Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6403
Mărime: 146.32KB (arhivat)
Publicat de: Achim Moise
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1. Rezumat

Proiectul de diagnoză şi dezvoltare privind Managementul Resurselor Umane a fost realizat în cadrul Liceului Pedagogic „Al. Vlahuţă” , Bârlad.

Ca metode de investigare privind cultura organizaţională şi satisfacţia resurselor umane s-au folosit :chestionare, observaţia directă şi studierea unor documente interne. Chestionarele au fost aplicate unui eşantion alcătuit din 37 de angajaţi, dintre care 10 sunt manageri , toţi cei chestionaţi având studii superioare.

În elaborarea proiectului de diagnoză ne-am axat pe următorii factori: cultura organizaţională şi sistemul de valori, climatul organizaţional, satisfacţia RU faţă de condiţiile oferite de organizaţie.

În plan secundar am abordat implicarea MRU în managementul strategic al organizaţiei, sistemul de informare privind resursele umane, posturile şi formarea profesională, sistemul de salarizare şi motivare, evaluarea performanţei.

Politica de personal (planificarea, menţinerea şi dezvoltarea resurselor umane ) este dirijată de Inspectoratul Judeţean Vaslui.

La nivelul unităţii analizate, principalele activităţi ale managementului resurselor umane ţin de asigurarea cu resurse umane, precum şi de menţinerea şi dezvoltarea acestora.

Recrutarea şi selecţia personalului se realizează la nivel Inspectorat conform planului de recrutare .

Principala problemă cu care se confruntă liceul nostru , ca şi alte unităţi de învăţământ este fluctuaţia mare de personal, cu consecinţe negative asupra productivităţii şi competitivităţii cu alte licee bârlădene , în care gradul de stabilitate al personalului este mai ridicat.

Analizând informaţiile obţinute constatăm că valorile promovate de organizaţie sunt recunoscute şi împărtăşite de angajaţi.

Organizaţia se prezintă ca un sistem deschis în care noii veniţi sunt ajutaţi să se integreze, să se formeze şi să se dezvolte, iar orientarea către rezultate este o valoare dominantă. Totodată, liceul impune respectarea riguroasă a regulamentului de ordine interioară , ceea ce creează un echilibru între orientarea pragmatică şi cea normativă.

Controlul din partea managerilor se realizează prin modalităţi care creează o stare de confort profesional.

În unitatea analizată atenţia este focalizată atât asupra mijloacelor, cât şi asupra obiectivelor, creându-se un sistem echilibrat între proces şi orientarea spre rezultate.

Informaţiile analizate evidenţiază accentul pus atât pe ce se întâmplă la posturile de muncă, cât şi o preocupare deosebită faţă de oameni şi problemele lor, iar angajaţii consideră organizaţia ca fiind un loc de muncă , unde sunt trataţi cu respect din partea conducerii liceului.

Principalele valori ale resurselor umane sunt: comunicarea , cooperarea , profesionalismul ,asumarea responsabilităţii pentru consecinţele propriilor decizii sau acţiuni ,valori promovate de către lideri pe parcursul şedinţelor de lucru şi de regulamentul de ordine interioară al liceului.

Relaţiile de muncă din unitatea analizată (după cum rezultă din chestionar) se caracterizează printr-o bună comunicare şi colaborare în vederea îndeplinirii activităţilor proprii, prin calitatea colaborării cu şefii direcţi, accesibilitatea şi disponibilitatea acestora în comunicare, precum şi respectul cu care sunt trataţi angajaţii de către şefii de comisie metodică sau de către director.

În interiorul grupurilor din UA, relaţiile de muncă înregistrează un grad de satisfacţie moderat, rezultat al climatului concurenţial , dar se observă preocuparea constantă pentru un management al echipei de calitate, cât şi capacitatea ridicată a managerului superior de a le asculta punctele de vedere.

Analizând evaluarea satisfacţiei resurselor umane cu privire la : condiţiile de lucru şi recrere, calitatea colaborării şi climatului de muncă, atractivitatea pachetului salarial, sistemul de recompensare şi de motivare, precum şi managementul carierei, se constată ca satisfacţia angajaţilor este pe măsura importantei acordate respectivelor criterii.

Diagnoza efectuată în cadrul UA evidenţiază influenţa factorilor analizaţi asupra unor activităţi specifice managementului resurselor umane.

2. Introducere

2.1 Numele şi localizarea organizaţiei

Unitatea pe care am ales-o nu este o firma ci o instituţie publică de învăţământ preuniversitar: Liceul pedagogic ”Al. Vlahuţă” Bârlad, unitate situată în partea de sud a oraşului care îşi desfăşoară activitatea în două corpuri de clădire.

Relaţia noastră cu această instituţie la care se realizează diagnoza, s-a făcut prin una din persoanele din grupă , care este angajată pe postul de profesoară (de geografie).

2.2 Misiunea

Fără ambiţia de a crea “artişti”, liceul nostru are şansa de a-şi îndeplini misiunea: dorim să atragem cât mai mulţi tineri talentaţi, cu aptitudini artistice, sportive, lingvistice sau pedagogice, care să vină cu convingerea că dorinţele lor de formare vor prinde contur, că talentul lor îşi va găsi împlinirea şi să poată spune, în final, că şi-au găsit vocaţia.

2.3 Viziunea

Oferind mediul cel mai prielnic al dezvoltării armonioase a personalităţii umane, şcoala trebuie să răspundă cu competenţe sporite cerinţelor societăţii de azi şi de mâine, făcând din elevul de astăzi, cetăţeanul de mâine, competent în orice situaţie, înarmat cu o cultură generală care să-i ofere posibilitatea de a se integra cu uşurinţă în societate, de a putea progresa continuu.

2.4 Dimensiunea organizaţiei

În acest liceu îşi desfăşoară activitatea 594 de elevi din ciclul inferior şi superior al liceului şi 115 de preşcolari, care învaţă în Grădiniţa de Aplicaţie. Unitatea asigură desfăşurarea programului şcolar în două schimburi şi dipune de 20 de săli de clasă, ateliere de pictură şi sculptură , săli de muzică pentru pian , canto şi euritmie, 2 pianine, o fonotecă, o staţie de amplificare, un laborator de informatică cu 15 calculatoare ( legate în reţea şi conectate la internet), mai multe cabinete pentru limbi moderne( spaniolă şi engleză), o bibliotecă cu un fond de carte de 15 000 de volume din varii domenii, dar şi un cabinet de asistenţă şi consiliere psihopedagogică şi profesională, un cabinet pentru medicină generală şi stomatologie, o sală de sport imensă şi un teren mare de sport. De asemenea , instituţia are un număr de 72 de profesori ( din care 58 sunt titulari).

Planul de şcolarizare al Liceului Pedagogic “ Alexandru Vlahuţă” din Bârlad este structurat pe două filiere-Vocaţională şi Teoretică, pe mai multe profiluri şi specializări , după cum urmează : profilul Pedagogic , cu specializările :Pedagogie, Psihopedagogie şi Institutori ( cu 3 clase a câte 28 de elevi fiecare); profilul Artistic, cu specializările: Atletism , Baschet şi Rugby, cu 3 clase a câte 28 de elevi fiecare; specializarea Teoretic (Umanist) cu disciplinele Limba engleză intensiv şi bilingv, Limba franceză şi Limba spaniolă , cu 3 clase a câte 28 de elevi fiecare.

Preview document

Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 1
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 2
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 3
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 4
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 5
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 6
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 7
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 8
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 9
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 10
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 11
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 12
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 13
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 14
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 15
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 16
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 17
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 18
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 19
Diagnoză privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Diagnoza privind Managementul Resurselor Umane intr-o Unitate de Invatamant.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici și Metode Moderne de Evaluare și Monitorizare a Calității în Educație la Liceul Vitomirești

INTRODUCERE Mi-am ales această temă pentru că în educaţie, ca în toate domeniile, avem nevoie de calitate, iar sistemul naţional de management şi...

Calitatea în Educație

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI Calitatea în educaţie înseamnă asigurarea pentru fiecare educabil a condiţiilor pentru cea mai bună, completă şi utilă...

Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice

INTRODUCERE În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor...

Asigurarea Necesarului de Resurse Umane în Cadrul Instituțiilor Școlare

Introducere În orice activitate organizată se pot identifica resurse materiale, financiare, energetice, umane, temporare în absenţa cărora...

Perfecționarea managementului calității procesului educațional

1. INTRODUCERE Schimbările radicale de ordin politic înfăptuite la sfârşitul secolului XX la nivel internaţional, dispariţia graniţelor, libera...

Strategii și tactici în negocierea internațională

INTRODUCERE Comparativ cu piaţa internă negocierile comerciale purtate cu partenerii străini se caracterizează printr-o mai mare complexitate...

Sistemul de învățământ superior din România versus sistemul de învățământ superior din Portugalia

Scurtă prezentare a sistemului de învâţământ superior din România Învâţământul superior din România reprezintă domeniul de activitate şi interes...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Privind Managementul Resurselor Umane într-o Unitate de Învățământ Preuniversitar

Argument Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităţilor orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea şi menţinerea...

Aspecte privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ preuniversitar

Argument Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităților orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea și menținerea...

Managementul resurselor în învățământ

Aplicaţia nr.1 Rolul ordonatorilor de credite în etapizarea procedurii bugetare. Implicaţii asupra elaborării/aprobării programelor de investiţii...

Ai nevoie de altceva?