Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7732
Mărime: 451.76KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Gal
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Rezumat

În acest document urmărim rolul antropologului Edward Hall în descoperirea câmpului academic al comunicării interculturale în cursul perioadei 1951-1955, când a lucrat pentru Institutul Serviciului de Externe din cadrul Departamentului SUA. Domeniul academic al comunicării interculturale a fost în principal avansat de către cercetătorii din cadrul universităților din Statele Unite și Japonia dar și din alte țări. Dezvoltarea comunicării interculturale din Statele Unite și Japonia este analizată mai jos.

Rolul fondatorului Edward Hall

Acest eseu încearcă dezvoltarea paradigmei originale în ceea ce privește comunicarea interculturală și modul în care această paradigmă a fost explorată de cercetătorii din Statele Unite și Japonia. Termenul de „comunicare interculturală” a fost utilizat în cartea influentă „The Silent Language” a lui Hall, acesta find recunoscut ca întemeietorul acestui domeniu. Hall s-a născut în St. Luis dar a crescut în America de sud-vest. În 1930, tânăr fiind, Hall a lucrat pentru Serviciul Indian din SUA construind drumuri și baraje fiind încorporat în echipele de construcții Hopis și Navados ( Hall, 1992, 1994). A căpătat un doctorat în antropologie în 1942 la Universitatea din Columbia, pe atunci unul dintre cele mai importante centre de studiu în antropologie. În timpul celui de-al doilea război mondial, Hall a fost înrolat ca ofițer la un regiment americo-african, în Europa și Pacific (Hall, 1947).

După război, Hall a revenit la Universitatea din Columbia pentru studii post-doctorale în antropologie (a trecut de la o carieră în antropologie la arheologie), unde a participat la un seminar cu Abram Kardiner, Clyde Kluckhohn, Ruth Benedict și alții pe subiecte de antropologie și psihiatrie ( Hall, 1992). Hall a investigat administrarea guvernului SUA, după cel de-al doilea război mondial, a insulei Truk din Pacific (Hall 1950). În timp ce preda la Universitatea din Denver, a efectuat un studiu privind relațiile dintre rase din acest oras pentru primărie (Hall, 1992). După ce a predat la Colegiul Bennington din Vermont împreună cu Erich Fromm, un psihanalist freudian, Hall a aderat la Institutul Serviciului de Externe ca profesor de antropologie în anul 1951. Tabelul 1 detaliază evenimentele importante din viața și cariera lui Edward Hall.

Tabel 1 Evenimente importante din viața și cariera lui Hall

Data Evenimente

1914 S-a născut în Webster Groves din Missouri, o suburbie a orașului St. Louis.

1918-1932 A cresut în New Mexico.

1933-1937 A lucrat la rezervațiile Navajo și Hopi din SUA de sud-vest.

1936 A primit o diplomă în antropologie de la Universitatea din Denver.

1938 A primit o diplomă în antropologie de la Universitatea din Arizona.

1942 A primit o diplomă în antropologie de la Universitatea din Columbia.

1942-1945 A comandat un regiment americo-african în Europa și Filipine în timpul celui de-al doilea război mondial.

1946 Studii post-doctorale în sociologie/antropologie la Universitatea din Columbia; a efectuat cercetarea cu privire la administrarea guvernului militar din SUA.

1946-1948 Președintele Departamentului de Antropologie a Universității din Denver; a studiat relația dintre rase din Denver.

1948-1950 A predat la Colegiul Bennington din Vermount împreună cu Erich Fromm.

1950-1955 Director de training al programului Institutului Serviciului Străin din Wasington, DC.

1952-1956 Afiliat cu Școala de Psihiatrie din Washington, DC.

1955 Publicarea „Manierelor de antropologie” în revista America științifică

1959 Publicarea cărții The Silent Language

1960-1963 Afiliat pentru a doua oară cu Școala de Psihiatrie din Washington, DC

1963-1967 Profesor de antropologie la Institutul Illinois de Tehnologie din Chicago; a condus Institutul National de Sanatate Mintala si a pus bazele cercetarii despre proxemica.

1966 Publicarea cărții The Hidden Dimension.

1967-1977 Profesor de antropologie la Universitatea din Northwestern, până la pensionarea sa în 1977; a condus Institutul National de Sanatate Mintala si a pus bazele cercetarii despre proxemica.

1976 A participat la Conferința de comunicare interculturală la Universitatea din Tokio.

1976 Publicarea cărții Beyond Culture.

1977 A prezentat o lucrare la Conferința Asocoațtie de Comunicare din Berlin. (Hall, 1978).

1977-prezent Trăiește în pensionare în Santa Fe din Mexico; ține prelegeri ocazionale la conferințele SIETAR și la Institutul de Vară de comunicare interculturală;a predat la Universitatea din New Mexico (1997 și 1999).

Sursa: Hall (1992-1994), Curriculum Vitae, 1979 din cutia nr 6, folder 5 din actele lui Edward Hall, Colecțiile speciale, Librăria Universității din Arizona;

Influențe academice asupra lui Hall

Paradigma originală pentru comunicarea interculturală a luat formă în conceptualizările lui Hall și a altora din cadrul Institutului Serviciului de Externe pe la începutul anului 1950. Care au fost principalele influențe intelectuale în această coneptualizare? Experiențele timpurii ale lui Hall, faptul că a crescut într-o cultură diversificată în New Mexico și a condus un regiment americo-african din timpul celui de-al doilea război mondial au constituit importante influențe. Hall afirmă că din experiențele cu civilizaţia Hopi și Navajo a învățat în primul rând despre detaliile și complexitatea uneia dintre cele mai importante probleme ale lumii şi anume relațiile interculturale (Hall, 1992, p76). Experiențele personale ale lui Hall au adus diferite probleme de comunicare interculturală în mijlocul atenției sale, dar influențele academice sunt cele care l-au determinat să cerceteze aceste probleme. Diploma în antropologie obținută la Universitatea din Columbia și activitatea sa ca antropolog la Ministerul Serviciului de Externe, l-a adus în contact cu cercetători care i-au influențat conceptualizarea comunicării interculturale. El a identificat patru mari influențe ale muncii sale: (1) antropologia culturală, (2) lingvistica, (3) studiul comportamentului animalelor, (4) teoria psihanalitică freudiană (Hall, 1992; Sorells, 1998).

1. Antropologia culturală- a influențat atât pozitiv cât și negativ concepția lui Hall în legătură cu acest aspect. La Universitatea din Columbia Hall a fost influențat în special de Franz Boas și Ruth Benedict. În lucrarea sa The Hidden Dimensions a recunoscut faptul că legătura pe care a făcut-o între cultură și comunicare în cartea The Silent Language a fost preluată de la Boas care „a pus bazele concepţiei conform căreia comunicarea constituie nucleul culturii”, (Hall, 1966, p.1). Puternicul accent pus pe relativismul cultural al lui Boas și Benedict este evident în munca lui Hall. Margaret Mead, care l-a precedat pe Hall în a ajuta guvernul SUA la aplicarea înțelegerilor antropologice și Raymond L. Birdwhistell, instruit în antropologie realizând un studiu despre kinetică, de asemenea i-au influențat munca lui Hall.

Hall nu a acceptat anumite aspecte importante ale unei perspective antropologice. Antropologii în general se concentrează pe nivelul macro, pe studiul unei singure culturi investigând economia, guvernul, relațiile de rudenie, cele religioase dintr-o singură cultură. Experiența sa la Institutul de Externe l-a determinat să se concentreze pe comportamentele de la nivelul micro, pe interacțiunile între oameni din culturi diferite. Această abordare interculturală s-a intensificat pe parcursul muncii sale, în cazul în care a predat un curs numit „Înțelegerea dintre oamenii de nationalitati diferite” pentru diplomații americani (Murray,1994).

Preview document

Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 1
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 2
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 3
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 4
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 5
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 6
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 7
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 8
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 9
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 10
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 11
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 12
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 13
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 14
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 15
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 16
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 17
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 18
Edward Hall și istoria comunicării interculturale - Statele Unite și Japonia - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Edward Hall si Istoria Comunicarii Interculturale - Statele Unite si Japonia.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?