de comunitati active si interesate in propria dezvoltare insa acestea nu dispun de cunostintele necesare initierii si dezvoltarii unor programe de dezvoltare comunitara. Programul promoveaza dezvoltarea abilitatilor fermierilor de a participa cu fortele proprii la crearea bunastarii in spatiul rural prin utilizarea metodei cercurilor de studiu pentru facilitarea transferului de cunostinte. Metoda reprezinta un proces dinamic si particirpativ de invatare bazat pe experienta participantilor, abilitatile liderului de grup si calitatea materialelor utilizate.

Aplicarea unei politici de dezvoltare a economiei agrare, prin incurajarea dezvoltarii fermelor mari si a asocierii detinatorilor de terenuri, va duce, inevitabil, la disponibilizarea unui important numar de persoane care lucreaza, acum, in agricultura de subzistenta. Acesta este un risc social care trebuie sa fie corect gestionat.

Modernizarea agriculturii, in sensul amintit, ar putea face ca, in aproximativ 10 ani, doua milioane de cetateni activi, rezidenti in mediul rural, sa intre in somaj. Nu este in interesul de dezvoltare al Romaniei ca acesti oameni sa ingroase randurile celor care isi cauta un rost la oras, dar nici de a stopa aceste politici din cauza unor riscuri asumate si necesare: ei trebuie sa-si poata gasi de lucru in economia rurala, sa-si poata face o viata mai buna chiar in satul lor.

Ca si o solutie la aceasta situatie este crearea de centre de procesare a produselor in apropierea zonelor de productie

Pe langa componenta agrara a economiei rurale, in acest mediu se pot dezvolta si alte activitati economice. Sunt necesare investitii publice masive si parteneriate public-privat in domeniul infrastructuri de drumuri, cai ferate, comunicatii, canalizare, telefonie, alimentare cu energie electrica si gaze, precum si al serviciilor publice. In aces sens, finantarile din partea Uniunii Europene vor fi de un real folos, fiind de datoria autoritatilor locale de a-si folosi inteligenta pentru atragerea lor in zone cheie, promovand, permanent, politici de instruire si informare a factorilor de decizie de la acest nivel.

Facilitatile fiscale si parafiscale acordate investitiilor directe in economia rurala trebuie sa fie cu totul exceptionale. Economia rurala trebuie sa fie tratata ca un subsistem economic specific al economiei nationale, subsistem care trebuie sa genereze bunastare pentru locuitorii satelor si importante contributii viitoare la cresterea si la dezvoltarea economica.

Impactul principal al programului este legat de dezvoltarea capacitatilor la nivel de comunitate atit in termeni economici, cit si sociali.

In termeni sociali acest program le ofera fermierilor o metoda de organizare a propriului sistem de transfer de cunostinte si informare bazat pe valorile democratice. Acest rezultat tine nemijlocit de aspectul inovativ al programului– pentru prima data fermierii din Republica Moldova formuleaza si implementeaza programe de invatare pe baza experientei proprii.

Un alt efect asteptat este stimularea abilitatilor de lider ale femeilor si implicarea lor activa in procesul de decizie la nivel de comunitate, precum si mobilizarea comunitatii in vederea solutionarii problemelor proprii.

In termeni economici si tehnici impactul de baza se asteapta in urma perfectionarii cunostintelor, ceea ce va contribui la optimizarea procesului de luare de catre fermieri a deciziilor si la sporirea veniturilor. Aceasta nu se refera doar la utilizarea unor tehnici de gospodarie (husbandry techniques) imbunatatite, dar si la cunoasterea ofertei de produse necesare, a posibilitatilor de achizitionare la preturi mai avantajoase, precum si la cunoasterea tendintelor pietei si la abilitatea de a iesi pe piata in locul si in momentul oportun. Fermierii vor invata sa planifice investitiile pe termen scurt, sa obtina imprumuturi etc.

La nivel organizational, impactul va fi atins prin dezvoltarea capacitatilor retelei AGROinform la nivel national si regional, prin asimilarea unor metode noi de invatare pentru adulti. Acest lucru va contribui la: diversificarea numarului de clienti ai organizatiilor regionale, sporirea increderii dintre beneficiari si consultanti, elaborarea unui nou tip de servicii ce vor genera venituri in viitor.

1.2 Rezumatul propunerii

Proiectul de fata isi propune realizarea unei analize integrative socio-economice a realitatilor rurale

romanesti si est europene in scopul identificarii rolurilor pe care acestea il vor juca pe scena europeana si a locului pe care il ocupa in prezent precum si posibilele lor situari in peisajul rural European. In acest scop se vor studia realitatile rurale romanesti la intersectia cu cele est europene si modul in care spatiul rural est european, ca realitate istorica distincta, se integreaza in contextul descris de politicile agrare europene. Pentru aceasta va fi elaborat un model interpretativ sistemic prin care cele trei nivele ale universului social specific lumilor rurale: micro, mezo si macro vor fi tratate ca planuri interconectate ce participa la constructia sociala a realitatii. Punctul de plecare este reprezentat de perspectivele deschise de teoriile contemporane focalizate pe problematica raporturilor dintre comunitati la nivel local, regional si global: teoriile globaliste, teoriile integrationiste, teoriile decalajelor, teoriile capitalismului dependent, teoriile modernizarii, teoriile tranzitiei, teoriile neo-ruraliste. Un reper important pe parcursul desfasurarii studiului il va reprezenta reiterarea sociologiei militans, a sociologiei puse in slujba omului asa cum a fost ea gandita de reprezentantii scolii gustiene. Pentru realizarea studiului comparativ intre tarile din europa de est, vom construi un set de indicatori socio-economici interconectati intr-o matrice interpretativa a dimensiunilor economice, demografice, spirituale si social-politice. Pe baza obiectivelor propuse si a metodologiilor folosite, proiectul se va desfasura pe mai multe secvente: diagnoza si prognoza realitatilor rurale est europene, elaborarea unui set de propuneri in vederea reabilitarii deficitelor cu care se confrunta ruralul si identificarea unor modalitati concrete de interventie sociala la nivelul comunitatilor rurale.

2. SITUATIA PE PLAN NATIONAL SI INTERNATIONAL LA NIVELUL DOMENIULUI SI A TEMATICII PROPUSE

Se vor mentiona contributiile si elementele care atesta finalizarea cercetarilor anterioare, valorificari prin publicare, pe categorii de publicatii: reviste cotate ISI (A), alte reviste internationale de larga circulatie inclusiv cele indexate in baze de date (B), reviste recunoscute CNCSIS necotate ISI (C), carti (D), volumele conferintelor internationale organizate de forurile stiintifice internationale recunoscute in domeniu (E), alte conferinte internationale (F) sau nationale(G).

Institutul de Sociologie al Academiei Romane si echipa de cercetare sunt implicati din 2002 in programe de cercetare pe tema analizei spatiunui rural, dintre care mentionam :

-Programul guvernamental: Dezvoltarea durabila a mediului rural si a agriculturii: Faza I, Iunie 2004, capitolul VI Viata culturala de la sate si Faza a-II-a, Septembrie 2004, capitolul VIII Analiza disparitatilor regionale in dezvoltarea spatiului rural, realizat pentru Ministerul Agriculturii.

-Programul CNSCIS, Dezvoltarea comunitatilor rurale in context european, 2002-2005

In decursul celor 3 ani de cercetare, echipa a realizat mai multe baze de date dintre care mentionam:

-Arhivarea unui set de date selectat din Bazele de date ale CURS, INS, Secretariatul de Stat pentru Culte, care cuprinde indicatori cu reprezentativitate nationala asupra disparitatilor din spatiul rural ( realizata de Ilie Badescu, Oscar Hoffman, Florin Popa, Adela Serban, Ozana Cucu Oancea, Claudia Buruiana).

-Baza de date cuprinzand principalii indicatori sociali ai structurii ocupationale si educationale din rural si ai stratificarii sociale din rural, la nivel national, (realizata de Ioana Petre)

-Baze de date privind caracteristicile demografice ale populatiei rurale romanesti (pentru anii 1998, 2000, 2002) (realizata de Ozana Cucu-Oancea).

-Elaborarea si arhivarea unei baze de date pentru alcatuirea Atlasului sociologic rural al Romaniei, (realizata de Florin Popa)

-Baza de date privind starea de spirit din mediul rural (temerile satenilor între 1995-2004) (realizata de

Ozana Cucu-Oancea).

Preview document

Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 1
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 2
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 3
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 4
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 5
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 6
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 7
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 8
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 9
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 10
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 11
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 12
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 13
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 14
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 15
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 16
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 17
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 18
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 19
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 20
Dezvoltarea comunităților rurale și dinamica integrării europene - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Comunitatilor Rurale si Dinamica Integrarii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Funcțiile managementului serviciilor sociale

Introducere Un obiectiv important al acestui seminar de doua zile este de a prezenta tendintele actuale in domeniul asistentei sociale si in mod...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Caracteristici și Perspective de Dezvoltare Turistică în Zona Montană în România

INTRODUCERE ZONA MONTANĂ: ZONĂ TURISTICĂ DE BAZĂ A ROMÂNIEI Pentru cei ce doresc să se rupă din cotidian, pentru cei ce iubesc puritatea naturii...

Integrarea României în politica europeană de amenajare teritorială și de dezvoltare regională

I.CONSTRUCTIA POLITICILOR EUROPEI Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre şi numără aproape 500 de milioane de locuitori, începând...

Politica agricolă comună - de la început până în prezent

Introducere Politica Agricolă Comună (PAC) este printre primele politici comune adoptate de Uniunea Europeană – pe atunci, Comunitatea Economică...

Politica agricolă comună

Introducere Politică Agricolă Comună (PAC) este una dintre primele politici comune adoptate de Comunitatea Economică Europeană. De la bun început...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Tulcea

1. Localizarea şi caracterizarea zonei Judeţul Tulcea se situează în extremitatea sud-estică a României, în nordul Dobrogei şi este traversat de...

Instituții și politici europene

Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre şi numără aproape 500 de milioane de locuitori, începând cu ianuarie 2007. La baza întregii...

Instituții și politici europene

Uniunea Europeană este gestionată prin intermediul instituţiilor comune: un Parlament democratic ales, un Consiliu al Uniunii Europene reprezentând...

Ai nevoie de altceva?