Diagnostic Intercultural Mc Donalds

Proiect
4/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3733
Mărime: 19.95KB (arhivat)
Publicat de: Gicu Panait
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Zait

Extras din proiect

Cap.1. Prezentare

Dimensiunile culturale au aplicabilitate in toate domeniile ,de la social, economic, politic, panala viata de familie si viata profesionala. Pot forma un ghid de orientare in propria cultura pentru management si promovare sau un ghid de orientare in cultura altor tari, in cazul in care se interactioneaza cu persoane de alta nationalitate.

Pentru studiul de caz “Diagnostic intercultural” am ales societatea comerciala “Mc Donald’s”, o societate cu raspundere limitata, aceasta marca reprezentand cel mai mare si mai cunoscut lant de restaurante cu servire rapida din lume,operand peste 30 de mii de restaurante in 121 de tari.

Totul a inceput cu cei doi frati ,Mac si Dick McDonald’s, in restaurantul lor din San Bernardino, California,deschis in 1948, insa compania a fost fondata in 1954 de catre Ray Kroc care considera ca “Clientii au nevoie de calitate.Asta inseamna o servire buna, dar cel mai important, rapida.Oamenii cauta o alternative la modul traditional de a manca.”

In afara Statelor Unite, primul restaurant a fost deschis in Canada in 1967, si de atunci compania s-a extins in toata lumea, ea nemaifiind o companie exclusiv americana.

In septembrie 1991, McDonald’s hotaraste sa isi stabileasca biroul principal pentru Europa Centrala la Viena, birou care a coordonat de atunci, cu succes, deschideri de noi restaurante in tari ale Europei Centrale printre care si Romania si Bulgaria.

Viziunea Mc Donald’s este de a fi recunoscut ca restaurantul cu servire rapida ce ofera cea mai buna experienta clientilor sai. A fi bun inseamna atingerea si mentinerea unor standarde de calitate, servire si curatenie deosebite, astfel incat sa il faca pe fiecare client care le trece pragul, sa zambeasca si sa se simta bine.

Cap.2. Fixarea scopului.Obiective.

Scopul lucrarii este acela de a identifica si analiza elementele de specificitate culturala pentru trei tari si anume: Franta, Bulgaria si Romania, in care corporatia Mc Donald’s desfasoara simultan afaceri.

Prin abordarea interculturala se realizeaza studiul diferentierii normelor in raport de specificitatile culturale ale zonelor de care sunt legate, se pun in relatie fenomene culturale caracteristice schimbarilor sociale, se compara entitati fara legaturi istorice puternice intre ele, natiuni de pe acelasi continent sau de pe continente diferite,continente intre ele, unitatile culturale universale, in ultima instanta.(D.Zait).

Analiza diferentelor culturale evidentiaza aspectele semnificative care marcheaza particularitatile unei culturi in raport cu o alta in principiu si in general ori privitor la o problema sau un scop bine determinat.

Ca un obiectiv, mentionez furnizarea de solutii sau recomandari pentru managementul corporatiei, in sensul considerarii elementelor de specificitate comportamentala, atitudinala si ca pozitie de actiune.

Cap. 3. Prezentare generala Mc Donald’s

McDonald’s este o corporatie multinationala, natura afacerii sale fiind lant de restaurante cu produse gen fast food, cu servire rapida.Ca si consumatori tinta sunt vizate toate categoriile de clienti, pastrand in acest senscontactul cu acestia 365 de zile pe an asigurandu-I, totodata, de prospetimea produselor; compania nu cumpara produse si apoi revinde produsele, ci se implica direct in realizarea si servirea lor.

Pentru pastrarea clientelei, compania tine o relatie stransa cu clientii pentru a putea afla parerile si asteptarile acestora, se implica in comunitate prin diferite campanii de marketing, organizari de evenimente si activitati specifice( gen Ziua copiilor la Mc Donald’s, etc.), dar si din punct de vedere social prin diverse donatii, fiecare restaurant in parte contribuind la dezvoltarea zonei in care se afla amplasat.

Pentru Mc Donald’s, calitatea, serviciul, curatenia si valoarea sunt usor de exportat.Pentru o cultura cum ar fi cea a Frantei, respectarea procedurilor este normala si usor de obtinut.Acestea nu sunt proceduri pe care Mc Donald’s le gaseste mai dificil de reprodus. In Bulgaria, ca si in Romania, sistemul aprovizionarilor permite satisfacerea normelor de calitate, fata de Uniunea Sovietica, de exmplu, unde aceasta reprezinta o problema majora. Companiile au trebuit sa formeze fermieri sovietici in functie de cultura si recolta speciilor importate de cartofi si de castraveti.A trebuit, de altefel, sa construiasca o uzina de distributie de alimente(hrana) dispunand de o brutarie, o laptarie , de un centru de prelucrare a carnurilor( macelarie) si de un laborator de microbiologie.Mc Donald’s considera aceasta investitie necesara pentru a isi dezvolta conceptul pe o noua piata si, in acelasi timp, aderand la norme clar definite, acest lucru spunand multe despre hotararea cu care compania doreste penetrarea pe cat mai multe piete din lume.

In intreaga lume, Mc Donald’s incearca sa respecte principiul sau de a aproviziona fiecare restaurant cu produse ale furnizorilor locali din fiecare tara in care este amplasat restaurantul.Mc Donald’s incearca sa respecte acest principiu in special in Europa Centrala, deci si in Romania si Bulgaria.

Cu toate acestea, trebuie luat in considerare faptul ca nu toti furnizorii pot sa respecte standardele de calitate stabilite de Mc Donald’s. De aceea, cel putin in prima faza, unele produse sunt importate.

Referitor la produsele companiei, anumiti observatory sunt de parere ca acestea sunt nesanatoase; totusi Mc Donald’s ramane un simbol american, si nu numai, ce influenteaza opinia mai multor generatii.

Preview document

Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 1
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 2
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 3
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 4
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 5
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 6
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 7
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 8
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 9
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 10
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 11
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 12
Diagnostic Intercultural Mc Donalds - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Diagnostic Intercultural Mc Donalds.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnostic Intercultural - România și Grecia

I. DIMENSIUNI CULTURALE (dupa Geert Hofstede) a) ROMÂNIA Conform studiilor lui Geert Hofstede, România înregistreaza urmatoarele valori ale...

Proiect Management Intercultural

I. Diagnostic intercultural a. Tabel „Civilizatia unei societati nu o vom aprecia dupa cantitatea de sapun întrebuintata, dupa eleganta timbrelor...

Management Comparat - Germania

Managementul german Sub raport tehnic-tehnologic, social,economic,modelul german de management este unul dintre cele mai eficiente din lume....

Management Intercultural

Generalitati- management intercultural Intr-un sens foarte larg, Soeters(2001), definea cultura ca reprezentand “moduri comune de a vedea mediul...

Proiect investiții McDonalds

1. Diagnosticul firmei a. Diagnostic juridic Aspecte recomandate de CECCAR privind relatiile juridice cu agentii ce actioneaza in legatura cu...

Managementul în Context Intercultural

1. Cunoaşterea aspectelor culturale: necesitate în afacerile internaţionale Referitor la însemnătatea pe care cultura o joacă în desfăşurarea unei...

Management Intercultural

Rezumat Obiectivul acestui studiu de caz a fost relevarea diferenţelor culturale ce se ivesc în relaţiile dintre membrii unor culturi ce provin...

Adaptarea Strategiei de Marketing la Elementele de Specificitate Culturală

INTRODUCERE Definirea de Marketing intercultural presupune identificarea conceptului sau produsului pentru a determină aspectele marketingului mix...

Ai nevoie de altceva?