Enterprise Resource Planning

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 15564
Mărime: 132.31KB (arhivat)
Publicat de: Dora Janina Luca
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florin Ionita
Definitie ERP, metode de implementare si studiu de caz - SIVECO Application

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Prezentarea temei.3
  3. Prezentarea importanţei şi actualităţii.6
  4. Motivaţia alegerii temei, a metodelor şi tehnicilor de cercetare utilizate.8
  5. Metode, modele, tehnici şi interpretări.10
  6. Workflow.11
  7. Intranet.13
  8. Data Warehouse.14
  9. Enterprise Resource Planning şi afacerile electronice.18
  10. Enterprise Application Integration.21 Studiu de caz - Siveco Application – un ERP „made în România”.12
  11. Componenta de Management Financiar – Contabil.27
  12. Componenta de Management al Mentenanţei.30
  13. SIVECO Business Analyzer.32
  14. Sistemul de mentenanţă COSWIN.35
  15. Tendinţe şi impact.37
  16. Glosar termeni.40
  17. Bibliografie.43

Extras din proiect

Introducere

Prezentarea temei

Primele soluţii informatice de planificare a resurselor organizaţiei au apărut la mijlocul anilor '60, atunci când a fost dezvoltată tehnica MRP, utilizată pentru gestiunea economică a stocurilor de materii prime, materiale şi produse finite. Pe baza acestei tehnici de management au luat naştere sistemele MRP1(Material Requirements Planning), care utilizau, în principal, următorii parametri: necesarul de fabricat, bazat pe comenzile de la clienţi; fişele tehnologice; situaţia stocurilor pentru fiecare articol; durata media a unei aprovizionări.

La începutul anilor '80, prin evoluţia sistemelor MRP1, au luat naştere sistemele MRP2 (Manufacturer Resource Planning), care integrau instrumente de planificare a vânzărilor, a producţiei, a aprovizionărilor şi a necesarului de capacităţi de producţie precum şi de generare a unor situaţii informaţionale de natură economico-financiară.

Dinamismul mediului economic a impus necesitatea reconsiderării sistemelor de planificare a resurselor prin transformarea întreprinderii într-o „organizaţie virtuală”, aflată într-un permanent schimb de informaţii cu partenerii săi. Astfel anii '90 au marcat momentul apariţiei primelor sisteme ERP(Enterprise Resource Planning), ca extindere a sistemelor precedente MRP1 şi MRP2, precum şi a conceptelor asociate: SCM(Suply Chain Management), CRM(Customer Relationship Management) şi EDI(Electronic Data Interchange).

Sistemele de planificare a resurselor întreprinderii au cunoscut o ascensiune puternică în ultimii ani, la ora actuală apreciindu-se că piaţa acestor produse este cea mai dinamică piaţă de software, lucru reflectat şi de ponderea veniturlor obţinute de principalii producători de software pe plan mondial: Oracle, SAP, Baan, PeopleSoft sau JD Edwards. Cu toate acestea, în literatura din domeniu nu există o definiţie unanim acceptată a conceptului de ERP.

Enterprise Resource Planning (ERP) reprezintă sisteme bazate pe arhitectura client/server dezvoltate pentru prelucrarea tranzacţiilor şi facilitarea integrării tuturor proceselor, din faza planificării proceselor, dezvoltării producţiei, până la relaţiile cu furnizorii, clienţii sau alţi parteneri de afaceri. ERP este considerată expresia cea mai fidelă a interdependenţei dintre economic şi tehnologia informaţională.

ERP a devenit în ultimii ani un subiect extrem de popular: nenumărate cărţi, articole, studii, prezentări, promovări şi versiuni demonstrative încearcă să convingă comunitatea de afaceri de binefacerile implementării aplicaţiilor integrate de gestiune a firmelor. Dezvoltarea în contextul societăţii informaţionale şi al globalizării afacerilor, a generat un nou avânt pentru industria de software şi a creat noi oportunităţi de carieră, în special în zona consultanţei şi implementării acestor sisteme în organizaţii precizăm existenţa site-urilor specializate: www.intelligententerprise.com, www.intelligenterp.com, www.eaijournal.com, www.intelligentintegration.com, www.technologyevaluation.com etc. şi a forumurilor de discuţii unde acest subiect este de larg interes. În lume, sunt derulate programe de instruire şi certificare ERP, care atestă cunoştinţele fundamentale pentru implementarea şi întreţinerea aplicaţiilor. Apreciem că şi mediul de afaceri din România va cere dezvoltarea unor proiecte de acest tip.

Într-o definiţie orientată tehnologic, ERP reprezintă un sistem informaţional contabil bazat pe interfeţe grafice utilizator, baze de date relaţionale, limbaje de generaţia a IV-a, instrumente CASE şi arhitectură client/server.

Aplicaţiile ERP sunt realizate cu ajutorul instrumentelor CASE , care simplifică munca programatorilor, preluând regulile şi generând automat codul sursă. Avantajele sunt: reducerea timpului de dezvoltare şi obţinerea unui produs de calitate, prin minimizarea erorilor. În plus, utilizarea instrumentelor CASE sprijină consistenţa aplicaţiilor şi standardizarea sub aspect funcţional. După elaborarea codului sursă, prin compilare se obţine programul în format executabil. Acesta are avantajul unei viteze de execuţie superioare. După compilare, obiectul executabil obţinut, denumit în general program, este inclus în structura aplicaţiei şi ataşat într-un meniu de unde este apelat şi lansat în execuţie de către utilizator.

Astfel, sistemele ERP sunt pachete de aplicaţii formate din mai multe module care sprijină toate ariile funcţionale: planificare, producţie, vânzare, marketing, distribuţie, contabilitate, financiar, resurse umane, gestiunea proiectelor, stocuri, service şi întreţinere, logistică şi e-business. Arhitectura sistemului facilitează integrarea transparentă a modulelor, asigurând fluxul informaţiilor între toate funcţiunile întreprinderii într-o manieră extrem de transparentă.

Alegerea sistemului ERP potrivit permite beneficiarului să implementeze un sistem integrat unic, prin înlocuirea sau reproiectarea sistemelor funcţionale existente.

O altă definiţie scurtă, dar cuprinzătoare este “o soluţie software completă şi atotcuprinzătoare pentru o întreprindere”. ERP constă din module software care acoperă toate ariile funcţionale, structurate ca de exemplu: marketing şi vânzări, service, proiectare şi dezvoltare de produs, producţie şi controlul stocurilor, aprovizionare, distribuţie, resurse umane, finanţe şi contabilitate, servicii informatice. Integrarea acestor module este realizată fără duplicarea informaţiilor, cu ajutorul noilor tehnologii de baze de date şi al reţelelor de calculatoare.

American Production and Inventory Control Society a definit sistemele ERP astfel: “metodă pentru planificarea eficientă şi controlul tuturor resurselor necesare pentru prelucrerea, realizarea, expedierea şi contabilizarea comenzilor clienţilor în firmele de producţie, distribuţie ori servicii”.

Davenport propune ca definiţie “un pachet de aplicaţii care promite integrarea completă a tuturor informaţiilor din cadrul unei organizaţii”. Acest concept este ilustrat în figura 1.

Preview document

Enterprise Resource Planning - Pagina 1
Enterprise Resource Planning - Pagina 2
Enterprise Resource Planning - Pagina 3
Enterprise Resource Planning - Pagina 4
Enterprise Resource Planning - Pagina 5
Enterprise Resource Planning - Pagina 6
Enterprise Resource Planning - Pagina 7
Enterprise Resource Planning - Pagina 8
Enterprise Resource Planning - Pagina 9
Enterprise Resource Planning - Pagina 10
Enterprise Resource Planning - Pagina 11
Enterprise Resource Planning - Pagina 12
Enterprise Resource Planning - Pagina 13
Enterprise Resource Planning - Pagina 14
Enterprise Resource Planning - Pagina 15
Enterprise Resource Planning - Pagina 16
Enterprise Resource Planning - Pagina 17
Enterprise Resource Planning - Pagina 18
Enterprise Resource Planning - Pagina 19
Enterprise Resource Planning - Pagina 20
Enterprise Resource Planning - Pagina 21
Enterprise Resource Planning - Pagina 22
Enterprise Resource Planning - Pagina 23
Enterprise Resource Planning - Pagina 24
Enterprise Resource Planning - Pagina 25
Enterprise Resource Planning - Pagina 26
Enterprise Resource Planning - Pagina 27
Enterprise Resource Planning - Pagina 28
Enterprise Resource Planning - Pagina 29
Enterprise Resource Planning - Pagina 30
Enterprise Resource Planning - Pagina 31
Enterprise Resource Planning - Pagina 32
Enterprise Resource Planning - Pagina 33
Enterprise Resource Planning - Pagina 34
Enterprise Resource Planning - Pagina 35
Enterprise Resource Planning - Pagina 36
Enterprise Resource Planning - Pagina 37
Enterprise Resource Planning - Pagina 38
Enterprise Resource Planning - Pagina 39
Enterprise Resource Planning - Pagina 40
Enterprise Resource Planning - Pagina 41
Enterprise Resource Planning - Pagina 42
Enterprise Resource Planning - Pagina 43
Enterprise Resource Planning - Pagina 44
Enterprise Resource Planning - Pagina 45
Enterprise Resource Planning - Pagina 46
Enterprise Resource Planning - Pagina 47
Enterprise Resource Planning - Pagina 48
Enterprise Resource Planning - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Enterprise Resource Planning.doc

Alții au mai descărcat și

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Sistemul logistic la SC Mittal Steel Roman

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă SISTEMUL LOGISTIC AL S. C. este legat de activitatea pe care aş dori să o urmez in viitor, in...

ERP la SC Areon Impex SRL

1. Introducere Motivul care a dat naştere sistemelor integrate ERP (Enterprise Resource Planning) a fost necesitatea integrării aplicaţiilor...

Managementul Aprovizionării la Michelin România Punct de Lucru Florești

CAPITOLUL I Generalităţi cu privire la Managementul Aprovizionării 1.1. Managementul aprovizionării Managementul aprovizionării reprezintă...

Sisteme Informatice de Tip ERP

1. Introducere Activitatea economică reprezintă procesul complex ce reflectă ansamblul comportamentelor oamenilor, a reacţiilor şi a deciziilor...

Siveco România

SIVECO Romania Introducere. In cei 13 ani de existenta, SIVECO Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori si integratori de...

Supply chain management - DELL

Dell a fost fondată de Michael Dell în anul 1984, în timp ce el era student la Universitatea din Texas. De la început a fost adoptat stilul...

Implementarea unui sistem de tip ERP pentru o firmă de construcții

I.Prezentarea generală a proiectului 1.1. Titlu:„Implementarea unui sistem de tip ERP pentru o firma de constructii” 1.2.Localizarea proiectului...

Te-ar putea interesa și

Integrarea Sistemelor ERP în Managementul Firmei

INTRODUCERE În prezent se manifestă o creştere semnificativă a cantităţii de informaţii, obţinute şi manipulate în firme, tendinţă accentuată şi...

Sisteme ERP-SAP

CAPITOLUL I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1 Scurt istoric Soluţiile ERP se referă la managementul resurselor de întreprindere, fiind centrate de...

Elaborarea sistemului de circulație a documentelor destinat folosirii în cadrul cancelariei de stat

Introducere Transmiterea eficienta a informaţiei constituie, incontestabil, una dintre principalele căi care poate contribui la progresul unei...

Strategii de tranziție - enterprise resource planning

Introducere La inceputul secolului XXI societatile din lumea întreaga sunt în continua evolutie. Actualele schimbari economice, sociale, politice,...

Soluții informatice în domeniul logistic

Este incontestabil faptul ca aplicatiile informatice au devenit instrumente nelipsite din activitatea de zi cu zi a economistilor (si nu numai)....

Sisteme E.R.P. - Enterprise Resource Planning

Capitolul 1. Sistemele ERP Datorita tendintelor actuale, majoritatea companiilor se straduiesc sa-si integreze afacerile sau sa-si transforme...

Enterprise Resource Planning

1. Originea termenului ERP - Enterprise Resource Planning Termenul ERP isi are originea in sisteme proiectate sa planifice utilizarea resurselor...

ERP - Enterprise Resource Planning

Introduction The purpose of this project is to present the means by which an organization deals with the information flow – financial accounting,...

Ai nevoie de altceva?