Etic versus profitabilitate în România contemporană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7375
Mărime: 117.23KB (arhivat)
Publicat de: Toma Muntean
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

afacere profitabila?!

Ce este de fapt mult comentata etica in afaceri?

Cati dintre noi ne mai gandim astazi in goana dupa profit, legati de siguranta pe care ne-o da banul, la filosofia binelui si a raului,la moralitatea datoriei intr-o Romanie in care propriul interes, deseori cel material primeaza ? Poate fi vorba de etica intr-o societate in care manipularea,atat a presei ,a publicitatii cat si a politicii ating culmi inimaginabile,noi ca indivizi pe ce ne bazam in primul rand,pe interesul propriu sau pe morala? Cred ca fiecare are un raspuns si vom dovedi in cele ce urmeaza ca de foarte putine ori se merge pe latura nerentabila a afacerilor. Obiectivele urmarite atat pe termen lung cat si pe termen scurt vizeaza maximizarea profitului cu minimum de resurse,aceasta fiind o lege nescrisa la care se „inchina” de fapt toti managerii.

Desi suna dur in mediul de afaceri romanesc este greu de distins intre imoralitate si ilegalitate,doi termeni complecsi, care ironic ne definesc ca popor. Imaturitatea pietei, insuficienta legislativa si opususl ei, suprareglementarea permit specularea ambiguitatilor legislative si ingreuneaza crearea unui spatiu al regulilor si practicilor etice in afaceri. Inevitabil, cele mai multe dintre problemele mediul de afaceri romanesc se remarca in zona de intersectie dintre politica si afaceri : coruptie, conflicte de interese , ambiguitatile ramase in spatele usilor ce ni se inchid in nas de atatea ori.

„Perspectiva organizatiei este puternic influentata de orizontul temporar al romanului. Romania este o tara fara profeti ,adica o tara in care nimeni nu a trait vreodata realitati ca prezente actuale, vii si imediate actualitati, o tara in care nimeni nu a trait vreodata cu obsesia destinului. Intreaga forma de existenta a romanului este impregnata de sentimentul momentului. Ar fi inutil sa incercam sa „tragem” spiritul nostru spre activitati constructive ,cu tot ceea ce implica in termeni de pregatire constiincioasa si efort sustinut. INSPIRATIA DE MOMENT ESTE LEGEA NOASTRA. Romanii iubesc schimbarea evenimentelor, inconstienta in succesiunea faptelor , aspiratia lucrurilor spre inalt, dorinta de ascensiune a fiintei este straina spiritului nostru. Toate acestea fac din cultura romaneasca o CULTURA A IMEDIATULUI. Orice se intampla acum si aici. Dupa Pierre Janet, romanul poseda prin excelenta „functia realului” este mereu atasat de conditiile prezentului.”(Emil Cioran ,1990)

Daniela Tatiana Corodeanu in Comportamentul si Performanta Intreprinzatorului Roman descrie caracterul ondulat al culturii romanilor. Afirma ca iubesc stabilitatea, iar pentru aceasta sunt in stare de orice. De aceea managerii amana deciziile, tergiverseaza actiunile, sunt conservatori si nu se implica in schimbare. Nu le plac excesele si extremele, de aceea ocolesc evenimentele riscante. Scopul este profitul si sunt eficienti in actiuni de continuitate si nu de de schimbare.

Pana la urma companiile si companiile mari mai ales fac caz de etica, de loialitate si de corectitudine. Am putea insa, spre folosul tuturor, sa observam ca pentru moment, acest capitol a cam ramas la nivel de „mit”. Ne impingem de prea multe ori unii de altii intr-o etica de fatada sau cel mult de compromis, care in acest caz nu este nici mai mult, nici mai putin decat pura inselatorie printr-o fortata „estetizare” a businessului, pentru a cumpara consecventa si dedicarea fortei de munca. Cati din cei care vad contul 121 pe debit se mai gandesc la etica?

Preview document

Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 1
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 2
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 3
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 4
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 5
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 6
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 7
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 8
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 9
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 10
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 11
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 12
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 13
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 14
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 15
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 16
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 17
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 18
Etic versus profitabilitate în România contemporană - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Etic versus Profitabilitate in Romania Contemporana.doc

Te-ar putea interesa și

Etică versus profitabilitate în România contemporană

1. Introducere Tema aleasă pentru realizarea acestui proiect, ”Etică vs. profitabilitate”, a avut parte de foarte multe abordări, mai ales în...

Ai nevoie de altceva?