Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7120
Mărime: 48.10KB (arhivat)
Publicat de: Florina Avram
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Banari Aliona
Proiect economic cu titlul Etapele auditului sistemului de management al calitatii si anume la comania Maurt. A fost prezentat in cadrul Facultatii de Management

Extras din proiect

CAPITOLUL I: CARACTERISTICA GENERALA A COMPANIEI “MAURT”.P. 5

1.1 Prezentarea întreprinderii „Maurt” .p.5

1.2 Analiza micro si macro mediului întreprinderii.p.7

CAPITOLUL II: ETAPELE AUDITULUI SISTEMULUI DE MANAGEMENT

A CALITĂŢII .p.10

2.1 Desfăşurarea auditului sistemului de management al calităţii pentru funcţionarea

întreprinderii .p.10

2.2 Obstacole în realizarea auditului sistemului de management al calităţii în

întreprinderea „Maurt” .p.19

2.3 Perfecţionarea auditului la întreprinderea „Maurt” .p.21

INTRODUCERE

În ultimele decenii conceptul de calitate a suferit schimbări esenţiale. Tot mai mult se conştientizează adevărul: calitatea nu este doar o problemă a departamentului "Controlul calităţii" ci o preocupare a întregului personal al întreprinderii. Prin urmare, la etapa actuală problema calităţii, dintr-o problemă preponderent tehnică, se transformă tot mai mult într-o problemă managerială. Astfel, în unităţile de producţie tot mai frecvent se simte nevoia trecerii de la controlul de conformitate a calităţii produselor – adică separarea produselor bune de cele necorespunzătoare – la managementul calităţii – "activităţi coordonate care permit controlul unei organizaţii în materie de calitate" (ISO 9000:2000). Aceasta înseamnă implicit, că valorile caracteristicilor calitative ale produselor se asigură numai prin ţinerea sub control a calităţii la scara întregii organizaţii şi în cadrul tuturor activităţilor care îşi dau concursul la realizarea produsului – marketing, proiectare, aprovizionare, producţie, desfacere, servicii etc. În contextul actual al concurenţei de piaţă, când suntem martori ai creşterii continue a exigenţelor clienţilor în ceea ce priveşte calitatea, un management care nu va percepe acest fenomen în aspectul său modern va avea tot mai puţine şanse de a-şi menţine poziţia pe piaţă. În lupta de concurenţă, însă, învinge acela, care învaţă mai repede.

Dar după ce este stabilit propriul sistem de management al calităţii , cum se poate dovedi unui client potenţial ca el corespunde pe deplin recomandărilor, cerinţelor şi specificaţiilor standardelor ISO 9000? Cum se poate verifica sistemul de management al unui subcontract, sau al unui furnizor?

Dacă conducerea se supune cerinţelor standardelor privind sistemul de management al calităţii care au fost descriese atât de amănunţit , atunci se va afla pe drumul ce duce spre o companie care stăpîneşte calitatea. Dar cerinţele sistemului de management al calităţii nu se opresc totuşi aici. Compania trebuie să-şi analizeze continuu sistemul de management al calităţii pentru a asigura continua adecvare şi succesul sistemului de management al calităţii , pentru a descoperi defectele , punctele periculoase sau neregulile , pentru a sugera posibile îmbunătăţiri, a elimina risipa sau pierderile, a verifica eficacitatea managementului la toate nivelurile şi a se asigura cǎ obiectivele şi metodele manageriale sunt efective şi duc la rezultatul dorit.

Considerînd calitatea drept obiectiv, managementul apare drept mijlocul de atingere a acestuia, iar principalul instrument de obţinere a unui managenet eficient şi eficace este auditul, care apare ca o necesitate impusă de standardele internaţionale din familia ISO.

Conform satndardului, auditul este un proces sistematic, independent şi documentat în scopul obţinerii de dovezi de audit şi evaluarea lor cu obiectivitate pentru a determina măsura în care sunt îndeplinite criteriile de audit.

Una dintre abordările noi care atrage după sine numeroase modificări este schimbarea centrului de greutate al auditului de la evaluarea în care sistemul de control intern asigură îndeplinirea obiectivelor şi utilizarea resurselor în mod economic, eficace şi eficient, respectiv de la evaluarea conformităţii cu cerinţele referenţialului la evaluarea performanţei firmei şi a managementului calităţii acesteia. Deşi ambele aspecte sunt conţinute în definiţia curentă a auditului, în prezent auditul de conformitate este cel care predomină, referindu-ne aici în primul rînd la auditul de terţă parte. Orientarea noii ediţii a standardelor ISO 9000 către performanţa firmelor şi către eficacitate, face necesară abordarea auditului şi din punct de vedere al verificării dacă “. dispoziţiile sunt implementate efectiv şi sunt corespunzătoare pentru realizarea obiectivelor”.

Pâna la urmǎ o companie trebuie sǎ fie pregatitǎ pentru a face faţǎ la un audit al procedurilor de calitate din partea clienţilor potenţiali.

În prezenta lucrare voi analiza, pe baza exemplului întreprinderii “Maurt”, care a implimentat cu success standardul ISO 9001:2000, mecanismul auditului sistemului de management al calităţii, pornind de la definirea noţiunii, obiectivelor, prezentarea tipurilor de audit a managementului calităţii, a mecanismelor de realizare a acestuia şi voi trece succesiv prin toate etapele procesului. De asemenea mă voi referi şi la problemele ce pot apărea în timpul efectuării auditului, precum şi la căile de perfecţionare propunînd unele sugestii proprii.

Iniţial însă, voi face o referire mai amplă la întrepriderea analizată pentru a evidenţia cele mai importante momente din activitatea acesteia ce au determinat necesitatea auditului managementului calităţii, precum şi schimbările ce au avut loc în urma acestuia, dar şi pentru a contura din start acele trăsături specifice ale domeniului de activitate ce au influenţat cursul pertecerii auditului.

CAPITOLUL І : CARACTERISTICA GENERALA A COMPANIEI “MAURT”

1.1 Prezentarea intreprinderii “Maurt”

Intreprinderea “Maurt” activeaza in domeniul producerii bauturilor alcoolice, in special a vinurilor. Este una din companiile de vaza, productia sa bucurindu-se cu success atit in tara cit si peste hotare, despre aceasta ne vorbeste capitalul social al firmei – 22 280 USD.

A fost fondata in anul 1996 de catre Aurel Trofim Morar, actualul director al intreprinderii. Inainte Aurel Trofim a locuit in centrul Moldovei, dupa traditie bunicul facea vin, considerat a fi cel mai bun din regiune.

Desigur, Aurel Morar nu s-a indepartat de tradiitii si in anul 1991, viitorul vestit businessman a inceput sa lucreze la Universitatea Nationala a Poamei si Vinului. Inca pe atunci a participat la pregatirea vinurilor de colectie si in 1992 a aparut ideea de a infiinta propria afacere.

Peste 4 ani, impreuna cu fratele sau, Veaceslav Morar, Aurel fondeaza intreprinderea “Maurt” si la data de 29 octombrie 2002 apare prima sticla de bauturi alcoolice Maurt.

Astazi, intreprinderea este formata dintr-un colectiv prietenos si desigur membrii familiei, numarind in total mai mult de 50 de lucratori calificati. Despre aceasta ne putem convinge analizind structura organizatorica.

Preview document

Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 1
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 2
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 3
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 4
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 5
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 6
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 7
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 8
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 9
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 10
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 11
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 12
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 13
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 14
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 15
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 16
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 17
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 18
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 19
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 20
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 21
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 22
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 23
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 24
Etapele Auditului Sistemului de Management al Calității - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Etapele Auditului Sistemului de Management al Calitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Magementului calității

1. Descriere organizatiei S.C “MARIUS” SRL , cu sediul in Brasov, avand un numar de 15 angajati, este o firma producatoare de sucuri naturale...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Auditul sistemului de management al calității - Principii, etape, documentație

Intoducere Actualitatea temei investigate. Într-o economie de piață ce este caracterizată printr-o concurență aspră pentru menținerea pe piață,...

Auditul calității în BCR Pașcani

Prezentarea generală a organizaţiei “VIZIUNEA BANCII COMERCIALE ROMANE IN CEEA CE PRIVESTE ABORDAREA CALITATII SUB TOATE ASPECTELE EI ESTE DE A...

Ciclul calitate - produs - piață

I. CALITATEA Introducere „Măsura exactă a sănătăţii mentale constă în dispoziţia de a găsi ceva bun în toate” R.W.Emerson* România este o ţară...

Auditul calității

1. Cadrul conceptual si metodologia auditului calitatii. 1.1.Elemente de definire ale auditului calitatii. In domeniul managementului calitatii,...

Calitatea Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere Calitatea produselor şi serviciilor financiar-bancare reprezintă o problemă de cultură organizaţională şi de etică, care ţin de o...

Auditul Calității

CAPITOLUL I 1.1 Cadrul conceptual al auditului calităţii Termenul de audit provine de la verbul „audio”, care în limba latină înseamnă „a...

Gestionarea Calității într-o Întreprindere

INTRODUCERE O analiză succintă a tabloului economic mondial al anilor 90 prmite evidentierea unor trăsături definitorii incontestabile precum...

Ai nevoie de altceva?